Concurenți și recitaluri de valoare la Festivalul Mărțișor Dorohoian

Cea de-a 29-a ediție a Festivalului Mărțișor Dorohoian și-a închis porțile. Circa 50 de concurenți, împărțiți pe patru categorii de vârstă, au încercat să convingă juriul compus din compozitorul Ionel Tudor, președinte, Titus Andrei, realizator Radio România, Andreea Andrei, textier, Oleg Volontir, seful Centrului Cultural Chișinău, Ion Ilie, șeful Centrul de Creație Botoșani și Marcel Dupu, directorul Palatului Copiilor Botoșani.

Ediția din acest an s-a dovedit, așa cum declara Titus Andrei, într-una din serile de concurs, o rampă de lansare  mai ales pentru talentele din Moldova, cu vîrfuri în fiecare seară de concurs și la fiecare categorie de vîrstă. “Anul trecut au fost mai mulți concurenți din alte părți ale țării, dar și copiii din această seară sunt buni. Mă bucur că se dă posibilitatea acestei zone să se întreacă într-un grup în care există o emulație adevărată în ceea ce priveste școala românească de muzică“, a spus Titus Andrei.

Concurenți cu șanse la Festivalul George Grigoriu

Ionel Tudor, președintele juriului, a spus chiar, subliniind nivelul valoric al ediției curente că cel puțin 3-4 concurenți au șanse reale pentru a participa la mai titratul festival internațional de muzică “George Grigoriu” de la Brăila. “Cred că 3-4 copii pot veni cu fruntea sus la Festivalul George Grigoriu. Nivelul de anul acesta a fost unul foarte ridicat și aici mă refer la acei copii cu un talent ieșit din comun. Cel puțin 3 copii din concursul acestui an  vor face carieră”, a declarat Ionel Tudor.

Dacă la edițiile trecute ale festivalului, Iașul era reprezentat mai mult de elevii profesoarei Anca Apetroaie, anul acesta orașul celor șapte coline a devenit senzația manifestării prin prezența unui număr foarte mare de concurenți, atît de la profesorul amintit mai sus, cât și de la Gabriela Nechita. De altfel, Ruxandra Maria Tomulesei din Iași, eleva acesteia din urmă, a câștigat trofeul ediției din acest pentru interpretarea celebrului cântec “Adaggio”.

Voci din interiorul festivalului mărturiseau, de-a lungul celei trei zile, faptul că nu ar fi exclus ca, începând cu ediția de anul viitor, concurenților să li se impună prin regulament doar interpretarea de piese din repertoriul românesc, pentru a promova pe scena festivalului, creația autorilor români.

Moldova din țară și de peste Prut dă clase la  “Mărțișor dorohoian”

Nu au lipsit tinerele voci din Republica Moldova și chiar Ucraina, care au reușit să atragă atenția juriului, unii dintre ei clasându-se chiar pe podium. De pildă, Anna Odobesco din Dubăsari și Alexandru Tărățeanu din Cernăuți s-au clasat ambii pe prima poziție la categoria de vîrsta 15-30 de ani. În afară de Botoșani, Iași și Dorohoi, de unde au fost și cei mai mulți concurenți, au mai venit concurenți din Constanța, Bacău. În concurs au fost prezenți elevi pregătiți de profesori ieșeni amintiți mai sus, de Oana Pușcașu, Paul Ciprian Mihai, Alexandru Mihalache (Botoșani), Teodor Rădulescu (Constanța), etc. Printre piesele interpretate de concurenți s-au regăsit cele semnate de Andrei Tudor, Laura Stoica, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Anton Șuteu, Millenium, dar și piese din repertoriul internațional.

Din nefericire, nici la categoriile de vîrstă adresate celor mici, nici la ultima categorie de vârstă, concurenții nu obișnuiesc să facă cunoscute numele autorilor pieselor, odată ce le interpretează în concurs. Abia în a doua seară, după ce și Titus Andrei a atras atenția de la masa juriului asupra acestei deficiențe, concurenții au făcut aceste prezentări firești.

Mama Nataliei Barbu a făcut senzație la Dorohoi

Cât privește recitalurile asigurate de organizatori pentru ediția din acest an, acestea au fost la mare înălțime. Prima seară a debutat cu un microrecital susținut de botoșăneanca Ana Maria Bucșă, premiată cu un trofeu la un concurs de la Glodeni, ea făcând introducerea pentru artiștii basarabeni. Formația Clasic din Moldova a stârnit interesul președintelui juriului, Ionel Tudor, prezent la recital, acesta făcându-le invitația de a participa la Festivalul Internațional “George Grigoriu” de la Brăila (preselecția acestui festival va fi pe data de 17 martie, la Radiodifuziunea Română-n.n). Aliona Munteanu, deținătoarea trofeului în 2011 la acest festival, le-a amintit dorohoienilor piesele interpretate în concurs anul trecut și le-a adus și o noutate, o piesă pe versuri eminesciene, în ritmuri moderne. Valy Boghean a făcut senzație în seara dedicată basarabenilor, la fel ca solista Ana Barbu (foto), mama mai cunoscutei, Natalia Barbu. Artista a impresionat şi mai mult, în momentul în care a interpretat o arie celebră, publicul apaludând-o neobosit.

Maria Crăciun, chemată la bis pe scena festivalului

Seara a doua a fost dedicată cunoscutului interpret Gabriel Dorobanțu care a încălzit publicul cu șlagărele sale. Recitalul lui Dorobanțu a fost deschis de micuța gălățeancă, Maria Crăciun. Copila a interpretat patru piese de facturi muzicale diferite, printre acestea regăsindu-se “La vie en rose” (cu care  câștigat premiul juriului la “Te lascio una canzone”) sau “Hora din Moldova”. Pe aceasta din urmă a reluat-o la sfârșit, datorită aplauelor neobosite ale publicului; copila fiind extrem de bine primită de publicul dorohoian. Ultima seară a fost dedicată recitalului susținut de Maria Radu, care a venit însoțită de bandul ei și i-a bucurat pe dorohoieni cu piese din repertoriul propriu, dar și internațional.  În deschiderea recitalului Mariei Radu, a cântat trupa botoșăneană Icarus.

Festivalul a fost prezentat de poetul Andrei Maftei, care s-a dovedit inspirat și potrivit posturii sale; intervențiile sale poetice au fost gustate din plin de public. Scurtele poezii, începute la fiecare vers, cu o anumită literă din alfabet, pe care le-a recitat au fost intens aplaudate de spectatorii din sală.

Una peste alta, ediția din acest an a arătat, așa cum ne-a declarat și Ionel Tudor, că cel puțin în ultimii ani, festivalul a cunoscut o popularitate mare în rândul tinerilor interpreți, aceștia avându-l ca reper pentru posibile premii în palmares și nu numai.  Pentru anul viitor, când se vor împlini 30 de ediții ale festivalului dorohoian, organizatorii anunță deja modificări destul de radicale la actualul regulament pentru un progres și mai mare al manifestării.

Festivalul de anul acesta s-a bucurat, de-a lungul celor trei zile de concurs și de prezența în public a oficialităților județului cum ar fi președintele Consiliului Județean, Mihai Țâbuleac, prefectul Cristian Roman sau senatorul Gheorghe Marcu. De asemenea, primarul orașului-gazdă, Dorin Alexandrescu a fost prezent în fiecare seară de concurs urmărind atît evoluția concurenților, cât și vedetele din recital. Ion Ilie, sufletul acestui festival, responsabil, alături de Oleg Volontir, pentru seara dedicată basarabenilor, a amintit în deschiderea evenimentului, pe scenă, de deschizatorii manifestării cu ani în urmă, numindu-l aici pe profesorul Grigoraș, cel care a avut inițiativa în anii ’80 de a organiza festivalul Mărțișor la Dorohoi.

Autor: Ioana Matfeev, 5 martie 2012

Mai multe poze de la acest eveniment pe facebook/topromanesc.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.