FRANCISC REITER SAU POVESTEA UNEI VIORI

Înainte de toate, aş dori să-i mulţumesc interpretei Ioana Sandu pentru ajutorul oferit. Fără ea, acest material nu ar fi apărut.

De asemenea, doresc să le mulţumesc următorilor artişti pentru frumoasele rânduri scrise. Aceştia sunt (în ordine alfabetică): Carmen Aldea Vlad, Mihaela Bustuchină Vlaicu, Viorela Filip, Camelia Florescu, Dan Gîju, Irinuka (Dana Irina Gîju), Paul şi Venera Stîngă.

De origine germană, Francisc Reiter s-a născut pe 18 aprilie 1954, în oraşul Arad. Părinţii lui se numeau Maria Terezia Reinholtz şi Valentin Reiter.

Mama lui ştia să cânte la pian de la şcoala de fete unde fusese educată, iar tatăl său cânta cu vocea romanţe şi piese de succes în limba maghiară, germană şi română.

La trei ani cânta deja la muzicuţă şi imita tobele pe marginea dulapurilor din casă, manifestând un talent muzical precoce.

Francisc Reiter în copilărie!
Francisc Reiter în copilărie!

Părinţii l-au dus înainte de începerea şcolii în oraşul Pâncota din Arad, pentru examinarea abilităţilor muzicale la nişte prieteni care aveau acordeon. Apoi, l-au dus la o familie de adventişti care aveau pian, să îi încerce predilecţia pentru acest instrument. S-au hotârât până la urmă să îi cumpere vioară şi să îl înscrie la Şcoala de Muzică din Arad.

Prima lui profesoară a fost de origine sârbă şi a sesizat valoarea certă a micului Francisc, care cânta în clasa a patra ce cântau colegii lui din clasa a şaptea, promiţând o carieră de excepţie.

De asemenea, copilul Francisc Reiter prezenta concerte la Palatul Culturii din Arad.

Rudy Bloch i-a fost profesor de vioară din clasa a cincea până la finalizarea Liceului de Muzică Arad. Peste tehnica violonistică învăţată din clasele mici, Rudy Bloch i-a insuflat secrete ale interpretării necesare pentru un adevărat solist.

Virusul poliomelitei care a atins generaţia de atunci începuse să îl împiedice pe micul violonist să folosească mâna dreaptă la întreaga capacitate. În ciuda bolii, a perseverat şi s-a autodepăşit.

În clasa a şaptea a fost dus la Liceul de Muzică Timişoara din lipsa temporară a liceului de profil din Arad. În timpul şederii la internatul din Timişoara a primit trista veste morţii mamei sale. Tatăl său a continuat să-l crească, fiind unicul băiat.

În clasa a opta a revenit la Arad, unde a terminat studiile liceale.

Francisc Reiter în tinereţe!
Francisc Reiter în tinereţe!

A ales să facă Facultatea de Muzică din Timişoara (secţia pedagogie muzicală), fiind un loc apropiat de casă faţă de Bucureşti. Decanul Facultăţii de Muzică din Timişoara, domnul Dimitrie Emandi, i-a menţionat tânărului aspirant că NU este Conservator această instituţie aleasă pentru studiu. Viitorul student a explicat că ştie acest lucru, dar preferă o astfel de facultate, fiind mai aproape de casă. A fost admis pe locul al doilea.

A devenit profesor de muzică, cântând în timpul facultăţii în orchestra şi în corul instituţiei. În timpul facultăţii a cunoscut-o pe prima parteneră de viaţă, Mihaela Feraru, cu care s-a căsătorit şi s-a stabilit în Bucureşti. În urma căsătoriei a rezultat o fată pe nume Irinel Reiter.

A urmat o relaţie de durată cu interpreta Mariana Dumitru, alături de care a cântat ani întregi. După separare, Mariana Dumitru a rămas o bună prietenă şi a devenit o fidelă colaboratoare în activitatea componistică începută după anul 2008.

Din 1980 a înregistrat colaborări ca violonist în Orchestra de Estradă a Radioteleviziunii Române, dirijor maestrul Sile Dinicu. A cântat (imprimări, spectacole televizate) alături de o galerie de aur a instrumentiştilor precum: Sandu Avramovici (chitară), Dan Dimitriu (bas), Nicu Dumitrescu (trombon), Nelu Marinescu (trompetă), Dan Mândrilă (saxofon), Aurel Romcescu (vioară), Eugen Tegu (bas), Marian Toroimac (percuţie), Ionel Tudor (pian) şi mulţi alţi profesionişti de calibru.

De asemenea, alături de Orchestra de Estradă a Radioteleviziunii Române, a acompaniat cei mai mari interpreţi din acea perioadă.

În perioada 1983-1985, este instrumentist bas la Teatrul Evreiesc de Stat.

După 1985, devine instrumentist liber profesionist atât în ţară, cât şi în străinătate (Israel, Iugoslavia, Germania, Ungaria).

În 2008, viaţa sa a luat o întorsătură aparte din motive de sănătate. Acesta a fost momentul în care Francisc Reiter s-a îndreptat către compoziţie şi producţie muzicală.

Francisc Reiter în tinereţe!
Francisc Reiter în tinereţe!

Din 2008, este membru al UCMR-ADA.

Din primăvara anului 2009, Francisc Reiter realizează un cuplu inspirat cu interpreta Ioana Sandu. Prima colaborare a celor doi a fost la piesa “Plecarea”. Până în prezent, Ioana Sandu a interpretat peste 120 de piese compuse şi orchestrate de Francis Reiter.

Debutează discografic în 2010, cu 11 compoziţii, pe albumul Ioanei Sandu, intitulat “Despărţirile”, lansat de casa de discuri “Electrecord” (EDC 964). Acesta a fost şi debutul discografic al Ioanei Sandu.

În 2012, a colaborat şi cu casa de discuri “Spiros” din Galaţi la albumele Un ocean de iubire, lansat de Alexandru Jula şi Coşmarul Conjugal/Visez fericirea”, lansat de Ioana Sandu.

Din 2011, are o bogată colaborare cu casa de discuri “Eurostar” (producător: Paul Stîngă), unde, pe lângă activitatea de compozitor, realizează orchestraţii, mixaje şi master la multe albume.

Un apropiat colaborator şi bun prieten al compozitorului este Valentin Chelaru, sunetist şi muzician, care a participat la realizarea orchestraţiilor.

Până în prezent, a realizat peste 200 de compoziţii pe versurile următorilor textieri (în ordine aflabetică): Carmen Aldea Vlad, Nuţi Bisioc, Ioana Burghel, Emil Cremer, Sorin Danciu, Gabriela Drăghici, Mariana Dumitru, Viorela Filip, Camelia Florescu, Dan Gîju, Mirela Grigore, Daniela Gumann, Rodica Elena Lupu, Clara Mărgineanu, Valeria Merca, Lidia Moldoveanu, Camelia Radulian, Ioana Sandu, Maria Simion, Lavinia Stoian,  Maria Şerban Silivaş, George Uba, Andreea Văduva.

Pe lângă Ioana Sandu, Francisc Reiter a încredinţat piese următorilor interpreţi (în ordine alfabetică): Mariana Dumitru, Viorela Filip, Camelia Florescu, Dana Irina Gîju, Alexandru Jula, Cătălin Magdalinis, Polina Manoilă, Larisa Onciu, Maia Todi.A realizat orchestraţii pentru compozitori precum (în ordine alfabetică): Mircea Andreescu, Ionel Bratu Voicescu, Mihaela Bustuchină Vlaicu, Constantin Drăghici (celebrul interpret şi compozitor din anii’60), Octav Dumitrescu, Stelian Ene, Marcel Iancu, Horia Moculescu, Alexandru Vilmanyi.A realizat orchestraţii şi pentru muzicieni şi interpreţi de muzică populară şi lăutărească precum: Saveta Bogdan, Polina Manoilă, Mandi Pană, Petrică Pană, Elena Roizen, Aneta Stan, Tatiana Ţintă.În 2010, realizează orchestraţia unui album al interpretei Maria Chişlean (Republica Moldova).

Francisc Reiter în 2012!
Francisc Reiter în 2012!

De asemenea, realizează orchestraţii şi pentru interpretul Cristinel Capus.

Francis Reiter militează pentru egalitatea de şanse a oamenilor cu dizabilităţi, înţelegând prin propria experienţă de viaţă ce înseamnă marginalizarea şi discreditarea valorilor într-o lume cu mentalităţi preconcepute. Valorile morale le are implantate încă din copilărie, format fiind într-un mediu al imixtiunii naţionale.

Cunoscutul şi apreciatul jurnalist Octavian Ursulescu, a scris numeroase cronici şi recenzii despre muzica lui Francisc Reirer în publicaţii precum “Actualitatea Muzicală” sau “Ultima Oră”. De asemenea, Octavian Ursulescu a fost amfitrionul câtorva lansări de disc, atât ale Ioanei Sandu, cât şi ale interpreţilor Viorela Filip, Camelia Florescu şi Alexandru Jula, manifestări ce includ piese semnate de Francisc Reiter.

Scriitorul, publicistul şi poetul Dan Gîju, a scris despre compozitor în ProARME, revistă de cultură militară şi patriotică.

Din 2010 şi până în prezent, Ioana Sandu a promovat creaţile lui Francisc Reiter la populara emisiune “Psihologul Muzical” (Radio România Actualităţi), produsă şi realizată de Andrei Partoş. Artista a fost invitată la următoarele ediţii ale emisiunii: Ediţia nr. 426 din 20 noiembrie 2010, Ediţia nr. 587 din 28 decembrie 2013, Ediţia nr. 642 din 17.01.2015, Ediţia nr. 724 din 13 august 2016, Ediţia nr. 819 din 9 iunie 2018, Ediţia nr. 899 din 21 decembrie 2019.

Muzica lui Fracisc Reiter a fost promovată şi de Titus Andrei, realizator şi fost redactor-şef al redacţiei muzicale Radio România Actualităţi, atât pe postul de radio, cât şi pe siteul nostru www.topromanesc.ro.

Ioana Sandu
Ioana Sandu

De asemenea, Olivia Cristina Sima şi Marian Stere, realizatori la Radio România Internaţional, au difuzat adeseori în emisiunile lor piese semnate de Francis Reiter.

Tot din 2010, Ioana Sandu a interpretat piese semnate de Francisc Reiter la emisiuni TV cu audienţă, precum  “Atenţie se cântă” (2011, TVR2), “Cabaret Show” (TVH), “Cafe Concert” (TVH), “Ceasuri de folclor” (Favorit TV), “Confesiuni” (2013, TVR2, surpriză muzicală oferită antrenorului Octavian Bellu), “Familia Favorit” (Favorit TV), “Galele OTV” (OTV), “Jula şi prietenii” (TV Galaţi), “Matinal 2.0” (TVH), “Ne vedem la 5” (TVS Braşov), “Opriţi timpul!” (2016, Naţional TV), “Rămăşag pe folclor” (Etno TV), “Week-end Show” (TVH) şi altele.

Pe 21 octombrie 2017, la cea de-a 50-a ediţie (ediţie jubiliară) a Festivalului Naţional de Romanţe Crizantema de Aur” de la Târgovişte, este distins cu Premiul Special al Presei, la secţiunea “Creaţie”, pentru piesa “Vioara şi inima mea” (versuri Mariana Dumitru), interpretată de Ioana Sandu.

Pentru 2021, compozitorul Francis Reiter are în lucru mai multe proiecte. Unul este un album al Ioanei Sandu cu muzică grecească. Un altul este un album cu Larisa Onciu, interpreta de muzică uşoară şi populară. Ambele albume vor apărea la Casa de Discuri “Eurostar”.

Pentru ca pe 18 aprilie este ziua lui, echipa Top Românesc îi urează “La mulţi ani, cu sănătate şi putere de creaţie!”

Mai jos puteţi citi gânduri şi impresii despre Francisc Reiter, scrise de (în ordine alfabetică): Carmen Aldea Vlad, Mihaela Bustuchină Vlaicu, Viorela Filip, Camelia Florescu, Dan Gîju, Irinuka (Dana Irina Gîju), Paul şi Venera Stîngă.

Sunt fericită că mi-am intersectat căile artistice prin intermediul regretatului nostru prieten Alexandru Jula.

Şi aşa a început colaborarea. Ne congratulăm, cu fiecare prilej aniversar, chiar dacă planeta, încă albastră, este temporar virusologic bântuită. Va trece, cum am depăşit şi alte asemenea situaţii, şi aceasta. Oricum, noi trei avem capacitatea de a comunica pe căi astrale, prin vibraţii extrasenzoriale.

Întru mulţi sănătoşi, luminoşi şi inspiraţi ani, Francisc Reiter. Să fiţi semnatarul multor lucrări, pe care Ioana să le dăruiască românilor. Cred în perenitatea dumneavoastră artistică şi subscriu: Ars Longa Vita Brevis.

Şi acum închei cu un acrostih.

Fragil, eteric, fin compozitor,

Relaţionând cu zâna zorilor,

Ai scris “Întoarce, Doamne, anii mei!”,

Nobleţea ta, talentul tău şi-al ei,

Cea interpretă, jumătatea ta divină,

Ioana Sandu, vocea caldă şi sublimă,

Soţia ta, artistă atât de delicată,

Ce cucereşte publicul pe loc şi de îndată!

CARMEN ALDEA VLAD (poetă, textieră), 06 aprilie 2021

 

Scrisoare din Paris 

Într-o zi de aprilie, intr-un vechi oraş, tu ai descoperit pentru prima dată lumea, iar mai târziu, a venit rândul lumii să te descopere. În 2015, mă aflam la Bucureşti pentru lansarea primului meu roman “Să locuieşti într-un cântec de pasăre”. În carte se aflau versurile pe care le scrisesem pentru un viitor cântec, ce avea să se numească “Pasarea de pe cuibul albastru”. Irina mi-a vorbit despre tine şi ascultând melodiile compuse pentru minunata şi talentata Ioana Sandu, am simţit că tu vei îmbrăca cântecele mele cu sensibilitatea şi arta unui maestru. Mulţi dintre prietenii mei au venit parcă din nori, purtând cu ei un simplu bagaj încărcat cu ploaie şi soare. Prietenia are ceva din frumuseţea peisajelor şi fidelitatea păsărilor care trec umplând cerul de cântece. Alături de tine, Francisc, visul meu muzical a prins viaţă. Mă impresionează exigenţa ta, dar, în spatele durităţii profesionale, se ascunde o inimă plină de o duioşie. Amândoi ştim că muzica este o punte aşternută peste mări şi oceane! Să o  lăsăm să ne umple sufletele de bucurie şi de speranţe. De aici, din Paris, o prietenă adevărată îţi urează “La mulţi ani”!

Cu toată admiraţia,

MIHAELA BUSTUCHINĂ VLAICU (cantautoare)

 

Despre un artist excepţional nu poţi folosi decât cuvinte frumoase.

În cazul de faţă este vorba despre maestrul FRANCISC REITER, muzician absolut, compozitor dăruit, orchestrator cu intuiţie muzicală desăvârşită, cu studii universitare în domeniul muzical, pe scurt unul dintre “greii” acestei perioade.

Domnul Reiter trăieşte prin muzică, respiră muzică. Se simte binecuvântat în lumea fără egal a sunetelor.

Compune cu uşurinţă, inspiraţia, în ce-l priveşte pe maestrul Reiter, este la ea acasă.

Piesele sale îi poartă amprenta de muzician adevărat, iar paleta lor este foarte diversă, de la piese de muzică uşoară, până la piese cu accente şăgalnice, dătătoare de poftă de viaţă şi de bună dispoziţie.

Soţia sa, doamna Ioana Sandu, parcă s-a născut pentru a interpreta cu pasiune, dragoste, emoţie, piesele soţului său.

În calitate de orchestrator este atent, meticulos, foarte bun cunoscător de ARMONIE, mânuieşte meşteşugit înlănţuirile armonice care alcătuiesc pilonii sonori pe care se bazează orchestrarea unui cântec, şi deci, obţinerea unui negativ.

Deşi nu îl cunosc personal, îl simt foarte aproape de sufletul meu şi îl văd ca pe un sfânt ce-şi poartă menirea, fără încetare, cu dăruire, sensibilitate, trăire autentică.

Muzicianul Francisc Reiter este dublat de un caracter frumos, curat, luminos, modest şi iubitor.

Am avut onoarea să cânt o piesă în primă audiţie, compusă special pentru mine de maestrul Francisc Reiter, intitulată “Dragostea nu ia vacanţă”.

Piesa mi-a fost făcută cadou de domnia sa, iar eu am scris cu bucurie versurile cântecului, care a marcat începutul colaborării mele cu un muzician de calibrul său.

Piesa dă titlul albumului meu, realizat de Casa de Discuri Eurostar, prin doamna Venera şi domnul Paul Stîngă. Lansarea a avut loc pe date de 22 noiembrie 2018, la magazinul “Muzica” din Bucureşti.

Sunt fericită că mă număr printre prietenii săi. Cred în talentul şi steaua acestui om excepţional. În plus, este un mare aristocrat şi un mare domn.

Muzicianul Francisc Reiter este un capitol valoros a ceea ce înseamnă muzica adevărată din ziua de azi iar creaţia sa este demnă de a fi ascultată cu drag, cu plăcere şi păstrată, cu grijă, în memoria afectivă, de lungă durată, a fiecăruia dintre noi.

Vă mulţumesc, maestre Francisc Reiter! Pentru mine sunteţi cer şi mare, emoţie şi adiere de zefir, suflet, muzică, pe scurt, o mare forţă creatoare.

Tot respectul şi dragostea mea,

VIORELA FILIP (interpretă, textieră, compozitoare, profesoară de canto), 30 martie 2021

 

Consideraţii personale despre colaborarea cu Francis Reiter

Am început colaborarea cu distinsul compozitor Francisc Reiter în primăvara anului 2017, după ce Ioana Sandu, (prietenă şi colegă de scenă, soţia dânsului) îmi telefonase , cerându-mi acceptul să folosească versurile unui poem de-al meu pentru un cântec ce urma să fie scris de domul Reiter pentru ea. Desigur că este flatant ca versurile tale să atragă atenţia oricui dar cu atât mai mult, unui dascăl (Ioana este profesoară de Limba şi Literatura Română) unei colege soliste, unui compozitor. Poemul despre care vorbim “Îngerul numit tăicuţ”, a fost momentul iniţial al acestei colaborări. Melodia se bucură de succes şi apare pe albumul Ioanei Sandu “Iubire dulce, nu pleca” (2017, Eurostar E951). A urmat un alt text pentru melodia “Din viaţa mea”  interpretată de Ioana Sandu , ce apare pe albumul ei “Tu și Eu/ Tu y Io” (207, Eurostar E 971) şi atunci, în primăvara lui 2017, inspirată de unele evenimente politice care au lăsat ţării un gust amar, am scris pe muzica maestrului textul “Şi îngerii ne ceartă”. Am fost surprinsă şi încântată când am aflat că domnul Francis doreşte să-mi încredinţeze mie acest cântec. Au urmat apoi “Magnolie în loc de bun rămas” şi “Adam şi Eva” (aceasta din urmă găsindu-se şi pe albumul meu “Nu-s o fată ca oricare” (2019, Eurostar E 1055), lansat în toamna anului 2019, melodia fiind lansată în primăvara anului 2018).

Este greu, este uşor să lucrezi cu un compozitor prolific şi inspirat? Este greu dacă el este un perfecţionist. Este uşor dacă şi tu eşti acelaşi gen de om, dacă vrei ca lucrurile să iasă foarte bine şi produsul final al muncii amândurora să meargă la sufletul ascultătorilor .

Am fost mereu plăcut surprinsă de multi-faţetarea talentului său, de compozitor, orchestrator, video redactor al melodiilor filmate tot de domnia sa la piesele Ioanei (şi ale mele, bănuiesc că şi ale altor solişti cu care colaborează). Găsesc că este fascinant pentru creatorii de frumos, să rezoneze şi să se înţeleagă reciproc în termenii operei lor, care are ca scop final să vindece sufletele. Creatorii de artă şi frumos, sunt un alt fel de medici.

De aceea, scriu cu bucuria recunoaşterii în persoana compozitorului Francisc Reiter a acestui tip de creator, complet, înzestrat cu har, altruist mai ales, vindecător al sufletului cu muzica sa şi foarte prolific.

Mulţumesc fierbinte pentru atenţia de a-mi fi dăruit câteva melodii, asta înseamnă că şi eu pentru domnia sa am prezentat încrederea că voi transmite exact emoţiile sale creatoare şi asta este onorant şi deopotrivă angajant. Îi doresc multă sănătate şi apreciere din partea colaboratorilor şi mai ales a publicului larg ce îi admiră munca şi opera.

CAMELIA FLORESCU (interpretă, poetă, textieră, antrepenor), Bucureşti, 19 martie 2021

 

 

Rime-gânduri pentru

un compozitor… primordial

de Dan Gîju

lui Francisc Reiter

 

“Bătrâne” Francisc, mare şmecher eşti!

Mi-ai prefăcut în muzică versetul,

Prin tainice lucrări vrăjitoreşti

Ca din joben ai prelevat Poetul!…

 

Maestre Francisc, harpa ta divină –

Din trei acorduri – aripi noi mi-a dat

Şi, dacă până azi, doar o vecină,

Vreo trei amici, o soră şi-un cumnat

 

Se lăudau că mi-au citit vreun gând,

De-acum, îmi bat la poartă zeci de muze

Şi alte mii s-au aşezat la rând,

Să celebrăm extazuri andaluze

 

Pe valsuri, de exemplu,-n si bemol,

De Dumnezeu – prin tine, pare-mi-se –

Turnate-n note, după cheia sol,

Pe portativul magicelor vise.

 

Prieten drag, maestre Francisc Reiter,

Ai meşterit din poezia mea

Nu pot să uit, o lume, un giuvaer,

Că sus, pe cer, s-a mai ivit o stea;

Ea mi-a dictat, la ceas aniversar,

Ce rime-gânduri să-ţi trimit în dar.

 

Bucureşti, 17 martie 2021

 

La mulţi ani!

(lui Francisc Reiter, pentru 18 aprilie a.c.)

DAN GÎJU (poet, pictor, publicist)

 

 

Din când în când, pentru a-şi spori misterul, viaţa îmi apropie un om providenţial. Astfel, într-un moment prielnic, un asemenea de om m-a învăluit, chiar de la prima vedere, cu harul, bunătatea, generozitatea şi, în special, cu o francheţe anume punctată pentru a rezona cu chimia lui creativă pe care, odată plămădită, a aşezat-o sublim pe acorduri muzicale. Acest Om se numeşte Francisc Reiter! Genul de muzician deopotrivă profesionist şi atins de virtuoasă măiestrie care a înţeles perfect emoţia pe care încerc să o transmit la rândul meu prin intermediul repertoriului ales, Francisc este prietenul bun care îţi dă sfatul potrivit atunci când ai mai multă nevoie. Care te încurajează ori te dojeneşte în cel mai constructiv mod posibil.

Ne-am început colaborarea pe tărâmul lui Apollo – desigur, neîntâmplătoare! – datorită talentatei interprete şi profesoare de limba română Ioana Reiter-Sandu, soţia sa, în anul centenarului Marii Uniri şi, tocmai de aceea, simt că vom continua să cântăm împreună încă mulţi ani sub semnul fast al “întregirii”, al bucuriei de dărui publicului un pic din esenţa noastră divină.

Recunoştinţă, Francisc, şi La mulţi-mulţi ani binecuvântaţi!

IRINUKA (DANA-IRINA GÎJU, soprană)

 

Francis Reiter ne este un bun prieten, un om cu suflet mare, iubitor de muzică, talentat şi dedicat.

Colaborăm de mulţi ani bazându-ne mereu pe profesionalismul şi pe rigurozitatea lui.

Este pasionat de ceea ce face, este mereu amabil, răbdător, respectând întotdeauna termenul la care trebuie să finalizeze o lucrare.

Îi mulţumim pentru că există!

PAUL ŞI VENERA STÎNGĂ (producători casa de discuri “Eurostar”)

 

Mai jos puteţi citi o listă cu discografia compozitorului.

DISCOGRAFIE COMPOZITOR

ALBUME DE AUTOR

Ioana Sandu – Nu ştii cât mă iubeşti… (2011, Eurostar E 624) – CD

Muzică şi orchestraţie: Francisc Reiter

 1. Nu ştii cât mă iubeşti… (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 2. Prinde-mă în braţe (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 3. Voi pleca (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 4. Cică mă iubeşti… (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 5. Uit de tine!! (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 6. Te caut (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 7. Care dintre noi? (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 8. Raiul dimineţilor (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 9. Asta e adresa mea! (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 10. Să mă ierţi… (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 11. Mă poţi minţi? (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 12. Alergare în nori (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 13. Plecarea (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Remix

Ioana Sandu – Cât mai e vreme… (2011, Eurostar E 642) – CD

Muzică şi orchestraţie: Francisc Reiter

Versuri: Rodica Elena Lupu

La piesele 06, 10, 12 cântă Ana-Maria Stoican

 1. E prea târziu (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 2. Parfumul dragostei (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 3. Lumină clară (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 4. Viaţa la ţară (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 5. Cât mai e vreme… (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 6. Farmecul toamnei (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu) – Ana-Maria Stoican
 7. Iubită mamă (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 8. Totul se plăteşte! (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 9. Alergare în nori (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 10. Visul meu (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu) – Ana-Maria Stoican
 11. Iubire, tu! (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 12. Mister (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu) – Ana-Maria Stoican
 13. Iubirea mea (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)
 14. Eu voi pleca… (Francisc Reiter/Rodica Elena Lupu)

Ioana Sandu – Coşmarul Conjugal/Visez fericirea (2012, Spiros Galaţi 564) – 2 CD

CD 01 – Coşmarul conjugal

Muzică şi orchestraţie: Francisc Reiter

 1. Coşmarul conjugal (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 2. Am plecat demult de-acasă (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 3. Lasă bârfa, măi vecină (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 4. Sunt leită tatăl meu (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 5. Bădişor, măi şmecheraş (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 6. Nevestica ta-i frumoasă (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 7. Doruri multe-ai pătimit, mamă! (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 8. Drum bun, neică (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 9. Mult mi-e dor (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 10. Tu ai fost (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 11. Dacă te însori cu mine (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 12. Ioane, Ioane (Folclor)
 13. Cuvânt de rămas-bun (Francis Reiter/Sorin Danciu)

CD 02 – Visez fericirea

Muzică şi orchestraţie: Francisc Reiter

Versuri: Ioana Sandu

 1. Hai, spune-mi că mă mai iubeşti (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 2. Nu ne-am potrivit (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 3. Te părăsesc (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 4. Visez fericirea (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 5. Tu mă faci să uit ca vine iarna (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 6. Vorbe de iubire (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 7. Ce-i viaţa mea? (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 8. SMS (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 9. Speranţa (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 10. Ne certăm (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 11. Unde-i oare prietenia? (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 12. O altă viaţă (Francisc Reiter/Ioana Sandu)
 13. Îţi spun adio (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

Ioana Sandu – Cum se alintă o femeie… (2018, Eurostar E 1030) – CD

Muzică şi orchestraţie: Francisc Reiter

Versuri: Gabriela Drăghici

 1. Cum aş putea? (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 2. Să fii străin (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 3. E toamnă iar, dragă iubite (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 4. Te voi iubi măcar în vis (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 5. Să plângă! (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 6. Oare de ce? (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 7. Orice faptă va fi răsplătită (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 8. Mai rămâi (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 9. Cum se alintă o femeie… (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 10. Unde-i fericirea mea? (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 11. L-am rugat pe Dumnezeu (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 12. Frunza şi cetina (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)
 13. Viaţă, viaţă (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ

Ioana Sandu – Despărţirile (2010, Electrecord EDC 964) – CD

01. Prin amintiri (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

02. Despărţirile murdare (Francisc Reiter/Ioana Sandu, Roxany Popescu)

03. Dor în pustiu (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

04. Trenul (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

05. Jar (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

06. Plecarea (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

07. Spune (Francisc Reiter/Rektor Sakd) – featuring Rektor Sakd

08. Cine-i de vină? (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

09. Promit (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

10. Tic Tac (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

11. Viză pe paşaport (Francisc Reiter/Ioana Sandu, Rektor Sakd) – featuring Rektor Sakd

Alexandru Jula, Invitat: Ioana Sandu – Un ocean de iubire (2012, Spiros Galaţi 545) – CD

05. Prin amintiri (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Ioana Sandu

06. Te iubesc (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Ioana Sandu

08.Să mă iubeşti (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Alexandru Jula

09. M-ai înşelat (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – duet Ioana Sandu şi Alexandru Jula

În prag de Crăciun (2012, Eurostar E 698) – CD

01. În prag de Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – duet Ioana Sandu şi Polina Manoilă

03. Să nu fii singur de Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Ioana Sandu

06. Te aştept, drag Moş Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Ioana Sandu

Polina Manoilă – De Crăciun (2012, Eurostar E 699) – CD

12. Măicuţa mea frumoasă (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – duet Ioana Sandu şi Polina Manoilă

E sărbătoarea de Crăciun (2013, Eurostar E 770) – CD

10. În prag de Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – duet Ioana Sandu şi Polina Manoilă

Ioana Sandu – Să nu fii singur de Crăciun (2013, Eurostar E 771) – CD

Orchestraţie: Francisc Reiter

07. În prag de Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – duet Ioana Sandu şi Polina Manoilă

08. Te aştept, drag Moş Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

09. Eu cred în Moş Crăciun (Francisc Reiter/Sorin Danciu)

12. Măicuţa mea frumoasă (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – duet Ioana Sandu şi Polina Manoilă

13. Să nu fii singur de Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

Deschide poarta, creştine! (2013, Eurostar E 776) – CD

04. În prag de Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – duet Ioana Sanu şi Polina Manoilă

11. Te aştept, drag Moş Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Ioana Sandu

Ioana Sandu – La jumătatea vieţii (2014, Eurostar E 793) – CD

Orchestraţie: Francisc Reiter

01. Întoarce, Doamne, anii mei! (Francisc Reiter/Carmen Aldea Vlad)

03. De ce, ce mă doreşti? (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

05. Doar un pas (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

07. Cu un sărut (FranciscReiter/Mariana Dumitru)

09. Departe eşti… (FranciscReiter/Mariana Dumitru)

11. Ai fost (FranciscReiter/Mariana Dumitru)

13. Bună seara, iubire! (FranciscReiter/Mariana Dumitru)

Alexandru Jula – Ultimul romantic (2016, Eurostar E 903) – CD

01. Ultimul romantic (Francisc Reiter/Lidia Moldoveanu)

10. Iubire târzie de toamnă (FranciscReiter/Mariana Dumitru)

Alexandru Jula şi Ioana Sandu – Întoarce, Doamne, anii mei! (2016, Eurostar E 914) – CD

Orchestraţie: Francisc Reiter

01. Întoarce, Doamne, anii mei! (Francisc Reiter/Carmen Aldea Vlad) – Ioana Sandu

03. Iubire dulce, nu pleca (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Ioana Sandu

05. Mă iartă (Francisc Reiter/Mariana Dumitru) – Ioana Sandu

06. Iubire târzie de toamnă (Francisc Reiter/Mariana Dumitru) – Alexandru Jula

11. Nu are vârstă dragostea (Francisc Reiter/Mariana Dumitru) – Ioana Sandu

12. Să mă iubeşti (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Alexandru Jula

13. M-ai înşelat (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – duet Ioana Sandu şi Alexandru Jula

14. Unde…când? (Francisc Reiter/Mariana Dumitru) – Ioana Sandu

15. Ultimul romantic (Francisc Reiter/Lidia Moldoveanu) – Alexandru Jula

16. Nu ştii cât mă iubeşti (Francisc Reiter/Ioana Sandu) – Ioana Sandu

Ioana Sandu – Iubire dulce, nu pleca (2017, Eurostar E 951) – CD

Orchestraţie: Francisc Reiter

02. Vreau să ieşi din viaţa mea! (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

03. C-un prieten şi-un pahar (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

07. Îngerul numit tăicuţ (Francisc Reiter/Camelia Florescu)

13. Iubire dulce, nu pleca! (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

Ioana Sandu – Tu şi eu/Tu y Yo (2017, Eurostar E 971) – CD

Orchestraţie: Francisc Reiter

02. Îmi tresaltă inima (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

04. Iubire, ai să vii (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

06. C-un prieten şi-un pahar (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

10. Din viaţa mea (Francisc Reiter/Camelia Florescu)

12. Ai venit… toamnă (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

14. Nu are vârstă dragostea (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

16. Tu şi eu (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

Viorela Filip – Dragostea nu ia vacanţă (2018, Eurostar E 1002) – CD

01. Dragostea nu ia vacanţă (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

Camelia Florescu – Nu-s o fată ca oricare (2019, Eurostar E 1055) – CD

15. Adam şi Eva (Francisc Reiter/Camelia Florescu)

Ioana Sandu – În noaptea de Crăciun (2019, Eurostar E 1067) – CD

Invitat special: Cristinel Capus

Orchestraţie: Francisc Reiter

07. În noaptea de Crăciun (Francisc Reiter/Mariana Dumitru)

15. Să nu fii singur de Crăciun (Francisc Reiter/Ioana Sandu)

Istoria mea / Istoria mou (2021, Eurostar E 1067) – CD

Orchestraţie: Francisc Reiter

08. Mai rămâi (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)

12. Să fii străin (Francisc Reiter/Gabriela Drăghici)

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!