Titus Andrei despre Ion Cristinoiu pe care l-am fi aniversat într-o zi de 26 ianuarie

Se năștea într-o zi de 26 ianuarie 1942, deci ar fi împlini 77 de ani acest imens creator al muzicii ușoare românești: Ion Cristinoiu. Unul dintre marii melodiști ai perioadei moderne, neîntrecut orchestrator, compozitorul cu cele mai multe trofee la „Mamaia”, cel mai cântat de concurenți străini la primele patru ediții ale “Cerbului de aur” (’68-’71), care se întreceau să aleagă parcă din repertoriul românesc “Te așteaptă un om” și “Nicio lacrimă”.

Au urmat alte mari șlagăre și de durată cu mai toți soliștii noștri celebri, de la Dan Spătaru, Anda Călugăreanu și Aurelian Andreescu la Margareta Pâslaru, Angela Similea, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Mihaela Runceanu, Mihaela Mihai, Gabriel Cotabiță, Monica Anghel și încă foarte mulți. Dirijor al Big Bandului Radio, muzician de mare talent, echilibrat, riguros.  

Ion Cristionoiu și una dintre ultimele sale piese, eu cred c-a fost chiar ultima, pentru că îmi amintesc de ceea ce îmi spunea la începutul anului 2001 și anume că ar vrea să mai înregistreze o voce cu piesa lui și cu textul lui.

A rezultat o creație ca o presimțire a nefericirii.  Cum spunea cineva, nefericirea în stare poetică prin excelență și chiar se simte acest lucru de la primele măsuri instrumentale: “Nu încerca să-ți amintești” – Ion Cristinoiu.

Share This:

CITEȘTE ȘI

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.