Un nume nou în literatură și în muzică: Claudiu Dumitrache. Raoul Borlea îl susține pe tânărul artist!
A început cariera de muzician la vârsta de 12 ani și a câștigat mai multe trofee, peste zece premii de excelență și aprecierea unora dintre cele mai mari nume românești sau internaționale: Ioan V. Maftei-Buhaiesti, Dida Dragan, Michael Airington, Rona Hartner, Raoul, Eb Davis, Michaela Rose, Cheryl Schuman, Viorela Filip, Narcisa Suciu, Florin Apostol, Ileana Sipoteanu, Romanita Iovan, Andra, Mirabela Dauer sau Jakob Petren.
Claudiu Dumitrache, în vârstă de 20 de ani, activează acum în favoare culturii universale și militează pentru pacea mondială.
În 2018, artistul certificat în jurnalism, muzică și dezvoltare personală, și-a lansat primul volum de versuri intitulat „Boemia unui Mort”, ale cărui scrieri au fost apreciate de mari antropolgi, scriitori, critici și literați români.
Unul dintre scriitorii de seamă care au recenzat lucrarea lui Claudiu cu un tratat numit „Tratat în absolutul de sine”, este Ștefan Lucian Mureșanu, decan la Universitatea Hyperion, antropolog și doctor în folologie, etnograf al Academiei Române. În tratat se vorbește despre opera lui Claudiu, ca fiind o artă ce articulează simțirile profunde ale cititorilor, autorul având acces la „lumea lumilor”. Prof. Mureșanu mai explică că în stilul poetului se regăsește „o cromatică menită să producă un maxim de extaz și să masivizeze cele mai mărunte sentimente, până la apocaliptic.”
De asemenea, prof. scriitor Valentina Vasile, în lucrarea „Claudiu Dumitrache este o alternativă a timpului prezent”, este de părere că tânărul poet este un „neosimbolist al timpului actual”, identificându-l cu mari poeți precum: G. Bacovia, A. Macedonski sau M. Eminescu. „Claudiu Dumitrache, este un poet al astrelor și al infinitului, aducându-ne aminte de Eminescu„.
O parte din poeziile ce alcătuiesc „Boemia unui Mort” sunt de fapt melodii ale căror inspirații sunt notate în finalul fiecăreia. Una dintre poeziile puse pe muzică este „Semnele au venit demult”. Claudiu a fost inspirat de piesa „Sign of the times” compusă și interpretată de britanicul Harry Styles, pentru care Claudiu a simțit a face o adaptare în limba română.
“Pentru mine, compoziția “Sign of the times” este ce mai bună dintre cele auzite în ultimii ani. Am simțit din prima ascultare că trebuie adaptată și în română”.
Cariera sa muzicală l-a purtat în mai multe festivaluri și spectacole, ajungând să aibă locuri alături de trupa Alphaville, Faydee, Luminița Anghel, Raoul, Jakob Petren, Delia, Ștefan Bănică Jr, Ileana Sipoteanu sau Irina Rimes.
Iubirea pentru muzica folk, l-a făcut pe Claudiu a interpreta într-o nouă variantă celebra piesă „Diamonds & Rust” de la Joan Baez. Piesa a fost pusă pe repeat de către una dintre cele mai mari cântărețe folk de la noi, care a cântat alături de Baez: Narcisa Suciu. Primul single al lui Claudiu este „Lumea mea”, lansat în anul 2016, fiind compoziție proprie pe versurile melei sale. Al doilea single, este în colaborare cu pianistul Jurrivh și se numește „Iubirea ce nu s-a vrut” (versurile aparținând lui Claudiu). Al treilea single este lansat alături de unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români, cunoscut pentru colaborarea cu Mirabela Dauer – Raoul (Rareș Borlea).Melodia se numește „De Crăciun” și a fost promovată în turneul de iarnă al celor doi. Claudiu a fost membru în Trupa Artistică „Anton Pann” din București a maestrului Ioan V. Maftei-Buhaiesti. În iunie 2019, artistul a re-fondat trupa alături de Silvia Popescu, Lorenzo Heel, Tiberiu Dobrică și Andrei Foday, urmând ca în februarie 2020 să anunțe primele turnee.
Întreaga formare a lui Claudiu este datorată după cum spune el, mai marilor din viață lui: Ioan Maftei-Buhaiesti, Rareș Borlea, Florin Apostol, Gabry Fortuna, Dana Staicu, Gabriela Dumitrache, Vlad Sauciuc și Adi Gliga.
Tânărul artist este acum membru al unui ordin din mișcarea New Age, ce lucrează pentru dezvoltarea personală și evoluția spirituală a oamenilor, promovând valori ca dragostea, arta, adevărul și bunătatea necondiționată.
„20” este cartea biografică a artistului și scriitorului Claudiu Dumitrache, conțînând activitatea sa artistică până la vârsta de 20 de ani și fiind a doua publicație. Publicată de Editura Cni Coresi, „20” cuprinde interviul „Claudiu Dumitrache, urmașul lui Bacovia, revelația generației pierdute în spațiu”, acordat de Claudiu în 2019 pentru Elita Romaniei și scris de Oana Păuna.
În premieră, autorul a introdus în carte și controversatul poem „Slujitorii lui Apollo”, poem pe care autorul îl consideră „poem frustrat”, iar criticii încă încearcă să descifreze „enigma” autorului și să pună o etichetă modului inovator de exprimare. Elementele mitologice, psihologice și romantice din capitolul „Selecție de Creații”, poartă cititorii într-o lume atât abstractă, cât și foarte profundă. Tratatele despre creațiile lui Claudiu D. scrise de prof. scriitor antropolog Ştefan Lucian Mureşanu sau prof. scriitor Valentina Vasile, se regăsesc în carte raportându-se la volum de poezii „Boemia unui Mort”, publicat în 2018.
Personalități precum Dida Drăgan, Raoul, Eb Davis, Romanita Iovan, Diana Pap sau Michael Airington, au avut câte ceva de spus în introducerea cărții, susținând și declarându-și admirația pentru autor. De asemena, jurnalistul și artistul Dragos Popa, crede că „ingeniozitatea și creativitatea lui Claudiu depășește cu mult barierele normalului”.
Biografia lui Claudiu Dumitrache până la 20 de ani, răspunde la mai multe întrebări și îmbracă într-un mod unic clasicul și contemporanul, având ca scop împărtășirea sentimentelor autorului, fenomenul de semidoctism, spiritualul neconcretizat sau dragostea.
Anul 2020 vine pentru tânărul artist cu împlinirea visului american, spectacole în Asia și Europa alături de Raoul, dar și lansarea propriului album.
Leave a Reply