LiveText: Eurovision – finala: Aflăm cine va reprezenta România la concursul european al cântecului

21:00 – Concursul Eurovision a început. În seara aceasta aflăm reprezentantul României la Eurovision. În show-ul de sâmbătă, 5 martie, zece concurenţi vor lupta pentru a reprezenta România la Torino, la Eurovision Song Contest 2022.

Alex Parker & Bastien – „All this love”

Andrei Petruș – „Take me”

Cream, Minodora și Diana Bucşa – „România mea”

Dora Gaitanovici – „Ana”

Gabriel Basco – „One night”

Kyrie Mendél – „Hurricane”

MØISE – „Guilty”

Petra – „Ireligios”

Vanu – „Never give up”

WRS – „Llamame”

Pe scena de la Bucureşti vor urca reprezentanţi din nu mai puţin de şapte ţări, un număr record pentru Finala Eurovision România.

Zdob și Zdub – „Trenulețul” (Republica Moldova), Ronela Hajati – „Secret” (Albania), Vladana – „Breathe” (Muntenegru), We Are Domi – „Lights off” (Cehia), Andrea – „Circles” (Macedonia de Nord), Stefan – „Hope” (Estonia) și Intelligent Music Project – „Intention” (Bulgaria) sunt artiștii care vor aduce sărbătoarea muzicii la București. Alături de finaliștii Selecției Naționale, ei vor crea o atmosferă magică pentru susținătorii prezenți în studioul Televiziunii Române și pentru publicul care îi va urmări în direct la TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova TVR+ şi pe canalul de Youtube al TVR, de la ora 21.00.

21:02:  Seara a început cu un moment muzicalo-coragrafic cu secvențe desprinse din piesele de la Eurovision. în pielea personajelor sunt chiar concurenții care acum speră să reprezinte România  la Torino. Concursul va fi prezentat de Eda Mărcuș și Aurelian Temișan.

21:08 – Aurelian Temișan și Eda Mărcuș și-au făcut intrarea în scenă. Eda ne anunță că are tocuri de 12 cm făcând referire că tot n-au fost suficiente pentru a ajunge la înălțimea colegului. Ilinca e la fel ca la semifinală în camera concurenților, iar Bogdan Stănescu se afla în camera juraților.

21: 10: Bogdan ne vorbește chiar acum despre importanța juriului din această seară. Câștigătorul este ales de juriu și publicul de acasă.  Aștept o piesă care să aibă de toate, spune Alexandra Ungureanu.

21:13: sunt prezentați concurenții serii.

21:14: Andrei Petruș se prezintă. Vreau să dăruiesc iubire, ne transmite concurentul. Cântă piesa ”Take me”.

21:19: Ilinca Băcilă vorbește în culise cu fetele care îi cântă piesa lui Costi Ioniță, România mea. Nu știu dacă se vede, dar ești foarte sclipicioasă…dar tu ești sclipicioasă (!?!) îi spune Ilinca lui Cream.

21:20: Alex Parker & Bastien – „All this love” chiar acum pe scenă. Din nou în culise cu Ilinca. Vorbește cu Petra. O întrebă dacă e nevoie de curaj ca să cânte pentru Eurovision la vârsta ei tânără. Fetele au depășit subiectul muzică, Eurovision. Vorbesc despre coafură, ținută…

21:25: se prezintă Gabriel Basco cu piesa „One night”.

TVR a făcut clarificări cu privire a piesa compusă de Costi Ioniță ”România mea”:

Având în vedere că în spațiul public au fost vehiculate o serie de acuzații privind o presupusă încălcare a regulamentului Selecției Naționale prin înscrierea în concurs a melodiei „România mea”, interpretată de Cream, Minodora și Diana Bucşă, vă transmitem concluziile comisiei de soluționare a contestațiilor:

„Piesa muzicală din anul 2012 are, într-adevăr, elemente comune cu varianta actuală înscrisă în competiția Selecției Naționale Eurovision 2022, respectiv strofa debutează asemănător cu varianta din 2012. Cu toate acestea, refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecţiei Naţionale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.

Conform dispoziţiilor art. 8 lit. a) din  Legea nr. 8/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare operele care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere, constituie opere derivate, reprezentând o muncă intelectuală de creaţie.

După cum am arătat, conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor.

În această situație, membrii comisiei de contestaţii consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs nu încalcă dispoziţiile Regulamentului Selecţiei Naţionale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 Septembrie 2021”.

21.29: Ilinca vorbește acum Andrei Petruș, iar acum i-a cerut lui Moise să spună un discurs ca la Oscar în caz că va câștiga. A ajuns în culise și Temișan.

21:30: Bogdan primește legătura și vorbește cu Ozana. O întreabă dacă sunt modeificări la concurenți de la semifinală la finală. Ozana le cere să aibă curaj să cânte cu toată ființa. Randi este întrebat pe ce crede că trebuie mizat.

21:32: Vanu – „Never give up”. Dacă ați simțit că e pachetul cel mai bun și ați simțit ceva când ați ascultat-o, vă rog să mă votați!”, i-a rugat Vanu pe telespectatori.

Juriul și telespectatorii vor decide câștigătorul Selecției Naționale. La această ediție, publicul va fi al 6-lea jurat. Organizatorii au pregătit și un premiu de 5.000 de euro, care va ajunge la unul dintre telespectatorii care votează.

Conform regulamentului de concurs, după ce vom afla piesa câştigătoare, prezentatorii vor anunţa numărul total al telespectatorilor care au votat şi îi vor solicita reprezentantului României la  Eurovision Song Contest 2022 să indice un număr între 1 şi numărul total al celor care au votat/trimis  SMS. Fiecărui număr îi corespunde un număr de telefon, acela de la care s-a trimis sms-ul prin care s-a votat, lista telespectatorilor fiind alcătuită computerizat, în ordinea primirii sms-urilor.

Telefonul din dreptul numărului indicat de către reprezentantul Romaniei va fi apelat în direct. Pentru a câștiga premiul de 5000 de euro, telespectatorul trebuie să răspundă la o întrebare despre finala care tocmai s-a încheiat.

Juriul concursului – Alexandra Ungureanu, Ozana Barabancea, Randi, Cristian Faur şi Adrian Romcescu – și de telespectatori (prin SMS), punctajul acordat de public având ponderea celui acordat de un jurat.

21:39- Petra – „Ireligios”.

21:44: Vanu a zis în culise în discuția cu Ilinca faptul că a dat primul autograf doamnei de la machiaj pt că fiica e fanul lui. Ilinca îi spune cameramanului să n-o ia dintr-un anume unghi că e grasă.

21:45: MØISE – „Guilty”-

21:49: Eda și Aurelian sunt în culise acum și vorbesc despre sponsorii. Anunță că s-a încheiat partea întâi. Concursul revine după o scurtă pauză.

22:01: am revenit în direct. Eda și Aurelian. Acum, la Bogdan care vorbește cu Alexandra Ungureanu. O întreabă dacă ne calificăm în finala Eurovision.

22:03: reprezentăm trei zone ale României: Ardealul, Banatul și Moldova. Minodora recomandă s-o votăm numai dacă ne place melodia. Chiar acum melodia ”România mea”.În spate, pe ecran, sunt difuzate imagini cu mari personalități culturale românești: Eminescu, Brâncuși etc. O asociere ușor forțată.

22:09 – Kyrie Mendél – „Hurricane”-

22:12- Aurelian și Eda sunt în culise în locul Ilincăi pentru că …Ilinca e puțin reținută. Fac un selfie căci fără selfie nimic nu e, cum a spus Aurelian.

Numărul la care se poate vota este 1200. Smsul trebuie să conțină numărul piesei.

22:14: Dora Gaitanovici – „Ana”. Dora explică sensul piesei.

22:18: Ilinca vorbește în culise cu fetele care au cântat ”România mea”.

22:20- WRS – „Llamame”-

22:34- se votează piesele.

 

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!