Titus Andrei despre Festivalul International George Grigoriu, editia 13. Relatare pe larg!


Mică istorie a unui mare festival de muzică ușoară, cu siguranță, numărul 1 la noi în acest moment. Mulțumirii realizatorului acestei emisiunii Felix Crainiciu pentru spațiu. Este vorba despre Festivalul Internațional de George Grigoriu, Brăila, 26-28 mai, Teatru Maria Filotti, acum o săptămână. 22 de participanți: 12 români și 10 străini din Italia, Malta, Ungaria, Rusia, Elveția, Rep. Moldova și Ucraina. Co-producător, de la prima, la aceasta, a 13-a ediție, Radio România. Trupa de acompaniament, aceeași, dirijor Ionel Tudor. Profesioniști de clasă. La fel, prezentatorul Octavian Ursulescu iar organizatorii: Consiliul Județean și Centrul de Creație au reușit să mențină nivelul de mare festival. Un regal, aș spune, al muzicii cu durată nemăsurată, de la cea tradițională la cea actuală prezentată în orchestrații și interpretări vocale speciale. În afară de celebrele Amurgul, Eternitate, Speranțe vis, Speranțe flori și multe altele semnate de George Grigoriu, au fost întoarceri de mare efect la interbelicul Titi Botez la Claudio Villa, artistul cu patru premii I la San Remo, Angela Similea, Aura Urziceanu, Masimo Ranieri, Aurelian Andreescu, Andrea Boceli sau Adrian Daminescu. Premiile? Dar să nu trec peste neajunsul repetării la infinit a unor piese, sperăm să se rezolve în viitor. Deci, premiile Festivalului Internațional George Grigoriu, ediția a XIII-a.

Trofeul: Rosella Zitiello –Italia. Ne și salută {audio}.

Premiul I și încă ceva: studentă la Conservator, Compoziție: Flavia Zoe  {audio} : “E o realizare, mă simt foarte bine, sunt emoționată în momentul acesta când dau declarația, pentru că mă bucur foarte mult mai ale sd epremiul Uniunii Compozitorilor, mai mult decît de premiul I, pentru că e foarte important pentru mine”.

Premiul al II-lea: O altă studentă într-ale muzicii, dar la Kiev: Anastasia Frolova. Duiso trcea ucraineanca Anstasia prin Brăila lui Cristian Vasile, Mihail Sebastian, Panait Istrati, Jean Moscopol.

 

Premiul al III-lea: spre final.

Mențiunea I, la prima participare a unui solist din Ungaria a revenit unui rocker authentic Autilla Suba. Din concurs cu el, piesa lui George Grigoriu “Niciodată”. {audio}

Festivalul Internațional George Grigoriu, gala de acum o săptămână. Mențiunea a II-a: Anna Grotta, Napoli, Italia. La mențiunea cu numărul 3, al nostru clujean: Rareș Dorian Mariș. Am zis premiul al III-lea la final. Mulți spectator au considerat-o revelația festivalului. De altfel, a și fost aplaudată momente bune, publicul rechemând-o la rampă. 16 ani, elevă din Buzău. Studiază în adevăratul sens, după cum s-a văzut și auzit, pian și canto, dar ce m-a mirat foarte mult a fost opțiunea ei pentru o temă arhaică de la Anton Pann cetire: “Până când nu te iubeam”. Până când nu am întrebat-o, nici că m-am lăsat: Dora Gaitanovici. {audio} Am descoperit mai multe variante care mi-au plăcut, pot s-o menționez  pe Maria Răducan care are o variant foarte interesantă cu chitară, parcă. Pink Martini, o altă variantă, cu o orchestra, de asemenea foarte interesantă. Eu am făcut un amestec între cele două și am pus și eu puțin din ideile mele”

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.