Festivalul Seri Melancolice, la Saveni si Ipotesti. Urmeaza gala laureatilor de la Botosani!

Zilele de concurs din cadrul celei de a VII-a a Festivalului Seri Melancolice Eminesaciene s-au incheiat. S-au desfasurat la Saveni si Ipotesti, vineri si sambata. La Saveni, in sala Centrului Cultural din localitate, proaspat inaugurat de autoritatile locale, cu 30 de tineri si copii dornici sa cante, pasionati de chitara care i-a vrajit de la cele mai fragede virste. Au spus mai multi, la Botosani, are loc singurul festival de folk dedicat copiilor si adolescentilor. Practic, de aici se nasc viitorii tineri de promovati in festivalurile adresate tinerilor deja formati, poate chiar care si-au ales chitara ca profesie.  S-a cantat cate doua piese de fiecare concurent, unii alegand si versurile poetului Mihai Eminescu deoarece aici, la acest festival, trofeul se acorda celui care interpreteaza cel mai bine o melodie cu versuri eminesciene.

Festivalul este organizat de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, Asociaţia Judeţeană a Organizatorilor de Evenimente Botoşani, Asociatia Judeteana a Profesorilor de Limba si literatura romana şi Asociaţia Culturală ARLECHIN Botoşani cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Botoşani şi Primăriei oraşului Săveni iar juriul este condus de omul de radio Mihai Cosmin Popescu. Din el mai fac parte cantautorii Ovidiu Mihailescu si Emeric Imres si profesorul Ludvic Schibinschi.

Dupa cele doua seri de concurs presedintele juriului, Mihai Cosmin Popescu a declarat:

„A fost o editie extrem de reusita, mi-au placut foarte mult concurentii, e bine ca au venit din mai multe judete fata de alti ani. E bine ca e unicul festival dedicat copiilor si adolescentilor, din cate stiu eu, si asta e un lucru extraordinar.  Prima seara a fost mai reusita, au fost cativa artisti solocare mi-au placut foarte mult. Au fost si emotii, au fost unii care au uitat textul, dar asta nu e o problema ca asa e la inceputul. Dar trebuie invatati sa reia din punctul unde s-au incurcat, nu sa reia cantecul de la inceput. Nu e suficient sa canti pe o singur voce si multe grupuri fac asta. Asta ne duce cu gandul la Cantarea Romaniei, care a avut sipartile frumoase, si partile mai putin placute, dar acolo unde s-a cantat pe mai multe voci, unde armoniile instrumentelor au imbracat o culoare timbrala evolutiile vocale, acolo sigur a fost un plus. Important e sa participi, nu neaparat sa iei premii”, a declarat Mihai Cosmin Popescu, care a sugerat o idee ca in anii urmatori sa se faca si o preselectie avand in vedere numarul mare de participanti la ambele sectiuni.

7La sectiunea Individual s-a remarcat un pusti de doar 9 ani din Constanta, pregatit de cantautorul Walter Ghicolescu, Gojkovic David (foto), culmea, cu o piesa compusa de profesorul lui, intr-un stil mai folk-rock, mai aproape de Stefan Banica sau tanarul Razvan Tufa din Birlad care a venit in concurs cu piese compuse de el, una dintre ele fiind pe versurile poetului Mihai Eminescu, respectiv poezia „Nu ma-ntelegi”. Tot la aceasta sectiune a debuta in muzica folk o tanara cu dizabilitati de vedere, pe nume, Larisa Onciu. Aceasta s-a consacrat in Botosani pentru muzica de romante avand o multime de premii la concursurile muzicale dedicate acestui gen.

Foarte multe din grupurile prezente au ales sa imbrace celebra ie romaneasca si majoritatea celor care au urcat pe scena s-au constituit intr-un grup special pentru festival, lucru care s-a vazut, dupa cum spunea si presedintele juriului, pentru ca nu s-au armonziat foarte bine nici ca voce cu instrument, nici ca instrumente. Ultimii care au cantat in concurs au fost  cei din grupul No Name, formati recent, singurii 4din concurs care au combinat chitara, instrument specific muzicii folk cu vioara.

Ca si anul trecut, poeta Clara Margineanu a fost invitata la festival pentru a sustine un workshop pe tema Poetii si muzica la care invitati au fost 9omul de radio Mihai Cosmin Popescu, cantautorii Ovidiu Mihailescu, Walter Ghicolescu si Emeric Imre, dar si subsemnata, Ioana Matfeev, in calitate de coordonator al grupului de copii care scrie in Botosani la singurul ziar de copii si adoledscenti. Publicul prezent format in majoritate din concurenti si copiii de la ziarul Buzz, publicatia scrisa de ei,  a fost provocat la o discutie despre poezia in muzica folk: cum se compune, ce legatura exista intre poezie si muzica, dar si despre locul jurnalismului azi. Unul dintre copiii ziarului Buzz, de doar 13 ani, a spus parca concluizonand intreaga intalnire: daca nu ni se da, alegem muzica noi, muzica ce ne place. Asta apropo de muzica ce se difuzeaza astazi si locul folkului pe radiourile comerciale. Discutiile au fost asortate cu melodii interpretate de cei trei cantautori prezenti, dar si pustiul David, pregatit de Walter Ghiolescu.

Recitalurile in cele doua seri au fost asigurate de Emeric Imre, in prima seara, si Walter Ghicolescu, in a doua seara.

In seara de duminica se va desfasura gala laureatilor cu recitalul lui Sebastian Ionel, castigatorul trofeului anul trecut si al Mariei Gheorghiu.

 

Mai multe fotografii aici.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!