(Video) Altar a reluat o piesă folk în manieră rock. Piesa „Străinul” a fost relansată cu un videoclip proiectat la cinematograf!

O iarnă grea și un călător piedut ce se oprește la un han. Intrând, acesta aude lemnele care trosnesc în șemineu și oamenii care sunt uimiți de prezența lui: „Un om nebun ce înconjoară pământul!” Se așează la o masă unde servește o cană cu vin. „Era trist și-avea hainele rupte” – așa îl văd localnicii care erau deja în han. O poveste melancolică, tristă cu frânturi din natură: „Mi-amintesc de-o vară-nsorită / De-o pădure cu muguri pe ram / De prietenii mei, de iubită / Şi de-o casă cu mama la geam.” Aceasta este atmosfera transmisă de melodia celor de la Altar: „Străinul”.

Povestea videoclipului îi aparține lui Teo Peter (chitaristul bass, producătorul și cel care a făcut parte din orchestrație alături de solistul vocal Nicu Barna, Florin Ștefan, chitaristul Toni Dijmărescu). Narațiunea – care a fost filmată atât în București, cât și în Cluj – a prins voce cu ajutorul solistului vocal Andy Ghost (membru trupa Altar) și a invitaților speciali: Nicu Barna (membru al trupei Transylvania), Costin Adam (membru al trupei Pheonix) și Ovidiu Anton. Din alte trupe românești au cântat și Julia Kocis [Semnal M] la tobe, Lavinia Stănescu (Pheonix) la vioară. Ceramistul Daniel Leș, cel care a interpretat și rolul lui Iisus, este actor principal al videoclipului muzical.

Versuri schimbate, aceeași poveste

Muzica și textul sunt semnate de Vasile Leva. Chiar dacă membrii trupei Altar au făcut mici modificări la versuri, povestea originală a  celebrei piese folk „Străinul” a rămas aceeași. Spre exemplu, în loc de: „La marginea coastei abrupte / Am văzut într-un bar un străin”, membrii trupei Altar au schimbat versurile în „La marginea coastei abrupte / La un han s-a oprit un străin”. Sau din „Era trist și-avea hainele rupte/ Și pe masă o sticlă cu vin.”, melodia are „Era trist și-avea hainele rupte/ Și pe masă o cană cu vin.” A doua strofă păstrează versurile originale. „Beau și plâng și nu e nimeni n-aude / Tristețea și amarul să-nec / Să mă întorc de unde vin n-am unde / Mai departe nu știu dacă plec.” sunt versurile adăugate de membrii trupei Altar, deoarece, căutând, nu le vezi în compoziția originală. Ultima strofă, interpretată de Ovidiu Anton, păstreză versurile semante de Vasile Leva.

Alte interpretări

Videoclipul muzical și making of-ul melodiei interpretată de trupa Altar au fost redate pe ecranul Cinematografului din Cluj, la premiera filmului „Florin Piersic”.

Cel care a păstrat versurile scrise de Vasile Leva este compozitorul Valentin Moldovan.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!