Un artist live, firesc, tipic marilor artiști: Corina Chiriac

De fel, nu am fost și nici nu sunt un fan al artistei. Îmi plac melodii din repertoriul ei. Le fredonez, la fel ca pe ale multora. Le iubesc căci ador muzica românească. Sufletul meu e într-o adevărată sărbătoare atunci când pe scenă, în fața mea sunt artiștii aceia cu care eu am crescut.

Sâmbătă, 6 octombrie, zi dedicată armenilor la Botoșani, într-un an centenar, zi finalizată cu un concert susținut de Corina Chiriac.  Ora 19.00. Început punctual. Spectacol deschis de câțiva elevi ai Școlii Populare de Artă George Enescu. Tinere talente ale orașului. Corina și-a luat rolul de moderator în serios, obișnuită, pesemne, de la emisiunea Opriți timpul de la Național tv. O face elegant și frumos.  Profesorii care îi pregătesc pe micuții ce evoluiază în fața noastră sunt premiați cu diplome și câte o floare. Copiii, cu aplauze din partea publicului destul de numeros. Sala Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani care are o capacitate de circa 700 de locuri e ocupată mai bine de jumătate.

După circa o oră, urmează recitalul Corinei. Artista își face apariția într-o rochie sexi chiar, lungă pe o parte terminată scurt pe piciorul celălalt, accesorizată cumsecade unei artiste a generației anilor 70-80.  Un recital format din șlagăre. Sala cântă odată cu artista. La început timid, apoi tot mai susținut.  Mama doar mama e a doua piesă pe care o cântă și publicul are energie suficientă pentru aplauze și refren. Urmează Ce mică e vacanța mare când publicul se aude cel mai tare. Piesele sunt cântate cu poftă de public, cu dor chiar.

În sală public trecut, în mare, parte de prima tinerețe, dar și tineri, adolescenți chiar care trăiesc la fel de intens deși multe dintre piesele cântate de Corina au fost lansate când nici măcar părinții lor nu au fost născuți. Și totuși, le cântă odată cu ea. Le rețin pe loc și se lasă purtați de magia declanșată de cântecul artistei sau le -au mai auzit în felurite ocazii.

Corina nu uită orașul unde a ajuns. Scoate o carte mică, veche cu poezii de Eminescu. Deschide la cunoscuta O rămăi și începe să citească după ce își mărturisește admirația pentru poet. Din când în când, odată cu ea, din sală se aude murmur de voci silabisind versuri din poezie.

Piesele de influență foclorică, așa cum le-a zis artista, căci ea ca o cântăreață de muzică ușoară, nu cântă muzică populară (a ținut să spună asta) au fost acompaniate, coregrafic, de tinerii de la ansamblul Doina Costeștilor, cu un moment gustat de public chiar înaintea recitalului.  Invitația artistei de a o acompania cu mișcare coregrafică a fost un motiv de glumă, cântăreața spunând că a apelat la ei din pricină că ea nu beneficiază de dansatoare cu fund.

Seară elegantă, energică, de dor de muzică românească, încheiată inevitabil cu celebra Strada speranței pe care o cântă de fiecare dată. Corina le-a mărturisit botoșănenilor prezenți că niciodată recitalurile susținute nu seamănă, dar piesa din final nu lipsește niciodată.

Ce ar mai fi de adăugat? Botoșănenii au avut ocazia să audă un scurt fragment cu vocea artistei din anii 70 când lansa celebrul șlagăr Opriți timpul, astăzi generic al emisiunii sale de la Național tv. Și mai trebuie să spunem că întregul recital ce a depășit o oră, compus din 14 melodii a fost live. Da, Corina cântă live la cei 68 de ani pe care a ținut să spună că-i are.  Dovadă că a cântat live (sigur că nu mai e cazul să punctăm, dar spunem!) e mica defecțiune peste care a trecut cu lejeritatea artistului consacrat și mare, când a dorit să cânte o primă melodie de influență folclorică și…surpriză, sunetistul i-a pus pozitivul. Artista s-a oprit, i-a cerut să reia punând negativul. A reluat și …din nou, surpriză, tot pozitivul. Artista uitase să adauge melodia pe negativ. A ceruta poșeta, a luat stickul și l-a dus prin intermediul unei prietene cu care a venit la Botoșani, la sunetist. A continuat apoi live, fără cusur. La 68 de ani. Fără oboseală, fără ifose, natural și sincer. Jos pălăria.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.