In Memoriam – Adrian Enescu (1948 – 2016)

Aş dori să le mulţumesc domnilor Teodor Isaru, Marian Sorin Rădulescu, Marian Stere şi Bogdan Ioniţă pentru ajutorul oferit în realizarea acestui articol.

Pe 19 august 2016, ne-a părăsit Adrian Enescu, un pioner al muzicii electronice si unul dintre cei mai talentati compozitori ai nostri.

Am avut prilejul să-l cunosc şi să schimb câteva cuvinte cu el, în septembrie 2011.

Pentru iubitorii muzicii româneşti, Adrian Enescu este cunoscut pentru muzica de film şi ambientală, dar şi pentru creaţiile de muzică pop/uşoară din perioada 1980-1990, interpretate (în ordinea colaborării) de Grupul Stereo, Loredana Groza, Silvia Dumitrescu.

O bună parte dintre admiratorii săi l-au supranumit “Vangelis sau Jean-Michel Jarre al României”.

Nişte scurte biografii ale muzicianului le puteţi găsi aici şi aici

S-a născut la Bucureşti, pe 31 martie 1948. A urmat cursurile Liceului de Muzică, nr.2 din Bucureşti, apoi pe cele ale Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia Compoziţie, pe care l-a absolvit în 1974.

Pe lângă muzica clasică şi cea de jazz, Adrian Enescu s-a remarcat în special cu muzica electronică, fiind printre primii muzicieni din România care a abordat acest gen.

Adrian Enescu. Sursa foto: pagina de Facebook a compozitorului
Adrian Enescu. Sursa foto: pagina de Facebook a compozitorului

În anul 1977, devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Începând cu 1973, a scris muzica a peste 65 de filme, fiind distins cu numeroase premii, printre care şi 20 de premii ACIN/UCIN (Asociaţia, ulterior Uniunea Cineaştilor din România), distincţii la Festivalurile de Film de la Costineşti, TIFF (Premiul pentru Întreaga Activitate în 2013) precum şi la Festivalurile de la San Remo, New Delhi sau Lisabona.

A mai primit numeroase distincţii din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

În 2014 este distins cu Premiul “George Enescu”, din partea Academiei Române.

De asemenea, preşedinţia României îi oferă Ordinul Meritul Cultural, clasa I.

Pe lângă muzica de film, Adrian Enescu a scris muzică de scenă, muzică de balet, muzică de jazz şi, în special, muzică ambientală (memorabile rămân albumele Funky Synthesizer1, Funky Synthesizer 2 sau Invisible Movies).

Pentru ca suntem pe Top Romanesc, în acest articol vom scrie despre muzica pop/uşoară, compusă de Adrian Enescu în anii’80.

Adrian Enescu a fost un muzician total atipic. A participat foarte rar la festivalurile şi concursurile de muzică pop/uşoară din acei ani (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Festivalul Melodiile Anului, Concursul TV “Şlagăre în devenire”). Cu toate acestea, a compus nişte piese care au revoluţionat muzica pop/uşoară românească.

Încă din anii’70, Adrian Enescu începuse să scrie pentru interpreţi precum (în ordine alfabetică) Aurelian Andreescu, Aurora Andronache (celebra realizatoare TV), Ruxandra Ghiaţă, Grupul 5T (ulterior Grupul 3T), Grupul Aurora, Ileana Popovici, Adrian Romcescu, Radu Tozo, Cezar Tătaru.

Grupul 5T şi Cezar Tătaru au figurat pe albumul “Basorelief” (1977, Elctrecord STM-EDE 01339), un poem pop, pe versurile poetului Ioan Alexandru.

În 1975, Adrian Enescu a colaborat cu Corina Chiriac, orchestrând-i piesa din repertoriul polonez “La Semence”, cu care aceasta a participat la Festivalul de Muzică de la Sopot, unde a obţinut Premiul I. Tot la Sopot, Adrian Enescu a fost premiat pentru orchestraţie.

O orchestrat şi piese pentru Nicu Alifantis

La începutul anilor’80, a mai încredinţat piese interpreţilor Jeanina Matei, Ioan Luchian Mihalea, precum şi Cvintetului “Luchian”.

Prin 1982, începe o colaborare deosebită cu grupul “Stereo”, alcătuit la acea vreme din Crina Mardare şi Elena Perianu, ambele absolvente ale Liceului de Muzică “George Enescu”şi ale Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.

În 1982, Grupul Stereo a lansat un disc single apoi, în 1985, un album (LP şi Casetă audio) cu muzică de Adrian Enescu. Dintre piesele încredinţate de Adrian Enescu grupului Stereo, amintim “Coloana infinită”, “Dansul timpului”, “Frumoasă-i vecina noastră”, “Nu te du după doru-ru”, “Plopi impari”, “Salut lumina vieţii”. Din păcate, aceste piese nu au fost suficient promovate.

Pentru cei care nu ştiu reamintim că, până la începutul anilor’90, Radio România (care avea trei canale) era singurul post de radio din ţară, Televiziunea Română, era unica televiziune iar “Electrecord” era singura casă de discuri.

Trebuie menţionat că atât albumele cu Grupul Stereo, cât şi toate celelalte albume realizate cu Loredana Groza, Silvia Dumitrescu şi alţi artişti, au fost înregistrate în apartamentul muzicianului, ce se afla la etajul 9 al unui bloc din Piaţa Romană din Bucureşti, unde îşi făcuse un studio

În 1985, colaborează cu Aura Urziceanu la coloana sonoră a filmului “Racolarea” (regia: George Cornea, premiera a avut loc pe 23.12.1985), unde figurează şi piesa de succes “O dublă stea”, înregistrată de celebra interpretă atât în română, cât şi în limba engleză. De menţionat este şi faptul că, pe coloana sonoră a acestui film, Aura Urziceanu a interpretat, fără cuvinte, piesa “Bună seara, iubito!”. Această variantă a piesei poate fi ascultată în ultimele scene ale fimului (mai precis la minutul 01:26).

Într-un interviu din numărul 526 al ziarului Dilema Veche din 13 – 19 martie 2014, realizat de Paul Breazu şi Marisu Chivu, Adrian Enescu a declarat:

“ Rep: În acelaşi timp, cînd lumea vorbeşte despre pop-ul din acele timpuri, despre muzica uşoară românească se gîndeşte la dvs. Aţi marcat momente importante în interiorul acestui gen local…

Adrian Enescu: Doar din pură întîmplare. În 1986, am făcut pariu cu cineva pe 1000 de lei (n.n. sumă destul de mare pentru acea perioadă) că voi revoluţiona muzica pop românească.”

Astfel, începând cu 1986, Adrian Enescu a început să colaboreze cu tineri interpreţi de muzică uşoară, ajutându-i să se afirme sau îmbogătindu-le repertoriul cu piese orchestrate foarte modern.

Prima tânără interpretă cu care a colaborat a fost Marina Scupra. Spre sfârşitul anului 1986, Adrian Enescu i-a încredinţat două piese: “Castele de nisip” şi “O inimă de 16 ani”.

La doar 19 ani, Marina Scupra era deja una dintre cele mai de succes tinere interprete de muzică pop/uşoar, lansându-se la doar 16 ani, pe scena Festivalului Mamaia’83.

În 1987, Adrian Enescu începe un proiect muzical ambiţios, cu Sorina Moldvai. Interpreta participase la Secţiunea “Interpretare” a Festivalului Mamaia’84 şi devenise cunoscută după ce a apărut, alături de Dana Bartzer, Eugenia Dan şi Oana Sârbu în celebrul show TV “Casa cu patru fete”, unde a interpretat compoziţiile proprii “Copil hoinar” şi “Pe-o rază te aştept” (nu ştiu dacă acesta este tltlul corect). Show-ul a fost realizat de Titus Munteanu şi Doina Anastasiu şi difuzat de TVR pe 9 august 1986.

Adrian Enescu a vorbit despre această colaborare, în ediţia de colecţie “Şlagărele românilor” a Jurnalului Naţional din 25 octombrie 2004. Timp de 7 luni, în ultimele luni ale anului 1986 şi în prima jumătate a lui 1987, Adrian Enescu a înregistrat cu Sorina Moldvai, 6 piese ce alcătuiau materialul muzical care avea să devină “Bună seara, iubito!”, pe versurile poetului Lucian Avramescu, cu care colaborase şi la albumul Grupului Stereo.

În iulie  1987, s-au lansat “Doi navigatori” şi “Măcar o clipă”, două dintre piesele acestui proiect, interpretate de Sorina Moldvai.

Un important eveniment la care Adrian Enescu a participat în această perioadă şi care avea să ducă la două dintre cele mai de succes colaborări ale sale, a fost cea de-a doua ediţie a Concursului de Muzică de Dans de la Costineşti (10-12 iulie 1987). Pe lângă faptul că, în afara concursului, Sorina Moldvai a interpretat piesa “Măcar o clipă”, Adrian Enescu a fost membru al juriului. În cadrul acestui concurs, au evoluat, printre alţi tineri interpreţi, Silvia Dumitrescu (cu piesa “E viaţa mea” de Petre Găluşanu) şi Loredana Groza (cu piesele“Alege drumul” de Dani Constantin, “Nu pot să cred” de Alexandru Simu şi “Vremea tinereţii tale” de Viorel Gavrilă).

La scurt timp după acest eveniment, în august 1987, când Adrian Enescu masteriza albumul “Bună seara, iubito!”, Sorina Moldvai a fugit din ţară. Pentru cei tineri, trebuie menţionat că, în perioadă comunistă, când un artist emigra în srăinătate, acesta era considerat un trădător şi era interzis. Astfel, Adrian Enescu nu a mai putut lansa albumul pe piaţă.

Compozitorul s-a decis să refacă înregistrările acestui album cu Loredana Groza, pe care o remarcase cu doar două luni în urmă, la Concursul de Muzică de Dans de la Costineşti şi o văzuse în nişte emisiuni TV.

În august 1987, când a început colaborarea cu Adrian Enescu, Loredana Groza era deja o tănără vedetă. Se lansase cu doar un an înainte, la Festivalul Mamaia’86, obţinând la numai 16 ani, Trofeul Secţiunii “Intepretare”.

În interviul din Dilema Veche, menţionat mai sus, compozitorul a povestit că “a luat-o de la zero, cu aceleaşi şase piese, de data asta adaptate vocii Loredanei.”

La Festivalului Mamaia’87 (26-30 august 1987), în cadrul unui recital, Loredana Groza a interpretat pentru prima dată două creaţii ale lui Adrian Enescu: “Să-ţi spun adio” şi “O inimă de 16 ani” (piesă lansată de Marina Scupra, refăcută cu o altă orchestraţie).

Coperta albumului "Buna seara, iubito!". Sursa foto: www.discogs.com
Coperta albumului „Buna seara, iubito!”. Sursa foto: www.discogs.com

Cele 6 piese care alcătuiesc albumul “Bună seara,iubito!”, pe muzica lui Adrian Enescu şi textele lui Lucian Avramescu, au devenit în scurt timp nişte mari succese ale muzicii pop româneşti. Acestea au fost (în ordinea intrării în Cardex Radio România): “Să-ţi spun adio”, “O inimă de 16 ani”, “Măcar o clipă” (toate 3 în august 1987), “ Tu şi eu” (octombrie 1987), “Îţi citesc în ochi” (decembrie 1987), “Bună seara, iubito!” (februarie 1988).

Cu Loredana Groza, Adrian Enescu a participat şi la două concursuri de muzică pop/uşoară.

Pe 26 decembrie 1987 (data difuzării la TVR), Loredana Groza participă cu “Îţi citesc în ochi”, la ultima ediţie a celebrului concurs TV “Şlagăre în devenire”, piesa obţinând Premiul Tinereţii.

De asemenea, Loredana Groza a participat cu “O inimă de 16 ani” şi “Îţi citesc în ochi”, la Festivalul Melodii’87 (11-13 martie 1988), ambele piese aducându-i lui Adrian Enescu Premiul CC al UTC.

Acestea au fost două dintre puţinele participări ale lui Adrian Enescu la manifestările de acest gen.

Piesa “Bună seara, iubito!”, interpretată de Loredana Groza în duet cu actorul Ion Caramitru, este lansată la începutul anului 1988. În perioada regimului comunist, orice piesă care se lansa pe piaţă, era analizată de către o comisie de cenzură. Astfel, “Bună seara, iubito!” a întâmpinat greutăţi datorită versurilor subversive, scrise de Lucian Avramescu (“Bună seara, iubito, sunt destui care vor să ne pună la uşa iubirii zăvor/Să pună cătuşe cuvântului dor”). La început, piesa a fost difuzată la Radio România la ore târzii, iar la TVR, doar o singură dată, în vara anului 1988, în cadrul unei rubrici “Autograf Muzical” a artistei, care a mai inclus și piesele “Cine crede în iubire” (Marius Țeicu) și “Iți citesc în ochi” (Adrian Enescu). Piesa nu s-a mai difuzat la TVR decât după căderea regimului Ceaușescu.

În ciuda acestui fapt, piesa a fost un succes de proporţii şi a devenit una de referinţă din istoria muzicii pop româneşti şi o emblemă atât pentru Adrian Enescu, cât şi pentru Loredana Groza, care a popularizat această piesă, precum şi celelalte de pe album, în numeroasele sale turnee prin ţară.

Albumul “Bună seara, iubito!” a fost lansat de casa de discuri “Electrecord”, în iulie 1988, devenind cel mai bine vândut album al anului.

În octombrie 1989, apare pe piaţă “Un buchet de trandafiri”, al doilea album al Loredanei Groza, cu şapte piese compuse de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu. Piesele de pe acest album au fost (în ordinea intrării în Cardex Radio România): “Un buchet de trandafiri” (prima variantă lansată în noiembrie 1988, a doua în aprilie 1989), “Scrisoare simplă” (aprilie 1989, o variantă instrumentală a acestei piese, apăruse pe colonana sonoră a filmului “Tănase Scatiu” (1976), “Joc matematic” (aprilie 1989), “Iubirea, cartea mea de oftat” (august 1989), “Zăpada palmei tale” (septembrie 1989), “Ninsoare de mai” (octombrie 1989), “De mă vrei, voi reveni” (octombrie 1989).

În noiembrie 1989, Adrian Enescu i-a încredinţat Loredanei Groza şi piesa “Cip, Cirip”, o prelucrare din folclor.

Tot în prima parte a anului 1990, Loredana Groza a lansat şi variantele în limba engleză a pieselor “Zăpada palmei tale” şi “Cip, Cirip”.

La începutul anului 1988, Adrian Enescu a colaborat cu Gabriel Cotabiţă, lansat ca solist pe scena Festivalului Mamaia’86, oferindu-i piesele “Doi navigatori” (februarie 1988, lansată în urmă cu un an de către Sorina Moldvai, dar cu o altă orchestraţie) şi “Noi rămânem oameni” (septembrie 1988).

“Doi navigatori” (Gabriel Cotabiţă) şi “Să-ţi spun adio” (Loredana Groza) au fost incluse şi pe coloana sonoră a filmului “Rezervă la start” (regia: Anghel Mora, premiera a avut loc pe 18 aprilie 1988).

Adrian Enescu. Sursa: pagina de Facebook a copozitorului
Adrian Enescu. Sursa foto: pagina de Facebook a compozitorului

În primăvara anului 1988, Adrian Enescu începe o altă colaborare de mare succes, cu Silvia Dumitrescu.

Silvia Dumitrescu se lansase în anul 1984 ca şi componentă a duetului Silvia şi Mircea Dumitrescu. Consacrarea ca artist solo, are loc un an mai târziu, la Festivalul Mamaia’85, unde este distinsă cu Premiul CC al UTC (distincţie echivalentă cu Premiul I)  la secţiunea “Interpretare”.

Silvia Dumitrescu fusese remarcată de Adrian Enescu, în iulie 1987, la acelaşi Concurs de Muzică de Dans de la Costineşti. În toamna anului 1987, artista începuse o colaborare de succes cu Dani Constantin care, după plecarea din ţară a Mihaelei Oancea, i-a încredinţat piesele “Viaţa va fi” şi “Dintr-un vis, am strâns albastru”.

În primăvara anului 1988, Adrian Enescu o remarcă din nou pe Silvia Dumitrescu, într-o emisiune TV, unde a interpretat în primă audiţie, “Tu, om bun”, o altă creaţie a lui Dani Constantin, scrisă special pentru ea. Imediat, compozitorul a sunat-o şi i-a propus o colaborare care avea să dureze 7 ani.

Toate au devenit piese de referinţă ale muzicii pop româneşti. Acestea au fost (în ordine cronologică): “Noi am ales”, lansată în mai 1988, urmată de “O poveste oarecare” (iunie 1988), “Ochi căprui” (octombrie 1988), “Cred în tine” (decembrie 1988), “Ce s-a-ntâmplat”? (aprilie 1989), “Stau pe o margine de lună” (înregistrată în 1988, înaintea versiunii interpretată de Dida Drăgan, dar lansată abia în aprilie 1990).

Cea mai de succes colaborare a lor rămâne “Cred în tine”. Piesa fusese prezentată de Silvia Dumitrescu, în primă audiţie, pe 18 decembrie 1988, în cadrul unui concert de la Sala Polivalentă din Bucureşti apoi, a început să fie difuzată la Radio şi TV. “Cred în tine” va deveni o piesă emblematică atât pentru Adrian Enescu, cât şi pentru Silvia Dumitrescu.

În perioada 1988-1991, Silvia Dumitrescu a promovat aceste piese şi prin numeroase turnee efectuate în toată ţara.

La sfârşitul anului 1990, toate piesele enumerate mai sus, au fost reunite pe albumul “Cred în tine”, lansat de Electrecord. Albumul trebuia să apară pe piaţă în septembrie 1989, însă, datorită evenimentelor din decembrie 1989, precum şi din alte varii motive, lansarea acestuia a fost amânată.

În aprilie 1990, Silvia Dumitrescu va lansa şi “Love Me Baby” o variantă în limba engleză a piesei “Cred în tine”.

În prima parte a anului 1991, Adrian Enescu îi mai oferă Silviei Dumitrescu piesele “Soare din val” (care beneficiază de un background vocal realizat de Dan Bittman, a fost lansată la concursul TV “O melodie dintr-o sută” (ce a avut loc pe 13 ianuarie 1991), “Haide!” (februarie 1991) şi “Hey, You” (aprilie 1991).

În perioada 1990-1995, Adrian Enescu colaborează cu Silvia Dumitrescu şi la o serie de jingle-uri pentru reclame radio sau TV. De asemenea, vor mai colabora şi la coloana sonoră a unor filme precum “Vinovatul” (regia: Alexa Visarion, premiera are loc pe 27 ianuarie 1992. Deşi muzica acestui film este semnată de Virgil Popescu, pe coloana sonoră figurează piesele “Love Me Baby” şi “Hey, You”) sau “Pepe şi Fifi” (regia: Dan Piţa, premiera are loc pe 23 septembrie 1994 iar pe coloana sonoră figurează piesa “Săraca inima mea”).

Coperta albumului "Cred in tine". Sursa foto: www.discogs.com
Coperta albumului „Cred in tine”. Sursa foto: www.discogs.com

În toamna anului 1994, Adrian Enescu i-a mai încredinţat Silviei Dumitrescu trei prelucrări din folclor “Aşa beau oamenii buni”, “Dragă vecină”, “Săraca inima mea”, care s-au bucurat de succes. Acestea au fost lansate în cadrul recitalului susţinut de Sivlia Dumitrescu pe 01 septembrie 1994, la cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov (31 august – 04 septembrie 1994).

Piesele de mai sus, împreună cu un remix al piesei “Hey, You” şi un Medley realizat de Doru Căplescu, au fost incluse pe albumul “Provocare”, pe care Silvia Dumitrescu l-a lansat pe 16 februarie 1995.

Cu albumul „Provocare”, produs de Intercont Music, Silvia Dumitrescu obţine Premiul III la Secţiunea „Discografie” a celei de-a 8-a ediţii a Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” de la Braşov (30 august – 03 septembrie 1995).

La începutul anului 1995, Adrian Enescu a realizat cu Silvia Dumitrescu şi nişte prelucrări din muzica clasică (Dvorak, Puccini) care, din păcate, nu s-au mai difuzat..

La începutul anului 1989, Adrian Enescu îi oferă interpretei Anca Ţurcaşiu (lansată şi ea la Festivalul Mamaia’86), piesa “Dacă vine dragostea”.

Deşi în mare majoritate, creaţiile sale au fost interpretate de solişti tineri, Adrian Enescu a colaborat şi cu artişti consacraţi.

În toamna anului 1988, Adrian Enescu colaborează cu Angela Similea, una dintre cele mai de succes interprete ale muzicii pop/uşoare româneşti. Cele două piese înregistrate cu Angela Similea au fost “Azi” (noiembrie 1988) şi “Ninsorile de flori”, cea din urmă fiind prezentată la TVR, în primă audiţie, pe 1 ianuarie 1989.

La începutul anului 1989, colaborează şi cu Dida Drăgan, la piesa “Stau pe o margine de lună”, înregistrată de Silvia Dumitrescu cu câteva luni mai devreme. Dida Drăgan, supranumită şi “vocea de flacără a rock-ului românesc”, nu mai are nevoie de nici o prezentare.

În timpul evenimentelor din 22-25 decembrie 1989, când dictatura Ceauşescu a fost răsturnată, piesele “Buna seara, iubito!” (Loredana Groza), “Noi am ales” (Silvia Dumitrescu) şi “Noi rămânem oameni” (Gabriel Gotabiţă), al căror mesaj era dragostea şi libertatea, au fost foarte des difuzate la Radio şi Televiziune.

În vara anului 1990, Adrian Enescu relansează piesa “Cip, Cirip”, în interpretarea Monicăi Anghel, o altă interpretă talentată, care se lansase la Festivalul Mamaia’86.

În 1991, Adrian Enescu a colaborat cu Daniela Gyorfi, care se afla la debut, oferindu-i un remix al prelucrării folclorice “Cip-cirip”, “Iubirea, cartea mea de oftat” (lansată de Loredana Groza) iar în 1992, piesa “Dalai Lama”, care a fost prezentată la secţinea “Creaţie” a Festivalului şi Concursului Internaţional de Muzică Uşoară “Bucureşti’92”.

În toamna anului 2000, Adrian Enescu a reluat colaborarea cu Loredana Groza, realizând împreună albumul “Diva inamorata”, lansat de MediaPro Music pe 14 ianuarie 2001. Albumul conţine patru prelucrări din muzica clasică (Ceaikovski, Dvorak, Puccini, Rachmaninoff), precum şi nişte remixuri la piesele “Bună seara, iubito!” (5 remixuri), “Joc matematic”, “Tu şi eu”, “Scrisoare simplă”.

În 2005, piesa “ N-o să fie azi, poate fi mâine”, una dintre ultimele creaţii de muzică pop ale lui Adrian Enescu, interpretată de Loredana Groza, face parte de pe coloana sonoră a filmului “Femeia visurilor” (regia: Dan Piţa, premiera a avut loc pe 25 noiembrie 2005).

După cum se vede în cele scrise mai sus, Adrian Enescu a câştigat pariul pe care l-a făcut prin anul 1986 (acela că va revoluţiona muzica pop/uşoară românească), lăsând o moştenire artistică excepţională.

Mari compozitori şi orchestratori români sau internaţionali precum Michael Creţu sau Doru Căplescu, l-au considerat pe Adrian Enescu un mentor al lor.

Cu Adrian Enescu, s-a mai dus un alt reprezentant de seamă al unei generaţii de compozitori care au fost, sunt şi vor rămâne, mândria acestei ţări.

Dumnezeu sa-l ierte şi să-l odihnească!

Iată o listă cu majoritatea pieselor pop ale lui Adrian Enescu.

DISCOGRAFIE DE AUTOR (doar muzică pop/uşoară)

Basorelief – Poem Pop (1977, Electrecord STM-EDE 01339) – LP

Muzica: Adrian Enescu

Versuri: Ioan Alexandru

Voce: Cezar Tătaru, Grupul 5T

Recitator: Irina Petrescu

01. Sfântul Danubiu

02. Dar este vitejia – Cezar Tătaru

03. Potirul stelelor – Grupul 5T

04. Slavă! – Cezar Tătaru

05. Porţile Danubiului

06. Inimi de străbuni – Grupul 5T

07. S-au făcut popoare

08. Semnul de departe – recită Irina Petrescu

09. Cei ctitori – Cezar Tătaru

Grupul Stereo (1982, 45-ST-EDE 10738) – Single

Muzica: Adrian Enescu

Versuri: Corina Brăneanu

01. Dansul timpului

02. În vis

Grupul Stereo (1985, ST-EDE 02643, STC 00292) – LP & Casetă Audio

Muzica: Adrian Enescu

Versuri: Lucian Avramescu

01. Salut lumina vieţii

02. Adio

03. Nu te du după doru-ru

04. Ochi căprui

05. Plopi impari

06. Coloana infinită

07. Şi dacă

08. Dar să lupţi

Disco Song – Bonus pe casetă audio

Nopţi senine (versuri: Eugen Rotaru) – Bonus pe casetă audio

Loredana Groza – Bună seara, iubito! (1988, Electrecord ST-EDE 03367, STC  00550) – LP & Casetă Audio

Muzica: Adrian Enescu

Versuri: Lucian Avramescu

01. Îţi citesc în ochi

02. Toate femeile – recită Ion Caramitru

03. O inimă de 16 ani

04. Să-ţi spun adio

05. Tu şi eu

06. Măcar o clipă

07. Bună seara, iubito!

Loredana Groza – Un buchet de trandafiri (1989, Electrecord ST-EDE 03626, STC 00596) – LP & Casetă Audio

Muzica: Adrian Enescu

Versuri: Lucian Avramescu

01. De mă vrei, voi reveni

02. Joc matematic

03. Iubirea, cartea mea de oftat

04. Ninsoare de mai

05. Scrisoare simplă

06. Un buchet de trandafiri

07. Zăpada palmei tale

Silvia Dumitrescu – Cred în tine (1990, Electrecord ST-EDE 03829) – LP

01. Noi am ales (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)

02. Cred în tine (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

03. Ochi căprui (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

04. Ce s-a-ntâmplat (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

05. Stau pe-o margine de lună (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

06. O poveste oarecare (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)

Silvia Dumitrescu – Provocare (1995, Intercont Music IMCD 1108, IMMC 1108) – CD & Casetă Audio

01. Săraca inima mea (Prelucrare folclorică de Adrian Enescu)

02. Aşa beu oamenii buni (Prelucrare folclorică Adrian Enescu)

03. Dragă vecină (Prelucrare folclorică Adrian Enescu)

04. Medley: Opoziţie (Doru Caplescu); Cred în tine (Adrian Enescu); Dansul (Doru Caplescu); Noi am ales (Adrian Enescu); Prelucrări libere (Doru Caplescu)

05. Hey, You – Remix (Adrian Enescu/Joey de Alvare) – bonus pe casetă audio

Loredana Groza – Diva Inamorata (2001, MediaPro Music 0098) – CD & Casetă Audio

01. Diva Inamorata (Puccini, Adrian Enescu/Loredana)

02. Diva Serena (Dvorak, Adrian Enescu/Loredana)

03. Diva Illuminata (Ceaikovski, Adrian Enescu/Loredana)

04. Diva Ingenua (Rachmaninoff, Adrian Enescu/Loredana)

05. Scrisoare simplă (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Matze Mix

06. Joc matematic (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – The Grooveoholics Mix

07. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Electric Brother Mix

08. Tu şi eu (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Electric Brother Mix

09. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Radu Drăgănescu Mix

10. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Vlad Cernea Club Mix

11. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Vlad Cernea Mix Radio Edit 1

12. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Vlad Cernea Mix Radio Edit 2

Cred în tine – In Memoriam Adrian Enescu (2017, Eurostar E954) – CD

Silvia Dumitrescu – Cred în tine In Memoriam Adrian Enescu (2017, Eurostar E954) – CD

Muzica: Adrian Enescu

01. Noi am ales (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)

02. Soare din val (Adrian Enescu/Vlad Blîndu)

03. Cred în tine (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

04. Ochi căprui (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

05. Haide! (Adrian Enescu/Vlad Blîndu)

06. Săraca inima mea (Prelucrare folclorică de Adrian Enescu)

07. Hey, You! (Adrian Enescu/Joey de Alvare)

08. Dragă vecină (Prelucrare folclorică Adrian Enescu)

09. Stau pe-o margine de lună (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

10. Ce s-a-ntâmplat? (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

11. Aşa beu oamenii buni (Prelucrare folclorică Adrian Enescu)

12. O poveste oarecare (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)

13. Milionarul din Carpaţi (Adrian Enescu)

14. Nessun Dorma (prelucrare de Adrian Enescu după aria “Nessun Dorma” – Giacomo Puccini/Joey de Alvare)

Loredana Groza – Ador (2017, Universal Music România 6724225) – CD

Muzica: Adrian Enescu

Versuri: Lucian Avramescu

01. Îţi citesc în ochi

02. O inimă de 16 ani

03. Să-ţi spun adio

04. Tu şi eu

05. Măcar o clipă

06. De mă vrei, voi reveni

07. Joc matematic

08. Iubirea, cartea mea de oftat

09. Ninsoare de mai

10. Scrisoare simplă

11. Un buchet de trandafiri

12. Zăpada palmei tale

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ (doar anii’80 – 2016)

Jeanina Matei – From Me to You (1983, Electrecord ST-EDE 02144) – LP

09. The Softless of You (Adrian Enescu/Serghei Celac)

Invitaţie la discoteca (III) (1984, Electrecord ST-EDE 02582) – LP

09. Salut lumina vieţii (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Grupul Stereo

Invitaţie la discoteca (V) (1984, Electrecord ST-EDE 02584) – LP

08. Coloana infinitului (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Grupul Stereo

Melodii’84 (2) (1985, Electrecord ST-EDE 02637) – LP

01. Salut lumina vieţii (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Grupul Stereo

O seară la discotecă – 3 (1985, Electrecord ST-EDE 02714) – LP

10. Frumoasă-i vecina noastră (Prelucrare folclor Adrian Enescu) – Grupul Stereo

Melodii’87 – 2 (1988, Electrecord ST-EDE 03292) – LP

04. Îţi citesc în ochi (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Loredana Groza

Melodii’87 – 3 (1988, Electrecord ST-EDE 03293) – LP

01. Măcar o clipă (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Loredana Groza

Gabriel Cotabiţă – Noapte albastră (1988, Electrecord ST-EDE 03437, STC 0543) – LP şi Casetă Audio

03. Doi navigatori (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

Muzică din filme româneşti (1988, Electrecord ST-EDE 03450) – LP

07. Cântec/O dublă stea (Adrian Enescu/Dan Verona) – Aura Urziceanu (din filmul “Racolarea”)

Anca Ţurcaşiu/Cătălin Crişan (1989, Electrecord ST-EDE 03552) – LP

08. Dacă vine dragostea (Adrian Enescu/Romeo Iorgulescu) – Anca Ţurcaşiu

Gabriel Cotabiţă – Noi rămînem oameni (1989, Electrecord ST-EDE 03625, STC 00595) – LP şi Casetă Audio

01. Noi rămânem oameni (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)

Şlagăre’89 (1990, Electrecord ST-EDE 03704) – LP

08. Stau pe-o margine de lună (Adrian Enescu/Angel Grigoriu) – Dida Drăgan

Daniela Gyorfi – “Dalailama” (1994, Transglobal Media 0235) – Casetă Audio

01. Cip-cirip (Prelucrare folclor Adrian Enescu)

06. Dalailama (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

Angela Similea – Îţi aminteşti de mine (1994, Radio România ROR CD 001) – CD

06. Ninsorile de flori (Adrian Enescu/Dan V. Dumitru)

Şcoala Vedetelor’96 (1996, Alpha Sound, MC AL 017) – Casetă Audio

07. Mocioriţa (Prelucrare folclor Adrian Enescu)

Etno România (1997, Roton 3108) – Casetă Audio

10. Cip, cirip (Prelucrare folclor Adrian Enescu) – Daniela Gyorfi

Înainte de toate/Avant tout (2000, Delta RFI 00 cdv 01) – CD

04. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Loredana Groza

DJ Vasile & DJ Mike – Ibiza Summer Groove (2001, SubRecords 0137) – CD

02. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Electric Brother RMX

FHM Music (2001, MediaPro Music) – CD

03. Diva Inamorata (Puccini, Adrian Enescu/Loredana) – Loredana

70’s Show – Cele mai mari succese româneşti (2004, Electrecord/Cat Music/Prima TV EDC 615) – CD

18. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Loredana Groza

Cântecele noastre toate – Muzică de colecţie (2004, Jurnalul Naţional/Intercont Music/Electrecord, IMCD 1249) – CD 

02. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Loredana Groza

Silvia Dumitrescu – Miracol infinit (2005, Casa Radio ADD-149) – CD

04. Cred în tine (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

10. Noi am ales (Adrian Enescu/Dan V.Dumitriu)

19. Dragă vecină (Prelucrare folclorică de Adrian Enescu)

Dacia – Împreună de 40 de ani (2006, MediaPRO Music 0021) – CD

10. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Loredana Groz

Loredana – My Love (2007, MediaPro Music 0019) – CD

02. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

04. Zăpada palmei tale (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

10. O inimă de 16 ani (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Remix

19. Scrisoare simplă (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Remix

21. N-o să fie azi, poate fi mâine (Adrian Enescu/Loredana)

Angela Similea –  Muzică de Colecţie, Vol. 30 (CD apărut împreună cu Jurnalul Naţional, Ediţie de Colecţie din 05.12.2007) – CD

20. Azi (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)

Loredana –  Muzică de Colecţie, Vol. 55 (CD apărut împreună cu Jurnalul Naţional, Ediţie de Colecţie din 28.07.2008) – CD

01. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

04. Zăpada palmei tale (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

14. O inimă de 16 ani (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

21. N-o să fie azi, poate fi mâine (Adrian Enescu/Loredana)

80 de ani de muzică în 80 de ani de radio (2008, Roton/Radio România 4364-2) – 4 CD

CD1-02. Bună seara, iubito! (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Loredana Groza

Angela Similea – Anii 80 vol.III (2009, OVO Music 0039) – CD

11. Azi (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)

Angela Similea – Anii 80 vol.IV (2010, OVO Music 0055) – CD

06. Ninsorile de flori (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu)

Gabriel Cotabiţă – 25 de nopţi albastre – Best of Gabriel Cotabiţă (2012, CD apărut împreună cu ziarul Adevărul, din 22.02.2012) – 2 CD

CD1 – La fel

03. Doi navigatori (Adrian Enescu/Lucian Avramescu)

15. Noi rămânem oameni (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu) – bonus track

Adrian Enescu – Invisible Movies (2014, A&A Records 160715-2) – CD

01. Femeia visurilor/N-o să fie azi, poate fi mâine (Adrian Enescu/Loredana) – Loredana

Discoteca – Galaxia Rompop Anii’80 (2015, Roton/Electrecord 5291-2) – CD

04. Plopi impari (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Grupul Stereo

12. Doi navigatori (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Gabriel Cotabiţă

13. Măcar o clipă (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Loredana Groza

14. Noi am ales (Adrian Enescu/Dan V.Dumitriu) – Silvia Dumitrescu

Silvia Dumitrescu – Silvia’80 (2019, Eurostar E 1049) – CD

20. Cred în tine (Adrian Enescu/Angel Grigoriu) – Bonus Track

ALTE CREAŢII DE MUZICĂ POP/UŞOARĂ – SELECTIV (în ordine alfabetică)

Amintiri uitate (Adrian Enescu/) – Crina Mardare

Azi (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu) – Angela Similea (1988)

Azi (Adrian Enescu/Victor Brătulescu) – Aurelian Andreescu

Azi (Adrian Enescu/Victor Brătulescu) – Radu Tozo (19)

Balada (Adrian Enescu/Lucian Blaga) – Ion Luchian Mihaela

Castele de nisip (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Marina Scupra (1986)

Ce e dragostea? (Adrian Enescu/Eugen Rotaru) – Cvintetul Luchian

Chemare (Adrian Enescu/Romulus Vulpescu) – Ruxandra Ghiaţă

Chemare (Adrian Enescu/Romulus Vulpescu) – Ileana Popovici

Cip, cirip (Prelucrare folclor Adrian Enescu) – Loredana Groza (1990)

Cip, cirip (Prelucrare folclor Adrian Enescu) – Monica Anghel (1990)

Cip, cirip (Prelucrare folclor Adrian Enescu) – Daniela Gyorfi (1991)

Dacă vine dragostea (Adrian Enescu/Romeo Iorgulescu) – Anca Ţurcaşiu (1989)

Dalailama (Adrian Enescu/Angel Grigoriu) – Daniela Gyorfi (1992)

Disco Song (Adrian Enescu/) – Grupul Stereo

Doi navigatori (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Sorina Moldvai (1987)

Doi navigatori (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Gabriel Cotabiţă (1988)

Dor de ţară (preculare folclor Adrian Enescu) – Mircea Romcescu (1978)

Fabulă (Adrian Enescu/Dan Verona) – Adrian Romcescu

Flori de mină (Adrian Enescu) – Aurora Andronache

Flori de pace (Adrian Enescu/) – Ruxandra Ghiaţă

Frumoasă-i vecina noastră (Prelucrare folclor Adrian Enescu) – Grupul Stereo (1985)

Haide (Adrian Enescu/Vlad Blîndu) – Silvia Dumitrescu (1991)

Hired Gun (prelucrare Andrei Enescu) – Mircea Romcescu

Jocul notelor (Adrian Enescu) – Grupul Stereo

Măcar o clipă (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Sorina Moldvai (1987)

Ninsorile de flori (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu) – Angela Similea (1989)

Noi, rămânem oameni (Adrian Enescu/Dan V. Dumitriu) – Gabriel Cotabiţă (1988)

N-o să fie azi, poate fi mâine (Adrian Enescu/Loredana) – Loredana Groza (2005)

O dublă stea (Adrian Enescu/Dan Verona) – Aura Urziceanu (1985)

O inimă de 16 ani (Adrian Enescu/Lucian Avramescu) – Marina Scupra (1986)

Poveste de aur – Crina Mardare

Soare din val (Adrian Enescu/Vlad Blîndu) – Silvia Dumitrescu (1991)

Stau pe-o margine de lună (Adrian Enescu/Angel Grigoriu) – Dida Drăgan (1989)

Suflet viu (Adrian Enescu) – Grup 5T

The Softless of You (Adrian Enescu/Serghei Celac) – Vileta Andrei

The Softless of You (Adrian Enescu/Serghei Celac) – Rodica Tapalagă (1980)

The Softless of You (Adrian Enescu/Serghei Celac) – Jeanina Matei (1983)

Un vis sublim (Adrian Enescu/Dan Verona) – Grupul Stereo

Vechiul ceas (Adrian Enescu/Victor Brătulescu) – Cezar Tătaru

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI NAŢIONALE

FESTIVALUL MELODIILE ANULUI (1979-1987)

Melodii’84 (Sala Polivalentă, 14 – 17 februarie 1985)

Secţiunea  “Melodiile anului 1984”

În afara concursului a fost prezentată piesa

“Salut lumina vieţii” (m: Adrian Enescu; t: Lucian Avramescu) – i: Grupul “Stereo”

Melodii’87 (Sala Polivalentă, 11 – 13  martie 1988)

Premiul CC al UTC pentru piesele

“Îţi citesc în ochi” (m: Adrian Enescu; t: Lucian Avramescu) – i: Loredana Groza

“Măcar o clipă” (m: Adrian Enescu; t: Lucian Avramescu) – i: Loredana Groza

CONCURSUL DE MUZICĂ DE DANS DE LA COSTINEŞTI (1985-1989)

Ediţia 02 (Teatrul de Vară din Costinești, 10 – 12 iulie 1987)

Membru al Juriului

În afara concursului a fost prezentată piesa

“Măcar o clipă” (m: Adrian Enescu; t: Lucian Avramescu) – i:  Sorina Moldvai

CONCURSUL TV “ŞLAGĂRE ÎN DEVENIRE” (1980-1987)

Ediţia 21 (Sala Radio, 26 decembrie 1987)

“Îţi citesc în ochi” (m: Adrian Enescu; t: Lucian Avramescu) – i: Loredana Groza – Premiul Tinereții

CONCURSUL TV “O MELODIE DINTR-O SUTĂ” (1991) 

Ediţia 01 (Sala Radio, 13 ianuarie 1991)

“Soare din val” ((m: Adrian Enescu; t: Vlad Blîndu) – i: Silvia Dumitrescu

FESTIVALUL ŞI CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ BUCUREŞTI (1991-1993)

Bucureşti’92 (Sala Palatului, 06 – 10 Mai 1992) – Ediţia 02

Concursul de Creaţie

“Dalai Lama” (m: Adrian Enescu; t: Angel Grigoriu) – i: Daniela Gyorfi / Belen Thomas (Italia)

 

AUTOR: MIRCEA NICOLAU

Share This:

Leave a Reply

One thought on “In Memoriam – Adrian Enescu (1948 – 2016)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!