CAMELIA FLORESCU ȘI BELA ANDRASI – DUBLĂ LANSARE DE DISC

Biblioteca Metropolitană din București, a găzduit vineri, 10 martie 2023, la orele 16:30, o dublă lansare de disc, sub egida Casei de Discuri “Eurostar”.

Pe 08 iunie 2019, la Casa de Cultură din Floreşti (o concidență fericită legată de numele acestei locații), judeţul Cluj, la concertul “Români pentru Români”, organizat cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Radio ProDiaspora, Camelia Florescu îl cunoaşte pe Bela Andrasi, compozitor, interpret şi chitarist, membru al formaţiei rock “Color” din Lupeni (Hunedoara). Astfel, cei doi încep o colaborare fructoasă compozitor/textier.

                      

Din 2019, până în prezent, echipa Bela Andrasi/Camelia Florescu au lansat în jur de 40 de piese.

Cei doi au participat ca şi compozitor/textier, la cele mai importante festivaluri și concursuri de gen de azi, unde au primit aprecieri și premii. Acestea au fost: Festivalul Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur” de la Târgoviște, Concursului Internațional de Interpretare și Creație a Romanței “Crizantema de Argint” de la Chișinău (Republica Moldova), Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie “Mamaia Copiilor” (Constanța), Festivalul Internațional “Bucharest in Music” (București), Festivalul Internaţional pentru Copii “Volare” (Piatra Neamţ).

Iată că, pe 10 martie 2023, în mica, dar eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane din centrul Bucureștiului, Camelia Florescu și Bela Andrasi au lansat fiecare câte un album.

În urmă cu 5 ani, am scris un material destul de complex despre activitatea artistică a Cameliei Florescu, pe care îl puteți citi aici.

https://topromanesc.ro/camelia-florescu-un-tulburator-echilibru-intre-muzica-si-poezie/

Gazda evenimentului a fost cunoscutul jurnalist și prezentator, Octavian Ursulescu, cel care a urmărit evoluția Cameliei Florescu, încă de la debutul ei.

Pe lângă Camelia Florescu și Bela Andrasi, au luat cuvântul, Ecaterina Câmpean (director și fondator Radio ProDiaspora), Sergiu Cioiu (interpret, actor), Alina Mavrodin Vasiliu (interpretă, director artistic al Festivalului Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur” de la Târgoviște), Mircea Nicolau (jurnalist Top Românesc).

La lansare au mai participat numeroși artiști, scriitori și jurnaliști din țară și Republica Moldova, prieteni și colaboratori. Aceștia au fost (în ordine alfabetică): Ciprian Cucu (Brașov, tenor, interpret romanțe, membru cvintetul Anatoly), Maria Dinuț (interpretă), Alina Huțu (Botoșani, soprană, interpretă folclor, romanțe, profesoară de canto), Tudosia Lazăr (Galați, scriitoare, poetă), Ionela Mirică Mardare (Piatra Neamț interpretă de romanțe, profesoară de canto), Cristina Beldean Moșuțan (Dej, soprană, interpretă folclor, romanțe, profesoară de canto), Liviu Moșuțan (Dej), Brândușa Oancă (artist păpușar), Nastasica Popa (Năvodari, scriitoare, poetă), Rodica Rădița Râpeanu (Năvodari, scriitoare, poetă), Oana Soryal (interpretă), Petre Stoica (poet), Iurie Sturza (Chișinău, Republica Moldova, instrumentist formația Elegans), Ildiko Șerban (Curtici, scriitoare, poetă), Teodor Vasiliu (jurnalist, istoric), Mirela Vișan (Lupeni, pictoriță, interpretă), Valentina Volontir (Chișinău, Republica Moldova, interpretă folclor).

Personal, așteptam de ani de zile apariția albumului “Noapte de vară”, ce cuprinde 18 piese din repertoriul Cameliei Florescu, din perioada 1985-1995, pe muzica unor compozitori, precum (în ordine alfabetică): Dan Ardelean, Toni Constantinescu, Marcel Dragomir, O. Dumitrescu, Ștefan Elefteriu, Aurel Giroveanu, Dinu Giurgiu, Liana Godea, Jolt Kerestely, Constantin Popovici, Dan Ștefănică, Alexandru Vilmanyi.

Titlul albumului este dat de piesa de debut a artistei, lansată în august 1985, pe muzica legendarului compozitor Aurel Giroveanu.

De pe album, nu lipsesc nici cunoscutele piese “Nu-i dans pe lume cum e un tango” (1986, muzica: Dan Ştefănică), “Au pornit cocorii” (1986, muzica: Dan Ardelean), “Un cer de stele” (1987, muzica: Jolt Kerestely), “De când este dragostea” (1987, muzica: Jolt Kerestely).

Alături de Bela Andrasi si Camelia Florescu!
Alături de Bela Andrasi si Camelia Florescu!

În cadrul lansării, Octavian Ursulescu a declarat că “aceste piese, care au consacrat-o pe Camelia Florescu, i-au jalonat drumul spre celebritate și, mai ales, aparțin unor compozitori cum nu se vor mai naște în muzica românească. Și, cu siguranță, aceste melodii trebuie să facă parte din tezaurul ei personal, dar și al muzicii ușoare românești (…). Discul de față înseamnă o pagină de istorie a genului, cu emoțiile inerente, pe care Camelia Florescu o “scrie” cu nostalgie, dar și cu respect față de toți cei care au avut încredere în ea. Pentru că ea nu este nicidecum o “fostă” amintire, ci, din contră, o artistă în actualitate, lansând cărți, CD-uri și cucerind an de an premii la Festivalul Național al Romanței “Crizantema de Aur” de la Târgoviște, în postura de compozitoare, textieră și interpretă. Așa încât bănuim că umătorul proiect va fi un album de romanțe”

Albumul de autor “Viața bate filmul”, cuprinde 17 creații ale lui Bela Andrasi. Cu excepția unei singure piese (“Cântă cu mine” – Silvia Dumitrescu), toate textele sunt semnate de Camelia Florescu. Aranjamentul muzical aparține lui Jimi El Laco.

În centru, jurnalistul Octavian Ursulescu, prezentatorul evenimentului!
În centru, jurnalistul Octavian Ursulescu, prezentatorul evenimentului!

Despre acest prim album al lui Bela Adrasi, Octavian Ursulescu a afirmat: “Am remarcat prima oară talentul de compozitor a lui Bela Andrasi în urmă cu câțiva ani, ascultându-i o compoziție inclusă pe albumul “Nu-s a fată ca oricare” al Cameliei Florescu, editat de aceeași casă de discuri “Eurostar” (…). Cea dintâi apariție pe un disc de autor a înzestratului muzician este o adevarată încântare prin varietatea stilistică (…). Emoțiile inerente la ora debutului discografic nu-și au rostul, fiindcă Bela Andrasi dovedește maturitate și originalitate, fiind un bun câștigat pentru muzica noastră ușoară (…).”

Piesele de pe album sunt interpretate de Camelia Florescu și Bela Andrasi, dar și de câțiva interpreți de muzică pop/ușoară, precum Robert George, tenorul Sorin Lupu (în duet cu Bela Andrasi), Ina Sturza (Republica Moldova), Denis Ștefănescu. De asemenea, pe album sunt prezente două vedete de primă mărime ale muzicii ușoare/pop românești: Silvia Dumitrescu (“Cânt și iubesc”, pe versurile Silviei Dumitrescu) și Carmen Rădulescu (“Locuiesc într-un vis”).

Toți artiștii enumerați mai sus au fost prezenți la lansare.

Echipa TopRomânesc, urează echipei Camelia Florescu / Bela Andrasi mult succes pe mai departe și, așa cum a spus Octavian Ursulescu, așteptăm un album de romanțe.

Camelia Florescu – Noapte de vară (2023, Eurostar E 1117) – CD

01. Noapte de vară (Aurel Giroveanu/Mircea Block)

02. Aş vrea (Constantin Popovici/Camelia Florescu)

03. Au pornit cocorii (Dan Ardelean/Flavia Buref)

04. Dansul orelor (Dan Ştefănică/Eugen Rotaru)

05. Nu-i dans pe lume cum e un tango (Dan Ştefănică/Gina Teodorescu)

06. De când este dragostea (Jolt Kerestely/Ion Ruş)

07. Nu mă întreba (Dinu Giurgiu/Ovidiu Dumitru)

08. Un cer de stele (Jolt Kerestely/Ovidiu Dumitru)

09. Drumul meu însorit (Marcel Dragomir/Mala Bărbulescu)

10. Nu e vreme de pierdut (Jolt Kerestely/Claudia Deleanu)

11. Ţi-am dat iubirea (Marcel Dragomir/Dan Ioan Panţoiu)

12. De ce să pleci? (Liana Godea/Claudia Delean)

13. Mi-e inima un mic pian (Toni Constantinescu/Aurel Felea)

14. Cânt dragostea (Constantin Popovici/Vasile Groza)

15. Mai cred în dragoste (O. Dumitrescu)

16. Nimeni nu e profet (Ştefan Elefteriu/Romeo Iorgulescu)

17. Nu uita (Ştefan Elefteriu/Camelia Florescu)

18. Taină fără leac (Alexandru Vilmanyi/Camelia Florescu)

Bela Andrasi – Viața bate filmul (2023, Eurostar E 1118) – CD

01. Viața bate filmul (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Bela Andrasi

02. Cântă cu mine (Bela Andrasi/Silvia Dumitrescu) – Silvia Dumitrescu

03. Oameni, când vă treziţi (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Camelia Florescu

04. Cineva mi-a spus (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Denis Ștefănescu

05. Doctorul de inimi (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Robert George

06. Pentru un bărbat romantic (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Ina Sturza

07. Poate n-am știut (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Sorin Lupu, Bela Andrasi

08. Locuiesc într-un vis (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Carmen Rădulescu

09. Viața, aici, acum (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Robert George

10. Destin în doi (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Denis Ștefănescu

11. Dacă ai putea (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Bela Andrasi

12. Să cânți mereu (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Ina Sturza

13. Stilul “Ram, pam, pam” (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Camelia Florescu

14. Te-ntreabă inima (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Denis Ștefănescu

15. Nu pot să tac (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Camelia Florescu

16. Ești în toate tu (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Camelia Florescu

17. Trup de vânt (Bela Andrasi/Camelia Florescu) – Bela Andrasi

Daca CD-urile nu au apărut încă în oraşul dumneavoastră, le puteţi comanda în felul următor:

E-MAIL: CONTACT@CDEUROSTAR.RO

TELEFONIC: MOBIL: 0722.294.718 / FIX: 021.316.45.30

PAGINA FACEBOOK: https://www.facebook.com/cdeurostar/

Pentru cei care locuiţi sau aveţi drum prin Bucureşti, puteţi să vă achiziţionaţi albumul atât în magazinele de specialitate (“Muzica”), cât şi de la sediul Casei de Discuri “Eurostar”.

Adresa este:

CASA DE DISCURI EUROSTAR SRL

Str. GENERAL BERTHELOT, Nr. 88, SECTOR 1, BUCUREȘTI

PROGRAM: LUNI-VINERI, 09:00-17:00

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!