“DESCHIDEŢI POARTA SOARELUI” – CUM S-AU CREAT CELE MAI DE SUCCES PIESE DE GRUP DIN MUZICA POP ROMÂNEASCĂ

Înainte de toate, doresc să-i mulţumesc doamnei Aurora Andronache, realizator TVR, fără de care acest material nu ar fi apărut. De asemenea, mulţumiri Dan V. Dumitriu, Marina Florea şi Daniela Claudia Nacu pentru informaţiile oferite.

Am urmărit şi eu pe TVR1, Gala eveniment #DeschideţiPortaSoarelui, ce a avut loc în serile de 13 şi 14 mai 2020.

Mi-am adus aminte cu nostalgie cum, copil fiind, am văzut varianta originală a piesei de grup, în noaptea de 1 ianuarie 1987, în cadrul programului Revelion’87 al TVR.

Aşa cum am mai scris şi în alte materiale, muzica anilor’80 a fost, este şi va rămâne la modă, prin calitatea liniei melodice, a versurilor şi a interpretării. Este, probabil, ultima decadă cu un stil propriu. Peste tot în lume, inclusiv la noi, există acea nostalgie optzecistă, care a început încă din prima parte a anilor’90. Este o epocă care acum se studiază în cărţile de istorie. Eu fac parte din generaţia „noi în anul 2000, când nu vom mai fi copii”. Am fost ultima generaţie de „pionieri ai patriei”.

Deşi trăiam într-un regim totalitar, divertismentul şi muzica pop-rock românească din anii’70-’80 au fost de calitate. Câteva dintre cele mai mari succese ale muzicii pop/uşoare româneşti au apărut în perioada 1980-1989.

Pentru cei care nu ştiu, până în 1990, în România exista un singur post de televiziune (TVR), trei posturi de radio (România 1, România 2, România 3) şi o singură casă de discuri (Electrecord).

În perioada 1986–1988, în cadrul celebrelor programe de revelion realizate de TVR, imediat după miezul nopţii, s-au difuzat trei piese de grup, cu mare succes la public, interpretate de cei mai populari interpreţi de muzică pop/uşoară ai momentului. Acestea au fost: “Cântaţi cu noi” (1986), “Deschideţi poarta soarelui” (1987) şi “Voi, oameni de mâine” (1988).

Piesele enumerate mai sus au fost rezultatul muncii a trei oameni: Anton Şuteu (compozitor), Dan V. Dumitriu (textier) şi Aurora Andronache (realizator TV).

Marie-Jeanne Gherghinescu, Luminiţa Dumitrescu şi Aurora Andronache în studiourile TVR (arhiva personală Aurora Andronache).
Marie-Jeanne Gherghinescu, Luminiţa Dumitrescu şi Aurora Andronache în studiourile TVR (arhiva personală Aurora Andronache).

Pe atunci, Televiziunea Română era înzestrată cu adevăraţi profesionişti, dedicaţi meseriei. Cu posibilităţi reduse şi probleme multe (cauzate şi de cenzura impusă), se realizau spectacole de televiziune aşteptate de toţi.

Această echipă de oameni de televiziune, erau coordonată de Tudor Vornicu (29 ianuarie 1926–02 aprilie 1989), jurnalist, realizator şi directorul de programe al TVR, în perioada 1966–1989.

Din această echipă făcea parte şi doamna Aurora Andronache, absolventă a Liceului de Muzică, nr. 1 din Bucureşti (promoţia 1963) şi a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1964-1969), membră a Corului Madrigal (1964-1976), dirijat de Marin Constantin şi fondatoare grupului vocal “Aurora”. Pe parcursul celor 31 de ani petrecuţi în TVR (1969-2000), Aurora Andronache, împreună cu echipa sa, au realizat sute de emisiuni de muzică uşoară, spectacole, programe de revelion şi numeroase recitaluri de interpreţi, compozitori, formaţii, balerini, etc.

Din echipa doamnei Andronache, au făcut parte, de-a lungul timpului: Luminiţa Dumitrescu (regia artistică), Aimee d’Albon (redactor), Sanda Balaban, Marie-Jeanne Gherghinescu, Dan Traian Popovici (regie de montaj), Anca Caloianu, George Grigorescu, Adrian Morariu (director de imagine), Teodora Dinulescu, Miki Georgescu (scenografie), Alexandra Cepraga, Paul Enigărescu (regia muzicală).

În toamna anului 1985, Aurora Andronache a fost desemnată de către Tudor Vornicu să realizeze o piesă mai deosebită de muzică uşoară, pentru a fi difuzată la ora 12 noaptea, în cadrul programului de revelion al TVR.

Apreciatul compozitor Anton Şuteu (17 ianuarie 1947–13 septembrie 2010) a fost ales să scrie o astfel de piesă, interpretată de un grup de interpreţi cunoscuţi. Asemenea piese fuseseră deja lansate în Marea Britanie (“Do They Know It’s Christmas?” – 03 decembrie 1984) şi SUA (“We Are the World” – 07 martie 1985).

Anton Şuteu la Mamaia'92 (sursa: discogs.com)
Anton Şuteu la Mamaia’92 (sursa: discogs.com)

Absolvent al Liceului de Muzică nr. 1 din Bucureşti (1960-1966) şi a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1966-1972), Anton Şuteu s-a specializat în muzică simfonică la Academia de Muzică “Santa Cecillia” din Roma (1972-1974), fiind autorul a trei simfonii. Pe parcursul carierei sale, a realizat muzică simfonică, muzică vocal-simfonică, muzică de cameră, muzică de teatru, film şi televiziune.

În 1977, a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

În 1979, a fost distins cu premiul Gaudeamus la un concurs internaţional de muzică simfonică din Olanda.

În 1984, a fost distins cu Menţiunea Specială a Juriului la Festivalul Internaţional al Filmelor de Televiziune de la Montreux din Elveţia, pentru muzica show-ului de televiziune “Totul e posibil în joc” (premiera TVR, 31 martie 1984), o co-producţie româno-olandeză, realizată de Titus Munteanu şi Cerrit den Braber.

Pe lângă numeroasele piese instrumentale, sau vocal-instrumentale (multe dintre acestea, interpretate de Aurora Andronache), apărute şi pe discuri lansate de “Electrecord” (“Aspiraţii” în 1982, “Între cer şi pământ” în 1992), Anton Şuteu a scris şi câteva piese de muzică pop/uşoară, care au avut succes la public. Acestea au fost, în ordine relativ cronologică: “Nu uita, vântule” (1983, Mirabela Dauer), “Drumul iubirii” (1984, Dida Drăgan), “Da, recunosc” (1984, Angela Similea, popularizată ulterior de Dida Drăgan, în acelaşi an), “Să ocrotim copacii înfloriţi” (1984, Dida Drăgan), “Să nu lovim nicicând un porumbel” (1984, Dida Drăgan), “Mere fermecate” (1984, Corina Chiriac), “Fructul vieţii” (1984, Mirabela Dauer), “Cântec despre soare şi pământ” (1985, Mirabela Dauer), “Steaua drumului tău” (1985, Aura Urziceanu), “Pacea florilor” (1985, Aura Urziceanu), “Aşteptare” (1985, Aura Urziceanu), “Semn de întrebare” (1985, Corina Chiriac), “Lumea suntem noi” (1985, Dida Drăgan), “Prietenă ţi-e muzica” (1985, lansată de Silvia şi Mircea Dumitrescu, dar înregistrată în acelaşi an de Aura Urziceanu), “Deschideţi poarta soarelui” (1986, Dida Drăgan), “Doar iubirea” (1987, Mirabela Dauer), “Nu-ţi spun adio” (1988, Gabriel Cotabiţă).

De-a lungul timpului, a avut colaborări excepţionale cu textierii Flavia Buref, Eugen Rotaru, George Ţărnea şi, mai ales, cu Dan V. Dumitriu.

Dan V. Dumitriu alături de Cornel Fugaru (arhiva personală Dan V. Dumitriu)
Dan V. Dumitriu alături de Cornel Fugaru (arhiva personală Dan V. Dumitriu)

Dan V. Dumitriu s-a născut pe 08 august 1951 la Bucureşti. A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport în 1973. De mic copil a scris poezii iar la 16 ani, când şi-a cumpărat prima chitară, a început să compună. În 1983, a devenit oficial textier de muzică uşoară/pop, colaborând cu peste 30 de compozitori şi fiind premiat la majoritatea competiţiilor de gen (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Concursul Anual al Melodiilor, Festivalul de Muzică de Dans de la Costineşti, Concursul TV “Şlagăre în Devenire”, Festivalul Internaţional Bucureşti). Până în prezent, este autorul a peste 1000 de texte. În 1988, a debutat ofical ca şi compozitor cu piesa “Opreşte-mă”, interpretată de Aura Urziceanu. Alte compoziţii de succes au fost  “La ora florilor” (1988, Adrian Daminescu), “Mă-ntorc la tine” (1988, Gina Pătraşcu), “Floare de colţ” (1989, Marina Florea), “Alături de tine” (1989, Adrian Daminescu), “Spirale de iubire” (1990, Gina Pătraşcu), “Fără iubire” (1991, Gabriel Cotabiţă), “Cântecul şomerului” (1991, Gabriel Cotabiţă). Din decembrie 1991, Dan V. Dumitriu trăieşte în Canada.

La sfârşitul anlui 1985, Anton Şuteu a compus piesa de grup “Cântaţi cu noi”, pe versurile lui Dan V. Dumitriu (pe discul lansat de Electrecord și în presă, apare ca textier Dan Verona).

Alături de echipa sa, Aurora Andronache a realizat atât înregistrările muzicale, cât şi filmările în studiourile TVR. Backgroundul vocal a fost realizat de grupul “Aurora”.

Filmarea clipului “Cântaţi cu noi” a avut loc pe 24 decembrie 1985, chiar în Ajunul Crăciunului.

Au interpretat (în ordinea apariţiei): Anton Şuteu (compozitorul piesei, la pian), copilul Ana Maria Rusu (7 ani), Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Mihaela Runceanu, Marius Ţeicu, Mihaela Oancea, Simona Florescu-Dischiseanu, Aura Urziceanu, Carmen Rădulescu, Mioara Feraru, Dan Spătaru, Carmen Mureşan, Daniela Claudia Nacu (compozitoare, textieră şi interpretă), membrii ai Grupului Song, Dan V. Dumitriu (textier şi compozitor).

În prima parte a anului, piesa a fost inclusă pe compilaţia “Şlagăre, şlagăre” (Electrecord ST-EDE 02999).

În Topul muzical, apărut în revista “Săptămâna Culturală a Capitalei” (Numerele 798 şi 799 din 28 martie şi respectiv 04 aprilie 1986), realizat de Andrei Partoş, pe baza preferinţelor ascultătorilor, “Cântaţi cu noi” a ocupat locul 1 timp de două săptămâni.

Dat fiind succesul piesei, în următorii doi ani, aceeaşi echipă a mai realizat alte două piese de grup care au fost difuzate la ora 12, în cadrul programului de revelion al TVR.

Pentru Revelion’87, s-a ales “Deschideţi poarta soarelui”. De data aceasta piesa nu a mai fost o primă audiţie. Aceasta fusese lansată în vara anului 1986, în interpretarea inegalabilă a Didei Drăgan, o prezenţă cu totul aparte în istoria muzicii pop-rock româneşti.

Au interpretat (în ordinea apariţiei): Mirabela Dauer, Mihaela Runceanu, Adrian Daminescu, Carmen Rădulescu, Ioan Luchian Mihalea, Mihaela Oancea, Marina Florea, Mircea Baniciu, Carmen Muresan, membrii ai Grupul Song.

În ianuarie 1987, Anton Şuteu a fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pe anul 1986 atât pentru “Cântaţi cu noi”, cât şi “Deschideţi poarta soarelui”.

Pe 31 ianuarie 1987, în cadrul Concursului de Creaţie de Muzică Uşoară Românească Melodii’86 (30 ianuarie – 01 februarie 1987), ce a avut loc la Sala Polivalentă din Bucureşti, piesa a fost prezentată în afara concursului şi a fost interpretată de aceeaşi artişti cu excepţia lui Mircea Baniciu şi a lui Carmen Mureşan.

În decursului anului 1987, piesa a fost inclusă pe compilaţiile “Melodii’86 (4)” (Electrecord ST-EDE 03075) şi “Şlagăre, şlagăre” (Electrecord ST-EDE 03299).

Pentru Revelion 1988, s-a difuzat în primă audiţie “Voi, oameni de mâine”.

Au interpretat (în ordinea apariţiei): Aura Urziceanu, Adrian Daminescu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiţă, Marina Florea, Loredana Groza, Angela Stoica, Cornel Fugaru, Daniela Nicol, Mirela Voiculescu, Carmen Mureşan, Ricky Dandel, Dida Drăgan, Adriana Vasilache, Razvan Vasilache (copiii regretatului compozitor Vasile V. Vasilache), membrii ai grupului “Song” şi alţii.

Luminiţa Dumitrescu şi Aurora Andronache în studiourile TVR (arhiva personală Aurora Andronache)
Luminiţa Dumitrescu şi Aurora Andronache în studiourile TVR (arhiva personală Aurora Andronache)

În decursul anului 1988, piesa a fost inclusă pe albumul Didei Drăgan, intitulat “Deschideţi poarta soarelui” (Electrecord ST-EDE 03448). Acest album a fost unul cu totul special, deoarece este un album de autor al compozitorului Anton Şuteu. Pe lângă “Voi, oameni de mâine”, album cuprinde şase piese interpretate de Dida Drăgan, printre care şi “Deschideţi poarta soarelui”.

În anii următori, “Deschideţi poarta soarelui” a fost interpretată de mai multe grupuri de solişti. Cu toate acestea, varianta din 1987 a rămas în memoria ascultătorilor şi telespectatorilor.

“Deschideţi poarta soarelui” a fost imnul primei ediţii a Jocurilor Francofone (Jeux de la Francophonie) ce s-au desfăşurat la Maroc (Casablanca, Rabat), în perioada 08–22 iulie 1989. Impresionat de frumuseţea şi măreţia imnului “Deschideţi poarta soarelui” (care a fost interpretată în limba franceză de către un grup de interpreţi marocani), regele Hassan al II-lea al Morocului, corpul diplomatic şi întregul stadion s-au ridicat în picioare aplaudând îndelung la final. Evenimentul a fost transmis în ţările francofone de către televiziunile franceze.

În 1992, la cea de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional “Cerbul de Aur” de la Braşov, interpreta indoneziană Trie Utami, laureata Trofeului “Cerbul de Aur”, a interpretat în engleză “Deschideţi poarta soarelui”.

Mai recent, “Deschideţi poarta soarelui” a fost inclusă şi pe compilaţiile “80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” (2008, Roton/Radio România 4364-2) şi “Anii de aur ai muzicii româneşti” (2017, Tarsago 22759011).

Puteţi viziona aceste trei reuşite ale muzicii uşoare/pop româneşti, accesând legăturile de mai jos.

CÂNTAŢI CU NOI

DESCHIDEŢI POARTA SOARELUI

VOI, OAMENI DE MÂINE

După succesul “Cântați cu noi”, în perioada 1986–1989, s-au mai lansat o serie de piese de grup, pe muzica altor compozitori, majoritatea fiind filmate de către TVR. Iată o listă cu acestea.

1986 Copacul (Jolt Kerestely/Ovidiu Dumitru) – interpretează (în ordinea apariţiei): Gabriel Cotabiţă, Angela Ciochină, Dorin Anastasiu, Eva Kiss, Mihaela Oancea, George Enache, Silvia Dumitrescu, Mircea Dumitrescu, Eugenia Dan, Gabriel Dorobanţu, Cornelia Vorvoreanu, Ion Ulmeanu, Viorela Filip.

1987 – Zbor spre viitor (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru) – interpretează (în ordinea apariţiei): Marina Scupra, Marina Florea, Anca Țurcașiu, Silvia și Mircea Dumitrescu, Adrian Daminescu, Alexandru Oros

1987Vis peste timp (Aura Urziceanu/Dan V. Dumitriu) – interpretează (în ordinea apariţiei): Dana Bartzer, Cătălina Soare, Ioan Luchian Mihalea, Doru Căplescu, Loredana Groza.

1987De vrei să ştii ce înseamnă român (Cornel Fugaru/Dan V. Dumitriu) – interpretează (în ordinea apariţiei): Gina Pătrașcu, Ileana Șipoteanu, Florin Balcan, Gabriel Alexandrescu, Domnica Sorescu, Carmen Anton, Grupul vocal „Choralis”.

1987 – Pentru voi (Mihai Pocorschi/Mihai Pocorschi) – interpretează (în ordinea apariţiei): Mihai Pocorschi, Ioan Luchian Mihalea, Doina Matei, Loredana Groza şi grupul “Song”

1987Melodii, melodii (Viorel Gavrilă/Eugen Rotaru) – interpretează (în ordinea apariţiei): Loredana Groza, Daniel Iordachioaie, Dana Bartzer, Doru Stelian, Marilena Dobre, Daniela Nicol, Valeriu Crişan, Angela Stoica, Silvia Dumitrescu, Mircea Dumitrescu.

1988 – Va fi veşnic doar iubirea (Aura Urziceanu/Dan V. Dumitriu) – interpretează (în ordinea apariţiei): Mihaela Runceanu, Gabriel Cotabiţă, Carmen Mureşan, Anca Ţurcaşiu, Ricky Dandel, Aurel Neamţu, Grupul Vocal Choralis, un grup de elevi de la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti.

1988 – Ţară de dor (Petre Magdin/Eugen Dumitru) – Luiza Petcu, Loredana Groza, Silvia Dumitrescu, Anca Ţurcaşiu, Puiu Nastase şi Gabriel Dorobantu – 13.02.1988

1988Noi vom cânta (Dinu Giurgiu/Claudia Delean) – interpretează (în ordinea apariţiei): Dana Bartzer. Elena Cârstea, Mădălina Manole, Bogdan Bradu

1989Pentru liniştea planetei (Cornel Fugaru/Dan V. Dumitriu) – interpretează (în ordinea apariţiei): Mihaela Runceanu, Gabriel Cotabiţă, Mirela Voiculescu-Fugaru, Bogdan Bradu, Loredana Groza – piesă distinsă în 1990 cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor pe anul 1989.

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!