Recenzie: Călin Pop – „Ochi strălucitori” (2022)

 

Călin Pop este fondatorul, solistul și unul dintre chitariștii trupei Celelalte Cuvinte. Formația de muzică rock are o carieră de peste 40 de ani în muzica românească. În prezent, grupul numără șase albume, cel mai recent fiind „Celelalte cuvinte II” (2017).

Călin Pop urmează să lanseze în această lună albumul „Cutia cu secrete” (18 noiembrie 2022), el edificând din 2014 nu mai puţin de patru CD-uri în nume propriu, prefața fiind chiar piesa „Ochi strălucitori”.

Despre balada menționată mai devreme, „Ochi strălucitori”, Călin Pop spune: „Este o plimbare nostalgică cu mașina prin oraș, de la șes până la Dealul Ciuperca”.

Ochi, strălucitoare stele, / Ochi frumoşi ce-mpodobiţi / Cerul visurilor mele, / De ştiţi şi voi să minţiţi, / Voi, icoana-nsufleţită / A ascunselor simţiri, / Unde-i vecinic zugrăvită / Taina omeneştii firi”.

Dacă ochii strălucitori semnifică bucurie și sunt asemănați cu stelele, atunci cerul este alcătuit din ideile pentru viitor imaginate de personajul principal, năruite într-un final.

Piesa nu este una nostalgică doar pentru că observăm elemente vechi (mașina cu care personajul principal se plimbă). Aceasta transmite nevoia de a retrăi momentele frumoase alături de persoana dragă.

Nemaisuportând atmosfera tristă din casa parcă goală, protagonistul videoclipului pleacă într-o plimbare lungă cu mașina prin Oradea.

Dacă sunt amăgitoare / Lacrimile ce vărsaţi / Şi văpăile-arzătoare / Şi iubirea ce-arătaţi, / Atunci, amăgiri-s toate… / Ziua-i noapte, noaptea-i zi. / Atunci… însă nu se poate! / Ochi!… Voi nu puteţi minţi!”.

La sfârșit de drum, doar el cu chitara, personajul principal realizează că nu de fiecare dată ochii ne arată adevărul, chit că sunt oglinda sufletului.

Cu ajutorul versurilor, Călin Pop a dat inspiraţie animației realizate de Bogdan Lascu. Desenele sugerează o plimbare lungă cu mașina prin orașul natal. „Oradea văzută altfel… cum nu se putea mai frumos! Călin Pop, mulțumim pentru piesă!”

Autor: Mădălina Mihai

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!