Titus Andrei și o revelație muzicală: Nicu Turcu și piesa „Oameni”

Revenim astăzi la un mare șlagăr al muzicii ușoare românești: „Oameni”. A fost înregistrat aici la noi, la Radio, în 1973, cu faimoasa orchestra dirijată de Sile Dinicu și cu sextetul vocal Cantabile. Nu pot să uit emoția marelui solist Aurelian Andreescu, artist deja identificat, atunci, în anii lui cei mai frumoși cu istoria fostă și viitoare a creației noastre de gen. Probabil simțea succesul imens al acestei piese compuse de Marius Țeicu, textul Ovidiu Dumitru. Emoție creatoare întrucât a ieșit ce a ieșit chiar din prima încercare – își amintea compozitorul. Ar mai fi multe de spus, dar trebuie să ajungem la interpretarea de astăzi care mie mi-a creat o stare emotivă specială: Nicu Turcu – se numește el, este din Adjud, este un împătimit al Radioului public, Radio România și așa și-a făcut din muzică cel mai bun prieten.

Chiar m-a tulburat și chiar tulburător acest amestec de emoție și frumos, care țâșnesc simultan precum apa din stâncă fără ca Nicu Turcu să vadă ceva, ci doar să simtă. A început cu muzica psaltică, s-a simțit atras de rockul Deep Purple și chiar la o aniversare a sa a cântat „Child in time”. Ropote de aplauze și, bineînțeles, alte piese în repertoriu preluate de la Tom Jones, Beatles, Whitesnake sau Kripton – „Am crezut în ochii tăi”. A crezut în el, a trecut peste suferința din pandemie, timp în care a colaborat prin intermediul internetului cu Izolir Band Project – instrumentiști români stabiliți în Statele Unite: Mircea Vișan – chitară, IT-ist, Adrian Nechiti – chitară, liderul unei trupe, Sorin Griza – chitară bass, medic. Au realizat negativul și anul trecut s-a înregistrat piesa „Oameni”. Totul a pornit – îmi povestea eroul acestei rubrici, era un fragment din textul acestei piesei care l-a obsedat multă vreme: „Voi, oameni semănați cu iubire câmpia din voi”. Pentru un șir nesfârșit de oameni, Nicu Turcu:

„Muzica a fost dintotdeauna marele meu prieten. Trăiesc ascultând. Cred că putem fi privați de orice, dar și nu de muzică. Cu muzica mi-am construit o lume lipsită de bariere și prejudecăți.”

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!