Să ne amintim de Andrei Proșteanu (1943-1977)

Vara aceasta s-au împlinit 37 de ani de la dispariţia prematură a compozitorului Andrei Proşteanu.

Prin acest articol doresc să trec în revistă scurta, dar prodigioasa activitate a regretatului compozitor.

Mulţumiri doamnelor Margareta Pâslaru şi Stela Enache pentru ajutorul oferit în realizarea acestui articol.

Andrei Proşteanu s-a născut pe 20 octombrie 1943 la Sibiu. De la vârsta de 5 ani studiază pianul. După absolvierea liceului începe să compună şi este corepetitor şi instructor muzical în cadrul unor formaţii de amatori. De asemenea, activează ca şi corepetitor la Şcoala Populară de Artă din oraşul natal, Sibiu.

În perioada 1963-1968, urmează cursurile Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Aici îi are ca profesori pe Dragoş Alexandrescu (teorie şi solfegiu), Mircea Chiriac (armonie), Ion Dumitrescu (armonie), Victor Iuşceanu (teorie şi solfegiu).

În timpul studenţiei, compune primele piese de muzică uşoară.

Prima piesă difuzată la Radio este “April”, o bossa-novă interpretată de Anda Călugăreanu.

Consacrarea are loc pe 7 mai 1967, în cadrul primei ediţii a Concertului de Prime Audiţii cu Premii al Radioteleviziunii, unde a fost premiat pentru piesa “De ce mi-ai scris?”, interpretată de Anca Agemolu. Acesta a fost primul mare şlagăr al compozitorului. După plecarea din ţară a interpretei Anca Agemolu, piesa a fost cântată de Dorina Drăghici şi Stela Enache.

Majoritatea pieselor compuse de Andrei Proşteanu au avut influenţe de jazz.

În această perioadă, începe colaborarea cu Radioteleviziunea Română.

Proşteanu are şi o bogată activitate publicistică în presa de specialitate.

Începând cu 1968, figurează pe o serie de compilaţii lansate de casa de discuri “Electrecord”.

Tot în 1968, imediat după absolvirea Conservatorului, este angajat ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, unde a activat până la sfârşitul vieţii.

În acelaşi an scrie muzica pentru filmul artistic “Cântec”.

În cartea Parada muzicii uşoare (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România), apărută în noiembrie 1968, autorul Edmond Deda semnala apariţia talentatului tânăr compozitor.

“Melodia “Spune-mi de ce mi-ai scris?” a consacrat un nou şi promiţător talent

componistic. Este vorba de tânarul – încă student al Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Capitală, Andrei Proşteanu; un alt cântec al aceluiaşi compozitor: “Noapte bună, Ioana”.

Începând cu 1967, câteva piese care au avut succes la public. Dintre acestea amintim: “Cum poate un minut?” (interpretată de Rodica Paliu), “De ce nu crezi? ” (interpretată de Anca Agemolu & Dorin Anastasiu), “E inutil” (interpretată de Margareta Pâslaru), “Învaţă de la toate” (interpretată de Mihaela Mihai), “Noapte bună, Ioana” (interpretată de Ionel Miron), “Vino, noapte” (interpretată de Aura Urziceanu).

De asemenea, şi-a interpretat câteva din compoziţiile proprii precum “Cum poate un minut?” sau “Drum nesfârşit”.

Îată ce a declarat Andrei Proşteanu într-un mic interviu acordat regizorului Petre Bokor, în numărul 12 al revistei “Teatru”.

“Cu soliştii e problema…Nu-s pregătiţi pentru interpretare completă. Bogardo nu s-a sfiit să declare că-şi interpretează singur compoziţiile fiindcă “preferă să şi le masacreze el, decât alţii! Dar nu toţi compozitori pot deveni cantautori. În valorificarea unei piese de muzică uşoară se pun, în mic, problemele unui întreg spectacol (…)””

În anul 1971, devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Compozitorul participă la doua ediţii ale Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, fiind distins cu 2 menţiuni pentru piesele “Clipele” (1974) şi “Străzile” (1976). Ambele piese au fost interpretate de Corina Chiriac, căreia Proşteanu i-a încredinţat 4 piese.

De asemenea, este şi laureat al ediţiei din 1975 a Festivalului Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur”.

Pe 28 noiembrie 1975, în numărul 260 al revistei “Săptămâna Culturală a Capitalei”, jurnalistul Florin Silviu Ursulescu îi dedică lui Andrei Porşteanu un amplu articol în cadrul rubricii “Parada vedetelor”.

În anul 1976, casa de discuri “Electrecord” îi lansează un EP de autor “Melodii de Andrei Proşteanu” (45-EDC 10512). Discul cuprinde trei compoziţii interpretate de Corina Chiriac, Marina Voica şi Cornel Constantiniu.

Andrei Proşteanu îşi încredinţează piesele unor solişti precum (în ordine alfabetică): Anca Agemolu, Dorin Anastasiu, Aurelian Andreescu, Violeta Andrei, Doina Badea, Anda Călugăreanu, Corina Chiriac (4 piese), Sergiu Cioiu, Elena Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dorina Drăghici, Stela Enache (4 piese), Viorela Filip (2 piese), Petre Geambaşu, Dan Gherasim, Luigi Ionescu, Mihaela Mihai, Ionel Miron, Rodica Paliu, Margareta Pâslaru, Cristian Popescu, Marina Voica, Aura Urziceanu, etc.

Andrei Proşteanu ar fi avut multe de spus în muzica românească dacă nu ne-ar fi părăsit la doar 34 ani, în urma unui stupid accident rutier. Pe data de 24 iunie 1977, compozitorul (care se ducea să-şi vadă fetiţa de 3 ani) a fost lovit de un tractor, pe o şosea din Bucureşti.

Postum, în mai 1989, este trecut în cartea “Meridianele cântecului” (Editura Muzicală, martie 1989), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea

Într-un articol dedicat compozitorului, apărut în numărul din 343 din 1 iulie 1977 al revistei “Săptămâna Culturală a Capitalei”, Petre Magdin a scris un articol eomţionant din care vă redăm câteva fragmente:

“(…) Nu aştern aici decât nişte gânduri răzleţe. Nişte gânduri care se îndreaptă fără nici o noimă către cel care a fost compozitorul Andrei Proşteanu, mai întâi către studentul Proşteanu, către băiatul restras şi aparent necomunicativ dar întodeanua mai atent cu cei din preajma sa decât cu sine, apoi către profesorul Andrei Proşteanu. (…). Numele Andrei Proşteanu este prestigios prin melodicitatea unică a creaţiilor sale, prin harul unui om de mare suflet. Oriunde şi-ar fi îndreptat el sentimentele ţâşnea muzica. Nu ştiu cine a spus asta dar este un mare adevăr în aceste cuvinte. Andrei Proşteanu a fost unul dintre acei creatori care credea în primul rând în tălmăcirea imaginilor pe care le trezeşte lucrarea muzicală fără a-i cunoaşte textul poetic. A fost un maestru în arta sa, iar moartea lui prematură a lăsat un gol, asemeni unui meteorit care în cădere străpunge pământul ca însăşi nemurirea…”

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească.

La rugămintea mea doamnele Margareta Pâslaru şi Stela Enache ne-au scris câteva rânduri despre colaborarea lor cu Andrei Proşteanu.

Margareta Pâslaru

„Talentul compozitorului Andrei Proşteanu l-a inspirat pe Mihai Dumbravă care i-a scris textul. Din reuşita lor sincronizare a rezultat o piesă deosebită, ieşită din tipare ‘E inutil..’

Am fost aleasă pentru timbrul vocal şi dramatismul care punea în valoare creaţia lor. M-au invitat la Radio, în 1968, pentru a stabili tonalitatea. A fost o colaborare perfectă cu un numitor comun, sensibilitatea…

Ascultaţi: https://www.youtube.com/watch?v=RSooUx8NdF4

Devenind mesagerul autorilor, am adăugat la încărcătura emoţională acel ‘ceva’ care a trecut rampa ajungând la sufletul multor cupluri aflate într-o situaţie asemănătoare…”

Stela Enache

“Am să încep cu sfârşitul. Ştiu cât de afectat a fost Florin Bogardo, soţul meu, la ştirea că Andrei Proşteanu a dispărut dintre noi, în urma unui accident rutier. Spun asta pentru că cei doi au fost prieteni şi colegi la Conservator.

Personal, l-am cunoscut numai prin melodiile pe care mi le-a incredinţat şi pe care am avut onoarea să le interpretez.

În tot ce a scris, se conturează personalitatea, distincţia, sensibilitatea, măiestria şi bunul simţ al acestui mare creator şi orchestrator, pe nume Andrei Proşteanu.

Fără să fi fost un compozitor de…şlagăre, se întrevede ştiinta scrierii şi transpunerii unei melodii, cu multe influenţe de jazz, datorita talentului şi studiului muzicii în cadrul unei şcoli de excepţie pe care a urmat-o.

Melodiile lui sunt nemuritoare şi sunt sigură că dacă ar fi trăit mai mult, ne-ar fi lăsat şi alte bijuterii demne de istoria universală a muzicii.

Azi, mai mult ca oricând, duc dorul adevăraţilor compozitori pe care i-a avut această ţară şi cu care am avut onoarea să colaborez. Duc dorul muzicii de calitate pe care aceşti minunaţi creatori, printre care se numără şi Andrei Proşteanu, au lăsat-o ca moştenire generaţiilor viitoare”.

Mai jos puteţi citi o listă cu discografia, creaţia şi participările compozitorului la diferite Festivaluri şi Concursuri.

PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI  ŞI CONCURSURI DE MUZICĂ UŞOARĂ

Concertul de Prime Audiţii cu Premii al Radioteleviziunii (1967, 2 ediţii)

Ediţia I – 07 Mai 1967

“De ce mi-ai scris?” (Andrei Proşteanu/Timotei Ursu) – i: Anca Agemolu – Laureată

Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia (1963 – 2012)

Mamaia’74 (23 – 28 iulie 1974) – Ediţia 09 
“Clipele” (Andrei Proşteanu/Angel Grigoriu) – i: Corina Chiriac / Aurelian Andreescu – Menţiune

Mamaia’76 (26 – 31 iulie 1976) – Ediţia 11
“Străzile” (Andrei Proşteanu/Romeo Iorgulescu) – i: Corina Chiriac / Aurelian Andreescu – Menţiune

Festivalul Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur” – Târgovişte (1968 – )

Ediţia 08 (19 – 22 noiembrie 1975)

Secţiunea “Creaţie”

“O romanţă poate fi un început” (Andrei Proşteanu/Tania Lovinescu) – Premiul III

Muzică de film

“Cântec” (1968)

DISCOGRAFIE SOLO

Melodii de Andrei Proşteanu (1976, Electrecord, 45-EDC 10512) – EP

01. Gându-mi zboară iar la tine (Andrei Proşteanu/Constantin Cîrjan) – i: Corina Chiriac

02. Dacă nu te întâlneam (Andrei Proşteanu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu): – i: Marina Voica

03. Femeia, lumină a clipelor (Andrei Proşteanu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – i: Cornel Constantiniu

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ

Concertul de Prime Audiţii cu Premii al Radioteleviziunii – Mai 1967 (1968, Electrecord EDC 884) – EP

02. De ce mi-ai scris? (Andrei Proşteanu/Timotei Ursu) – i: Anca Agemolu

8 Melodii, 8 Compozitori, 8 Interpreţi (1971, Electrecord EDD 1263) – LP

05. De ce nu crezi? (Andrei Proşteanu/Timotei Ursu) – i: Anca Agemolu & Dorin Anastasiu

Muzică Uşoară Românească (1971, Electrecord EDD 1290) – LP

08. Ziua aceasta n-o voi uita (Andrei Proşteanu/Aurel Felea) – i: Cristian Popescu

Muzică Uşoară Românească (1972, Electrecord EDD 1299) – LP

07. Cum poate un minut? (Andrei Proşteanu/Aurelian Udrişte) – i: Rodica Paliu

M-am născut în România – Cântece din Festivalul Mamaia 1974 (1974, Electrecord, STM-EDE 01027) – LP

10. Clipele (Andrei Proşteanu/Angel Grigoriu) – i: Corina Chiriac

Din cântecele Doinei Badea (1977, Electrecord EDE 01375) – LP

07. Cântec de ţară (Andrei Proşteanu/Traian Iancu) – i: Doina Badea

De la o melodie…la alta (6) (1977, Electrecord, EDE 01450) – LP

05. Cum poate un minut? (Andrei Proşteanu/Aurelian Udrişte) – i: Andrei Proşteanu

06. E inutil (Andrei Proşteanu/Mihai Dumbravă) – i: Margareta Pâslaru

Margareta Pâslaru – Bucuria de a cânta (2008, Fundaţia Radio România ADD2) – CD

12. E inutil (Andrei Proşteanu/Mihai Dumbravă) – i: Margareta Pâslaru

Mihaela Mihai – Je t’aime (2008, Electrecord EDC 901) – CD

14. Învaţă de la toate (Andrei Proşteanu/versuri din lirica norvegiană) – i: Mihaela Mihai

Dorina Drăghici şi Nicu Sotenescu – Nu mă uita (2014, Electrecord EDC 1098) – CD

14. Spune-mi, de ce mi-ai scris? (Andrei Proşteanu/Timotei Ursu) – i: Dorina Drăghici

CREAŢIE (selectiv). Din păcate , nu am găsit interpreţii şi textierii tuturor pieselor

April (Timotei Ursu) – Anda Călugăreanu

Aş vrea să fii mereu cu mine (M.Goran) – Tataiana Panaiot

Autoportret (Mihai Dumbravă) – Mihai Dumbravă

Cântec de ţară (Traian Iancu) – i: Doina Badea

Clipele (Angel Grigoriu) – i: Corina Chiriac/Aurelian Andreescu

Cu tinereţea nu mă joc (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Anne-Marie Stratulat

Cum poate un minut? (Aurelian Udrişte) – i: Rodica Paliu/Andrei Proşteanu/Cornel Constantiniu

Dacă nu te întâlneam (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu): – Marina Voica

De ce mi-ai scris? (Timotei Ursu) – i: Anca Agemolu/Dorina Drăghici/Stela Enache

De ce nu crezi? (Timotei Ursu) – i: Anca Agemolu & Dorin Anastasiu/Cristian Popescu

Drum nesfârşit – Andrei Proşteanu/Viorel Diaconescu

E inutil (Mihai Dumbravă) – i: Margareta Pâslaru/Rodica Paliu

Fără sfârşit (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Aurelian Andreescu

Femeia, lumină a clipelor (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Cornel Constantiniu

Fetele cu tinereţea lor (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Petre Geambaşu

Fiecare (M. Dragomir) – Stela Enache

Gându-mi zboară doar la tine (Constantin Cârjan) – Corina Chiriac

Învaţă de la toate (versuri din lirica norvegiană) – Mihaela Mihai

Jurnal intim (Constantin Cârjan) – Dan Gherasim

Lumină dulce şi uitată (Radu Cârneci) – Stela Enache

Mă voi trezi iar (M. Dumitrescu) – Doina Badea

Monoton (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Stela Enache

Nina (Constantin Cârjan) – Luigi Ionescu

Noapte buna, Ioana (Timotei Ursu) – Ionel Miron

Nu-i uşor s-aştepţi o zi (Andrei Proşteanu/Flavia Buref) – Sergiu Cioiu

Paşi obosiţi (Andrei Proşteanu) – Corina Chiriac

Pe cât eşti de departe (Aurelian Udrişte) – Violeta Andrei

Pentru dragoste (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)  – Doina Spătaru

Rămâne de văzut (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Viorela Filip

Simplă mărturisire (Flavia Buref) – Flavia Buref

Străzile (Romeo Iorgulescu) – Corina Chiriac/Aurelian Andreescu

Te aştept în fiecare seara – Luigi Ionescu

Ţie (Duşan Endl) – Ioana Negriloiu

Vatra de iubire – Anne Marie Stratulat

Veveriţa (Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Viorela Filip

Vino, noapte (Mihai Maximilian) – Aura Urziceanu/Elena Constantinescu

Ziua aceasta n-o voi uita (Aurel Felea) – Cristian Popescu

 

Pentru acest articol au fost consultate următoarele materiale:

Arhiva revistelor “Săptămâna culturală a Capitalei” şi „Teatru”

“Parada muzicii uşoare” de Edmond Deda (Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor din România, 1968)

“Meridianele cântecului” de Daniela Caraman-Fotea (Editura Muzicală, 1989)

 

MIRCEA NICOLAU

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!