Festivalul Seri Melancolice Eminesciene, o ediție cu un recital sublim și zeci de tineri pasionați de folk. Vezi palmaresul ediției!

Cea de-a IX-a ediție a festivalului de folk Seri Melancolice Eminesciene, desfășurat în perioada 6-8 iulie, la Ipotești, a adus pe scena din amfiteatrul Laurențiu Ulici zeci de tineri pasionați de chitară.

Festivalul probabil, singurul din țară adresat și copiilor îndrăgostiți de folk, este structurat pe două grupe de vârstă, respectiv 7-15 ani și 16-30 de ani. Concursul a început sâmbătă dimineață, cu secțiunea Individual unde au participat 28 de copii și tineri și a continuat apoi cu cea dedicată Grupurilor unde au intrat în concurs 10.

Din poezia lui Eminescu s-au cântat cunoscutele O rămâi, Luceafărul, Și dacă, dar una dintre concurente, care, de altfel a și câștigat locul I la categoria matură de vârstă, a impresionat cu sensibilitatea ei adusă unei poezii mai puțin cunoscute dintre cele scrise de Mihai Eminescu, respectiv Când. Trebuie precizat că una din condițiile regulamentului e ca trofeul să se acorde pentru cea mai bună interpretare muzicală a unei poezii scrisă de marele poet.

O edițe în care am ascultat folkul pur, adică doar omul cu chitara, dar și un mix de instrumente adus pe scenă de grupurile înscrise.  Scena a devenit neîncăpătoare când pe scenă și-a făcut apariția grupul Cristal din Bârlad, cu peste 12 membri. Un fel de cor mai degrabă. Iată folkul se adaptează, îmbracă haine noi, se reorientează, caută modalități de a prinde la un public, el însuși, în căutare mereu de lucruri noi în muzica pe care o primește. Tendința de adaptare a folkului la zilele în care trăim se poate observa și din apariția grupului Efectiv din Neamț pe care președintele juriului, omul de radio, Mihai Cosmin Popescu, i-a catalogat în zona folk-rock mai degrabă. Din juriul ediției au mai făcut parte cantautorul Ovidiu Mihăilescu și profesorul Ludvic Schibinschi.

Înainte de palmares, două vorbe și despre recitalul ediției. Raul Cârstea și Adi Manolovici, un duo excelent pe scenă. O metaforă muzicală. O reverie pentru orice pasionat de poezie. Cei doi au cântat poezii ale poeților români. Au impresionat la cea mai înaltă culme în ciuda orei târzii, dar și a maratonului muzical trăit de zecile de tineri și mai puțin tineri prezenți pe parcursul întregii zile.

Publicul i-a aplaudat nesfârșit după peste o oră de muzică live.  Au adus un soi de tristețe sau mai degrabă o melancolie asemeni trăilor tomnatice, o vibrație de meditație.

Sensibilitate de la un capăt la altul. Dansul corzilor. O poveste scrisă cu suflet. Cu suflet de artist. Cu inimă de corifeu. Poezie și muzică.  Pentru asta nu există punct, nu este o vârstă la care să trăiești iubirea-n vers. Plângi, râzi, trăiești muzica marilor poeți oricând mai ales când sufletul ți-e încărcat de iubire. Iar poezia pictată cu muzică înseamnă putearea de a vorbi a oricărui îndrăgostit de frumos, de oameni, a oricărui tânăr indiferent de vârstă. Am sentimentul real că cei doi au arătat asta. Un recital care se ascultă nu se povestește.

Iată și palmaresul ediției. 

Vârsta     7 – 15 ani

Secțiunea  individual

Mențiune – Claudia Botoș (Bârlad)

Premiul   III Giulia Gheorghiu ( Suceava)

Premiul   II  –  Teodor Adrian Ștefan ( Dorohoi)

Premiul   I   – Daria Andreea Boghian – (Târgul Neamț)

Secțiunea grupuri folk

Mențiune –  Centrul Veronica – Vaslui

Premiul    III – Cristal – Bârlad)

Premiul    II – Armonia – (Dorohoi)

Premiul    I  –  Odiseea – (Botoșani)

Vârsta  16 – 30 ani

Secțiunea individual

Mențiune  – Bogdan Mușuțiu – Cluj-Napoca

Premiul   III- Andra Cristina Frunză – (Dorohoi)

Premiul   II – Ionuț Stoian (Piatra Neamț)

Premiul   I – Mălina Andreescu (Botoșani)

Secțiunea grupuri folk

Mențiune  –  Odor  ( Suceava)

Premiul  III  –  Omnis  – (Iași)

Premiul  II  –  No Name  – București)

Premiul  I  – Efectiv – (Piatra Neamț)

 

Share This:

Leave a Reply

Un comentariu la „Festivalul Seri Melancolice Eminesciene, o ediție cu un recital sublim și zeci de tineri pasionați de folk. Vezi palmaresul ediției!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.