Primii artiști cu piese în semifinala I au evoluat.
Prima semifinală transmisă în direct de la Sala Polivalentă din Iași a început de circa 8 minute. Showul a debutat cu un colaj muzical și coregrafic care a reamintit publicului piesele ce au reprezentat România până acum la acest concurs. Aurelian Temișan și Ilinca Avram prezintă concursul. Acum este prezentat juriul. Adi Cristescu, Mihai Georgescu, Mugurel Vrabete, Crina Mardare, Andy Platon. Șase dintre cei care vor urca pe scenă, în seara aceasta, vor merge în finală.

Au spart gheața TROOPER cu piesa „Destin”, compusă de Aurelian Dincă. Băieții își doresc să facă Europa să cânte. Mi se pare o melodie făcută special pentru concurs. Nu-i văd pe băieți cântând prea mult melodia asta în concertele lor. Un pic prea imnic, ca să spun așa. Cel mai probabil, va intra în finală.
A doua în concurs: Berniceya. A amintit că prima dată a concurat alături de de Laurențiu Cazan. De altfel, artista își dorește ca cel alături de care a urcat pentru prima dată la acest concurs s-o urmărească. Bernice face studii la Londra, lucru pe care vrea să-l demonstreze și pe scenă. O combinație pop operă. O încercare, aș spune. Fălsuț momentul. Melodia aparține lui Florin Chitiul, tatăl artistei.
A treia prestație: Rock this way – Ommieh și Anakrisez . Eduard Cârcotă încearcă din nou, de data aceasta fără Mihai Trăistariu cu care a ajuns pe marea scenă, cu minunatul lor „Tornero”. În afară că vocea fetei mă face să ridic privirea, melodia nu prea îmi spune ceva serios.
E pauză. Suntem în camera verde. Aici, gazde sunt tot cei doi prezentatori ai serii. Ilinca vorbește cu Trooper. Trupa are 9 albume. Temișan vorbește cu Beniceya care nu se declară foarte mulțumită de prestație.

Urmează în concurs Teodora Dinu cu melodia Skyscraper, compusă de
Udo Mechels, Laila Samuelsen, Jonas Brøgger Filtenborg. Până acum piesa care mi-a plăcut, dar nu știu dacă pe scena aia mare, între alte zeci de naționalități muzicale, va convinge. O piesă bunicică. Aș fi optat și pentru un refren în limba română. Voce bună.
Dya și Lucian Colareza. O ieșeancă și un constănțean. Piesa se numește Without you și este compusă de Sergi Gascon. Se aude un ecou ciudat la prezentarea lor, o fi așa în scenariu. Piesa asta vrea să reprezinte Spania sau România? N-aș califica-o nici măcar în finală. Mediocru.
Nicola cu „Weight oft the world”, melodie compusă de Michael James Down, Will Taylor & Jonas Gladnikoff. Apariția pe scenă a Nicolei nu e spectaculoasă. Piesa e sub cea cu care a reprezentat România în 2003. Probabil va fi în finală.
Drăguța ideea de a apela la artiștii care au reprezentat România pentru a transmite mesajele dintre melodii.
Pauză. Suntem din nou în camera verde. Temișan vorbește cu Teodora, are 16 festivaluri în palmares. Teodora își dorește să fie în finală. „Publicul este incredibil”, spune Teodora. Dya vorbește acum cu Ilinca. Dya spune că iubește muzica, e pasiunea vieții ei, iar Lucian este considerat latin lover, spune Ilinca. Nicola a ajuns în camera verde: ‘Am fost în lumea mea, publicul e oau”, spune Nicola. Își prezintă dansatoarele, iar acum vorbește despre compozitorii piesei, doi englezi și un suedez. Are 6 albume.
Este pauză.
Juriul alege cinci concurenți, iar al șaselea salvat este al publicului care va vota timp de 30 de minute în această seară, când se va da start vot.
Urmează Steam cu melodia „The way it goes” pe muzica lui
Sorin Cotorceanu, Mihai Iulian Rapeanu. Paranteză: mulți anonimi din rândul compozitorilor. Mi se pare ciudat că nu-i mai văd preocupați de fenomen pe „abonații” acestui concurs sau pe cei cu piese pe radio. Revin la Steam. Mă plictisesc ascultând melodia. Nu cred că aș asculta-o a doua oară.
Vaida. Însărcinată în 8 luni, Vaida cântă „Underground”. Compozitori străini și aici: Hanif Sabzevari, Michael James Down, Will Taylor, Tonje Gjevjon. Paranteză: au murit compozitorii români? Au uitat să compună? Revin la Vaida. Mi se pare o piesuliță scoasă de la sertar. Mă așteptam la ceva mai modern. Se va califica în finală, clar.

Interpretările concurenților mi se par mult mai slabe decât în orice alte ediții. Iar melodiile sunt lipsite de mesaj, de zvâc, de acel ceva care să te surprindă plăcut.
Cântă Claudiu Mirea cu „We are the ones”. Slăbuț. Nu știu dacă va intra în finală. Poate prin eliminare. Băiatul a câștigat acum zece ani concursul Megastar.
Pauză în camera verde. Vaida spune că emoțiile s-au simțit și că vocea i-a scăpat pe final. Promite însă că în finală va scoate acuta pe care n-a reușit acum.
Urmează The four cu melodia „Song of my heart”, melodie compusă de
Theea Miculescu, Cătălin Dascălu. O melodie cu ceva influențe din ritmurile anilor ’90, semn că moda anilor ’80-’90 pe care îi vedem în vestimentație tot mai mult în ultimii ani se transpun și în muzică. O piesă care te face să dansezi, cum spune și Alexia Urtoi înainte de evoluția artiștilor. Cu puțin noroc, ar putea să fie printre finaliști.

Ultima din concurs. Bela Santiago cu melodia „Army of love”. Este cea mai susținută de fanii concursului Eurovision pe rețelele de socializare. Bella a fost la Selecția Națională și anul trecut alături de trupa The Juke Box. Voce puternică. Cât privește piesa, mă așteptam la mai mult de atât. Nu are ceva deosebit, n-o văd ieșind în evidență la Telaviv. Sigur va fi în finală. Dar piesa nu are cine știe ce. Mai bună piesa de anul trecut cu The JukeBox. Vocea însă bună.
Recital: Iuliana Bregoi.
Leave a Reply