Ileana Șipoteanu, o floare de colț la malul mării

Pentru cei care am copilărit sau ne-am petrecut adolescenţa sau maturitatea în a doua jumătate a anilor’80 şi în anii’90, Ileana Şipoteanu nu mai are nevoie de nici o prezentare. Artista are locul ei în istoria muzicii pop/uşoare româneşti. Piese de mare succes precum “Cine mi-a luat iubirea” (1986), “Ce mult te-am iubit” (1987) sau “Ai venit prea târziu” (1988) sunt dovada acestui fapt.

Ileana Şipoteanu s-a născut pe 22 iulie 1967, la Rucăr, un loc superb de la poalele Pietrei Craiului din judeţul Argeş. Părinţii săi, Spiridon şi Adriana Genoveva, i-au pus numele după interpreta de muzică populară, Ileana Sărăroiu (cântăreaţa preferată a tatălui).

A urmat Şcoala Generală Numărul 2 (1973–1981) şi Liceul Industrial din Rucăr–Argeş – Profil: Prelucrarea lemnului (1981–1985).

În perioada 1981–1984, în paralel cu liceul, a urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Piteşti, clasa profesoarei Cornelia Voica.

Între 1983 şi 1985 cântă alături de formaţia Valahia din Piteşti. Artista interpreta melodii din repertoriul muzicii pop româneşti.

În perioada 1983–1985, participă cu succes la câteva Festivaluri Interjudețene de Interpretare din ţară, cum ar fi: “Floarea de Stâncă” de la Rucăr, orașul ei natal (Premiul Tinereții în 1982, Premiul II în 1983 și Trofeul Festivalului în 1984), “Lotca de Aur” de la Brăila (1984, Premiul Comitetului Judeţean Brăila), “Mărţişor Dorohoian” (1985, Mențiune) de la Dorohoi sau “Festivalul Tinereţii” de la Amara.

În septembrie 1985, la sfatul unui coleg din formaţia “Valahia”, la doar 18 ani, s-a angajat, printr-un concurs, ca solistă vocală a Secţiei de Estradă a renumitului Teatru “Alexandru Davila” din Piteşti. Iniţial concursul de angajare trebuia să aibe loc  în luna iulie, dar s-a amânat. După cum a afirmat în diverse interviuri, acest eveniment i-a schimbat viaţa. La concursul de angajare îl cunoaşte pe celebrul compozitor Dumitru Lupu, care se afla în comisie. În acea perioadă, pe lângă faptul că era instrumentist şi dirijor al Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, Dumitru Lupu era unul dintre cei mai de succes tineri compozitori din România. Pe atunci, Ileana Şipoteanu cânta muzică rock dar, la sugestia compozitorului, şi-a schimbat stilul.

Astfel, a început colaborarea de mare succes cu Dumitru Lupu.

Ileana Sipoteanu in 1984. Arhiva personală a Ilenei Șipoteanu
Ileana Sipoteanu in 1984. Arhiva personală a Ilenei Șipoteanu

Prima piesă pe care compozitorul i-a încredinţat-o a fost “Mă voi gândi la tine” (1986) pe versurile poetei Mala Bărbulescu, care a fost şi prima înregistrare a artistei, efectuată la Radio România. Doi ani mai târziu, piesa a fost preluată de către interpreta Otilia Rădulescu (colega sa de la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti), care a participat cu ea la Secţiunea “Interpretare” a Festivalului Mamaia’87.

În perioada 1985–1991, este solistă vocală a Secţiei de Estradă a Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, din al cărui colectiv mai faceau parte artişti precum Florin Apostol, Daniel Iordăchioaie, Otilia Rădulescu (actualemente prim solistă a Operei din Istambul).

“Cabaret-Melodii”, spectacolul de debut al artistei, are avanpremiera pe 28 septembrie 1985, chiar la Rucăr, localitatea natală. Premiera are loc pe 06 octombrie 1985, la sediul teatrului.

Până în 1991, participă la spectacole de mare succes ale teatrului, cum ar fi: “Cabaret….Cabaret”, “Ce mult te-am iubit”, “De la Mamaia la….Piteşti”, “Revista Anotimpurilor”, “Să-mi dai o aripă să zbor”, “Serenadă-n ritm de haz”, “Unde eşti, iubirea mea”, “Varietăţi’89”, etc.

În vara anului 1986, este selecţionată pentru Secţiunea de “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, cel mai important eveniment muzical din perioada 1963-2000.

În perioada 01–16 august 1986, toţi cei 26 de concurenţi selecţionaţi pentru Mamaia (din peste 100 prezentaţi), au urmat cursuri intensive de pregătire (interpretare muzicală, actorie, mişcare scenică) la Centrul Special de Perfecţionare a Cadrelor din Bucureşti, ce se afla pe Calea Dorobanţilor, nr. 99.

Pe 17 august 1986, îşi face debutul la Televiziunea Română, în emisiunea “Album duminical”, unde a interpretat în primă audiţie, piesa “Nu e greu” (Dumitru Lupu/Eugen Dumitru), ce a beneficiat de un clip pe peliculă, filmat în Parcul “Herăstrău”.

În vara anului 1986, este selecţionată pentru Secţiunea de “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia.

În perioada 01–16 august 1986, toţi cei 26 de concurenţi selecţionaţi pentru Mamaia (din peste 100 prezentaţi), au urmat cursuri intensive de pregătire (interpretare muzicală, actorie, mişcare scenică) la Centrul Special de Perfecţionare a Cadrelor din Bucureşti, ce se afla pe Calea Dorobanţilor, nr. 99.

În perioada 21–25 august 1986, o parte dintre concurenţii selecţionaţi pentru secţiunea “Interpretare” a Festivalului, printre care și Ileana Șipoteanu, participă la o serie de spectacole cu public intitulate “Avanpremieră Mamaia’86”. Acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Concert a Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanţa (dirijor: Aurel Manolache). Spectacolele, al căror scop a fost familiarizarea concurenţilor cu scena şi publicul, s-au defăşurat la Teatrul de vară din Costinești (21 august), Teatrul de Vară “Soveja” din Constanţa (22 august), Teatrul de Vară din Eforie sud (24 august), Teatrul de Vară din Eforie Nord (25 august).

Astfel, în perioada 27–31 august 1986, la Teatrul de Vară din Mamaia, Ileana Șipoteanu participă la secţiunea “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia. Pe 29 august, se prezintă în concurs cu piesele “Când amintirile le retrăieşti” (Vasile V. Vasilache/Eugen Rotaru) şi “Nu sunt vorbe câteodată” (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu), ambele fiind prime audiții. Pe 31 august, în cadrul Galei Laureaţilor, este distinsă cu Mențiune la secţiunea “Interpretare”.

Festivalul s-a deschis şi închis cu piesa “E sărbătoare la Mamaia” (Cornel Fugaru/Lucian Avramescu), interpretată de toţi soliştii. Această piesă a fost un imn al Festivalului la ediţiile 1986, 1987, 1988, 1989.

Prezentator a fost Octavian Ursulescu.

Juriul de specialitate al secţiunii “Interpretare” a fost  alcătuit din (în ordinea prezentării): Arta Florescu (artista a poporului, şefa Catedrei de Canto a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti), Laurenţiu Profeta (compozitor, secretar al Uniunii Compozitorilor), Elvira Cârje (solistă a Operei Române), Georgeta Stoleriu (solistă a Operei Române), Dorin Teodorescu (solist al Teatrului de Operetă din Bucureşti), Marius Ţeicu (compozitor), Vasile Donose (muzicolog), Valerian Mareş (reprezentantul Comitetului Central al Uniunii Tineretului), Nicolae Tănase (directorul Casei de Cultură a Ştiinţei şi Tehnicii pentru Tineret din Buzău).

Secţiunea de “Interpretare” a Festivalului Mamaia’86 a fost de bun augur pentru majoritatea tinerilor interpreţi care au participat, mulţi dintre aceştia devenind vedete incontestabile ale muzicii pop/uşoară româneşti. Laureaţii ediţiei au fost (în ordinea importanţei premiilor): Loredana Groza (Marele Premiu), Daniela Nicol (Premiul I), Doru Stelian (Premiul I), Monica Anghel (Premiul CC al UTC – distincţie echivalentă cu Premiul I), Camelia Florescu (Premiul II), Alexandra Canareica (Premiul III), Valeriu Crişan (Premiul III), Trio R (Premiul de Popularitate), Oana Sârbu (Premiul Tinereţii), Dana Bartzer (Premiul Criticii oferit de ATM), Ileana Şipoteanu (Menţiune), Anca Ţurcaşiu (Menţiune).

floare de colt la malul marii

Imediat după Mamaia’86 şi în special în perioada 1986-1990, este o prezenţă frecventă în emisiunile de Radio şi Televiziune. Aceste apariţii, îi aduc artistei o mare popularitate. De asemenea, întreprinde numeroase turnee în ţară.

Pe 13 decembrie 1986, participă la cea de-a 20-a ediţie a cunoscutului Concurs TV “Şlagăre în devenire”, cu “Ai venit să-mi baţi la geam” (Dumitru Lupu/Nicolae Dragoş), interpretată alături de Trio Raclariu.

La Festivalul Mamaia’87 (26 –30 august 1987), participă la secţiunea “Creaţie” cu “Ce mult te-am iubit” (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu), care primeşte distincţia de Laureată. Piesa este una dintre cele mai mari succese ale anului 1987 şi a devenit un evergreen al muzicii pop/uşoare româneşti. Aceeaşi piesă primeşte titlul de Laureată şi la Festivalul “Melodii’87(11–13 martie 1988), care a avut loc la Sala Polivalentă din Bucureşti.

În perioada 25–27 mai 1988, participă cu “Ce mult te-am iubit”, la cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Internaţional “Lira de Aur” de la Bratislava, unde are succes şi obţine Premiul Presei, sub denumirea de Ileana Şipoteanuova.

La Festivalul Mamaia’88 (31 august – 04 septembrie 1988), participă la secţiunea “Creaţie”, cu “Băiatul care mă iubeşte” (Dumitru Lupu/ Stelian Filip), care este distinsă cu Menţiune.

În perioada 1986–1989, Dumitru Lupu compune pentru artistă o serie de piese care au avut succes la public. Acestea sunt: “Nu e greu” (1986), “Nu sunt vorbe câteodată” (1986), “Ai venit să-mi baţi la geam” (1986), “Ce mult te-am iubit” (1987), “Băiatul care mă iubeşte” (1988), “S-o luăm de la început” (1988, Locul III la categoria “Melodia lunii ianuarie 1988” din cadrul Topului “Start Melodii”, realizat de Titus Andrei), “Oraşul meu” (1988, duet cu Cătălin Crişan), “Ai venit prea târziu” (1988, un mare şlagăr, respins la preselecţia pentru Festivalul Mamaia’89), “Să-mi dai o aripă să zbor” (1989), etc.

“Ai venit prea târziu” s-a numărat printre preferinţele celebrului compozitor Claude Romano (George Sbârcea), autorul melodiei “Ionel, Ionelule”, care a susţinut-o pe artistă.

A înregistrat peste 100 de melodii. Majoritatea compuse de Dumitru Lupu, pe versurile unor textieri de excepţie precum: Carmen Aldea Vlad, Mala Bărbulescu, Florea Burtan, Nicolae Dragoş, Viorela Filip, Stelian Filip, Paul Grigoriu, Eugen Mirea, Lidia Moldoveanu, Roxana Popescu, Viorel Popescu, Florin Pretorian, Elena Răileanu, Eugen Rotaru, Marian Stere, Ioan Puiu Stoicescu, Aurel Storin, Ion Toboşaru.

A interpretat cu succes şi piese compuse de alţi mari compozitori cum ar fi: “Alo, iubitul meu” (1996, Temistocle Popa), “Bună seara, fericire” (1989, Camelia Dăscălescu), “Când amintirile le retrăieşti” (1986, Vasile V. Vasilache), “Cine mi-a luat iubirea?” (1987, Gheorghe E. Marian, un mare succes lansat la sfârşitul anului 1986), “Dansul pescăruşilor” (1987, Dan Beizadea), “De ştii să ierţi, atunci revino” (1989, Corneliu Meraru), “În paradis” (1987, Virgil Popescu), “Oare cine eşti tu?” (1988, Temistocle Popa), “Pentru tine, Românie” (1987, Dan Beizadea), “Să te văd la casa ta” (1996, Temistocle Popa), “Sentimentul păcii” (1987, Dan Beizadea), “Şi vara s-a sfârşit” (2001, Temistocle Popa), “Tânăr eşti” (1987, Dan Stoian), “Vino în întâmpinarea mea” (1989, Dan Stoian).

A mai preluat şi mari şlagăre ale muzicii româneşti precum “Mangalia” (Aurel Manolache), “Scrisoare de dor” (1989, Ionel Fernic) şi “O seară la Constanţa” (2012, din repertoriul Basarabean, autori anonimi).

ileana sipoteanu (2)

În mai 1989, este trecută în cartea Meridianele cântecului”  (Editura Muzicală), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea.

Începând cu 1986, articole cu şi despre artistă, apar în reviste şi publicaţii româneşti precum “Cărăbuş”, “Femeia”, “Flacăra”, “Litoral”, “Săptămâna”, “Scânteia Tineretului”.

În anul 1989, alături de colegii de la Teatrul “Alexandru Davila” din Piteşti, apare în serialul “Călătorie de neuitat” (regia: Geo Saizescu). Datorită evenimentelor din decembrie’89, serialul va fi difuzat la TVR (în 11 episoade) abia pe 21 iulie 1994, după ce a suferit o serie de modificări.

În perioada 1988–1990, Casa de discuri “Electrecord” (singura din acea perioadă) a lansat o serie de discuri pe care figurau câte doi artişti. Astfel, în 1990, Ileana Şipoteanu debutează discografic cu albumul “Ileana Şipoteanu/Puiu Năstase”, unde este prezentă cu cinci piese. În perioada 1987–1989, apare şi pe câteva compilaţii lansate de Electrecord.

În vara anului 1989 colaborează cu Teatrul “Constantin Tănase” din Bucureşti, unde este distribuită în spectacolul “Bună seara, Boema!”, care s-a desfăşurat la celebra grădină de vară “Boema”. Din păcate acesta a fost penultimul spectacol de la “Boema”, grădina demolându-se în 1990.

În perioada 1989–1992, colaborează cu formaţia “Epilog” din Alexandria, alături de care susţine turnee prin ţară şi o serie de concerte la restaurantul “Perla Mării” din Eforie Nord.

Pe 18 decembrie 1989, la Sala Radio din Bucureşti, alături de artişti importanţi, participă la concertul-spectacol “Un cântec vechi rămâne veşnic tânăr”, realizat de Gheorghe E. Marian, unde a interpretat celebra piesă “Scrisoare de dor” (muzica: Ionel Fernic; versuri: Aurel Felea). Acompaniamentul a fost realizat de Orchestra de Muzică Uşoară Radio, dirijor: Ion Cristinoiu. Acesta a fost ultimul spectacol important de muzică uşoară/pop care s-a ţinut în Bucureşti în timpul regimului Ceauşescu. Spectacolul a fost filmat de către TVR şi urma să fie dat pe post pe 23 decembrie, dar, datorită evenimentelor ce au urmat, nu a mai fost difuzat decât în ianuarie 1990.

Pe 21 decembrie 1989, artista se afla în turneu la Bacău alături de Gabriel Cotabiţă, Cristina Simionică şi Octavian Ursulescu (prezentator). Turneul a fost întrerupt din cauza răsturnării regimului Ceauşescu.

Revenită la Bucureşti în seara zilei de 22 decembrie 1989, a fost profund marcată de tragicele evenimente ce au avut loc, care i-au provocat un şoc emoţional. Timp de un an, a fost nevoită să facă un repaus vocal. A depăşit această traumă şi şi-a continuat cu succes cariera.

In 1993 la Rucar. Arhiva personală a Ilenei Șipoteanu
In 1993 la Rucar. Arhiva personală a Ilenei Șipoteanu

După 1990, articole cu şi despre Ileana Şipoteanu apar în publicaţii precum “Actualitatea muzicală”, “Doina”, “Ecran Magazin”, “Formula AS”, “Libertatea”, “Tango”, etc.

Pe 20 iulie 1991, participă la cea de-a șasea ediţie a concursului TV “O melodie dintr-o sută”, cu “De ce-s ochii tăi albaştri?” (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu). Acest concurs s-a vrut a fi o continuare a “Şlagărelor în devenire”, dar, după doar câteva ediţii, a fost întrerupt.

La Festivalul “Mamaia’91” (28 august – 02 septembrie 1991), participă cu “Am trup de ceaţă” (Dumitru Lupu/Florea Burtan).

Începând cu anii’90, efectuează turnee în Austria (2009), Belgia (2009), Bulgaria (spectacol cu Teatrul “Fantasio”), Franta (2003), Germania (1999), Israel (2012, 2016), Italia (1993, 2013), Serbia (2001, spectacol), Turcia (februarie–mai 1991).

În primăvara anului 1990, Dumitru Lupu devine dirijor al celebrului Teatru de Revistă “Fantasio” din Constanţa iar în octombrie 1991, Ileana Şipoteanu se angajează ca solistă vocală la acelaşi teatru. “Grevă la Fantasio” (regia: Constantin Dinischiotu), a cărui premieră a avut loc pe 06 decembrie 1991, este primul spectacol de la “Fantasio” care a avut-o în distribuţie. Alte spectacole de succes pe scena de la “Fantasio”, au fost: “Îndrăgostiţii din Ancona”, “Gina comunista”, “Opera de trei… păzeşte!”, “Ora de Muzică”, “Pro şi contra Silicon!”, “Sus ai noştri, jos ai voştri”, etc. De altfel, Ileana Şipoteanu a câştigat premiul “Doina Badea”, pentru cea mai bună cântăreaţă, la trei ediţii consecutive (1992, 1993, 1994) ale Festivalului Teatrelor de Revistă din România, ce s-a desfăşurat la Constanţa. Din păcate, în vara anului 2004, teatrul se desfiinţează.

În perioada 2004–2010, activează la acelaşi teatru dar sub denumirea de “Teatrul Naţional Constanţa”.

La Concursul Melodii'87. Arhiva personală a Ilenei Șipoteanu
La Concursul Melodii’87. Arhiva personală a Ilenei Șipoteanu.

A mai fost prezentă şi în concerte şi spectacole de revistă ale teatrelor “N. Leonard” din Galaţi şi “Majestic” din Ploieşti.

Pe 27 aprilie 1992, participă cu “Dă-mi inima înapoi” (Dumitru Lupu/Viorela Filip), la prima etapă a primei ediții a concursului TV “3 din 10 pentru un show”.

Are un recital de succes în cadrul Festivalului “Mamaia’92” (16–19 august 1992), unde este acompaniată de orchestra Teatrului “Fantasio”, dirijată de Dumitru Lupu. În cadrul recitalului, interpretează, în primă audiţie, “Iubeşte-mã aşa cum te iubesc”, care are succes. Va reveni pe scena Festivalului cu microrecitaluri, la ediţiile din 1995 şi 1997.

Participă la secţiunea “Şlagăre” a Festivalului de la Mamaia, cu piese compuse de Dumitru Lupu, la ediţiile 1993 (Premiul Special Acordat de Consiliul Municipal Constanţa pentru “Iubeşte-mă aşa cum te iubesc”), 1994 (mare succes cu “Rendez-vous”) şi 1995 (“Sunt tristă”).

Ultima participare la Mamaia are loc în 1997, la Secţiunea “Creaţie”, cu piesa “Mariaj din interes” (Dumitru Lupu)

În anii’90 şi 2000, pe lângă “Am trup de ceaţã” (1991) şi “Iubeşte-mă aşa cum te iubesc” (1992), lansează piese care se vor bucura de succes, cum ar fi: “Un semn, iubite” (1992), “Rendez-vous” (1993, piesă premiată în cadrul celei de-a 2-a ediţii a Festivalului Teatrelor de Revistă de la Constanţa), “Sunt tristă fără tine” (1995), “Mariaj din interes” (1997), “Iubire trădată (2000).

În paralel cu activitatea muzicală, în perioada 1991-1995, Ileana Şipoteanu (alături de alţi 15 colegi de la “Fantasio”) urmează cursurile Facultăţii de Arta Teatrului, Filmului şi Televiziunii, secţia Music Hall din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, Filiala Constanţa, ce fost creată în anul 1992, de către regizorul Geo Saizescu (acesta fiind şi decanul acestei Facultăţi). În 1995, artista absolvă această facultate, la clasa actriţei Ileana Ploscaru, iar în 1996 susţine examenul de licenţă la A.T.F. Bucureşti, cu rolul Gina din muzicalul “Gina comunista” (ce a avut premiera pe 5 iulie 1995) de Dumitru Lupu şi Florin Pretorian.

În anul 1992, lansează albumul “Cântece creştin-ortodoxe” (reeditat în 1993), ce cuprinde muzică veche creştină selectată şi prelucrată de Dumitru Lupu. Pe 31 martie 2010, o parte dintre aceste cântece creştine au fost interpretate de artistă în cadrul concertului de Paşti “Şapte cântece creştine”, ce a avut loc la Muzeul de Artă din Constanţa, şi a fost susţinut de Orchestra Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din Romania (UCIMR), sucursala Muntenia/Dobrogea. Un concert vocal-simfonic cu aceleaşi cântece creştine a avut loc pe 02 aprilie 2015, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, unde Ileana Şipoteanu a fost  acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Piteşti, dirijată de Dumitru Lupu. Un alt concert de acest fel, a avut loc la Arad, pe data de 08 aprilie 2017, unde artista a fost acompaniată de Filarmonica de Stat din Arad, dirijată de Dumitru Lupu.

În anii următori, a mai lansat albumele: „S-o luăm de la început” (1997, Star Music Production), „Ce mult te-am iubit” (1998, Thalassa Records), „Iubire trădată” (2000, Thalassa Records), „Refrene de iubire” (2004, Spiros).

Pe 27 noiembrie 1993, Ileana Şipoteanu şi Dumitru Lupu se căsătoresc civil, iar pe 12 noiembrie 1995, cei doi devin părinţi. Fata lor, Dumitrana Teodora Lupu, moşteneşte talentul părinţilor. Memorabile rămân piesele “Cornuleţ cu lapte” (Aurel Manolache) şi “Samba florilor” (Dumitru Lupu), lansate când Dumitrana avea doar 6 ani. Pe 07 ianuarie 1996, o dată cu botezul fiicei lor, Ileana Şipoteanu şi Dumitru Lupu s-au căsătorit şi religios.

În 1998 este trecută în monografia “Fantasio 40” (Editura Leda), scrisă de Jean Badea.

În perioada 2001–2005 este Consilier artistic în cadrul Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare “Mamaia Copiilor”, festival de mare succes, iniţiat de regretatul Aurel Manolache şi Dumitru Lupu.

În perioada 2001–2004 este Consilier artistic şi Coordonator de proiecte în cadrul Taberei Muzicale pentru Copii “Concertino” (Agenţia Euroconcert Constanţa), iar în perioada 2005–2012 are aceeaşi funcţie în cadrul Taberei Muzicale pentru Copii “Fantezia” (Agenţia RoFilm Bucureşti).

În 2004, este trecută în cartea “Alternative Pop-Dance” (Editura Humanitas Educaţional), scrisă de Titus Andrei şi Daniela Caraman Fotea.

A mai fost menţionată şi în cărţile “Teatrul Alexandru Davilla – 60 de ani de existenţă” de Sebastian Tudor (2008, Editura Parelela 45), “Simple dialoguri” de Virgil Mocanu (2011, Editura Dobrogea), “Românaş la San Francisco” de Viorel Vintilă (2011, editura Anamarol), “Alexandru Jula” de Oana Georgescu (2012, Editura Biblioteca Bucureştilor), “Memoria muzicală argeşeană şi musceleană” (2019, Editura Şcoala Ardeleană), “Dicţionar de personalităţi dobrogene – vol.IV” (2020, Editura Ex-Ponto).

Începând cu 2004, a cochetat şi cu rolurile de film jucând în nişte musicaluri pentru copii. De asemenea, interpretează rolul episodic al reginei Olga a Greciei, în filmul “Iubire elenă” (premiera 18.05.2012), în regia regretatului Geo Saizescu.

În anul 2009 participă în cadrul turneului european “Astă seară dansăm în familie”, organizat de Centrul Naţional de Cinematografie(CNC) din România, pentru comunităţile de români din Austria, Belgia şi Germania.

În 2011, piesa “Eşti iubirea vieţii mele” (Dumitru Lupu/Lidia Moldoveanu) a ocupat locul 2, în Clasamentul lunii Mai, la Top Românesc (cel mai longeviv clasament de muzică românească din ţară, realizat de Titus Andrei).

În 2012, a efectuat un turneu în Israel, alături de Nae Alexandru, Gabriel Dorobanţu, Dumitru Lupu, Doina Mirea, Adriana Trandafir şi Mioara Velicu.

În 1999 şi  2012, a efectuat turnee în Germania pentru românii din oraşele Gummersbach, Aachen, Koln, Nurenberg, alături de Benone Sinulescu, Dumitru Lupu şi Laurenţiu Vlad.

În perioada 07–12 martie 2013 a efectuat o deplasare la Chişinău, în Republica Moldova, unde a participat la o nuntă pur moldovenească. Cu această ocazie este invitată la posturile de Radio şi Tv din Chişinău precum Radio Vocea Basarabiei, Radio Naţional Moldova, Televiziunea Prime TV şi Televiziunea Naţională Moldova 1). În cadrul acestei deplasări, artista a devenit şi membră a AsDAC – Asociaţia pentru drepturi de autor şi conexe din Republica Moldova.

Pe 30 noiembrie şi 01 decembrie 2013, imediat după participarea la cea de-a III-a ediţie a Galei OvoMusic, susţine două concerte în Italia, cu ocazia Zilei Naţionale a României, alături de artişti precum Ovidiu Komornyk, Lucian Nuţă, Andrei Păunescu, Ştefania Rareş, Cristina Turcu Preda şi o mai tânără solistă de muzică folk, Ioana Bărbuliceanu. Evenimentul a avut loc la Teatrul Tendastrice din Roma şi a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României din Italia împreună cu Asociaţia Românilor din Italia.

Începând cu 2014, participă la turneul naţional “Şlagărele României”, alături de alţi artişti din generaţia de aur a muzicii uşoare/pop româneşti.

În perioada 28–29 august 2014, alături de actorul George Robu, este coprezentatoarea evenimentului “Lady Callatis 50+”, desfăşurat la Hotel Corsa din Mangalia. În cea de-a doua zi, susţine şi un recital. Acest eveniment a fost organizat de Fundatia Callatis 96, Fundatia culturala DuchRo- Olanda si Pakiss Brand, împreună cu Hotel Corsa din Mangalia şi a avut ca scop promovarea şi cunoaşterea spiritului feminin in ipostazele sale artistice, morale si valorice.

Pe 22 noiembrie 2014, alături de alţi artişti români, susţine un recital în cadrul spectacolului de culoare şi lumină  “Sandart”, desfăşurat la Nurnberg în Germania.

Mereu alături de tinerii compozitori, artista înregistrează în luna mai 2014, piesa “Mereu m-am întrebat”, pe muzica tânărului compozitor Marius Cristi Popa şi versurile poetei Carmen Aldea Vlad.

Pe 22 iulie 2015, de ziua ei, la ora 20, la Terasa Mojito Launge din Mamaia (zona Hotelurilor Yaki şi Venus), lansează albumul Best Of “Romantică femeie” (Spiros Galaţi RNF 165430 ADEV 15132/08.07.2015). O plăcută surpriză pe acest album a fost şi includerea varintelor instrumentale (negative) ale pieselor “Ce mult te-am iubit” , “Am trup de ceaţă” şi “Romantică femeie” şi “Te iubesc dar nu mă meriţi”.

Pe 14 aprilie 2016, un Best of, “Ce mult te-am iubit”, a fost lansat împreună cu nr. 572 al revistei “Taifasuri”.

Pe 08 mai 2017, la magazinul “Muzica” din Bucureşti, lansează Ai venit prea târziu”, un alt Best of, apărut la Casa de Discuri Eurostar.

Din păcate, pe 22 iulie 2017, chiar de ziua ei, compozitorul Dumitru Lupu a plecat dintre noi prematur, la vârsta de 65 de ani.

Artista revine pe scenă pe 26 august 2017, la Piaţeta Casino Mamaia, unde, acompaniată de Orchestra de Muzică Uşoară condusă de Viorel Gavrilă, susţine un concert la prima ediţie a Festivalului Mamaia Fairy Tale. Acest spectacol a fost dedicat memoriei lui Dumitru Lupu.

Mai jos puteţi citi Discografia, Filmografia şi participările Ilenei Şipoteanu la Festivaluri şi Concursuri Naţionale şi Internaţionale.

DISCOGRAFIE

Ileana Şipoteanu/Puiu Năstase (1990, Electrecord, ST-EDE 3709) – LP

01. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

02. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

03. Bună seara, fericire (Camelia Dăscălescu/Mircea Block)

04. Să-mi dai o aripă să zbor (Dumitru Lupu/Paul Grigoriu)

05. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Cântece creştin ortodoxe (1992, Avec MM Impex SRL) – Casetă Audio

Muzică veche creştină selectată şi prelucrată de Dumitru Lupu

01. Umblă Maica tot plângând

02. O, tu maică protectoare

03. Cer şi mare şi pământ

04. Ştiţi pe cine preţuiesc

05. Cruce Sfântă părăsită

06. O, Isuse, Domnul meu

07. În faţa crucii

08. Trist e cerul şi noros

09. Isus, Regele cel Mare

10. Slăvit să fie Domnul

11. Maică Sfântă, preacurată

12. Profetul din Nazaret

S-o luăm de la început (1997, Star Music Production) – CD

01. S-o luăm de la început (Dumitru Lupu/Ovidiu Dumitru)

02. Ce rost mai are o iubire? (Dumitru Lupu/Carmina Vlad)

03. Taximetristul (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

04. Voi veni la nunta ta (Dumitru Lupu/Eugen Rotaru)

05. Un Kg. în plus (Dumitru Lupu/Florin Pretorian) – duet cu Dumitru Lupu

06. Marinar (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

07. Nu crede în uitare (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

08. Unde-s banii? (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

09. Să-mi dai o aripă să zbor (Dumitru Lupu/Paul Grigoriu)

10. Aş vrea să fim doi oameni de zăpadă (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

11. Voi pleca  (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

12. Sfântă Maria (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad) – duet cu Dumitru Lupu

13. Vino iubire la mine (Dumitru Lupu/Aurel Storin)

14. Extraterestrul iubit (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

15. Mărturisirea (Dumitru Lupu/Ion Toboşaru)

16. Glorie cântaţi (Dumitru Lupu/Corneliu Vadim Tudor)

Ce mult te-am iubit (1998, Thalassa Records) – CD

01. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

02. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

03. Mă voi gândi la tine (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

04. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

05. Sunt tristă fără tine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

06. Cea mai frumoasă “Miss Univers” (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

07. Marea de iubire (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

08. Iubeşte-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

09. Un semn de iubire (Dumitru Lupu/Ion Toboşaru)

10. Rendez-vous (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

11. Fără iubire (Dumitru Lupu/Aurel Storin)

12. Dar te-am iertat (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

13. Tu eşti un vagabond (Dumitru Lupu/Eugen Rotaru)

14. Întoarce-te de-ţi mai e dor (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

Iubire trădată (2000, Thalassa Records) – CD

01. Iubire trădată (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

02. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

03. Nu crede în uitare (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

04. Mariaj din interes (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

05. Mangalia (Aurel Manolache/Eugen Mirea)

06. Mi-e dor cumplit de tine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

07. Balcania (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

08. Te iubesc, dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

09. Vino să dansezi cu mine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

10. Mamă, vreau o ciocolată (Dumitru Lupu/Aurel Storin)

11. De ce-s ochii tăi albaştri? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

12. Valsul valurilor (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

13. Marinar (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

14. Inimă străină (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

15. Zvon de primăvară (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

16. Femeie fatală (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

Refrene de iubire (2004, Spiros Galaţi RNF 04344/25.10.2004) – CD şi Casetă audio

01. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

02. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

03. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

04. Din mult prea multă dragoste (Dumitru Lupu/Roxana Popescu)

05. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

06. Dar te-am iertat (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

07. Iubire trădată (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

08. Iubeşte-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

09. Valsul valurilor (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

10. Te iubesc dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

11. Rendez-vous (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

12. Mariaj din interes (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

13. Toamnă rece (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

14. Vreau să mă ierţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

15. Vino să dansezi cu mine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

16. Îmi cântă marea (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

17. Tu eşti un vagabond (Dumitru Lupu/Eugen Rotaru)

18. Adio vara mea fierbinte (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

19. Mi-e dor cumplit de tine (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

20. Nu crede în uitare (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Romantică femeie (2015, Spiros Galaţi RNF 165430 ADEV 15132/08.07.2015) – CD
01. Romantică femeie (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

02. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

03. Eşti iubirea vieţii mele (Dumitru Lupu/Lidia Moldoveanu)

04. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

05. Te iubesc dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

06. Dă-mi o sărutare (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

07. Am primit un cadou (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

08. De-aş fi eu marea (Dumitru Lupu/Ioan Puiu Stoicescu)

09. La despărţire (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

10. Singură pe plajă (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

11. Chiar şi iarna eşti frumoasă (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

12. Ochii care nu se văd (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

13. Trăieşte clipa vieţii (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

14. Iată am aflat (Dumitru Lupu/Marian Stere)

15. Nu voi mai suferi (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

16. O seară la Constanţa (Anonim)

NEGATIVE
17. Romantică femeie (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

18. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

19. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

20. Te iubesc dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

Ce mult te-am iubit (2016, Taifasuri Media 16005) – CD apărut împreună cu revista “Taifasuri”, numărul 572 din 14 aprilie 2016

01. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

02. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

03. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

04. Iubeşte-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

05. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Florea Burtan)

06. Te iubesc, dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

07. De ce-s ochii tăi albaştri? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

08. Mariaj din interes (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

09. Dar te-am iertat (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

10. Eşti iubirea vieţii mele (Dumitru Lupu/Lidia Moldoveanu)

11. Sunt singură, iubitule (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

12. Tu eşti un vagabond (Dumitru Lupu/Eugen Rotaru)

13. Rendez-vous (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

14. La despărţire (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

15. Valsul valurilor (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

16. O seară la Constanţa (Anonim) – orchestraţia: Dumitru Lupu

17. Romantică femeie (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

Ai venit prea târziu (08 mai 2017, Eurostar E953) – CD

01. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

02. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

03. Iubeşte-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

04. Eşti iubirea vieţii mele (Dumitru Lupu/Lidia Moldoveanu)

05. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

06. De ce-s ochii tăi albaştri? (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

07. Valsul valurilor (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

08. Te iubesc, dar nu mă meriţi (Dumitru Lupu/Florin Pretorian)

09. Rendez-vous (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

10. Nu voi mai suferi (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

11. O seară la Constanţa (Anonim) – orchestraţia: Dumitru Lupu

12. La despărţire (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

13. M-am născut ca să cânt (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)

14. Mereu m-am întrebat (Marius Cristi Popa/Carmen Aldea Vlad)

15. Un semn, iubite! (Dumitru Lupu/Ion Toboşaru)

16. Romantică femeie (Dumitru Lupu/Elena Răileanu)

17. Ai venit prea târziu (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu) – Negativ

18. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu) – Negativ

19. Romantică femeie (Dumitru Lupu/Elena Răileanu) – Negativ

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ

Mamaia’87 (3) (1987, Electrecord ST-EDE 03197) – LP

08. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Mamaia’88 (7) (1987, Electrecord ST-EDE 03434) – LP

10. Băiatul care mă iubeşte (Dumitru Lupu/Stelian Filip)

Puterea dragostei – Şlagăre (1989, Electrecord STC 00600) – Casetă Audio

06. Cine mi-a luat iubirea? (Gheorghe E. Marian/Mala Bărbulescu)

Melodii de neuitat (1) (1989, Electrecord ST EDE 03630, STC 00648) – LP & Casetă Audio

02. Scrisoare de dor (Ionel Fernic/Aurel Felea)

Romanian Super Hits – vol.2 (1994, Music Box MB1118) – Casetă Audio

B7. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Cazino Fantasio: Revistă în două acte de Aurel Storin – Selecţiuni din spectacol (1997, Thalassa Records) – CD

03. Vino iubire la mine (Dumitru Lupu/Aurel Storin)

06. Mamă, vreau o ciocolată (Dumitru Lupu/Aurel Storin)

Parada Şlagărelor 1 (2005, Electrecord EDC 622, STC 001559) – CD & Casetă Audio

18. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Anotimpul Şlagărelor 1 (2007, Media Pro Music 0088) – CD & Casetă Audio

04. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Sărbătorile-au venit, noi colinda am pornit! (12.2007, Spiros Galaţi 310) – Casetă Audio

B13. Sosesc magii (orchestraţie Nicu Fluturu şi Iulian Agache)

Cântece de dragoste nemuritoare (2008, ataşat numărului din 4 februarie 2008 al Revistei EXTRASTAR) – CD

Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Cântece de aur – vol. 3 (2009, Roton 4396-2, 4396-4) – CD şi Casetă Audio

15. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Best of Dumitru Lupu – Hai, vino iar în gara noastră mică (2009, Ovo Music) – CD
02. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

06. Rendez-vous (Dumitru Lupu/Viorel Popescu)

08. Iubeşte-mă aşa cum te iubesc (Dumitru Lupu/Viorela Filip)

12.  Îmi cântă marea (Dumitru Lupu/Carmen Aldea Vlad)

16. Am trup de ceaţă (Dumitru Lupu/Floarea Burtan)

Noi…şi Muzica – Melodii pe versuri de Marian Stere (2015, Eurostar E 896) – CD

06. Iată am aflat (Dumitru Lupu/Marian Stere)

Ediţie aniversară Pepsi / 1986-1995 (2016, Roton PS 5437-2) – CD

06. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

Anii de aur ai muzicii româneşti (2017, Tarsago 22759011) – 3 CD
CD3 – Şlagărele anilor ’70-’80

11. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

100 de melodii româneşti de dat mai departe (01.12.2018, Petrom/Electrecord) – CD / MP3, distribuit gratuit clienţilor Petrom, cu ocazia Zilei Naţionale a României

64. Ce mult te-am iubit (Dumitru Lupu/Mala Bărbulescu)

PREMII ŞI DISTINCŢII

1992 – Premiul Fundaţiei Hyperion pentru personalitate artistică, decernat în cadrul Ediţiei I a Festivalului-Concurs al Teatrelor de Revistă (19-26 noiembrie 1992), desfăşurat la Teatrul de Revistă “Fantasio” din Constanţa.

1993 – Premiul “Doina Badea”, pentru cea mai bună cântăreaţă, decernat în cadrul Ediţiei a II-a a Festivalului-Concurs al Teatrelor de Revistă (19-25 noiembrie 1993), desfăşurat la Teatrul de Revistă “Fantasio” din Constanţa.

1994 – Premiul “Doina Badea”, pentru cea mai bună cântăreaţă, decernat în cadrul Ediţiei a III-a a Festivalului-Concurs al Teatrelor de Revistă (19-27 noiembrie 1994), desfăşurat la Teatrul de Revistă “Fantasio” din Constanţa.

2004 – Cetăţean de Onoare al Comunei Hârtieşti, judeţul Argeş. Titlu acordat pe 5 septembrie 2004, în amintirea tatălui său, Spiridon Şipoteanu.

2006 – Diploma de Onoare” şi Trofeul “TVR50”, acordate pe 26 august 2006, cu ocazia jubileului TVR, pentru rolul avut în istoria Televiziunii Române.

2011 – Premiul pentru Întreaga Activitate Artistică în cadrul “Galei femeilor de succes pentru anul 2010”, acordat pe 15 februarie 2011

2012 – Diploma si Medalia Jubiliară, decernată de UARF (Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din România), conferită artistei, cu ocazia a 20 de ani de la înfiinţarea UARF, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea artei şi culturii cinematografice româneşti. Distincţia i-a fost înmânată de Sergiu Nicolaescu.

2014 – Trofeul Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, decernat pe 15 august 2014.

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI NAŢIONALE ŞI INTERNAŢIONALE

FESTIVALUL CONCURS INTERJUDEŢEAN DE MUZICĂ POPULARĂ ŞI UŞOARĂ “FLOAREA DE STÂNCĂ”, RUCĂR (Argeş) – pentru elevii din licee şi şcoli profesionale

Ediţia 11 (11 – 13 iunie 1982)

Secţiunea Muzică Uşoară”

Premiul Tinereții

Ediţia 12 (10 – 12 iunie 1983)

Secţiunea Muzică Uşoară”

Premiul II

Ediţia 13 (08 – 10 iunie 1984)

Secţiunea Muzică Uşoară”

Premiul I și Trofeul Festivalului

FESTIVALUL INTERJUDEŢEAN DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNEASCĂ “LOTCA DE AUR ”, BRĂILA

Ediţia 15 (15 – 17 iunie 1984)

Premiul Comitetului Judeţean Brăila de luptă pentru pace

Ediţia 20 (08 – 10 decembrie 1989)

Recital

FESTIVALUL-CONCURS INTERJUDEŢEAN DE MUZICĂ UŞOARĂ “MĂRŢIŞOR DOROHOIAN”, BOTOŞANI (1975 – )

Ediţia 11 (27 februarie – 02 martie 1985)

Menţiune

Ediţia 31 (01 – 02 martie 2014)

Recital

Membră a Juriului

FESTIVALUL TINEREŢII DE LA AMARA (IALOMIŢA, 1968 – )

Ediţia 18 (01 – 04 august 1985)

Participare în concurs

Ediţia 21 (04 – 07 august 1988)

Recital în seara zilei de 07 august 1988.

FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ DE LA MAMAIA (1963 – 2012)

Mamaia’86 (27 – 31 august 1986) – Ediţia 16

Secţiunea Interpretare” – Menţiune pentru Ileana Şipoteanu

“Când amintirile le retrăieşti” (m: Vasile V. Vasilache; t: Eugen Rotaru) – primă audiţie

“Nu sunt vorbe câteodată” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu) – primă audiţie

Mamaia’87 (26 – 31 august 1987) – Ediţia 17

Secţiunea Creaţie”

“Ce mult te-am iubit” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu) – Laureată

Mamaia’88 (31 august – 04 septembrie 1988) – Ediţia 18

Secţiunea “Creaţie”

“Băiatul care mă iubeşte” (m: Dumitru Lupu; t: Stelian Filip) – Menţiune

Mamaia’91 (28 august – 02 septembrie 1991) – Ediţia 21

Secţiunea “Creaţie–Prime audiţii”

“Am trup de ceaţă” (m: Dumitru Lupu; t: Florea Burtan)

Mamaia’92 (16 – 19 august 1992) – Ediţia 22

Recital în seara de 18 august 1992, acompaniată de orchestra de concert “Fantasio”, dirijor: Dumitru Lupu

Piesele interpretate în recital au fost:

“Ce mult te-am iubit” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

“Un semn, iubite” (m: Dumitru Lupu; t: Ion Toboşaru)

“Am trup de ceaţă” (m: Dumitru Lupu; t: Florea Burtan)

“Iubeşte-mă aşa cum te iubesc” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – primă audiție

Mamaia’93 (22 – 24 iulie 1993) – Ediţia 23

Secţiunea Şlagăre”

“Iubeşte-mă aşa cum te iubesc” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip) – Premiul Special acordat de Consiliul Municipal Constanţa

Recitalul Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanța, în seara zilei de 22 iulie 1993. Au participat: Ramona Caraş, Lică Gherghilescu (prezentator), Sorin Mocanu, Vivi Petcu, Florentina Pocora, Ileana Şipoteanu, Mihai Sorin Vasilescu.

În cadrul recitalului, Ileana Șipoteanu a interpretat:

“Ne-am rătăcit în viață” (m: Dumitru Lupu; t: Florin Pretorian)

Mamaia’94 (29 – 31 iulie 1994) – Ediţia 24

Secţiunea Şlagăre”

“Rendez-vous” (m: Dumitru Lupu; t: Viorel Popescu)

Mamaia’95 (26 – 30 iulie 1995) – Ediţia 25

Secţiunea Şlagăre

“Sunt tristă” (m: Dumitru Lupu; t: Florin Pretorian)

În prima seară, pe 26 iulie 1995, alături de alte mari nume ale muzicii uşoare/pop româneşti, participă la spectacolul “Retrospectiva Mamaia 25 de ani”, unde interpretează fragmente din piese ce s-au lansat de-a lungul timpului pe scena festivalului.

Mamaia’97 (28 august – 01 septembrie 1997) – Ediţia 27

Secţiunea Creaţie”

“Mariaj din interes” (m: Dumitru Lupu; t: Carmen Aldea Vlad)

Recitalul Teatrului de Revistă “Fantasio” din Constanța, în seara zilei de 01 septembrie 1997. Au participat: Ileana Şipoteanu, Marcel Pavel, Monica Lăzăroaie, Daniel lordăchioaie şi Ovidiu Komornyik.

Mamaia 2001 (09 – 12 august 2001) – Ediţia 31

Prezentatoarea Premiilor de Excelenţă, acordate pe 09 august 2001.

Mamaia 2006 (25 – 27 august 2006) – Ediţia 36

Microrecital. În seara zilei de 26 august 2006, participă, alături de alţi populari interpreţi de muzică uşoară, la cea de-a doua seară a show-ului TVR 50. Cu acest prilej, TVR îi oferă Ilenei Șipoteanu “Diploma de Onoare” şi Trofeul “TVR50”. Apoi, acompaniată de fiica sa, Dumitrana Teodora Lupu, interpretează “Ce mult te-am iubit” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu).

CONCURSUL TV “ŞLAGĂRE ÎN DEVENIRE” (1980 – 1987) (participările de la acest concurs au fost preluate din cartea “Titus Munteanu – un lord al micului ecran” de Octavian Ursulescu, Editura Pro Universitaria, Bucureşti 2017) – în paranteză este trecută data difuzării la TVR

Ediţia 20 (10 noiembrie 1986, difuzată la TVR pe 13 decembrie 1986)

“Ai venit să-mi baţi la geam” (m: Dumitru Lupu; t: Nicolae Dragoş) – acompaniată de Trio Raclariu (surorile Luminiţa, Liliana şi Gabriela Raclariu)

CONCURSUL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNEASCĂ MELODIILE ANULUI (1979 – 1987)

Melodii’87 (11 – 13 martie 1988) – Ediţia 09 (ultima ediţie)

“Ce mult te-am iubit” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu) – Laureată

CONCURSUL INTERJUDEȚEAN DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNEASCĂ “PRIMĂVARA-N TELEORMAN” DOTAT CU “GHIOCELUL DE AUR”, ALEXANDRIA (1969)

Ediţia 21 (Casa de Cultură din Alexandria, 07 – 09 aprilie 1989)

Recital în seara zilelor de 07 și 08 aprilie 1989.

FESTIVALUL INTERJUDEŢEAN DE MUZICĂ UŞOARĂ NUFĂRUL ALB, TULCEA (1969 – 2012)

Ediţia 11 (12 – 14 mai 1989)

Recital, în seara zilelor de 13 și 14 mai 1989.

CONCURSUL TV “O MELODIE DINTR-O SUTĂ” (1991)

Ediţia 07 (20 iulie 1991)

“De ce-s ochii tăi albaştri?” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

CONCURSUL TV „3 DIN 10” PENTRU UN SHOW (1992–1994)

Ediţia 01 – Etapa 01 (27 aprilie 1992)

“Dă-mi inima înapoi” (m: Dumitru Lupu; t: Viorela Filip)

GALA OVO MUSIC (Sala Palatului, 2011–2013) – 03 ediții

Ediţia 01 (30 noiembrie 2011)

Microrecital

Trofeul “Ovo Music”

Ediţia 02 (18 noiembrie 2012)

Microrecital

Trofeul “Ovo Music”

Ediţia 03 (28 noiembrie 2013)

Microrecital

Trofeul “Ovo Music”

FESTIVALUL NAŢIONAL DE ROMANŢE CRIZANTEMA DE AUR” (Târgovişte, 1968 – )

Ediţia 55 (Cinematograful “Independenţa” din Târgovişte, 20 – 22 octombrie 2022)

Microrecital în seara zilei de 22 octombrie 2022, în cadrul concertului “Romanța, regina inimilor”. Acompaniată de orchestra “Dor Românesc”, dirijor: Ștefan Cigu.

“Ai venit prea târziu” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

“Mi-e dor” (m: Nelu Danielescu; t: Gheorghe Preda și Mircea Ionescu Quintus)

“Ce mult te-am iubit” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL “LIRA DE AUR” – BRATISLAVA (fosta Cehoslovacie)

Ediţia 23 (25 – 27 mai 1988)

Premiul Presei pentru “Ce mult te-am iubit” (m: Dumitru Lupu; t: Mala Bărbulescu)

FILMOGRAFIE

O călătorie de neuitat (TVR1, 21.07.1994 – 13.09.1994) scenariu de Alexandru Struţeanu şi Geo Saizescu; regia: Geo Saizescu – serial TV în 11 episoade (filmat în 1988 şi 1989)

Singuri de Revelion (2004) regia: Liviu Pojoni – film muzical pentru copii

Mulineta roşie (2005) regia: Dumitru Cucu – film muzical pentru copii

Peştele verde (2006) regia: Dumitru Cucu – film muzical pentru copii

Trupa de show (2008) regia: Dumitru Cucu – film muzical pentru copii

Dramaticus (2009) regia: Dumitru Cucu – film muzical pentru copii

Tabăra lui Dorobel (2011) regia: Dumitru Cucu – film muzical pentru copii

Iubire Elenă (18.05.2012) regia: Geo Saizescu – în rolul Reginei Olga a Greciei

Cătun fericit (2012) regia: Dumitru Cucu – film muzical pentru copii

TEATRU DE REVISTĂ (selectiv)

TEATRUL “ALEXANDRU DAVILA” – SECŢIA “ESTRADĂ” DIN PITEŞTI (1985 – 1991). Participări preluate din cartea  “Istoria Teatrului Alexandru Davila Piteşti” (Editura Paralela 45, Piteşti 1998) de Sebastian Tudor

Cabaret-Melodii (21.09.1985, avanpremiera la Rucăr/06.10.1985, la sediul Teatrului) regia artistică: Constantin Zărnescu

Cabaret…cabaret (23.03.1986) regia artistică:Alexandru Constantinescu şi Alexandru Darian

Serenadă-n ritm de…haz (27.12.1986) regia artistică: Alexandru Darian

De la Mamaia… la Piteşti (22.10.1987) regia artistică: Constantin Zărnescu; regizor secund: Octavian Ursulescu

Orele serii (09.02.1988) regia artistică: Viorel Popescu

Ce mult te-am iubit (19.01.1989) regia artistică: Dorin Oancea

Unde mergi, iubirea mea? (13.01.1990) regia artistică: Dumitru Lupu şi Dorin Oancea

Să-mi dai o aripă să zbor (12.02.1990) regia artistică: Dorin Oancea

TEATRUL DE REVISTĂ “FANTASIO” DIN CONSTANŢA (1991 – 2004) Participări preluate din cartea  “Fantasio 40” (Editura Leda, Constanţa 1998) de Jean Badea

Grevă la…Fantasio (06.12.1991) regia artistică: Constantin Dinischiotu; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Nu minţim poporu’ cu televizoru’?! (18.04.1992) regia artistică: Lică Gherghilescu; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Sus ai noştri, jos ai voştri! (19.06.1993) regia artistică: Constantin Dinischiotu; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Fantasio-Caritas (18.12.1993) regia artistică: Constantin Dinischiotu; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Dragostea şi tranziţia (28.05.1994) regia artistică: Andrei Mihalache; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Gina comunista (05.07.1995) regia artistică: Andrei Mihalache; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Fantasio Remember (08.11.1996) regia artistică: Andrei Mihalache; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Nimeni nu ne vrea?! (14.11.1996) regia artistică: Andrei Mihalache; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Să vezi şi să nu crezi (16.05.1997) regia artistică: Florin Zăncescu; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Am pierdut ultimul tren (16.11.1997) regia artistică: Andrei Mihalache; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

Cazino Fantasio (22.11.1997) regia artistică: Aurel Storin; conducerea muzicală: Dumitru Lupu

TEATRUL DE STAT CONSTANŢA (2004 – 2010)

Îndrăgostiţii din Ancona (21.11.2004) de Katalin Vajda; regia artistică: Andrei Mihalache – în rolul Drucilla

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

 

Share This:

Leave a Reply

2 comentarii la „Ileana Șipoteanu, o floare de colț la malul mării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!