Titus Andrei și un moment dedicat compozitorului D.G. Kiriac

Într-o ediție anterioară am pornit povestea, amintindu-mi de o noapte în direct de la același microfon cu tema Eurovision 1998, finala națională.

Acum, mă întorc la anii studenției – 1970. La Dirijat cor, la care am avut cele mai puține absențe în cinci ani, studiam la un moment dat lucrările de inspirație folclorică ale lui D.G Kiriac- Dumitru Georgescu Kiriac.

Compozitor, profesor, dirijor de cor, membru fondator al Societății compozitorilor români 1920. Piesa corală Morarul îmi suna mie foarte bine în manieră pop rock. Păi, deh, era perioada… Ca-n poezia lui Adrian Păunescu.

De la rock pân’ la imnuri și rugi/ te salut generație-n blugi. N-a trecut mult timp și am auzit la Radio Morarul cu formația Sincron al lui Cornel Fugaru. De ce să nu recunosc, m-am simțit măgulit, pentru că am fost confirmat în gândul meu de o clipă.

Dar să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Sincronul lui Cornel Fugaru a avut  din ‘64 până în ’77 cât a durat, un succes răsunător cu toate aceaste prelucrări în genul beat pop, reprezentând o generație care se regăsea în spiritul liber și non-conformist, ceea ce nu era de ici de colo, mai ales atunci.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.