DIDA DRĂGAN – PRIMII ANI DE ACTIVITATE

Acest material a fost scris la sugestia domnului Andrei Partoş şi la rugămintea unor admiratori ai muzicii pop/rock româneşti, care au dorit să afle nişte date exacte despre activitatea Didei Drăgan.

Iată o scurtă recapitulare a bogatei sale activităţi. Toate datele pe care le veţi găsi scrise mai jos au fost adunate de mine, cercetând presa acelor ani (articole, recenzii, cronici, programe de sală, afișe, etc.).

În acest material, am scris doar despre activitatea ei artistică din România.

Interpretă și autoare de versuri, Dida Drăgan, supranumită și “vocea de flacără a muzicii românești” a fost și este o prezență cu totul aparte în lumea artistică românească, reușind să-și creeze un stil unic. Prin talent și originalitate, a devenit prima vedetă feminină de muzică rock din România.

Dida Drăgan în anii'80. Fotografie preluată de pe www.discogs.com
Dida Drăgan în anii’80. Fotografie preluată de pe www.discogs.com

Ca o notă personală, copil fiind, nu voi uita apariția ei de la programul Revelion’88 al Televiziunii Române. Microrecitalul său a fost alcătuit din piesele “Singurătate în doi” (cover după formația “Heart”), “Ca-ntr-un vis” (cover după formația “Heart”), “Născută sunt să cânt” (cover după formația “Spandau Ballet”), toate trei având versurile semnate chiar de Dida Drăgan. Deși piesele erau preluate din repertoriul international, artista le-a interpretat în stilul său unic sau, ca să-l citez pe Titus Andrei (realizator Radio România), “(…) cu lacrimi, plecări și întoarceri așa cum numai forța interpretării Didei Drăgan și textele ei le pot reda.”

Dida Drăgan (Didina Alexandra Stanciu) s-a născut pe 14 septembrie 1946 la Găești (Dâmbovița). A crescut în satul Jugureni (din comuna Uliești, jud. Dâmbovița), în apropierea orașului Găești. Tatăl era șef de serviciu la Ministerul Agriculturii iar mama, casnică.

Urmează cursurile Colegiului Național “Vladimir Steinu” din Găești (pe atunci Școala Medie Mixtă, nr.31).

Prima menționare a numelui ei în presă, am găsit-o la sfârșitul lunii decembrie 1964, în “Magazin”. Este vorba despre o cronică a programului de Revelion al Televiziunii Române. Dida Drăgan (Dida Stanciu) a apărut în emisiunea “Debut’64”, alături de alți artiști debutanți, precum Lumința Dobrescu, Petre Geambașu, Doina Hoadrea, Cristian Popescu, Eleonora Popovici.

Până în 1990, în România existau un singur post de televiziune (TVR), trei posturi de radio (România 1, România 2, România 3) şi o singură casă de discuri (Electrecord).

Următoarea apariție TV are loc pe 9 aprilie 1965, în emisiunea “Melodii de altă dată în interpretări noi”, unde evoluează alături de Anca Agemolu, Sergiu Cioiu, George Rapcău, toți fiind acompaniați de o formație condusă de Adalbert Winkler.

1965 este anul în care începe să apară în numeroase concerte și spectacole pentru artiști amatori. Un astfel de spectacol a avut loc pe 24 ianuarie 1965, la Casa Ziariștilor din București, unde evoluează alături de Anca Agemolu, Livia Brătulescu, Elena Canameras, Dana Dumitrache, Carimela Lupu, Florica Timofei, Petre Geambaşu, Marius lorga, Cristian Popescu. A acompaniat orchestra condusă de Enrico Fanciotti.

Coperta albumului "Deschideți poarta soarelui", lansat în 1988. Fotografie preluată de pe www.discogs.com
Coperta albumului „Deschideți poarta soarelui”, lansat în 1988. Fotografie preluată de pe www.discogs.com

Pe 27 martie 1966, tot la TVR, apare în populara emisiune “Dialog la Distanță”, unde au participat echipe artistice din Regiunile Argeș și Mureș-Autonomă Maghiară. Până la reforma administrativă din 1968, Găești facea parte din Regiunea Argeș. Alături de Dida Drăgan, au mai apărut artiști amatori de muzcă ușoară din regiune, precum: Adela Ghiţescu, Maria Gheorghiţă, Gelu Ciuculescu, Paul Mateoiu, Helmuth Shel. Cu această ocazie, este menționată într-o cronică din ziarul local din Argeș.

În perioada 21 iunie – 13 august 1967, tot ca artistă amatoare, efectuează un turneu estival în multe orașe ale țării, alături de Amsamblul UGSR (Uniunea Generală a Sindicatelor din România) cu spectacolul “Bucureştiul cântă… cântă ţara-n-treagă”, care a cuprins muzică ușoară, dansuri moderne, muzica și dansuri populare, momente umoristice. La momentele de muzică ușoară, au mai evoluat tineri artiști, precum: Cristiana Pongratz, Ana Petria, Florina Varlam, Nicolae Coman, Ion Ghiuţă, Atanasie Lambru, George Niculescu. Turneul a cuprins orașele (în ordinea efectuată): Constanța, Eforie Sud, Eforie Nord, Medgidia, Brăila, Galaţi, Bârlad, Iaşi, Botoşani, Rădăuţi, Câmpulung Muscel, Gura Humorului, Suceava, Fălticeni, Roman, Piatra Neamţ, Buhuşi, Bacău, Focşani, Buzău, Ploieşti, Câmpina, Braşov, Făgăraş, Sibiu, Sighişoara, Mediaş, Târgu Mureş, Câmpia Turzii, Cluj, Dej, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Arad, Timişoara, Reşiţa, Lugoj, Hunedoara, Deva, Lupeni, Petroşani, Târgu Jiu, Turnu Severin, Craiova şi Piteşti.

În 1967, Dida Stanciu devine Dida Drăgan, prin căsătoria cu apreciatul compozitor Mircea Drăgan, pe atunci membru al formației “Sideral” (ulterior a fost componentul formației “Mondial”). Cei doi s-au cunoscut la Casa de Cultură “Mihai Eminescu” din București (actualul Teatru Metropolis).

În perioada 1968–1972, urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, la clasa profesoarei Florica Orăscu (pe lângă Dida Drăgan, clasa doamnei Orăscu a dat muzicii româneşti artişti precum Mihai Constantinescu, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Petre Geambaşu, Natalia Guberna, Maria Nagy, Olimpia Panciu, Angela Similea, Aura Urziceanu, etc). Corepetitor la aceeaşi clasă, compozitorul Marius Ţeicu.

În paralel, începând cu toamna anului 1968, a urmat Cursurile de Perfecţionare ale Soliştilor de Muzică Uşoară de pe lângă CSCA (Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă), având-o ca profesoară tot pe Florica Orăscu. A absolvit aceste cursuri în iunie 1970.

În Ediţia de colecţie a Jurnalului Naţional din 14 ianuarie 2008, dedicată Didei Drăgan, artista a povestit:

“Eu vin dintr-un sat. Am vrut să cânt de când mă ştiu. Dar a fost greu pentru că am trăit într-o familie cu principii severe. Nu erau de acord. Dar nici n-au fost brutali. Au spus blând: “O să vedem”. Mai ales tata m-a sprijinit şi eu i-am promis: “Tată, tot ce voi face va fi scris cu credinţă”. Am avut şi noroc. Am avut profesori buni. Eu sunt eleva doamnei Florica Orăscu. Era minunata noastră profesoară: a Aurei Urziceanu, a Angelei Similea, a Mirabelei, a Olimpiei Panciu. De fapt am fost ultima ei promoţie. Era foarte severă, austeră chiar. Făcuse canto clasic. Am avut noroc. Ştia ce să ceară, avea o atitudine personală pentru fiecare voce, pentru fiecare interpret în parte. Lucra la stil. Dar în primul rând, ce nu pot uita a fost că era fascinată de noi toţi. Noi care am năvălit în viaţa ei cu tinereţea noastră, cu dorinţele noastre de glorie cu talentul, cu foamea noastră de fericire, eram bucuria vieţii ei.

(…)

Eu nu semănam cu nimeni, ce cântam nu prea era muzică uşoară, eram uşor introvertită, sălbatică şi tare mă tem că aşa am rămas şi astăzi. Doamna Florica Orăscu era un pedagog de excepţie, ştia şi înţelegea multe. M-a cultivat ca pe o altfel de plantă.”

Pe data de 28 decembrie 1968, la sala “Savoy” a Teatrului “Constantin Tănase” din Bucureşti, participă la prima ediţie a Festivalul şi Concursul Tinerilor Solişti de Muzică Uşoară din Bucureşti (cunoscut şi sub numele de Bucureşti’68). În cadrul preselecţiei concursului s-au înscris 150 de concurenţi. În perioada septembrie – decembrie 1968, au avut loc alte două etape de selecție, făcute de oameni de specialitate (compozitori, profesori). Astfel, pentru faza finală au fost selectați doar 18 concurenți. Aceștia au fost pregătiţi de Camelia Dăscălescu (compozitor), Edmond Deda (compozitor), Florica Orăscu (profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din București) şi Gaby Pascu (interpretă, profesoară de canto la Şcoala Populară de Artă din București). Deși nu s-a numărat printre laureați, Dida Drăgan este apreciată într-o cronică a concursului, scrisă de Eugen Comarnescu în ziarul “Informația Bucureștiului”. Angela Similea a fost distinsă cu Premiul I.

Dida Drăgan în anii'80. Fotografie preluată de pe www.discogs.com
Dida Drăgan în anii’80. Fotografie preluată de pe www.discogs.com

În iulie 1969, începe colaborarea cu Radio România.

Pe 7 iunie 1970, la Sala Mică a Palatului din București, a avut loc un spectacol de strângere de fonduri pentru sinistrații afectați de gravele inundații ce avuseseră loc în România. Pe lângă numele deja consacrate ale muzicii pop/ușoare românești (Anca Agemolu, Anda Călugăreanu, Mihaela Mihai, Elena Neagu, Margareta Pâslaru, Angela Similea, Dorin Anastasiu, Aurelian Andreescu, Sergiu Cioiu, Cristian Popescu, Dan Spătaru) au evoluat și tinere interprețe, proaspăt abolvențe ale Cursurilor de Perfecţionare ale Soliştilor de Muzică Uşoară de pe lângă CSCA. Aceștea au fost: Marieta Bătrînu, Anca Dimitriu, Dida Drăgan, Tatiana Ghenuche, Daniela Gheorghiu, Ana Lăcătuşu, Rodica Paliu, Valentina Popescu. De asemenea, au figurat și tineri artiști lansați de TVR: Petre Geambașu. Victor Kinsbrauner, George Rapcău. A acompaniat Orchestra Teatrelor de Revistă “Constantin Tănase” şi “Ion Vasilescu”, dirijate de Geiu Solomonescu şi Edmond Deda.

În iulie 1970, efectuează prima sa înregistrare la Radio România, cu piesa “Vechiul pian” (Vasile V Vasilache), lansată de Doina Badea la Festivalul Mamaia 1969.

Laureată a Festivalului Toamnei din Buzău (1970). Scanare din ziarul "Viața Buzăului".
Laureată a Festivalului Toamnei din Buzău (1970). Scanare din ziarul „Viața Buzăului”.

Pe 11 octombrie 1970, este distinsă cu Marele Premiu la secțiunea Muzică Ușoară” a celei de-a treia ediții a Festivalului Toamnei de la Buzău. În ziarul “Viața Buzăului”, Puiu Cristea a scris “Calitățile vocale ale reprezentantei municipiului București, tînăra Dida Drăgan, robustețe, timbru calitativ, stil personal, dar mai ales prezența scenică au amintit de un oarecare profesionalism.”

Tot în toamna anului 1970, se înscrie la preselecțiile pentru cea de-a doua ediţie a Festivalului şi Concursului Tinerilor Solişti de Muzică Uşoară din Bucureşti (cunoscut şi sub numele de Bucureşti’70). În perioada 20–30 septembrie 1970, la sediul Casei Creaţiei Populare a Municipiului Bucureşti a avut loc prima fază de preselecţie, când s-au înscris 100 de concurenţi. La începutul lunii noiembrie s-a încheiat cea de-a doua etapă a concursului. Din juriul de preselecţie au făcut parte compozitori, profesori şi oameni de specialitate. În final, au fost aleşi 15 concurenţi, care au fost pregătiţi de către profesoarele Florica Orăscu şi Gaby Pascu, de regizorii Nicolae Dinescu şi Biţu Fălticineanu şi de compozitorul Gelu Solomonescu (care era şi şeful orchestrei “Bucureşti”).

În faza finală din 14 decembrie 1970, ce a avut loc la sala “Savoy” a Teatrului “Constantin Tănase” din Bucureşti, Dida Drăgan este distinsă cu Marele Premiu. Au fost două jurii: juriul de concurs şi juriul publicului. Din juriul de concurs au făcut parte George Bălan (muzicolog), Nicolae Dinescu (regizor), Biţu Fălticineanu (regizor), Radu Gheciu (muzicolog), George Grigoriu (compozitor), Temistocle Popa (compozitor), Laurenţiu Profeta (compozitor), George Sbârcea (muzicolog), Vasile Timiş (compozitor). Acompaniamentul a fost realizat de către orchestra Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, dirijată de Gelu Solomonescu. În concurs, s-a prezentat cu piesele “N-am știut” (Mișu Iancu) şi “Vechiul pian” (Vasile V Vasilache), ambele lansate de Doina Badea în iulie 1969, la Festivalul de la Mamaia. Cu ocazia acestui concurs, îi apar cronici în publicații precum “Contemporanul”, “Informația Bucureștiului”, “Munca”, “Săptămâna Culturală a Capitalei” sau “Scînteia Tineretului”.

La sfârșitul lunii aprilie 1971, participă pentru prima dată la un festival internațional. Alături de Viorel Baltag, Dida Drăgan reprezintă România la prima ediție a Festivalului de Muzică Uşoară Intertalent de la Gottwaldov (actualul Zlin) din fosta Cehoslovacie. Deși a fost un festival necompetitiv, Dida Drăgan a fost apreciată pentru calitățile vocale de excepție, prezentându-se cu piesele “N-am știut” (Mișu Iancu) şi “Vechiul pian” (Vasile V Vasilache). În festival, au evoluat mari artiști din Europa de Est de atunci. Celebrul compozitor român Claude Romano (George Sbârcea), autorul celebrului cântec “Ionel, Ionelule”, a fost invitat la această primă ediție a festivalului. Acesta a declarat despre Dida Drăgan că are “calităţi interpretative care îl îndreptăţesc să-i întrevadă o frumoasă ascensiune”. Tot aici, tânăra artististă se bucură de aprecieri din partea celebrului dirijor ceh Karel Vlach.

În perioada 4–6 iunie 1971, participă la Festivalul de Jazz de la Lublin (Polonia).

Acesta avea să fie începutul unei bogate activități artistice în țările din Europa de Est, bucurându-se de succes, în special în Germania de Est (fosta RDG). De asemenea, efectuează turnee și în Europa de Vest și Japonia.

La începutul lunii mai 1971, la București, participă la preselecțiile pentru secțiunea “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia. Din cei 68 de concurenți care s-au prezentat, au fost selecționați 17, printre care și Dida Drăgan. Până în 1983, doar ediţiile din 1969 şi 1971 au avut secţiune de interpretare.

Astfel, pe 22 iulie 1971, participă la secţiunea de Interpretare a celei de-a 6-a ediţii a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia (Mamaia’71, 22–25 iulie 1971), transmis în direct atât la Radio România, cât şi la TVR. În concurs, acompaniată de Orchestra de Estradă a Radioteleviziunii (dirijor Sile Dinicu), interpretează “N-am știut” (Mișu Iancu) şi “Vechiul pian” (Vasile V Vasilache), care erau deja piesele sale de rezistență. Juriul secţiunii de “Interpretare” a fost alcătuit din (în ordinea prezentării din presă): Ion Dumitrescu (președinte de onoare al juriului, președintele Uniunii Compozitorilor din România), Laurenţiu Profeta (compozitor, preşedintele juriului secțiunii “Interpretare”), Radu Şerban (compozitor), Temistocle Popa (compozitor), Ion Horea (poet), George Sbârcea (alias Claude Romano, compozitor, muzicolog), Valentin Teodorian (tenor) şi Sile Dinicu (compozitor, dirijor). Din cauza vremii nevaforabile, în ultimul moment, Festivalul a fost mutat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa (actualul sediul al Teatrului Național de Operă şi Balet “Oleg Danovski”).

Secţiunea de “Interpretare” a Festivalului Mamaia’71 a fost de bun augur pentru majoritatea tinerilor interpreţi care au participat, mulţi dintre aceştia devenind vedete incontestabile ale muzicii pop/uşoare româneşti. Laureaţii ediţiei au fost (în ordinea importanţei premiilor): Dida Drăgan (Premiul I), Cornel Constantiniu (Premiul I), Stela Enache (Premiul II), Ana Petria (Premiul III), George Enache (Premiul III), Petre Geambaşu (Premiul III), Anca Dimitriu (Menţiune), Mirabela Dauer (Menţiune), George Rapcău (Menţiune), Olimpia Panciu (Menţiune pentru cel mai tânăr concurent).

Dida Drăgan la Festivalul Mamaia 1971. Scanare din revista "Flacăra".
Dida Drăgan la Festivalul Mamaia 1971. Scanare din revista „Flacăra”.

Mamaia’71 este momentul în care Dida Drăgan, după câțiva ani de muncă, devine o vedetă incontestabilă a muzicii pop-rock românești.

Începând cu acest an, publicații precum “Săptămâna Culturală a Capitalei” sau “Viața Studențească” îi dedică cronici și articole elogioase.

Până în 1975, participă la fiecare ediție a Festivalului de la Mamaia.

Urmează noi înregistrări la Radio România. Acestea au fost, în ordine cronologică: “N-am ştiut” (Mişu Iancu, august 1971), “Atunci” (Misu Iancu, februarie 1972), “Visata mea iubire” (Marius Ţeicu, martie 1972), “Soarele zărilor” (Marius Ţeicu, noiembrie 1972), “Nu vreau să te pierd” (Robert Flavian, februarie 1973).

În România, a înregistrat până în prezent peste 100 de cântece, pe muzica unor compozitori precum (în ordine alfabetică): Ion Aldea Teodorovici (Republica Moldova), Sorin Chifiriuc, Dani Constantin, Dragoș Docan, Walter Dionisie, Adrian Enescu, Robert Flavian, Cornel Fugaru, Mișu Iancu, Ovidiu Komornyik, Petre Magdin, Alexandru Mandy, Horia Moculescu, Florin Ochescu, Adrian Ordean, Mihai Pocorschi, Vasile Șirli, Anton Șuteu, Liviu Tudan, Marius Țeicu, Paul Urmuzescu, Vasile V. Vasilache.

În anul 1972, debutează discografic cu single-ul “Dida Drăgan” (45-EDC 10.261), lansat de Casa de Discuri “Electrecord”. Discul cuprinde “Visata mea iubire” (Marius Ţeicu), “N-am ştiut” (Mişu Iancu), “Greu se mai fac oamenii oameni” (Alexandru Mandy). Au urmat alte două discuri single (unul pe muzica lui Petre Magdin și un altul pe cea a lui Florin Ochescu) și, mai târziu, două albume de autor (unul pe muzica lui Petre Magdin și un altul pe cea a lui Anton Șuteu). Începând cu 1973, este prezentă și pe un număr de peste 30 de compilații (discuri colective).

Coperta primului disc. Fotografie preluată de pe www.discogs.com
Coperta primului disc. Fotografie preluată de pe www.discogs.com

În anii ce au urmat, deși era difuzată mai rar decât alți interpreți, are colaborări de succes cu Radio România sau Televiziunea Română.

De asemenea, a participat mai rar, dar cu succes, la importante festivaluri şi competiţii românești de gen din acea perioadă.

Sporadic, a efectuat turnee prin țară, fiind acompaniată de apreciate formații precum: “Compact”, “FFN”, “Mondial”, “Monolit”, “Roata”, “Romanticii”, “Roșu și Negru”, “Sfinx”.

Acesta a fost începutul lungii şi prodigioasei cariere a Didei Drăgan.

Iată palmaresul şi participările artistei, la festivaluri şi concursuri naţionale. De asemenea, in această listă se regăsesc discografia românească solo, cea colectivă, precum şi apariţiile din filme.

PARTICIPĂRI FESTIVALURI ŞI CONCURSURI NAŢIONALE

FESTIVALUL ŞI CONCURSUL TINERILOR SOLIŞTI DE MUZICĂ UŞOARĂ DIN BUCUREŞTI (1968–1986) – 10 ediţii

Ediţia 01  (28 decembrie 1968, Sala Savoy a Teatrului “Constantin Tănase” din Bucureşti)

Participare în concurs.

Ediţia 02 (14 decembrie 1970, Sala Savoy a Teatrului “Constantin Tănase” din Bucureşti)

Marele Premiu al Comitetului pentru Cultură şi Artă al Municipiului Bucureşti

“N-am ştiut” (m: Mişu Iancu; t: Alexandru Mandy)

“Vechiul pian” (m: Vasile V. Vasilache; t: George Mihalache)

FESTIVALUL TOAMNEI, BUZĂU (1968)

Ediţia 03 (Sala “Nicolae Bălcescu” din Buzău, 08 – 11 octombrie 1970)

Secțiunea “Muzică Ușoară”

Premiul I (Marele Premiu)

FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ DE LA MAMAIA (1963)

Mamaia’71 (22 – 25 iulie 1971) – Ediţia 06

Secţiunea “Interpretare”: Dida Drăgan – Premiul I (Marele Premiu)

“N-am ştiut” (m: Mişu Iancu; t: Alexandru Mandy)

“Vechiul pian” (m: Vasile V. Vasilache; t: George Mihalache)

Mamaia’72 (25 – 30 iulie 1972) – Ediţia 07 (la această ediţie, piesele din concurs au fost prezentate in două variante de interpretare. Acest lucru a avut ca scop o mai mare obiectivitate în stabilirea aprecierilor)

“Până-n cea din urmă zi” (m: Edmond Deda; t: Harry Negrin)

“Şi am vrut” (m: Robert Flavian; t: Eugen Rotaru)

Premiu Special de Interpretare.

Recital, în seara zilei de 28 iulie 1972.

Mamaia’73 (17 – 22 iulie 1973) – Ediţia 08 (la această ediţie, piesele din concurs au fost prezentate in două variante de interpretare. Acest lucru a avut ca scop o mai mare obiectivitate în stabilirea aprecierilor)

“Chemarea dragostei” (m: Marius Ţeicu; t: Constantin Săbăreanu) – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor

“Sunt în al şaptelea cer” (m: Henri Mălineanu; t: Eugen Mirea)

Recital, în seara zilei de 19 iulie 1973, acompaniată de formația “Romanticii”.

Mamaia’74 (23 – 28 iulie 1974) – Ediţia 09 (la această ediţie, piesele din concurs au fost prezentate in două variante de interpretare. Acest lucru a avut ca scop o mai mare obiectivitate în stabilirea aprecierilor)
“Doar pacea” (m: Marius Ţeicu; t: Mihai Dumbravă) – Premiul III

“Iubesc primăvara” (m: & t: Dan Ştefănică)

“Ziua care nu se uită” (m: George Grigoriu; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Premiul III

Mamaia’75 (22 – 27 iulie 1975) – Ediţia 10 (la această ediţie, piesele din concurs au fost prezentate in două variante de interpretare. Acest lucru a avut ca scop o mai mare obiectivitate în stabilirea aprecierilor)

“Când vine primăvara” (m: Ion Cristinoiu; t: Mihai Dumbravă)

Recital, în seara zilei de 23 iulie 1975, acompaniată de formația “Sfinx” (condusă de Dan Andrei Aldea).

Mamaia’85 (28 august – 01 septembrie 1985) – Ediţia 15

Secţiunea “Creaţie”

“La ceas de zori” (m: Petre Magdin; t: Eugen Dumitru)

“Leagănul meu” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – Trofeul Mamaia

Mamaia’89 (30 august – 03 septembrie 1989) – Ediţia 19

Recital, acompaniată de Formaţia “Roata”, care a cuprins și piesele:

“Sub al ploapei popas” (m: Cover după formația “Heart”; t: Dida Drăgan)

“Soare și flori” (m: Florin Ochescu; t: Alexandru Basarab)

“Cine iubește și lasă” (Folclor)

Mamaia’96 (29 august – 01 septembrie 1996) – Ediţia 26

Secţiunea “Creaţie – Şlagăre

“O lacrimă de stea” (m: Liviu Tudan; t: Dida Drăgan) – Premiul II

Mamaia’97 (28 august – 01 septembrie 1997) – Ediţia 27

Secţiunea “Creaţie – Prime audiţii”

“Har, milă şi îndurare” (m: Liviu Tudan; t: Daniela Crăsnaru) – piesă retrasă din festival

Secţiunea “Creaţie – Şlagăre”

“Ai să mă pierzi” (m: Adrian Ordean; t: Dida Drăgan). Inițial, artista trebuia să prezinte la această secțiune piesa “Iartă-mă că te-am iubit” (m: Adrian Ordean; t: Dida Drăgan).

Mamaia 2003 (03 – 06 septembrie 2003) – Ediţia 33

Mambră a Juriului

Premiul de Excelenţă

CONCURSUL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNEASCĂ MELODIILE ANULUI (1979 – 1987)

Secţiunea “Din melodiile anului 1985”

Melodii’85 (13 – 16 februarie 1986) – ediţia 07

“Leagănul meu” (m: Horia Moculescu; t: Aurel Storin) – Marele Premiu

“La ceas de zori” (m: Petre Magdin; t: Eugen Dumitru)

Recital în seara zilei de 16 februarie 1986, acompaniată de formația “Roșu și Negru”

CONCURSUL TV “ŞLAGĂRE ÎN DEVENIRE” (1980 – 1987) – în paranteză este trecută data difuzării la TVR (participările de la acest concurs au fost luate din cartea “Titus Munteanu – un lord al micului ecran” de Octavian Ursulescu, Editura Pro Universitaria, Bucureşti 2017)

Ediţia 17 (04 mai 1985)

“Te aştept la poarta unui vis” (m: Petre Magdin; t: Eugen Dumitru)

Ediţia 20 (13 decembrie 1986)

“Seara unui vis” (m: Dani Constantin; t: Eugen Dumitru)

CONCURSUL CÂNTECULUI POLITIC PENTRU TINERET (Sala Radio, 1975 – 1988)

Ediţia 06 (18 – 20 aprilie.1986)

“Pentru voi” (m: Petre Magdin; t: Eugen Dumitru) – Menţiune

SELECŢIA NAŢIONALĂ EUROVISION (1993 – )

1993 – 16 ianuarie 1993 (TVR)

Piesa numărul 8. “Nu pleca” (m: Adrian Ordean; t: Dida Drăgan) – piesa câștigătoare la selecția națională. Din păcate, piesa nu s-a calificat în cadrul rundei de pre-calificare (Kvalifikacija za Millstreet), care a avut loc pe 3 aprilie 1993, la sediul Radioteleviziunii Slovene (Radiotelevizija Slovenija) din Ljubljana, Slovenia. Astfel, România a trebuit să aștepte încă un an până la debutul la Eurovision.

1996 – 08 martie 1996 (Palatul Copiilor din Bucureşti)

Piesa numărul 6. “O lacrimă de stea” (m: Liviu Tudan; t: Eugen Dumitru)

ORDINUL MERITUL CULTURAL ÎN GRAD DE CAVALER, CATEGORIA B – „MUZICĂ”

Prin Decretul nr. 1094 din 10 decembrie 2004, Ion Iliescu, președintele României, a acordat această prestigioasă distincție unui număr de 12 soliști, printre care s-a numărat și Dida Drăgan. Ceremonia de decernare a acestor distincții a avut loc pe 07 martie 2006, la sediul Ministerului Culturii și Cultelor și a fost făcută de către Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii și Cultelor, din acea perioadă. 

ARTIST AL POPORULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Pe 27 mai 2014, Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova, a semnat un decret privind conferirea titlului onorific “Artist al Poporului” interpretei Dida Drăgan, acordat “în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale şi pentru contribuţie substanţială la promovarea valorilor culturale şi organizarea de acţiuni caritabile pentru copiii cu dizabilităţi din Republica Moldova”. Ceremonia de decernare a acestei distincții a avut loc la Chișinău, pe 21 august 2014.

PREMIILE MUZICALE RADIO ROMÂNIA (Sala Radio, 2001 – 2018)

Ediţia 16 (16 aprilie 2018)

Premiul de Excelenţă

A CÂNTAT PE COLOANA SONORĂ A FILMELOR

Cercul magic (premiera 15.12.1975) regia: David Reu; muzica: Paul Urmuzescu – “Cercul magic” (Paul Urmuzescu/Nina Cassian) – piesă scrisă special pentru film. De asemenea, apare și în film, în rolul cântăreței din bar.

Un echipaj pentru Singapore (17.05.1982) regia: Nicu Stan; muzica: Vasile Şirli – “Rug” (Vasile Şirli/Anca Argesiu) – piesă scrisă special pentru film

Melodii la Costineşti (11.07.1983) regia: Constantin Păun; muzica: Vasile Şirli – “Ne-a găsit timpul faţă în faţă” (Vasile Şirli/Anca Argesiu) – piesă scrisă special pentru film

DISCOGRAFIE

Dida Drăgan (1972, Electrecord 45-EDC 10.261) – EP

01. Visata mea iubire (Marius Ţeicu/Constantin Săbăreanu)

02. N-am ştiut (Mişu Iancu/Alexandru Mandy)

03. Greu se mai fac oamenii oameni (Alexandru Mandy/Alexandru Mandy)

Dida Drăgan (1975, Electrecord 45-STM-EDC 10.444) – Single

Formaţia Sfinx

01. Glas de păduri (Petre Magdin/Eugen Patriche)

02. Trepte de lumină (Petre Magdin/Dragomir Magdin)

Dida Drăgan (1981, Electrecord 45-EDC 10.734) – Single

Muzică şi conducere orchestrală: Florin Ochescu

01. Sunt tot eu (Florin Ochescu/Nicolae Fulga)

02. Ochii ploii (Florin Ochescu/Daniela Crăsnaru)

Dida Drăgan (1986, Electrecord ST-EDE 02915, STC 00364) – LP şi Casetă audio

Muzica: Petre Magdin

Orchestra: Petre Magdin

01. La ceas de zori (Petre Magdin/Eugen Dumitru)

02. Floare de colţ (Petre Magdin/Dragomir Magdin)

03. Necuprins şi cuprins (Petre Magdin/Eugen Dumitru)

04. Ninge pe Masa Tăcerii (Petre Magdin/Ion Lotreanu)

05. Drumul (Petre Magdin/Eugen Rotaru)

06. Stea de argint (Petre Magdin/Eugen Dumitru)

07. Zvon de lumină (Petre Magdin/Eugen Dumitru)

08. Amintiri de ieri (Petre Magdin/Eugen Dumitru)

09. La poarta unui vis (Petre Magdin/Eugen Dumitru)

10. Baladă cu voievozi (Petre Magdin/Dan Mutaşcu)

11. Pasărea (Petre Magdin/Dragomir Magdin)

12. Statuile (Petre Magdin/Dragomir Magdin)

Bonus pe casetă audio

Întoarcere (Petre Magdin/Eugen Barbu)

Porţi de vis (Petre Magdin/Ovidiu Dumitru)

Deschideţi poarta soarelui (1988, Electrecord ST-EDE 03448) – LP

Muzica, conducere muzicală şi instrumente cu claviaturi: Anton Şuteu

01. Drumul iubirii (Anton Şuteu/Flavia Buref)

02. Să ocrotim copacii înfloriţi (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

03. Da, recunosc (Anton Şuteu/Flavia Buref)

04. Să nu lovim nicicând un porumbel (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

05. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

06. Lumea suntem noi (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

07. Voi, oameni de mâine (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu) – interpretează (în ordinea apariţiei): Aura Urziceanu, Adrian Daminescu, Elena Cârstea, Gabriel Cotabiţă, Marina Florea, Loredana Groza, Angela Stoica, Cornel Fugaru, Daniela Nicol, Mirela Voiculescu, Carmen Mureşan, Ricky Dandel, Dida Drăgan.

O lacrimă de stea (1997, Alpha Sound CD AL 015, MC AL 020) – CD şi Casetă audio

01. Poveste fără final (Liviu Tudan/Dida Drăgan)

02. Măria neichii, Mărie (Folclor)

03. N-am să te întorc din drum (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

04. Mi-e dor de ochii tăi (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

05. Transilvania (Ion Aldea Teodorovici/Grigore Vieru)

06. Reaprindeţi candela (Ion Aldea Teodorovici/Grigore Vieru)

07. Arde şi doare (Dragoş Docan/Dida Drăgan)

08. O lacrimă de stea (Liviu Tudan /Eugen Dumitru)

09. Să mă iubeşti (Mihai Pocorschi/Mihai Pocorschi)

10. Unde eşti? (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

11. Lumea din gândul meu (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

12. De mine nu te-ai vindecat (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

13. Lumină din lumină (Walter Dionisie/Dida Drăgan)

Pentru buni şi pentru răi (2001, Electrecord EDC 449, STC 001436) – CD şi Casetă audio

01. Sculaţi,boieri mari (Folclor)

02. Fir de iarbă (Folclor)

03. Ziurel de ziuă (Folclor)

04. Cine n-are dor pe vale (Folclor)

05. Tânărul Crai (Folclor)

06. Bună dimineaţa nană (Folclor)

07. Doina din Maramureş (Folclor)

08. Codrule, bătrânule (Folclor)

09. Măria neichii, Mărie (Folclor)

10. Lumină din lumină (Walter Dionisie/Dida Drăgan)

11. Ninge-ntruna (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

Mi-e dor de ochii tăi (2002, Electrecord EDC 505) – CD

01. Drumul meu (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

02. Viaţa ca o scenă (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

03. De ce taci? (Petre Magdin/Eugen Dumitru)

04. Nu te mai aştept (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

05. Între Nu şi între Da (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

06. Ştiu că vei pleca (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

07. Final deschis (Sorin Chifiriuc/Eugen Dumitru)

08. Mi-e dor de ochii tăi (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

09. Poveste fără final (Liviu Tudan/Dida Drăgan)

10. Unde eşti? (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

11. Lacrimă de stea (Liviu Tudan/Eugen Dumitru)

12. Iartă-mă că te-am iubit (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

13. Uşor şi greu (Sorin Chifiriuc/Eugen Dumitru)

14. Ai să mă pierzi (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

Muzică de Colecţie Dida Drăgan – Vol 34 (CD apărut împreună cu Jurnalul Naţional, Ediţie de Colecţie din 14.01.2008) – CD

01. De ce taci? (Petre Magdin/Eugen dumitru)

02. Să mă iubeşti (Mihai Pocorschi/Mihai Pocorschi)

03. Drumul meu (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

04. Vreau să primesc (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

05. Viaţa ca o scenă (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

06. Ştiu că vei pleca (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

07. Soarele mi-e stăpân (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

08. Lacrimă de stea (Liviu Tudan/Eugen Dumitru)

09. Crez de femeie (Liviu Tudan/Dida Drăgan)

10. Cu îngeri a nins (Liviu Tudan/Eugen Dumitru)

11. Mi-e dor de ochii tai (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

12. Uşor şi greu (Sorin Chifiriuc/Eugen Dumitru)

13. Nici chip, nici nume (Liviu Tudan/Dida Drăgan)

14. Ai să mă pierzi (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

15. Poveste fără final (Liviu Tudan/Dida Drăgan)

DISCOGRAFIE COLECTIVĂ

De la o melodie…la alta 1 (1973, Electrecord, EDE 0808) – LP

03. Soarele zărilor (Marius Ţeicu/Constantin Săbăreanu)

De la o melodie…la alta 2 (1974, Electrecord, EDE 0969) – LP

08. Anilor (Petre Magdin/Petre Magdin)

Formaţia Romanticii (1974, Electrecord 45-EDC 10.343) – EP

01. Clipele/Proud Mary (Fogerty/Mihai Dumbravă) – în duet cu Marcel Năvală

03. Nu te mint (Din repertoriul formaţiei “Free”/Mihai Dumbravă)

De la o melodie…la alta 5 (1977, Electrecord, EDE 01297) – LP

03. Meleaguri vii (Petre Magdin/Eugen Barbu)

Invitaţie la discotecă 1 (1984, Electrecord ST-EDE 02580) – LP

07. Sunt tot eu (Florin Ochescu/Daniela Crăsnaru)

Invitaţie la discotecă 2 – Muzică de dans (1984, Electrecord ST-EDE 02581) – LP

11. Ochii ploii (Florin Ochescu/Nicolae Fulga)

Mamaia’85 (2) (1985, Electrecord ST-EDE 02770) – LP

03. Leagănul meu (Horia Moculescu/Aurel Storin)

Mamaia’85 (3) (1985, Electrecord ST EDE 02771) – LP

09. La ceas de zori (Petre Magdin/Eugen Dumitru)

Succese’89 – Un pas spre infinit (1990, Electrecord ST-EDE 03704) – LP

08. Stau pe-o margine de lună (Adrian Enescu/Angel Grigoriu)

Succese Estivale (1990, Electrecord ST-EDE 03828) – LP

06. Ca-ntr-un vis (Repertoriu Internaţional/Dida Drăgan)

Orele Revoluţiei (1991, Electrecord EXE 03862/03863/03864) – 3 LP

Cb. Cântec pentru libertate (Ion Aldea Teodorovici/Grigore Vieru) – în duet cu Doina şi Ion Aldea Teodorovici

Fe. Reaprindeţi candela (Ion Aldea Teodorovici/Grigore Vieru) – în duet cu Doina şi Ion Aldea Teodorovici

Victor Socaciu – Lângă inimă îmi stai (1998, Alpha Sound CD AL 022, MC AL 098) – CD şi Casetă Audio

03. Caii liberi (Victor Socaciu/Dan Verona) – interpretează Adrian Daminescu, Dida Drăgan, Ducu Bertzi, Eugen Baboi, Marius Baţu, Oana Sârbu, Vasile Şeicaru

Dragoş Docan – Vai, ce bună-i fata asta (1998, Electrecord STC 001257) – Casetă Audio

B8. Arde şi doare (Dragoş Docan/Dida Drăgan)

O zi pentru tine – Dialog (1998, Media Pro Music, Mobil Rom) – CD

01. O zi pentru tine (Marian Ionescu, Loredana Groza/Loredana Groza) – interpretează Dan Bittman, Geanina Olaru, Adrian Daminescu, Cristi Minculescu, Adrian Despot, Adrian Pleşca, Loredana Groza, Sanda Ladoşi, Crina Mardare, Zoe Alecu, Zoltan Andraş, Dida Drăgan, Gabriel Cotabiţă, Mălina Olinescu

Elena Cârstea – Nu sunt perfectă (1998, Intercont IMCD 1132, IMCC 1132) – CD & Casetă audio

08. Ochii tăi (Elena Cârstea/Elena Cârstea) – interpretează Elena Cârstea, Dida Drăgan, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Sanda Ladoşi, Narcisa Suciu, Carmen Trandafir, Gabriel Cotabiţă, Ovidiu Komornyik,

Muzică Ușoară Românească 2 (2003, Editura Muzicală 028) – CD

20. Drumul iubirii (Anton Şuteu/Flavia Buref)

70’s Show – Cele mai mari succese româneşti (2004, Electrecord EDC 615/Cat Music 101 2456 1, 101 2456 4/Prima TV) – CD & Casetă Audio

16. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

Colindul colindelor (2006, Electrecord EDC 728) – CD

05. Ninge-ntruna (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

16. Sculati boieri mari (Dida Drăgan/Folclor)

Anotimpul Şlagărelor 1 (2007, Media Pro Music 0088) – CD & Casetă Audio

17. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

Cântece de aur – vol. 1 (2008, Roton 4215-2) – CD 

08. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

80 de ani de muzică în 80 de ani de radio (2008, Roton/Radio România 4364-2, 4364-4) – 4 CD & 4 Casete Audio

CD3

11. O lacrimă de stea (Liviu Tudan/Eugen Dumitru)

Vasile V. Vasilache – Dreptul la Neuitare (2009, Electrecord EDC 920) – 2 CD

CD2

21. Vechiul pian (Vasile V. Vasilache/George Mihalache)

Cântecele noastre toate – Muzică de colecţie, vol.4 (2010, Intercont Music/Electrecord, IMCD 1360) – CD

09. Ştiu că vei pleca (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

Anotimpurile iubirii (2011, Roton 4493-2) – 4 CD

CD 4 – Iarnă de vis

04. Ninge-ntruna (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

Colinde inspirate (2011, Electrecord EDC 1043) – CD

05. Tânărul Crai (Folclor)

10. Ninge-ntruna (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

17. Ziurel de ziuă (Folclor)

Dr. Oetker – Colinde de Crăciun (2011, Nova Music Entertainment NM 409-2) – CD

04. Sculati boieri mari (Dida Drăgan/Folclor)

Melodii de dragoste românești (2012, Reader’s Digest/Electrecord 20256011, 400000620D.00.86) – 5 CD

CD 01 – Declarație de dragoste

15. Drumul meu (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

CD02 – Cuvântul dor

09. Mi-e dor de ochii tai (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

CD 04 – Iubiri fragile

07. Ştiu că vei pleca (Adrian Ordean/Dida Drăgan)

50 De Ani De Muzica De Film (2013, Uniunea Cineaștilor din România, Asociația Autorilor de Coloană Sonoră din România) – acest produs nu este destinat comercializării

CD 02

07. Un echipaj pentru Singapore (Vasile Șirli/Anca Argesiu) – alături de formația “Post–Scriptum”

Discoteca – Galaxia Rompop 1960-1970-1980 (2015, Roton/Electrecord 5291-2) – 3 CD

CD 03 1980

01. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

Ediţie aniversară Pepsi / 1986-1995 (2016, Roton PS 5437-2) – CD

01. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

Cele mai frumoase colinde (2016, Taifasuri Media 16015) – CD apărut împreună cu numărul 606 al revistei “Taifasuri” din 08 decembrie 2016

05. Tânărul Crai (Folclor)

100 de melodii româneşti de dat mai departe (01.12.2018, Petrom/Electrecord) – CD / MP3, distribuit gratuit clienţilor Petrom, cu ocazia Zilei Naţionale a României

65. Deschideţi poarta soarelui (Anton Şuteu/Dan V. Dumitriu)

 

AUTOR

MIRCEA NICOLAU

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!