Titus Andrei despre Anda Călugăreanu și o melodie pe versuri de Nina Cassian

Anda Călugăreanu începutul. Cornel Fugaru, liderul trupei Sincron, nota: Anca, pentru că așa o chema, era o fetișcană care se juca în fața blocului și cânta toată ziua. Am ascultat-o la sugestia unui actor din Ploiești. A cântat perfect și în română, și în franceză, în franceză chiar graseind și astfel a devenit imediat solista Sincronului.

Era în 1965 când trupa prinde un spectacol de mare succes la Sala Palatului “Al 8-lea magnific”. În rolul principal actorul de comedie Mircea Crișan. Debut și pentru solistă pe scena Sălii Palatului. Lumea o remarcă, o reține, la spectacol revine, iar Mircea Crișan îi schimba numele din Anca în Anda.

După perioada Sincron, pentru Anda Călugăreanu urmează multe șlagăre de muzică ușoară, apoi folk în stare pură și un folk pop precum piesa de astăzi: “Mâna să-mi fie curată”, piesă compusă special pentru ea de Nicu Alifantis în 1987, versuri Nina Cassian, poetă acidă cu umor, melancolie și iubiri neinhibate care, poetă, nu pot să nu spun, concomitent cu o activitate literară extrem de bogată, studiază compoziția și pianul cu mari personalități, ajungând să compună și să i se cânte public liduri, oratorii, cantate, chiar o simfonie și o sonată pentru vioară și pian. Admirație pentru toți cei pe care i-am amintit în prezentarea de astăzi.

Share This:

CITEȘTE ȘI

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.