Dragoș Popa, un tânăr care promite și demonstrează în același timp

dragos popa-2Are doar 19 ani, dar spre deosebire de ceilalți colegi ai lui de generație, a făcut cam cât poate un om în toată firea. De regulă, suntem tentați să înlăturăm tinerii când demarăm un proiect sau să-i marginalizăm pe motiv că sunt prea tineri, nu au experiență, mai trebuie să crească. Dragoș Popa, născut la Brașov, vine să demonteze toate aceste ziceri, să le spunem deja populare, pentru că, de la 16, ani are propriul festival, cântă, compune, este membru UCMR. Are, deci o carte de vizită impresionantă, aidoma unui oricare alt om pornit demult pe drumul profesional. Noi l-am chestionat și am aflat ce l-a motivat să fie altfel decât colegii lui, să-și dorească la vârsta lui, un pic trecută de majorat, să cânte în duet cu Felicia Filip, să-și construiască drumul fără a aștepta să i se dea, să fie un tânăr care promite și demonstrează în același timp…

Rep: Cât de important este să te implici de la o vârstă fragedă în tot soiul de activități, sigur activități care să vina în linie cu plăcerile tale?

Dragoș Popa: Consider că a fost benefic pentru mine să mă implic în tot soiul de activităţi, începând cu vârsta de 16 ani,deoarece în acest mod mi-am dat seama de calea pe care vreau să o urmez în viaţă. Sugerez tuturor tinerilor să se implice în cât mai multe activităţi pentru că reprezintă un mod util de formare a personalităţii.

Rep: Nu există riscul de a-ți pierde poate cei mai frumosi ani, copilăria?

D.P: Deja pot spune că anii copilăriei au trecut, nu consider că i-am pierdut. Aşa cum alţi tineri iubesc să joace fotbal să meargă la petreceri, eu iubesc să mă implic în promovarea culturii.

Rep: Ai initiat Festivalul Național de Muzică pentru care ai fost și premiat, la doar 16 ani, la vârsta asta mulți tineri interpreti participă năzuind la premii frumoase. Tu, de ce ți-ai dorit un festival al tău? Cine te-a ajutat în tot acest demers?

D.P: Am participat şi eu la festivaluri, am obţinut premii, dar mi-am dorit din tot sufletul să am propriul festival, pentru că este singurul mod prin care îmi pot reuni toţi prietenii artişti în oraşul meu şi totodată le ofer şansa de a se afirma. Nu aş fi putut realiza acest festival fără sprijinul financiar al autorităţilor locale

Rep:  Mai există și azi festivalul? În ce constă?dragos popa

D.P: Da, festivalul a rămas o tradiţie pentru oraşul meu, însă implicarea mea a scăzut considerabil fără să-mi fi dorit acest lucru. Sunt fondator al acestui festival, însă acum sunt un detaliu mult prea mic în faţa finanţatorilor. Chiar dacă se întâmplă acest lucru, sunt bucuros  că festivalul încă are loc, reunind artişti ai muzicii uşoare, populare clasice şi instrumentale.

Rep: Parintii te ajuta în punerea în practica a ideilor tale? Ce sunt părinții tăi?

D.P: Părinţii mei sunt nişte oameni simpli şi singurul mod în care mă ajută este cel moral.Ei nu ar avea posibilitatea de a finanţa proiectele mele însă sfaturile lor au fost mereu utile.

Rep: Interpret, compozitor, organizator și președinte de festival și mai ales membru UCMR, și asta la doar 20 de ani, unde vrei să ajungi?

D.P: Acestea sunt doar nişte titluri, dar care reflectă întreaga mea activitate. Consider că deja am ajuns exact unde mi-am dorit. De acum încolo voi încerca să finisez aceste calităţi pe care le-am dobândit.

Rep: De la cine moștenești talentul muzical și de la cine împrumuti energia și ambiția de a face atât de multe?

D.P: Este posibil ca talentul muzical să-l moştenesc de la bunicul meu care a cântat la acordeon şi muzicuţă. Mereu am fost puţin diferit faţă de ceilalţi colegi în acele moment a fost un dezavantaj pentru mine, iar acum am ambiţia de a dovedi că această diferenţă dintre mine şi ei mi-a adus succes.

Rep: Faci atât de multe însă publicul te cunoaște puțin, de ce nu ai încercat și tu ca și alți tineri la emisiuni tv cu rating mare prezentându-te la preselecții?

D.P: Cunosc foarte mulţi artişti şi mi-au sugerat să nu particip  la astfel de emisiuni. Într-adevăr publicul mă cunoaşte puţin, dar acest lucru se va schimba…nu ştiu cât de multe personae sunt interesate de ceea ce fac eu.

Rep: Ai o asociație în cadrul căreia desfasori toate aceste proiecte? Cum se numește și care e scopul ei?

D.P: Sunt director al clubului Centrul cultural virtual “Artist pentru artă” prin care reuşesc să desfăşor toate activităţile. Scopul clubului este de a se autofinanţa pentru a investi în tinerii deosebit de talentaţi în domeniul artistic.

Rep: Care ar fi cel mai drag proiect al tău și care e cea mai mare idee la care aspiri, pe care o vrei pusă în aplicare?

D.P: Proiectul cel mai drag sufletului meu rămâne festivalul organizat la vârsta de 16 ani. Pot spune că pentru mine este ca un bebeluş care creşte în fiecare an. Am o mulțime de idei măreţe pe care doresc să le pun în aplicare, însă în acest moment cea mai mare dorinţă este de a realiza un duet cu soprana Felicia Filip.

Rep: Între muzica clasică și cea ușoară, ce ai alege și de ce?

D.P: Mi-ar fi foarte greu să aleg între muzica uşoară şi cea clasică, dar dacă chiar ar fi necesar aş alege muzica clasică pentru că am o atracţie pentru acest gen musical.

Rep:  Mai tarziu ce te vezi facand?

D.P:  Îmi doresc să termin Conservatorul şi şcoala de televiziune pentru a reuşi să îndrum cu profesionalism tineri talentaţi în arta cântatului. Pe lîngă acest vis îmi doresc o emisiune TV.

Rep:  Ce idoli ai în muzica și ce personalități muzicale de la noi ai întălnit si te-au marcat într-un fel?

D.P: Nu am nici un idol deoarece doresc să fiu cît se poate de original. Pe de altă parte am întâlnit foarte multe personalităţi care m-au marcat într-un mod frumos din cauză ca au arătat preţuire pentru mine.

Rep:  Descrie-te într-o frază pe care ai vrea s-o vezi într-un ziar de mare tiraj?

D.P: Sincer? aş dori să văd: “Dragoş Popa – personalitate marcantă a culturii româneşti”. Pentru mine o personalitate reprezintă acea persoană care a contribuit la dezvoltarea culturii.

Rep:  Și-n final, descrie-ne într-o frază de poveste ce înseamnă muzica pentru tine?

D.P: Muzica pentru mine, reprezintă un univers nemărginit al iubirii, prieteniei şi cunoaşterii. În momentul în care îi intri în taine, devi o stea pe bolta ei urmând un parcurs precis printre celelalte stele.

Mai multe detalii despre activitatea tânărului puteți citi pe blogul lui personal aici.

Autor: Ioana Matfeev

 

Share This:

Leave a Reply

4 comentarii la „Dragoș Popa, un tânăr care promite și demonstrează în același timp

 • 26 august 2013 la 22:22
  Permalink

  Felicitari Dragos te-am intalnit la Lanasarea de carte “Trecator prin viata mea “de Florentina Danu la Reduta la Brasov si mi-a placut tare mult cum ai cantat ! Tine-o tot asa ! Te imbratisez din Germania ,Corina !

  Răspunde
 • 27 august 2013 la 2:51
  Permalink

  Iti doresc mult succes in continuare si multe reusite la fel ca si pana acum! te imbratisam

  Răspunde
 • 31 decembrie 2013 la 5:18
  Permalink

  Wat een mooi interview met een veelbelovend talent. Dragos, ik wens je veel succes met het verwezenlijken van je dromen. Je verdient het. Veel liefs uit Portugal, Rixt!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.