(Recenzie) Grimus – ,,Soarele (răsare și singur)’’ (2022)

Grimus este o formație clujeană, cu o activitate de peste 16 ani pe scena rockului alternativ. De-a lungul timpului, a participat la diferite concursuri și a cântat în cadrul multor festivaluri (Rock la Mureș; Stufstock; FânFest – în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”). Clujenii au cântat în Europa, India și Republica Moldova. Au avut diferite apariții la emisiuni TV și radio (emisiunea Remix – Rock Forum, TVR 1 şi Cultural; radio City FM din București – emisiunea Romtop; Insomnia Radio UK). Grimus au participat la concerte susţinute de mari artiști români, dar și de cei străini: Red Hot Chili Peppers, Sophie Ellis-Bextor, Queen și Adam Lambert.

„Dacă ar fi să aleg să mă nasc din nou / N-aș schimba nimic până în momentul în care mi-ai spus / Că urmează ultimul nostru apus.”

Cu ajutorul imaginilor metaforice, melodia este dezvoltată de instrumente şi voce tot mai alert, făcându-te să simți cum avansează gravitatea situației, până într-un momentul decisiv. Solistul aduce în prim-plan problema singurătății, nesiguranței și pierderii unei persoane dragi. Prin imaginile cu locuri abandonate și vechi, versurile exprimă emoții ca și cum ar fi la o răscruce de drumuri.

„N-are nevoie de nimeni, soarele răsare și singur.”

Solistul transmite în refren nevoia de curaj, de dorinţă a vindecării, de trecere peste momentul dificil.

„Stranii creaturi zburătoare spre mare / Acoperă cerul din visele tale / E prea târziu acum.”

În momente de nostalgie, realizezi că lucrurile nu mai sunt ca înainte, totul ajunge să fie neclar, pierdut. O dată cu separarea ce a avut loc, solistul simte că s-a creat un fel de zid între el și persoana pierdută.

„E ceva în aer / Dar ştiu că o să vină şi clipa în care /Va ieşi totul la lumină.”

La final, Grimus au folosit diferite imagini (cadre cu revolte stradale sau chiar cu natura) ce exprimă libertate. După mult timp în care a trăit acele momente de tristețe și singurătate, personajul principal începe să vadă partea bună a situației, simte cum toate intră pe făgașul normal.

Așa cum au spus și cei din trupa Grimus: „Soarele (răsare și singur)” este un cântec despre pierdere și renaștere (…)”

 Autor: Mădălina Mihai (14 ani)

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!