Florin Apostol – cântăreţul tonului uniform emoţionant şi calm

Am publicat acest material pe 02 aprilie 2015 și l-am actualizat pe 10 decembrie 2023, la scurt timp după decesul prematur al lui Florin Apostol.

Sincere mulțumiri Teodor Isaru (regizor muzical la Radio România și autorul site/blogului https://teodorisaru.blogspot.com) și Ilka Melinescu (unul dintre cei mai apropiați oameni din viața lui Florin Apostol) pentru ajuotrul oferit ăn actualizarea acestui material. Nu în ultimul rând, mulțumiri lui Florin Apostol pentru toate informațiile oferite, în urmă cu 8 ani.

La începutul lui 2015, am început să lucrez la acest material despre Florin Apostol, interpretul pieselor “Ce frumoasă e marea” (1988, Aurel Manolache), “Sunt fericit” (1988, Dumitru Lupu) şi câştigătorul Trofeului Secţiunii “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’88.

Pe atunci, Florin Apostol lucra la primul său CD, care, din păcate, nu am mai fost lansat. Pe acest album trebuiau să apară piese din repertoriul artistului, unele mai vechi, alte foarte noi, semnate de compozitorii Petre Andreescu, Dumitru Lupu, Aurel Manolache, Eugen Mihăescu, Mihai Onilă, Raul Pădurean, Dan Teodorescu.

Florin Apostol în 2013. Arhivă personală Florin Apostol.
Florin Apostol în 2013. Arhivă personală Florin Apostol.

Cu toate acestea, piesele pot fi ascultate pe cele două Canale Oficiale Youtube ale artistului:

https://www.youtube.com/user/thedance1965/videos, unde sunt postate o serie de clipuri din arhiva personală

http://www.youtube.com/user/FlorinApostolmusic/videos, canal făcut de niște admiratori.

Omul de radio Titus Andrei l-a descris astfel:

“Florin Apostol – cântăreţul tonului uniform emoţionant şi calm. Într-o lume în care cauţi umbră de modestie, Florin a rămas acelaşi artist modest căruia-i simţi căldura zâmbetului şi-ntr-o discuţie telefonică; aşa era şi pe vremea când venea în festivaluri. Câştiga trofee (nu se poate omite “Mamaia’88”)”, dar lucrul acesta nu-l deosebea de ceilalţi. Datoria lui faţă de sine era să cânte, să cânte cât mai bine şi să transmită mesajul cât mai convingător. Dreptul lui era să spere, să spere că muzica îl va însoţi, sau invers, până acolo în zonele de sus ale frumosului normal. Cu mai multă îndrăzneală, poate şi şansă, Florin ar fi fost, indiscutabil, vedeta din primul eşalon în muzica românească. A rămas, însă, distinsul artist pentru care muzica e o mare bucurie. Dar prea puţini reacţionează ca el, cu bucurie în faţa bucuriei.”

Florin Apostol, in 1988, la debut. Arhiva personală Florin Apostol
Florin Apostol, in 1988, la debut. Arhiva personală Florin Apostol

Florin Apostol s-a născut pe 10 septembrie 1965, la Bucureşti.

Urmează cursurile Şcolii Generale nr.21 din Bucureşti şi Liceul Uman din Brăneşti (devenit ulterior Liceul Agricol).

În perioada 1985-1988, urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, secția “Canto Muzică Uşoară”, la clasa Gloria Bordea Mihalache/George Natsis.

Primele apariții în presă au avut loc în martie 1988, în revista “Săptămâna” (numărul din 25 martie 1988) și în ziarul “Informația Bucureștiului” (numărul in 28 martie 1988). Ambele publicații au scris cronici despre un spectacol de la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, al clasei condusă de Gloria Bordea Mihalache și George Natsis.

În perioada 09–12 mai 1988, la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei şi Mişcării Artistice de Masă din Bucureşti şi la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” din Bucureşti, participă la preselecția pentru secţiunea “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 1988. Regulamentul pentru ediţia din 1988, publicat în presa de atunci, scria că “pot participa solişti vocali de muzică uşoară până la vârsta de 28 de ani, laureaţi ai Festivalului Naţional “Cântarea României” sau ai unor concursuri interjudeţene de muzică uşoară, artişti profesionişti sau liber profesionişti (posesori de atestate categoria I sau II). Ei trebuie să prezinte un repertoriu alcătuit din 10 piese de muzică uşoară românească, din care 3 vor fi selecţionate din lista de recomandări ce poate fi consultată la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare şi Mişcării Artistice de Masă”.

La preselecţie, Florin Apostol a interpretat “Vreau să alerg după nori” (Dumitru Lupu), lansată de Gabriel Dorobanțu şi “Eu te voi iubi” (Marius Țeicu), lansată de Adrian Daminescu. Din juriul de preselecţie au făcut parte Eugen Aron (regizor artistic la Consiliul Culturii şi Educaţiei), şi compozitorii Camelia Dăscălescu, Dumitru Lupu, Aurel Manolache, Horia Moculescu, Laurenţiu Profeta şi Paul Urmuzescu. Din cei peste 200 de interpreţi înscrişi, au fost selecţionaţi 28, inclusiv Florin Apostol. Toți aceștia au urmat cursuri intensive de pregătire (interpretare muzicală, actorie, mişcare scenică) la Centrul Judeţean de Îndrumare a Creaţiei Populare şi Mişcării Artistice de Masă din Bucureşti. Între 08 și 18 august 1988, Florin Apostol a fost pregătit de compozitorii Dumitru Lupu și Daniela Claudia Nacu.

În vara anului 1988, cu o parte dintre concurenții selectați pentru Festivalul Mamaia'88. Arhivă personală Florin Apostol.
În vara anului 1988, cu o parte dintre concurenții selectați pentru Festivalul Mamaia’88. Arhivă personală Florin Apostol.

În perioada 25–30 august 1988, toţi concurenţii selecţionaţi pentru secţiunea “Interpretare” a Festivalului, participă la o serie de spectacole cu public intitulate “Avanpremieră Mamaia’88”. Prezentator a fost Octavian Ursulescu iar acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Concert a Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanţa (dirijor: Aurel Manolache). Spectacolele, al căror scop a fost familiarizarea concurenţilor cu scena şi publicul, s-au defăşurat la Grădina de Vară “Tomis” din Constanţa (25 august), Teatrul de Vară “Soveja” din Constanţa (26 august), Teatrul de Vară din Eforie Nord (28 august), Teatrul de Vară din Costineşti (29 august).

Şi iată că, după multe pregătiri, în perioada 31 august – 04 septembrie 1988, la Teatrul de Vară din Mamaia, are loc Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’88. Ca de obicei, festivalul a fost organizat de Consiliul Culturii şi Educaţiei, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Radioteleviziunea Română şi Comitetul de Cultură şi Educaţie al Judeţului Constanţa. Regia artistică a aparţinut lui Biţu Fălticineanu. Regia muzicală a fost realizată de Paul Enigărescu şi Alexandru Pârlea. Scenografia a fost semnată de Cornel Ionescu.

Prezentator, ca de obicei, a fost Octavian Ursulescu iar juriul de specialitate a fost prezidat de Nicolae Călinoiu (rectorul Conservatorului din Bucureşti).

Festivalul s-a transmis în direct la Radio România iar Gala Laureaţilor, precum şi fragmente din concurs s-au difuzat la TVR după câteva zile.

Festivalul s-a deschis şi închis cu piesa “E sărbătoare la Mamaia” (Cornel Fugaru/Lucian Avramescu), interpretată de toţi soliştii. Această piesă a fost un imn al Festivalului la ediţiile 1986, 1987, 1988, 1989.

La secţiunea “Interpretare”, acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Concert a Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanţa (dirijor: Aurel Manolache), formaţiile conduse de Ionel Tudor şi Alexandru Willmany şi Grupurile Vocale “Choralis”, condus de Voicu Enăchescu şi “Armonia”.

Regulamentul de atunci prevedea ca fiecare tânăr interpret să se prezinte în concurs cu două piese. O piesă cunoscută din muzica pop/uşoară românească şi o alta în primă audiţie.

Pe 01 septembrie 1988, participă în festival cu piesele “(Vreau să) Alerg după nori” (muzica Dumitru Lupu), din repertoriul lui Gabriel Dorobanţu şi “Ce frumoasă e marea” (m & t: Aurel Manolache), prezentată în primă audiţie, care va deveni o piesă de succes. Cu vocea sa specială, în stil bel canto, Florin Apostol câştigă Trofeul Secţiunii “Interpretare” a Festivalului.

Pe 04 septembrie 1988, la festivitatea de premiere a Festivalului Mamaia'88. De la stânga la dreapta: Florin Apostol, Nicolae Călinescu (rectorul Universității Naționale de Muzică din București, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor) și Eugen Aron (regizor și reprezentant al Consiliului Culturii și Educației). În extrema dreaptă, Mădălina Manole și Gabriel Cotabiță. Arhivă personală Florin Apostol.
Pe 04 septembrie 1988, la festivitatea de premiere a Festivalului Mamaia’88. De la stânga la dreapta: Florin Apostol, Nicolae Călinescu (rectorul Universității Naționale de Muzică din București, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor) și Eugen Aron (regizor și reprezentant al Consiliului Culturii și Educației). În extrema stângă, Mădălina Manole și Gabriel Cotabiță. Arhivă personală Florin Apostol.

Ediţia din 1988 a fost specială prin faptul că s-a cântat pentru ultima dată cu orchestra live la ambele secţiuni (“Interpretare” şi “Creaţie”) iar casa de discuri “Electrecord” (singura casă de discuri din România de până în 1990) a realizat un adevărat tur de forţă, înregistrând toate piesele în direct. În fiecare noapte, o maşină a transportat la Bucureşti înregistrările pentru a fi turnate pe discuri LP. A doua zi, discurile cu primele audiţii lansate în seara precedentă, erau puse la vânzare, în standul amenajat în incinta Teatrului de Vară. Au fost realizate 8 discuri LP cu toate piesele din festival, o performaţă tehnică fără precedent în România, la momentul respectiv. Cu această ocazie, Florin Apostol debutează discografic cu cele două piese prezentate în festival, pe albumul “Mamaia’88 – 4 Concursul de interpretare” (1988, Electrecord, ST EDE 03479).

Laureaţii secţiunii de Interpretare au fost (în ordinea importanţei premiilor): Florin Apostol (Marele Premiu), Sanda Ladoşi (Premiul I) şi Denis Ştefănescu (Premiul I), Oana Hanganu (Premiul CC al UTC – distincţie echivalentă cu Premiul I), Liliana Crează (Cornilă) (Premiul II), Lucia Mereuţă (Premiul III), Marilena Iordache (Menţiune), Adrian Dospinescu (Menţiune), Eliza Peneoaşu (Premiul Criticii oferit de ATM), Ramona Bădescu (Premiul Teatrului “Fantasio” din Constanţa).

În 2010, colega Ioana Matfeev, a publicat la Top Românesc, câteva aminitiri ale lui Florin Apostol despre Festivalul de la Mamaia.

“Festivalul de la Mamaia a reprezentat pentru mine un moment de cotitură în viaţă, era un lucru dorit de mulţi, dar aleşii erau puţini… Înainte de Festivalul de la Mamaia nu participasem la niciun alt festival, dar aveam în spate, orele de muncă/studiu alături de doi oameni excepţionali care mi-au îndrumat paşii: profesoara de canto Gloria Bordea Mihalache şi compozitorul/pianistul George Natsis. În 1988 am luat preselecţia pentru Festivalul de la Mamaia unde l-am cunoscut pe compozitorul Aurel Manolache (Dirijor al Orchestrei şi Director al Teatrului Fantasio), un om extraordinar care a avut încredere în vocea mea şi mi-a încredintat spre interpretare piesa “Ce frumoasă este marea”, piesă cu care am şi câştigat Trofeul Mamaia`88 la Interpretare.  Înainte cu o lună de festival am început pregătirile intensive timp de 3 săptămâni (aceste cursuri de pregătire astăzi lipsesc) pentru marea confruntare cu publicul. La aceste cursuri de pregătire am întâlnit oameni extraordinari care pe parcursul a trei săptămâni ne-au învăţat cum să arătăm, cum să ne mişcăm, cum să“furăm camera” (atitudinea pe care trebuie să o avem în faţa camerei de luat vederi), dar şi multe ore de studiu, de canto şi actorie. Aici l-am cunoscut şi pe compozitorul Dumitru Lupu, care mai târziu mi-a devenit profesor în pregătirea şi perfecţionarea mea profesională la Teatrul Al. Davila din Piteşti unde, sub bagheta lui, alături de Daniel Iordăchioaie şi Ileana Şipoteanu, am activat mulţi ani. Îmi aduc aminte cu mare plăcere şi de turneul care-l făceam în ţară şi pe litoral (cu o săptămână înainte de Festival) alături de ceilalţi participanţi la festival la sectiunea Intepretare; aici l-am cunoscut pe Octavian Ursulescu, un prezentator extraordinar dar şi un fin cunoscător al fenomenului, care ştia prin prezentarea pe care o făcea unui artist să-i aducă un plus de valoare; acest turneu facea parte din aceeaşi strategie “managerială” prin care eram învaţat ce înseamnă publicul şi respectul pe care trebuie să-l avem pentru acesta. Mai exista un lucru extraordinar care astăzi se întâmplă mai rar… totul era LIVE! Band, interpretare, oameni minunaţi care ştiau să-şi facă treaba cu profesionalism. În 1988 am avut colegi extraordinari la interpretare, aş aminti câţiva dintre ei ca: Oana Hanganu, Perdita Solomon, Constantin Bruj, Ramona Bădescu, Sanda Ladoşi, Luminiţa Anghel, Eduard Cârcotă (compozitorul piesei “Tornero” care a adus României locul IV la concursul Eurovision-n.r), care credeau cu adevărat în ceea ce fac. Oameni minunaţi au fost şi sunt cei din echipa/echipele TVR care au ştiut prin profesionalismul lor, în decursul anilor să pună în valoare artiştii la acest festival, dar nu în ultimul rând Radio România şi Radio Vacanţa, prin realizatorii, redactorii muzicali care au păstrat vie flacăra acestui festival şi continuă să o facă cu profesionalism. Pe această cale ţin să le mulţumesc tuturor care au fost în preajma mea şi să vă multumesc că existaţi”.

Odată cu Mamaia’88, îți face debutul la Radio România şi Televiziune.

În septembrie 1988, este angajat ca solist vocal al Secţiei de Estradă a renumitului Teatru “Alexandru Davila” din Piteşti. Dumitru Lupu a fost cel care l-a adus pe Florin Apostol pe scena acestui teatru, fiind impresionat de prestația sa de la Festivalul Mamaia. În acea perioadă, pe lângă faptul că era instrumentist şi dirijor al Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, Dumitru Lupu era unul dintre cei mai de succes tineri compozitori din România. Acesta îi va încredinţa lui Florin Apostol peste 10 piese, printre care și “Sunt fericit” (1989, Dumitru Lupu), care s-a bucurat de succes.

Trupa de aur a secției de Estradă a Teatrului „Alexandru Davila” din Pitesti, în 1989. De la stânga la dreapta: Daniel Iordachioae, Florin Apostol, compozitorul Dumitru Lupu, Otilia Radulescu, Ileana Sipoteanu.
Trupa de aur a secției de Estradă a Teatrului „Alexandru Davila” din Pitesti, în 1989. De la stânga la dreapta: Daniel Iordachioae, Florin Apostol, compozitorul Dumitru Lupu, Otilia Radulescu, Ileana Sipoteanu.

Astfel, în perioada 21 septembrie 1988 – 22 august 1991, este angajat ca solist vocal al Secţiei de Estradă a Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti. Participă în spectacole de revistă de mare succes ale teatrului, cum ar fi: “Ce mult te-am iubit”, “Să-mi dai o aripă să zbor”, Unde eşti, iubirea mea”, “Varietăţi’89”, etc. În acea perioadă, din colectivul teatrului faceau parte artişti precum Daniel Iordăchioaie, Ileana Şipoteanu, Otilia Rădulescu.

În perioada 1988-1990, articole cu şi despre Florin Apostol, apar în reviste şi publicaţii româneşti precum “Informația Bucureștiului”, “Litoral”, “Săptămâna”, “Scânteia Tineretului”, etc.

La cumpăna dintre ani, participă şi la programul “Revelion 1989” al TVR, cu piesa “Sunt fericit” (Dumitru Lupu), în cadrul rubricii “Braţ la braţ cu tinereţea”. Acest program de Revelion al TVR a fost mai deosebit prin faptul că, pe lângă numele consacrate, au fost promovaţi foarte mulţi artişti tineri.

În cei peste 30 de ani de activitate a colaborat cu numeroşi compozitori cum ar fi (în ordine alfabetică): Gabriel Axel, Dan Beizadea, Mircea Berchi, Nicolae Caragia, Mihai Constantinescu, Ion Cristinoiu, Dragoş Docan, Enrico Fanciotti, Aurel Giroveanu, Dumitru Lupu, Aurel Manolache, Marius Micu, Eugen Mihăescu, Mihai Onilă, Radu Pădurean, Laurenţiu Profeta, Adrian Romcescu, Dan Teodorescu, Cornel Vîntu, etc.

De asemenea, a interpretat numeroase piese din repertoriul internaţional precum: “My Way”, “Paloma”, “Una storia importante”, “You Raise Me Up”, etc.

Apariţiile Radio şi TV sunt frecvente, în special în perioada 1988-1990.

Una dintre cele mai populare emisiuni de varietăți la care a participat, a fost “Toamna în Cişmigiu” (difuzată pe 28 octombrie 1989, redactor: Gheorghe E. Marian), unde a cântat în duet cu regretata Mădălina Manole (şi ea proaspăt lansată la Mamaia’88).

Începând cu 1988 susţine numeroase turnee prin ţară alături de cei mai mari artişti ai României.

De asemenea, participă cu recitaluri în cadrul unor concursuri şi festivaluri naţionale cum ar fi Manifestarea “Flori de Mai” de la Lupeni (1989) sau Festivalul Interjudeţean de Muzică Uşoară “Mărţişor Dorohoian” de la Botoşani (1991).

În anul 1989, alături de colegii de la Teatrul “Alexandru Davila” din Ploieşti, joacă în serialul TV “Călătorie de neuitat” (regia: Geo Saizescu). Datorită evenimentelor din decembrie’89, serialul va fi difuzat la TV (în 11 episoade) abia pe 21 iulie 1994, după ce a suferit o serie de modificări.

A mai jucat şi în muzicalul “Cătun fericit” (data premierei – 09.11.2012), în regia lui Dumitru Cucu. Muzica şi scenariul aparţinând compozitorului Dumitru Lupu.

În vara anului 1989, începe seria turneelor pe litoral. Artistul a făcut parte din distribuţia popularului spectacol de varietăţi “Delfinii şi muzica uşoară”, desfăşurat la Delfinariul din Constanţa.

În cadrul Festivalului Mamaia’89 (30 august – 03 septembrie 1989), ca și câștigător al ediției precedente, susţine un microrecital alcătuit din patru piese. Va reveni cu alte recitaluri la Festivalul de la Mamaia, la ediţiile din 1991 şi 1996.

În toamna anului 1989, figurează cu celebra piesă “Dumneata sau tu” (Ion Vasilescu, lansată inițial cu titlul de “Dumneata, Madame”), lansată de Gică Petrescu, pe compilația “Melodii de neuitat (1)” (Electrecord, ST EDE 03630). Înregistrarea a avut loc în primăvara aceluiași an, în studioul „Tomis” al Casei de Discuri „Electrecord”, acompaniamentul fiind realizat de Orchestra de Muzică Ușoară a Radioteleviziunii Române (dirijor: Cornel Popescu).

Pe 18 decembrie 1989, la Sala Radio din Bucureşti, alături de artişti importanţi, participă la concertul-spectacol “Un cântec vechi rămâne veşnic tânăr”,  realizat de Gheorghe E. Marian, unde a interpretat celebra piesă din repertoriul internaţional “Paloma”. Acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Muzică Uşoară Radio, dirijor: Ion Cristinoiu. Acesta a fost ultimul spectacol important de muzică uşoară/pop care s-a ţinut în Bucureşti în timpul regimului Ceauşescu. Spectacolul a fost filmat de către TVR şi urma să fie dat pe post pe 23 decembrie, dar, datorită evenimentelor ce au urmat, nu a mai fost difuzat decât în ianuarie 1990.

Florin Apostol in anii'90. Arhivă personală Florin Apostol.
Florin Apostol in anii’90. Arhivă personală Florin Apostol.

Pe 22 noiembrie 1990, la Sala Palatului din Bucureşti, susţine un microrecital, alături de alţi tineri interpreţi, la prima şi singura ediţie a Festivalului Ziarului “Tineretul Liber” (“Bucureşti – Tinereţe’90”) (20–22 noiembrie 1990), organizat de ziarul “Tineretul Liber” şi Centrul Municipal Bucureşti al Creaţiei Populare, în memoria interpretei şi profesoarei de canto, Mihaela Runceanu.

În anii’90, cântă la cele mai în vogă localuri de pe litoral cum ar fi: Hanul Piraţilor (Mamaia-Năvodari), Melody (Mamaia), Paradis (Jupiter), Perla Mării (Eforie Nord), etc.

Tot în anii’90, Florin Apostol colaborează cu Teatrele de Revistă “Constantin Tănase” (Bucureşti) şi “Fantasio” (Constanţa).

Al Bano si Florin Apostol. Arhivă personală Florin Apostol.
Al Bano si Florin Apostol. Arhivă personală Florin Apostol.

În ultimii ani, Florin Apostol s-a dedicat impresariatului. În perioada 04 martie 1998 – 12 septembrie 2002 a fost impresar în cadrul firmei International Entertainment Network din București. Apoi, din 10 mai 2003 și până în 2023, a fost impresat în cadrul firmei International Artist Management.

Ca şi impresar a colaborat cu mari artişti internaţionali precum Al Bano, Bonnie Tyler sau Samantha Fox.

Pe 15 ianuarie 2014, Consiliul Judeţean Argeş îi acordă lui Florin Apostol o Diplomă de Excelenţă pentru “contribuţia adusă în promovarea valorilor culturale pe plan naţional şi internaţional”.

Florin Apostol în 2013. Arhiva personală Florin Apostol!
Florin Apostol în 2013. Arhiva personală Florin Apostol!

Pe 23 august 2014, în cadrul celei de-a 2-a ediţii a Festivalului “Sfinxul de Aur” (21-23 august 2014), Florin Apostol este distins cu Diploma şi Trofeul de Excelenţă din partea Primăriei oraşului Buşteni şi a organizatorilor, pentru contribuţia adusă la realizarea acestui festival.

Începând cu martie 2014, face parte din Consiliul Director al UNART (Uniunea Naţională a Artiştilor din România), iar din septembrie 2014 a fost ales Preşedintele Interimar al acestei instituţii. Din 26 martie 2014, Florin Apostol este confirmat în funcţia de Preşedinte al UNART pentru 4 ani. A rămas în această funcție până pe 01 noiembrie 2019.

Florin Apostol în ultimii ani de viață. Arhiva personală Florin Apostol.
Florin Apostol în ultimii ani de viață. Arhiva personală Florin Apostol.

Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare cu Florin Apostol. Acestea ne-a părăsit în seara de 07 decembrie 2023, la doar 58 de ani, în urma unui AVC, după o perioadă de grele încercări. Pe 30 ianuarie 2019, un incendiu i-a distrus casa. Pe 27 martie 2022, fratele său Mircea Apostol, la care ținea enorm, a murit. În aprilie 2023, a mai suferit un AVC minor.

Dumnezeu să-l odihnească, în pace și lumină!

Mai jos puteţi citi o listă cu Înregistrările, Discografia, precum şi participările lui Florin Apostol la festivaluri și concursuri de gen.

ÎNREGISTRĂRI EFECTUATE LA RADIO ROMÂNIA, TVR, ELECTRECORD ȘI ALTE CASE DE DISCURI (selectiv)

Vreau să alerg după nori (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu) – 1988 – înregistrare LIVE – piesă lansată de Gabriel Dorobanțu

Ce frumoasă e marea (Aurel Manolache/Saşa Georgescu) – 1988 – înregistrare LIVE

Ce frumoasă e marea (Aurel Manolache/Saşa Georgescu) – 1988

Sunt fericit (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 1989

Te-am găsit (Marius Micu/G. Oprea) – 1989

Doar un cuvânt/Iubire (Laurenţiu Profeta/Eugen Rotaru) – 1989

E prima oară când iubesc (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 1989

Te-am chemat (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu) – 1989

Dumneata sau tu (Ion Vasilescu/Aurel Felea) – 1989 – piesă lansată de Gică Petrescu

Toamna în Cişmigiu – 1989 – în duet cu Mădălina Manole – înregistrare TVR

Țara zborului drept (Dumitru Lupu) – în duet cu Otilia Rădulescu – 1989

Mă recunoști că sunt român (Ion Cristinoiu) – 1989

De mână cu o rază de lună (Aurel Giroveanu/Aurel Felea) – 1989

Dialogul îndrăgostiţilor/Un om cum mi-am dorit (Aurel Giroveanu/Mircea Block) – în duet cu Lelia Florescu –1989

Paloma (Cover) – 1989 – înregistrare LIVE TVR

Cad steluțe de zăpadă (Dan Beizadea) – 1989

Aştept să revii (Cornel Vântu/N. Dumitru) – 1990

A fost odată un băiat (Aurel Giroveanu/Aurel Felea) – 1990

Te aştept (Raul Pădurean/Raul Pădureanu) – 1991

Rămâi în viaţa mea (Raul Pădurean/Raul Pădureanu) – 1991

Astăzi iar sunt fericit (Raul Pădurean/Raul Pădureanu) – 1991

Pentru un om, pentru un vis (Enrico Fanciotti/Enrico Fanciotti) – 1991

Petale de zăpadă (Cornel Vântu/D. Petrescu) – 1992

Cad steluţe de zăpadă (Dan Beizadea) – 1992

Doar o privire (Gabriel Axel/Gabi Axel) – 1993

Dacă m-ai săruta (Aurel Giroveanu/Aurel Felea) – 1993

Hai zâmbeşte draga mea (Gabriel Axel/Gabi Axel) – 1993

Clipe/Veac de singurătate (Raul Pădurean/Raul Pădureanu) – 1996

Străinul (Eugen Mihăescu/Cristina Erhan) – 1996

În felul meu (Cover “My Way”/ Nae Lăzărescu) – 1996

De atâtea ori (Cornel Vântu/Cornel Vântu) – 1997

Fotografii (Eugen Mihăescu/Cristina Erhan) – 1997

Atât de cald (Dan Teodorescu/Dan Teodorescu) – 1997

Iartă-mi ochii plânşi (Eugen Mihăescu/Cristina Erhan) – 1998

Să fii liber (Dragoş Docan/Dragoș Docan) – 1998

Unde te duci, nor călător? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu) – 1998

Înger de fată (Eugen Mihăescu) – 1999

Numai tu (Mircea Berchi) – 1999

Rămâi cu mine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2001

Când felinarele se aprind (Petre Andreescu/Petre Andreescu) – 2001 – piesă lansată de Cristian Vasile

You Raise Me Up (Cover Westlife) – 2011

Anul Nou vine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2012

De ce această nebunie? (Mihai Onilă/Florin Pretorian) – 2012

Doar iubirea ta (Mihai Onilă/Mihai Onilă) – 2012

Doar iubirea ta – Remix (Mihai Onilă/Mihai Onilă) – 2012

E viaţa mea (Mihai Onilă/Mihai Onilă) – 2012

Merg desculţ (Mihai Onilă/Mihai Onilă) – 2012

Aşteaptă-mă (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2013

Ce-am avut şi ce-am pierdut (Mihai Onilă/Mihai Onilă) – 2013

Eşti delicata mea camee (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad) – 2013

Ne despărţim (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad) – 2013

Soarta mea eşti tu (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2014

Mă aştept la orice (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – 2015

Ne despărțim (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad) – 2015

Certitudine (Adrian Romcescu/Adina Șuteu) – 2015

Atunci cînd iarna vine (Mihai Alexandru/Mihai Alexandru) – 2016

Un tainic felinar (Nicolae Caragia/Daniela Doroftei & Radu Pietreanu) – 2021 – piesă lansată de Corina Chiriac

FILMOGRAFIE

O călătorie de neuitat (TVR1, 21.07.1994 – 13.09.1994) scenariu de Alexandru Struţeanu şi Geo Saizescu; regia: Geo Saizescu – serial TV în 11 episoade (filmat în 1988 şi 1989)

Cătun fericit (09.09.2012) regia: Dumitru Cucu – film muzical pentru copii

DISCOGRAFIE

Mamaia’88 – 4 Concursul de interpretare (1988, Electrecord, ST EDE 03479) – LP

11. Alerg după nori (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

12. Ce frumoasă e marea (m & t: Aurel Manolache)

Melodii de neuitat (1) (1989, Electrecord, ST EDE 03630) – LP

04. Dumneata sau tu (Ion Vasilescu/Aurel Felea)

Dumitru Lupu – Vocile lor (1999, Thalassa Records) – CD

18. Unde te duci, nor călător? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

The Best Romanian Collection (2005, C.D.S. Music NC 005) – 10 CD

CD Dumitru Lupu

17. Unde te duci, nor călător? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE

FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ DE LA MAMAIA (1963 – 2012)

Mamaia 1988 (Teatrul de Vară din Mamaia, 31 august – 04 septembrie 1988)

Trofeul Mamaia – Secţiunea Interpretare: Florin Apostol

“Alerg după nori” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

“Ce frumoasă e marea” (m & t: Aurel Manolache) – primă audiție

Mamaia 1989 (Teatrul de Vară din Mamaia, 30 august – 03 septembrie 1989)

Microrecital alcătuit din piesele:

“Sunt fericit” (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

“De mână cu o rază de lună” (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)

“Te-am chemat” (Mihai Constantinescu/Mihai Constantinescu)

“Ce frumoasă e marea” (Aurel Manolache/Saşa Georgescu)

Mamaia 1991 (Teatrul de Vară din Mamaia, 28 august – 02 septembrie 1991)

Microrecital în seara zilei de 30 august 1991, dedicată artiştilor care s-au lansat pe scena festivalului

Mamaia 1996 (Teatrul de Vară Soveja din Constanța, 29 august – 01 septembrie 1996)

Microrecital în seara zilei de 30 august 1996, în concertul Art Media Show, în cadrul secţiunii “Case de Producţie”. În microrecital interpretează “Străinul” (Eugen Mihăescu/Cristina Erhan)

MANIFESTAREA “FLORI DE MAI”, LUPENI

Ediţia 16 (mai 1989)

Recital

FESTIVALUL-CONCURS INTERJUDEŢEAN DE MUZICĂ UŞOARĂ “MĂRŢIŞOR DOROHOIAN”, BOTOŞANI (1975 – )

Ediţia 16 (Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoșani, 06 – 08 martie 1991)

Recital

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

Share This:

Leave a Reply

One thought on “Florin Apostol – cântăreţul tonului uniform emoţionant şi calm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!