Titus Andrei despre Cristian Vasile și compozitorul Mișu Constantinescu

Mare cântăreț al perioadei interbelice, Cristian Vasile are practic un deceniu de activitate -1931-1940 – perioadă în care înregistrează sute de cântece, de la tangoul sud-american Zaraza, care îl face celebru pe dizeur și prin textul lui Ion Pribeagu, la Iubesc femeia, Îți mai aduci aminte, doamnă, Femeia, eterna poveste sau la piese mai puțin cunoscute M-am îndrăgostit de o stea de Mișu Constantinescu.  Un compozitor melodic, vorba lui Gică Petrescu, și când amintim de tangouri, și de lieduri, romanțe sau armonizări de folclor.

Cristian Vasile lansa această piesă în 1939 când o întâlnește pe frumoasa Francesca Frangula, minte cultivată și ageră, se căsătoresc, se mută de pe strada Cobălcescu pe Berzei, tot pe lângă radio, viitoarea clădire, de fapt. După doar două luni este arestat chiar în localul în care cânta pe motiv că interpreta melodii semnate de compozitori și textieri evrei.

După coșmarul Jilava, Cristian Vasile își reia cariera, pare fericit, cel puțin pentru că  își recâștigă libertatea, dar nimic nu mai poate fi cum a fost, scrie Andrei Ruse în cartea sa cu viața și activitatea lui Cristian Vasile.

Parcă nici muzica nu mai suna ca altadată. Și iată, am mai zis câte ceva despre cel mai iubit dizeur al timpului său.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!