CĂTĂLIN MILEA – „Tetrismatic”

Pe Cătălin Milea l-am cunoscut mai bine prin 2015, când i-am articulat un mic portret de jumătate de oră, într-o serie de emisiuni cu muzicieni români umblaţi prin străinătate. Muzicianul (suflător, compozitor) a pendulat încă din anii ’90 între scenele de jazz ale lumii.

Din 2006 a studiat în Olanda şi a dezvoltat astfel experienţe internaţionale alături de muzicieni titraţi ai genului, revenind din ce în ce mai des alături de generaţia lui, dar şi de instrumentiştii şi soliştii în formare în ţara sa natală. Episoade sunt multe, aici pomenesc doar de Romanian Jazz Collective, cu care saxofonistul a redat actualităţii compoziţii din arhiva de aur a muzicii româneşti. Plus faptul că alături de generaţia următoare a dat un nou suflu mişcării prin revista „Jazz Compas” şi concertele subsidiare. Portretul se oprea la experimentul Imagination Orchestra, pus aşadar în pagină cu tineri instrumentişti care aleseseră deja jazzul.

Imagination Orchestra

 

CĂTĂLIN MILEA
CĂTĂLIN MILEA

Discul „Tetrismatic” (lansat în concert în 25 ianuarie 2023, în clubul Control) a plecat, cum îmi spunea Cătălin, de la o colecţie de teme similar jocului Tetris, având cap compas doar deconectarea, lejeritatea, varietatea. Fireşte, sunt decelabile câteva convenţii de la prima piesă, ca în orice disc conceptual care se respectă… sau joc. Până la urmă, este o joacă a unor oameni mari, care pentru obişnuiţii genului jazz (şi fusion) poartă peste tot însemnele profesionalismului, imaginaţiei proprii genului, plecând de la interplay-ul colegilor de înregistrări: Liviu Negru – chitară, Adrian Flautistu – contrabas, Iulian Nicolau – tobe şi Ana Maria Roşu – voce. A se lăsa şi la îndemâna neofiţilor.

Autor: Doru Ionescu

 

Trupa discului „Tetrismatic”

 

Afiș lansare

Coperta discului Tetrismatic
Coperta discului Tetrismatic

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!