Florin Apostol – cântăreţul tonului uniform emoţionant şi calm

Florin Apostol
Florin Apostol

Pentru că se apropie Floriile, am decis să scriem un articol despre Florin Apostol, interpretul şlagărelor “Ce frumoasă e marea” (Aurel Manolache), “Sunt fericit” (Dumitru Lupu) şi câştigătorul Trofeului Secţiunii “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’88.

În prezent, Florin Apostol lucrează la primul său CD, ce încununează peste 25 de ani de carieră artistică. Pe acest album veti gasi o serie de piese din repertoriul artistului, unele mai vechi, alte foarte noi. Piesele sunt semnate de compozitorii Petre Andreescu, Dumitru Lupu, Aurel Manolache, Eugen Mihăescu, Mihai Onilă, Radu Pădurean, Dan Teodorescu. Toate aceste piese sunt puse în valoare de vocea excepţională în stil belcanto a lui Florin Apostol.

O parte din piese sunt deja disponibile pe iTunes

Florin Apostol are un Canal Oficial Youtube, unde sunt postate o serie de clipuri din arhiva personală, precum şi un Canal Youtube făcut de fani .

Curând, artistul îşi va lansa şi siteul oficial 

Iată ce a scris Titus Andrei despre Florin Apostol.

Florin Apostol, in 1988, la debut
Florin Apostol, in 1988, la debut

Florin Apostol s-a născut pe 10 septembrie 1965, la Bucureşti. Artistul urmează cursurile Şcolii Generale nr.21 din Bucureşti şi Liceul Uman din Brăneşti (devenit ulterior Liceul Agricol).

În perioada 1985-1988 urmează cursurile Şcolii Populare de Artă, din Bucureşti, la clasa Gloria Bordea/George Natsis.

Florin Apostol a debutat în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’88 (31 august – 4 septembrie 1988), la Secţiunea “Interpretare”. Artistul s-a prezentat cu piesele “Alerg după nori” (muzica Dumitru Lupu), din repertoriul lui Gabriel Dorobanţu şi “Ce frumoasă e marea” (m & t: Aurel Manolache), cea din urmă prezentată în primă audiţie.

Cu vocea sa excepţională a câştigat Trofeul Secţiunii “Interpretare” a Festivalului Mamaia’88.

În 2010, colega Ioana Matfeev, a publicat la Top Românesc, câteva aminitiri ale lui Florin Apostol despre Festivalul de la Mamaia.

Trupa de aur a Teatrului Alexandru Davila din Pitesti in 1989. De la atanga la dreapta: Daniel Iordachioae, Florin Apostol, compozitorul Dumitru Lupu, Otilia Radulescu, Ileana Sipoteanu
Trupa de aur a Teatrului Alexandru Davila din Pitesti in 1989. De la atanga la dreapta: Daniel Iordachioae, Florin Apostol, compozitorul Dumitru Lupu, Otilia Radulescu, Ileana Sipoteanu

“Festivalul de la Mamaia a reprezentat pentru mine un moment de cotitură în viaţă, era un lucru dorit de mulţi, dar aleşii erau puţini… Înainte de Festivalul de la Mamaia nu participasem la niciun alt festival, dar aveam în spate, orele de muncă/studiu alături de doi oameni excepţionali care mi-au îndrumat paşii: profesoara de canto Gloria Bordea Mihalache şi compozitorul/pianistul George Natsis. În 1988 am luat preselecţia pentru Festivalul de la Mamaia unde l-am cunoscut pe compozitorul Aurel Manolache (Dirijor al Orchestrei şi Director al Teatrului Fantasio), un om extraordinar care a avut încredere în vocea mea şi mi-a încredintat spre interpretare piesa “Ce frumoasă este marea”, piesă cu care am şi câştigat Trofeul Mamaia`88 la Interpretare.  Înainte cu o lună de festival am început pregătirile intensive timp de 3 săptămâni (aceste cursuri de pregătire astăzi lipsesc) pentru marea confruntare cu publicul. La aceste cursuri de pregătire am întâlnit oameni extraordinari care pe parcursul a trei săptămâni ne-au învăţat cum să arătăm, cum să ne mişcăm, cum să“furăm camera” (atitudinea pe care trebuie să o avem în faţa camerei de luat vederi), dar şi multe ore de studiu, de canto şi actorie. Aici l-am cunoscut şi pe compozitorul Dumitru Lupu, care mai târziu mi-a devenit profesor în pregătirea şi perfecţionarea mea profesională la Teatrul Al. Davila din Piteşti unde, sub bagheta lui, alături de Daniel Iordăchioaie şi Ileana Şipoteanu, am activat mulţi ani. Îmi aduc aminte cu mare plăcere şi de turneul care-l făceam în ţară şi pe litoral (cu o săptămână înainte de Festival) alături de ceilalţi participanţi la festival la sectiunea Intepretare; aici l-am cunoscut pe Octavian Ursulescu, un prezentator extraordinar dar şi un fin cunoscător al fenomenului, care ştia prin prezentarea pe care o făcea unui artist să-i aducă un plus de valoare; acest turneu facea parte din aceeaşi strategie “managerială” prin care eram învaţat ce înseamnă publicul şi respectul pe care trebuie să-l avem pentru acesta. Mai exista un lucru extraordinar care astăzi se întâmplă mai rar… totul era LIVE! Band, interpretare, oameni minunaţi care ştiau să-şi facă treaba cu profesionalism. În 1988 am avut colegi extraordinari la interpretare, aş aminti câţiva dintre ei ca: Oana Hanganu, Perdita Solomon, Constantin Bruj, Ramona Bădescu, Sanda Ladoşi, Luminiţa Anghel, Eduard Cârcotă (compozitorul piesei “Tornero” care a adus României locul IV la concursul Eurovision-n.r), care credeau cu adevărat în ceea ce fac. Oameni minunaţi au fost şi sunt cei din echipa/echipele TVR care au ştiut prin profesionalismul lor, în decursul anilor să pună în valoare artiştii la acest festival, dar nu în ultimul rând Radio România şi Radio Vacanţa, prin realizatorii, redactorii muzicali care au păstrat vie flacăra acestui festival şi continuă să o facă cu profesionalism. Pe această cale ţin să le mulţumesc tuturor care au fost în preajma mea şi să vă multumesc că existaţi”.

Odată cu Mamaia’88, Florin Apostol şi-a făcut debutul la Radio şi Televiziune. Imediat după festival, piesa “Ce frumoasă e marea” (m & t: Aurel Manolache), devine unul din succesele anului 1988.

Cu scurt timp înainte de Mamaia’88, Florin Apostol a fost angajat ca solist vocal al Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti. Dumitru Lupu a fost cel care l-a adus pe Florin Apostol pe scena acestui teatru. În acea perioadă, pe lângă faptul că era instrumentist şi dirijor al Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, Dumitru Lupu era unul dintre cei mai de succes tineri compozitori din România.

Astfel, în perioada 1988-1992, artistul a fost angajat ca solist vocal al Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti. În acea perioadă, din colectivul teatrului faceau parte artişti precum Daniel Iordăchioaie, Otilia Rădulescu, Ileana Şipoteanu şi maestrul Dumitru Lupu. Participă în cadrul unor spectacole de mare succes ale teatrului, cum ar fi: “Ce mult te-am iubit”, , “Să-mi dai o aripă să zbor”, Unde eşti, iubirea mea”, “Varietăţi’89”, etc.

În perioada 1988-1990, articole cu şi despre Florin Apostol, apar în reviste şi publicaţii româneşti precum “Cărăbuş”, “Litoral”, “Săptămâna”, “Scânteia Tineretului”.

Compozitorul şi dirijorul Dumitru Lupu îi va încredinţa numeroase piese. “Sunt fericit” (Dumitru Lupu) a fost una din piesele de succes ale anului 1989, lansate de Florin Apostol.

În cei peste 25 de ani de carieră a colaborat cu numeroşi compozitori cum ar fi: Gabriel Aczel, Petre Andreescu, Dan Beizadea, Mircea Berchi, Mihai Constantinescu, Camelia Dăscălescu, Dragoş Docan, Aurel Giroveanu, Dumitru Lupu, Aurel Manolache, Marius Micu, Eugen Mihăescu, Mihai Onilă, Radu Pădurean, Laurenţiu Profeta, Dan Teodorescu, etc.

De asemenea, artistul a interpretat numeroase piese din repertoriul internaţional precum: “Dumneata sau tu” (Ion Vasilescu), “My Way”, “Paloma”, “Una storia importante”, “You Raise Me Up”, etc.

Florin Apostol in anii'90
Florin Apostol in anii’90

Apariţiile Radio şi TV sunt din ce în ce mai frecvente, în special în perioada 1988-1990. Florin Apostol apare în numeroase emisiuni TV de varietăţi. Una dintre cele mai populare emisiuni la care a participat, a fost “Toamna în Cişmigiu” (difuzată pe 28 octombrie 1989, redactor: Gheorghe E. Marian), unde a cântat în duet cu regretata Mădălina Manole (şi ea proaspăt lansată la Mamaia’88).

Începând cu 1988 susţine numeroase turnee prin ţară alături de cei mai mari artişti ai României. De asemenea, participă cu recitaluri în cadrul unor concursuri şi festivaluri naţionale cum ar fi Festivalul “Flori de Mai” de la Lupeni (1989).

În anul 1989, alături de colegii de la Teatrul “Alexandru Davila” din Ploieşti, joacă în filmul “Călătorie de neuitat” (regia: Geo Saizescu). Datorită evenimentelor din decembrie’89, filmul va fi difuzat la TV (în 11 episoade) abia în iulie 1994, după ce a suferit o serie de modificări.

Artistul a mai jucat şi în muzicalul “Cătun fericit” (data premierei – 09.11.2012), în regia lui Dumitru Cucu. Muzica şi scenariul aparţin compozitorului Dumitru Lupu.

În vara anului 1989, începe seria turneelor pe litoral. Artistul a făcut parte din distribuţia popularului spectacol de varietăţi “Delfinii şi muzica uşoară”, desfăşurat la Delfinariul din Constanţa.

În cadrul Festivalului Mamaia’89 (30 august – 3 septembrie 1989) susţine un microrecital. Artistul va reveni cu recitaluri în cadrul Festivalului de la Mamaia, la ediţiile din 1991 şi 1996.

Pe 18 decembrie 1989 a apărut în ultimul concert organizat la Sala Radio din Bucureşti, înainte de răsturnarea regimului comunist. Acompaniat de Orchestra Radioteleviziunii Române (dirijor: Ion Cristinoiu) a interpretat “Paloma”, celebra piesă din repertoriul intrenaţional.

În anii’90, Florin Apostol a cântat la cele mai în vogă localuri de pe litoral cum ar fi: Hanul Piraţilor (Mamaia-Năvodari), Melody (Mamaia), Paradis (Jupiter), Perla Mării (Eforie Nord), etc.

Tot în anii’90, Florin Apostol colaborează cu Teatrele de Revistă “Constantin Tănase” (Bucureşti) şi “Fantasio” (Constanţa).

În ultimii ani, Florin Apostol s-a dedicat impresariatului. Din 2003 este manager în cadrul firmei International Artist Management. Ca şi impresar a colaborat cu mari artişti internaţionali precum Al Bano sau Bonnie Tyler.

Al Bano si Florin Apostol
Al Bano si Florin Apostol

Pe 15 ianuarie 2014, Consiliul Judeţean Argeş îi acordă lui Florin Apostol o Diplomă de Excelenţă pentru “contribuţia adusă în promovarea valorilor culturale pe plan naţional şi internaţional”.

Pe 23 august 2014, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului “Sfinxul de aur” (21-23 august 2014), Florin Apostol este distins cu Diploma şi Trofeul de Excelenţă din partea Primăriei oraşului Buşteni şi a organizatorilor, pentru contribuţia adusă la realizarea acestui festival.

Începând cu martie 2014, Florin Apostol face parte din Consiliul Director al UNART (Uniunea Naţională a Artiştilor din România), iar din  septembrie 2014 a fost ales Preşedintele Interimar al acestei instituţii. Din 26 martie 2014, Florin Apostol este confirmat în funcţia de Preşedinte al UNART pentru 4 ani.

Florin Apostol azi
Florin Apostol azi

Cu ocazia Floriilor, Echipa Top Românesc îi urează lui Florin Apostol “La mulţi ani, cu sănătate” şi mult succes pe mai departe.

Mai jos puteţi citi o listă cu Melodiile şi Discografia lui Florin Apostol, precum şi particpările sale la Festivalul de la Mamaia.

 

Piese înregistrate la Radio şi Case de Discuri (selectiv)

A fost odată un băiat (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)

Alerg după nori (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu) – 1988

Anul Nou vine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2012

Astăzi iar sunt fericit (Raul Pădureanu)

Aştept să revii (Cornel Vântu)

Aşteaptă-mă (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2013

Atât de cald (Dan Teodorescu) – 1997

Cad steluţe de zăpadă (Dan Beizadea) – 1992

Când felinarele se aprind (Petre Andreescu/Raul Pădurean) – 2001

Ce-am avut şi ce-am pierdut (Mihai Onilă) – 2013

Ce frumoasă e marea (Aurel Manolache/Saşa Georgescu) – 1988

Clipe (Raul Pădureanu) – 1994

Dacă m-ai săruta (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)

De atâtea ori (Cornel Vântu)

De ce această nebunie? (Mihai Onilă/Florin Pretorian) – 2012

De mână cu o rază de lună (Aurel Giroveanu/Aurel Felea) – 1989

Dialogul îndrăgostiţilor (Aurel Giroveanu/Mircea Block)

Doar iubirea ta – dance (Mihai Onilă) – 2012

Doar iubirea ta (Mihai Onilă) – 2012

Doar o privire (Gabriel Axel)

Doar un cuvânt (Laurenţiu Profeta/Eugen Rotaru)

Dumneata sau tu (Ion Vasilescu/Aurel Felea) – 1989

E prima oară când iubesc (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 1991

E viaţa mea (Mihai Onilă) – 2012

Eşti delicata mea camee (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad) – 2013

Fotografii (Eugen Mihăescu/Cristina Erhan) – 1997

Hai zâmbeşte draga mea (Gabriel Axel) – 1995

Iartă-mi ochii plânşi (Eugen Mihăescu/Cristina Erhan) – 1997

Iubire (Laurentiu Profeta/) – 1989

Mă aştept la orice (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2013

Merg desculţ (Mihai Onilă) – 2012

My Way (Cover/Nae Lăzărescu)

Ne despărţim (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad) – 2013

Numai tu (Mircea Berchi) – 1999

Paloma (Cover) – 1989

Pentru un om, pentru un vis (Enrico Fanciotti)

Petale de zăpadă (Cornel Vântu)

Rămâi cu mine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

Rămâi în viaţa mea (Raul Pădureanu)

Să fii liber (Dragoş Docan) – 2001

Soarta mea eşti tu (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2013

Străinul (Eugen Mihăescu/Cristina Erhan) – 1996

Sunt fericit (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 1989

Toamna în Cişmigiu – 1989 (duet cu Mădălina Manole)

Te-am chemat (Mihai Constantinescu) – 1989

Te-am găsit (Marius Micu/G. Oprea) – 1989

Te aştept (Raul Pădureanu)

Un om cum mi-am dorit (Aurel Giroveanu/Aurel Felea) – 1993 (duet cu Lelia Florescu)

Una storia importante (Cover)

Unde te duci, nor călător? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Veac de Singuratate (Raul Pădurean/Claudia Deleanu) – 1994

You Raise Me Up (Cover)

Apariţii discografice

Mamaia’88 – 4 Concursul de interpretare (1988, Electrecord, ST EDE 03479) – LP

11. Alerg după nori (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

12. Ce frumoasă e marea (m & t: Aurel Manolache)

Melodii de neuitat (1) (1989, Electrecord, ST EDE 03630) – LP

04. Dumneata sau tu (Ion Vasilescu/Aurel Felea)

Dumitru Lupu (2005, C.D.S. Music, CD din colecţia “The Best Romanian Collection”) – CD

17. Unde te duci, nor călător? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Apariţii în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia 

Mamaia 1988 (31 august – 4 septembrie 1988)

Trofeul Mamaia – Secţiunea Interpretare: Florin Apostol

“Alerg după nori” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

“Ce frumoasă e marea” (m & t: Aurel Manolache)

Mamaia 1989 (30 august – 3 septembrie 1989)

Microrecital

01. Sunt fericit (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

02. De mână cu o rază de lună (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)

03. Te-am chemat (Mihai Constantinescu)

04. Ce frumoasă e marea (Aurel Manolache/Saşa Georgescu)

Mamaia 1991 (28 august – 2 septembrie 1991)

Microrecital în cadrul serii dedicate artiştilor care s-au lansat pe scena festivalului

Mamaia 1996 (29 august – 1 septembrie 1996)

Microrecital în concertul ArtMedia, în cadrul secţiunii “Case de producţie” unde a interpretat piesa “Străinul” (Eugen Mihăescu/Cristina Erhan)

 

Autor: Mircea Nicolau

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.