Titus Andrei și o poveste cu parfum de epocă

Maria Tănase – talent, prezență, frumusețe, patimă pentru cântat. Rămâne artista cu cele mai îndrăgite cântece din toate colțurile țării, nu doar dintr-o anumită zonă. Fata lu’ nea Ion Coandă Tănase din mahalaua cărămidarilor, maidanul Livada cu duzi, a cântat întreg folclorul țărănesc, dar în felul ei unic. De la bun Bufetul de 7 lei, un local din mahala, unde a început să cânte pe la 16 ani, înnebunind bărbații cu garoafa strecurată în decolteu, la restaurante de lux, teatre de revistă, mari scene, ea capătă statutul de prim star feminin al României în secolul trecut.

A fost iubită de oameni de tot felul, de la cei simpli la figurile de seamă ale vremii din Bucureștiul interbelic. Și uite așa, citind impresiile  lui Bogdan Mihai Simion din seria Povești din Micul Paris, mi-am amintit că după absolvirea Conservatorului, prima mea gazdă în capital a fost pe Livada cu duzi, iar stăpâna casei îmi tot vorbea cu mândrie, sfințenie și totală adorație despre Maria Tănase. Aleg interpretarea de excepție a unei piese obișnuite. Apoi, va mai fi ceva.

{audio}

Cred că lumea își aduce aminte de câteva concerte incendiare ale trupei americane Pink Martini la București în anii precedenți. Legătura cu Maria Tănase? Iată declarația solistei din Pink Martini: Îmi place foarte mult cântecul <Până când nu te iubeam> readus în atenția lumii de Maria Tănase, cea care este considerată o comoară națională a României și de câte ori cânt această melodie, încerc să-i aud vocea  care are ceva de transă, ceva care te obsedează. Și astfel la Colecție apare și numele lui Anton Pann, autorul acestui cântec din prima jumătate a secolului XIX, cel care trudea să adune, să prelucreze și să editeze multe cântece de lume, cărți populare, fabule, snoave, istorioare, proverbe, iar lumilor, cum scria Blaga, el le cânta la nai. Pink Martini în limba română.

{audio}

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!