Jam session la Botoșani, cu Laurențiu Cazan pentru sărbătoarea celor 13 ani de jurnalism pentru copii și adolescenți

A trecut o săptămână de la show-ul aniversar dedicat celor 13 ani împliniți de redacția Buzz, una formată din copii și adolescenți la Botoșani, una în care niște copii și adolescenți pe care îi coordonez, scriu articole pe siteul și în ziarul lor numit Buzz (tipărit, cu apariții lunare), editează video și audio materiale, filmează, merg pe teren și fac știri ori reportaje. Niște copii fac treabă și își dezvoltă niscaiva abilități de care vor avea nevoie ca viitori adulți.

Sunt 13 ani de când există această redacție. Anul acesta, pe 23 martie am împlinit, la rândul meu, 21 de ani de presă, din care 13 sunt dedicați acestui proiect jurnalistico-educativ, iar opt m-au format pe mine ca jurnalist. Am făcut și ceva televiziune, și presă scrisă, și ceva radio. Dar, gata, cu mine. Să povestim ce s-a întâmplat pe 17 martie la Botoșani, la Grand Irish Pub.

A fost un concert excepțional susținut de muzicianul Laurențiu Cazan. Paranteză. Fac aceste spectacole pentru copii, nu ca să le ofer ceea ce au pe toate „gardurile”, ca să spun așa, ci să vadă și dincolo de ceea ce le oferă generația lor, să facă ei înșiși comparații și analize. Și au făcut. Și cred că sunt pe plus cu ceea ce a oferit perioada de grație a muzicii românești, anii ’80-’90.

Au văzut cu ochii lor cum un muzician își pregătește cu meticulozitate și în detaliu concertul, ce înseamnă o personalitate muzicală. Probele cu Laurențiu Cazan au început undeva la ora 13.30 și s-au terminat pe la 16.00 când am filmat emisiunea „Remix” de la TVR Cultural cu jurnalistul Doru Ionescu și editorul video Bogdan Sterpu, ambii din Televiziunea Română, doi buni prieteni ai copiilor, traineri în tabăra de jurnalism „Ai noștri tineri”, alt proiect al nostru. Revin. Concertul a început la ora 19 cu două talente locale, Luca Lazăr și Maria Aionesei, copii cu premii și trofee în festivalurile muzicale din țară.

A urmat Laurențiu. Cu o poftă incredibilă de a cânta, singur sau cu invitații lui, botoșăneni pe care îi iubește și apreciază: Elisabeta Șeremet și Teodor Gireadă, acesta din urmă la fluier (i-a cunoscut la festivalul „Festivalul Cununa Petrolului” de la Moreni, unde, împreună cu omul de radio Titus Andrei – bun prieten al redactiei Buzz – este în juriu și le-a dat premii) sau Alex Gavril, chitarist, fost membru în trupa lui Mike Godoroja, botoșănean de origine. A cântat la chitară creând adevărate măiestrii cu instrumentele lor, împreună cu Alex. A cântat cu tinerele talente invitate de noi în spectacol, dar și cu Elisabeta ori Teo.

Maria Aionesei
Maria Aionesei

Nu au lipsit hiturile lui cu care mulți dintre cei prezenți, să fi fost undeva la 300, au crescut: „Say Something” (cântată atât în ambele versiuni, românească și engleză; varianta în limba engleză a fost cântată cu Elisabeta și Luca, în timp ce la cea românească i-a provocat pe cei din public s-o cânte), „Sunetul ploii”, „Pescărușul” (cântate cu câțiva copilași din public pe care i-a adus pe scenă. Tot cu ei, au fost două momente simpatice, o variantă în limba română a celebrului cântecel „Frere Jacques” sau un cântecel despre primăvară cântat de două fetițe pe care Laurențiu le-a acompaniat la chitară. Cu siguranță, o clipă greu de uitat și pentru copile, și pentru părinții lor! Au mai fost „Mama”, „We can change the world” sau „Uită tristețea”.

Recitalul n-a fost unul obișnuit, muzicianul transformând seara într-un adevărat jam session, uitându-se pe sine în avalanșa de emoții și trăiri de ambele părți, ale artistului și ale publicului deopotrivă. Concertul a început la 19 și pe la 22, Laurențiu încă era pe scenă să cânte. Elisabeta Șeremet a urcat pe scenă în ciuda orei târzii să mai cânte o dată cu el…  Publicul a aplaudat, s-a bucurat, a cântat. O seară cu bucurie, cu emoție, cu dor și poftă de muzică. Muzica aceea pe care n-ai cum s-o uiți și pe care o învață și micuțul tău, copil sau nepot chiar dacă n-a crescut cu melodiile acelea, chiar dacă atunci a luat contact cu ele prima dată.

Evenimentul a fost prezentat de două dintre tinerele membre ale redacției Buzz, Ioana Ivaș și Denisa Franț, ambele de 15 ani, la camerele de filmat și fotografiat din public au fost în majoritate copiii și tinerii redacței. Până la partea muzicală a serii, publicul a vizionat o avanpremieră la un documentar didactic început în tabără alături de jurnalistul Doru Ionescu și editorul video, Bogdan Sterpu, unul dedicat lui George Enescu, intitulat chiar așa „Enescu altfel”. Filmulețul a fost editat în totalitate de tânăra Mădălina Mihai de 16 ani, și ea membră a redacției.  Copiii au oferit oamenilor din public răvașe realizate de ei,  uzând de titlul celei mai cunoscute melodii a artistului, cerându-le oamenilor să-și lase emoțiile, amintirea, gândul, ideile prin sintagma „Spune ceva!”.

Seara a fost una magică, dacă e să extrapolăm după titlul noului album pe care Laurențiu Cazan îl va lansa în toamna acestu an. Noul disc al artistului se va numi „Magic” și va fi realizat cu sprijinul Primăriei Buzău. A cântat și la Botoșani câteva dintre piesele noului material, publicul primindu-le foarte bine. De altfel, realizate cu aceeași bucurie și mai ales măiestrie tipică marilor muzicieni. Iar Laurențiu e unul dintre ei, fără doar și poate.

Cu această ocazie, a fost filmată o nouă ediție a emisiunii „Remix” ce va fi difuzată în acest nou sezon la TVR Cultural. Filmările au fost realizate de copiii și tinerii redacției Buzz sub coordonarea și îndrumarea lui Doru Ionescu și Bogdan Sterpu.

 

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!