Titus Andrei despre Ducu Bertzi și al său ”Suflet fără chei”

Ce mai scriu unii prieteni ai Colecției de muzică pe TopRomanesc.ro? Așa cum valul este dorul mării de a săruta țărmul, de fapt Blaga a spus asta, ne e dor să-i mai auzim, să-i simțim aici, aproape, pe cantautorii noștri maramureșeni, că sunt mulți și importanți pentru muzica folk.

Doar câteva nume: Ștefan Hrușcă, Narcisa Suciu, Vali Moldovan, Ducu Hotima, chiar Paula Seling și, bineînțeles, Ducu Bertzi.

Dacă tot veni vorba, chiar mi-era dor de ”Suflet fără chei” cu care Ducu Bertzi a participat la ”Șlagăre” – Mamaia ’96. Mai cred că s-ar fi numărat printre piesele premiate, dacă în concurs ar fi fost prezentată versiunea înscrisă pe al său ”Best of” din 2006 cu toate cele 13 secvențe reorchestrate și masterizate de Adrian Ordean.

Și dacă tot veni vorba despre această ediție Mamaia, să reamintesc și piesele de pe podium la Șlagăre. Pe locul al III-lea: ”Atunci când nu ești”- Ion Cristinoiu, Gabriel Cotabiță. Premiul al II-lea: ”O lacrimă de stea” – Liviu Tudan, Dida Drăgan și premiul 1: ”Să mori de dragoste rănită – Marcel Dragomir, Angela Similea.  Melodia avea să iasă  a treia în răsunătorul concurs radiofonic din 2008 ”80 de ani de muzică în 80 de ani de radio”.

Revin la ”Suflet fără chei”, am remarcat și nu numai eu, versurile Danielei Crăsnaru, poeta cu o sensibilitate dominată de obsesia purității, dar și de senzualismul nărăvaș, cum nota un critic. Obsesie, pasiuni, sensibilitate, important e momentul muzical, final, nicicând banal că așa e când se susțin reciproc versul și muzica. Ducu Bertzi.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!