Sărbătoriții zilei de 11 septembrie: La mulți ani!

Sărbătoriții zilei de 11 septembrie sunt chitaristul Gabriel Litvin și Svetlana Sabău – o mare fană a Margaretei Pâslaru. Echipa site-ului TopRomanesc.ro le urează LA MULȚI ANI!

Gabriel Litvin este un chitarist și compozitor român, astăzi stabilit în Toronto. Acesta a fost membru în două trupe cunoscute din țară, iar, la un moment dat, chiar a înființat propria lui trupă. Mai jos, un portret muzical al chitaristului realizat de jurnalistul TVR Doru Ionescu în cadrul emisiunii „Povești cu cântec din diaspora”.

Debutul lui ca tânăr chitarist a început în trupa ce azi poartă numele „Romanticii”. Formația a fost prima trupă rock din România care a cântat la Casa de cultură a studenților „Grigore Preoteasa” și în căminele studențești 303. Trupa Romanticii a fost înființată în 1972 de Mircea Drăgan după ce a părăsit formația Mondial. Mai jos, un comentariu interesant, plin de informații – alături de o melodie a formației – realizat de omul de radio Titus Andrei.

Mai târziu, Gabriel Litvin devine membru al grupului românesc de muzică rock, Mondial. Trupa înființată în 1966, în București, se numără printre primele grupuri din țară care fac trecerea de la muzica beat la direcții mai elaborate ale rock-ului (psihedelic, hard rock, progresiv într-o etapă mai târzie).

În 1971 pleacă din trupa Mondial pentru a întemeia F.F.N. (Formația fără nume). Numele formației a venit în urma unui brainstorming în Club A. Primul mare concert al trupei a fost la Festivalul Rock – eveniment organizat de TVR la Sala Palatului în 1973 – unde au obținut Premiul I.

Svetlana Sabău, una dintre prietenele echipei TopRomanesc.ro, a scris de-a lungul timpului mai multe articole despre marea cântăreață Margareta Pâslaru. Puteți citi articolele semnate de ea aici.

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!