Titus Andrei și un portret dedicat fratilor Mentzel

Căutând alte și alte momente pentru Colecția de sâmbătă și duminică, am dat de un interviu luat cunoscutului actor și cântăreț Vasile Mentzel. Artistul –cântăreț, compozitor, poet, dansator care a rămas decenii bune în lumina rampei cum spunea scriitorul Mircea Sântimbreanu. Am reținut din interviu că unul dintre volumele sale de versuri se numește Fac un plonjon în ziua de mâine, că teatrul este o polifonie a artelor și are darul de a supraviețui în orice condiții, că recomandă celor tineri să fugă de imitație și să fie originali și că prin ’56- ’57, Vasile Mentzel și fratele său, Eugen, copii fiind, îmbrăcați în fracuri albe, dansau step pe scena cinematografului american de pe Calea Moșilor. Se lansează apoi cu mare succes duetul vocal frații Mentzel în spectacolul de revistă “Studenție, studenție”. Zece ani țin capul de afiș al programelor de divertisment.

{audio}

Frații Mentzel, celebra temă “Over the Rainbow” din filmul muzical “Vrăjitorul din Oz”, amare success al duetului în ani ’60-’70, cu piesa lui Noru Demetriad “N-am știut să te păstrez”, textul Mihai Dumbravă, mențiune la “Mamaia’ 65”, când au prezentat-o în concurs Ilinca Cerbacev și Horia Moculescu. Noru Demetriad, apreciat compozitor și pianist, probabil pentru prima dată la “Colecția de muzică”. Separându-i pentru o clipă pe cei doi, să punctez activitatea impresionantă actorului Vasile Mentzel. Teatrele Constantin Tănase, Ion Creangă și Excelsior din București, teatrele din Brăila și Satu Mare, teatru tv, film, scenarii de teatru radiofonic, poezie, grafică etc. Revin la piesa amintită.

{audio}

Ba chiar, s-a păstrat farmecul melodiilor mai vechi, pentru că așa le-au cântat frații Mentzel. Cu bucurie fără limite, cum spunea marele actor Ion Lucian și cu puterea iubirii, cum comenta muzicologul Doru Popovici, la lansarea volumului de versuri “Ruj pe buze”. Pecetea feminină pictată pe gură de bărbat/Ea colorează iubirea ce se declină-n sărut/Cu rang –nalt înnobilat dintr-un instinct preconceput/Păcatul fără de păcat”- Vasile Mentzel.

Final cu un șlagăr tradițional.

Share This:

Leave a Reply

One thought on “Titus Andrei și un portret dedicat fratilor Mentzel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!