SĂ NE AMINTIM DE MARINA SCUPRA (1967 – 2017)
Doresc să-i adresez mulţumiri interpretului Bogdan Ioniţă, care a fost coleg cu Marina Scupra la Ansamblul “Ciocârlia” al M.A.I.
Multumesc domnilor Octavian Ursulescu (jurnalist) şi Marian Nistor (compozitor), pentru informaţiile oferite.
De asemenea, doresc să mulţumesc pentru informaţiile oferite Centrului Cultural Judeţean Constanţa “Theodor Burada” şi Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Piteşti.
Am început să lucrez la acest material în vara anului 2016, pe când Marina Scupra era în viaţă. Am purtat câteva conversaţii cu ea în vederea realizării acestui material.
Reuşisem să-i trimit discografia completă (solo şi colectivă), precum şi participările sale la cele mai importante festivaluri şi concursuri de gen (Mamaia, Costineşti, Melodiile Anului, Bucureşti). De asemenea, i-am trimis şi tot ce găsisem cu ea în presa de atunci. S-a bucurat foarte mult şi mi-a mulţumit scriindu-mi că, o bună parte dintre aceste articole, nu le avea.
Ultima oară, am vorbit la începutul lui 2017. Începusem să strâng noi materiale despre cariera ei, să mă documentez, apoi, în aprilie 2017, am constatat că nu mai este activă pe Facebook.
Ulterior, am aflat că se îmbolnăvise. Cancerul a avut o evoluţie rapidă şi, pe 30 iulie 2017, Marina Scupra s-a stins la Spitalul Elias din Bucureşti, cu doar cinci luni înainte de a împlini 50 de ani. Artista era căsătorită cu sportivul Claudiu Piţigoi (fost voleibalist de performanţă) şi a avut doi copii: pe Antonia şi Dragoş-Dan.
Pentru a doua oară în activitatea mea de jurnalist, s-a întâmplat ca artistul despre care scriam să părăsească prematur această lume. În vara anului 2015, Angela Ciochină a decedat, în timp ce lucram la un material despre cariera ei.
Acest material a rămas în stadiul de proiect mai bine de trei ani, deoarece nu strânsesem destule date pentru a reda cât mai exact activitatea artistică a Marinei Scupra. Abia la începutul acestui an (2021), în plină pandemie, într-o perioadă foarte dificilă pentru noi toţi, am adunat informaţiile necesare pentru a-l publica.
Aşa cum am mai scris, muzica anilor’80 a fost, este şi va rămâne la modă, prin calitatea liniei melodice, a versurilor şi a interpretării. Peste tot în lume, inclusiv la noi, există acea nostalgie optzecistă, care a început încă din prima parte a anilor’90. Este o epocă care acum se studiază în cărţile de istorie. Eu fac parte din generaţia „noi în anul 2000, când nu vom mai fi copii”. Am fost ultima generaţie de „pionieri ai patriei”.
Deşi trăiam într-un regim totalitar, divertismentul românesc din acea perioadă era de calitate. Pentru cei care nu ştiu, până în 1990, în România exista un singur post de televiziune (TVR), trei posturi de radio (România 1, România 2, România 3) şi o singură casă de discuri (Electrecord).
După 1983, au apărut în muzica românească tineri interpreţi talentaţi. Era nevoie de tineret pentru a reprezenta România la diferite manifestări culturale în ţară sau în străinătate.
Tinerii interpreţi din anii’80, debutau fie la concursul TV “Steaua fără nume”, fie la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, reluat în 1983 după o pauză de 7 ani, sau la diferite festivaluri interjudeţene din ţară, cel mai important fiind “Trofeul Tinereţii” de la Amara, care se desfăşoară anual din 1968. Din păcate, festivalurile interjudeţene nu se transmiteau la radio sau televiziune.
O bună parte dintre aceşti interpreţi, lansaţi în perioada 1982-1989, au ajuns vedete incontestabile ale muzicii pop româneşti. Printre aceştia, bineînţeles, se numără şi Marina Scupra care, în anii’80, a fost una dintre reprezentantele de frunte ale tinerei generaţii, trecând rapid de la statutul de “tânără speranţă” (1983) la cea de “vedetă” (1984).
S-a născut la Bucureşti, în dimineaţa de 24 decembrie 1967, în Ajunul Crăciunului. Mama era din Constanţa iar tatăl era de origine aromână.
În 1973, la vârsta de 4 ani, debutează la TVR, în emisiunea pentru copii “Prietenii lui Aşchiuţă”. Va reveni în emisiunile de copii ale TVR în 1977.
Copill fiind, a interpretat şi muzică populară. Una dintre piesele pe care le-a cântat a fost “Mi-am făcut bundiţă nouă”, lansată de îndrăgita interpretă de muzică populară Angela Moldovan.
În timpul şcolii generale, începe să cânte muzică uşoară şi activează la Casa Pionierilor la Universal Club.
În perioada 1980-1983, urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti la clasa de Canto Muzică Uşoară, condusă de Gloria Bordea Mihalache. A fost înscrisă la Şcoala Populară de Artă, de către tatăl ei, la nici 13 ani.
A urmat cursurile Liceului Industrial “Alexandru Sahia” din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1986, când era deja o vedetă.
În acea perioadă, la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, veneau adeseori realizatorii de radio şi televiziune, precum şi compozitorii, pentru a vedea şi asculta tinerii elevi. Astfel, Marina Scupra este remarcată de compozitorul Laurenţiu Profeta. Acesta a fost primul compozitor de muzică uşoară care a crezut în ea şi a îndemnat-o să se înscrie la festivaluri şi concursuri de gen.
Într-un interviu acordat lui Dan Iorga pentru revista “Ecran-Magazin”, nr.13 (159) din 04–10 aprilie 1994, Marina Scupra a povestit:
“(…). Eram la Şcoala Populară de Artă, în anul I, când în clasă a intrat maestrul Laurenţiu Profeta să asculte câteva eleve, iar profesoara mea i-a spus: “Vreau neapărat să auzi cum cântă puştoaica asta”. Aveam 14 ani şi, în fine, maestrului i-a plăcut foarte tare. De fapt am fost o mică “hoţomană”, am vrut să-l flatez şi am interpretat o melodie compusă de dânsul, care se numea “Joc de copii” (piesă lansată de Aura Urziceanu, n.n.). Atunci mi-a promis că o să cânt la “Mamaia”, ceea ce s-a şi întâmplat, unde, deşi lumea spunea “Vai, ce detaşată este!”, am avut nişte emoţii îngrozitoare! Aşa a început urcuşul meu pe acest “munte” al muzicii uşoare româneşti, foarte greu de străbătut.”
La doar 13 ani, în 1981, este distinsă cu Menţiune la Etapa Republicană a Festivalului “Cântarea României”.
În aceeaşi perioadă s-a înscris la celebrul concurs TV “Steaua fără Nume”, unde a fost selecţionată, dar nu s-a mai prezentat în concurs.
În perioada 29 iulie–01 august 1982, participă la la cea de-a 15 ediţie a Festivalului Tinereţii de la Amara (Ialomiţa), unul dintre cele mai vechi şi importante festivaluri interjudeţene de muzică pop/uşoară, unde, din păcate, nu a primit nici un premiu. Este însă remarcată de jurnalistul Octavian Ursulescu, cel care a şi prezentat festivalul. În anii următori, va reveni pe scena de la Amara cu recitaluri.
La sfârşitul lunii iunie 1983, după o pauză de 7 ani, s-a anunţat în presă reluarea Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia. Acesta este şi primul an în care, pe lângă “Creaţie”, în festival se introduce permanent secţiunea de “Interpretare”.
Tot Laurenţiu Profeta este cel care o sfătuieşte pe Marina Scupra să se înscrie pentru preselecţiile festivalului, care au avut loc la Sala Savoy a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti, între 11 şi 13 iulie 1983. Având doar 15 ani şi jumătate, vârsta minimă de participare fiind de 16 ani, Ladislau Hegeduş, secretar de stat la Consiliul Culturiii şi Educaţiei, a făcut o derogare de vârstă.
Şi iată că, după multe pregătiri, în perioada 26–30 august 1983, la Teatrul de Vară din Mamaia, are loc Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’83. Ca de obicei, festivalul a fost organizat de Consiliul Culturii şi Educaţiei, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Radioteleviziunea Română şi Comitetul de Cultură şi Educaţie al Judeţului Constanţa.
Prezentatorul secţiunii “Interpretare” a fost binecunoscutul jurnalist Octavian Ursulescu, care, începând cu acest an, prezintă fiecare ediţie a festivalului, până în 1990 inclusiv.
Acompaniamentul a fost realizat de Orchestra Radioteleviziunii Române (dirijor Sile Dinicu) pentru secţiunea “Creaţie”, Orchestra Teatrului de revistă “Fantasio” (dirijor Aurel Manolache) pentru secţiunea “Interpretare”, Grupul vocal “Choralis”(condus de Voicu Enăchescu).
Din juriul de specialitate al secţiunii “Interpretare” au făcut parte (selectiv, în ordinea prezentării): Arta Florescu (artistă a poporului, şefa Catedrei de Canto a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti), Sile Dincu (artist emerit, compozitor şi dirijor al Orchestrei de estradă Radio), Laurenţiu Profeta (compozitor, secretar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor), Corina Chiriac (interpretă de muzică pop/uşoară), Marius Ţeicu (compozitor), Luminiţa Vartolomei (muzicolog şi critic muzical), Jolt Kerestely (compozitor), Liliana Dobre (electronist CFR, reprezentanta publicului), Adrian Simu (electrician în portul Constanţa, reprezentant al publicului).
Pe 27 august 1983, Marina Scupra se prezintă la secţiunea “Interpretare”, cu piesele “Bună seara, ţara mea” (Vasile Veselovski, piesă lansată de Lucian Lepşa) şi “Joc de copii” (Laurenţiu Profeta). Tânăra artistă a făcut o impresie bună atât juriului, cât şi publicului. Deoarece era cea mai tânără concurentă din festival, special pentru ea, juriul de specialitate a inventat Premiul Tinereţii. Astfel, la doar 15 ani şi 8 luni, Marina Scupra devine cea mai tânără laureată din istoria Festivalului de la Mamaia. Va păstra acest record până la ediţia din 2001, când, la doar 14 ani, Ana Maria Georgescu câştigă trofeul festivalului.
Laureaţii secţiunii “Interpretare” au fost (în ordinea importanţei premiilor): Marina Florea (Premiul I), Gina Pătraşcu (Premiul I), Rodica Crenicean (Premiul II), Carmen Rădulescu (Premiul II), Liliana Catrina (Premiul III), Aurel Moga (Premiul III), duetul Rodica Duricu şi Mioara Popa (Premiul Publicului), Marieta Bratu (Premiul Publicului), Cornelia Pop (Premiul Publicului), Marina Scupra (Premiul Tinereţii), Carmen Anton (Menţiune), Emilia Basarabeanu (Menţiune), Eugenia Dan (Menţiune), Gabriel Dorobanţu (Menţiune).
“Joc de copii” (Laurenţiu Profeta), lansată de Aura Urziceanu, este şi prima înregistrare audio a tinerei artiste. În programul Revelion’84 al TVR a apărut cu un clip al acestei piese.
În toamna anului 1983 şi în prima parte a anului 1984, continuă să participe la cîteva festivaluri şi concursuri interjudeţene din ţară precum: “Lotca de Aur” din Brăila (septembrie 1983, unde obţine Trofeul şi Premiul Special al Juriului), “Toamna Culturală Băcăuană” din Bacău (noiembrie 1983, Premiul I), “Steaua Litoralului” din Constanţa (aprilie 1984, unde obţine Premiul III), Concursul “Bucureşti’84” (mai 1984, unde obţine Premiul Special al Juriului şi participă şi la secţiunea de creaţie).
Începând cu 1983 articole cu şi despre Marina Scupra, apar în reviste şi publicaţii româneşti precum “Contemporanul”, “Dobrogea nouă”, “Femeia”, “Flacăra”, “Informaţia Bucureştiului”, “Litoral”, “Săptămâna Culturală a Capitalei”, “Scânteia Tineretului”, “Tribuna”, etc.
Tot din 1983, devine o prezenţă frecventă în emisiunile de varietăţi difuzate de Radio România şi Televiziunea Română, unde lucrează cu cei mai populari realizatori.
Pe 26 octombrie 1983 (data difuzării la TVR), participă la cea de-a 12-a ediţie a popularului concurs TV “Şlagăre în Devenire”, ce a avut ca temă Melodiile Bucureştiului, cu piesa “Fotografii din Bucureşti” (Ionel Bratu Voicescu), care, deşi nu a fost premiată, se va bucura de succes. Aceasta a fost şi prima ei apariţie la un concurs de creaţie de muzică pop/uşoară.
Pe 02 ianuarie 1984 (data difuzării la TVR), participă la cea de-a 13-a ediţie “Şlagăre în Devenire”, ce a avut ca temă Anul Nou, cu piesa “Oameni, să nu uităm!” (Viorel Gavrilă).
Tot în 1984, debutează discografic cu trei piese vechi româneşti, semnate de Elly Roman şi Ion Vasilescu, pe albumele colective Melodii de neuitat I (1984, Electrecord ST-EDE 02434/02435) şi Melodii de neuitat II (1984, Electrecord ST-EDE 02518/02519). Începând cu 1984, apare pe un număr de peste 35 de albume colective/compilaţii.
În perioada 06–11 martie 1984, la Sala Polivalentă din Bucureşti, participă la Concursul de Creaţie de Muzică Uşoară Românească “Melodii’83”. Este prezentă atât la secţiunea “Lucrări în primă audiţie” (“Veniţi pe strada cu copii” de Alexandru Mandy, care este distinsă cu Premiul I şi “Rândunica” de Liviu Larionescu), cât şi la secţiunea “Lucrări de muzică de dans în primă audiţie” (“Acelaşi cântec” de Ştefan Kardoş)
Pe 02 mai 1984 (data difuzării la TVR), participă la cea de-a 13-a ediţie “Şlagăre în Devenire”, ce a avut ca temă Primăvara Tinereţii Noastre, cu piesa “Marea mea iubire, tinereţea mea” (Dan Dimitriu), care se bucură de succes şi obţine două premii: Premiul de Popularitate şi Premiul Tinereţii. Acesta este începutul unei colaborări de succes cu Dan Dimitriu, pe care îl cunoscuse în culise la Festivalul “Mamaia’83”.
În perioada 19–23 mai 1984, participă la cea de-a 8-a ediţie a Concursul de Creaţie şi Interpretare a Muzicii Uşoare Româneşti “Bucureşti’84”, atât la Secţiunea “Creaţie” (cu piesa “Dâmboviţă, apă dulce” de Dan Dimitriu, distinsă cu Premiul II), cât şi la Secţiunea “Interpretare”, unde, aşa cum am scris mai sus, este distinsă cu Premiul Special al Juriului.
În vara anului 1984, are o colaborare de succes cu Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti, fiind distribuită în celebrul spectacol “Constelaţia Boema”, ce s-a desfăşurat la celebra grădină “Boema” (pe locul actual al corpului Boema al Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”). În cadrul acestui spectacol, a cărui premieră a avut loc pe 23 iulie 1984 şi s-a jucat toată vara cu casa închisă, Marina Scupra evoluează alături de mari artişti precum (în ordine alfabetică) Alexandru Arşinel, Corina Chiriac, Stela Popescu şi Carmen Rădulescu, cea din urmă fiind colegă de generaţie, laureată şi ea la Festivalul Mamaia’83.
În perioada 29 august–02 septembrie 1984, la Teatrul de Vară din Mamaia, participă din nou la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’84, atât la Secţiunea “Creaţie”, cât şi la Secţiunea “Interpretare”. De asemenea, susţine un microrecital.
Prezentator a fost Octavian Ursulescu iar juriul de specialitate al secţiunii “Interpretare” fost prezidat din nou de Arta Florescu.
Începând cu această ediţie, regulamentul festivalului la secţiunea “Interpretare”, prevedea ca un interpret să cânte o piesa cunoscută din muzica pop/uşoară românească şi o primă audiţie.
Pe 30 august 1984, Marina Scupra se prezintă la secţiunea “Interpretare”, cu piesele “Marea mea iubire, tinereţea mea” (Dan Dimitriu, lansată de ea cu doar câteva luni mai devreme la “Şlagăre în Devenire”) şi “Baladă pentru dragostea mea” (Laurenţiu Profeta), cea din urmă fiind prezentată în primă audiţie. De această dată, juriul de specialitate i-a acordat Trofeul/Marele Premiul al Secţiunii “Interpretare”, la egalitate cu interpretul Ioan Toroican. La doar 16 ani şi 8 luni, Marina Scupra devine cea mai tânără laureată a Trofeului Secţiunii “Interpretare” a Festivalului de la Mamaia. Recordul ei va fi doborât doi ani mai târziu de Loredana Groza, care a obţinut aceeaşi distincţie la 16 ani şi 2 luni.
Laureaţii secţiunii “Interpretare” au fost (în ordinea importanţei premiilor): Marina Scupra (Marele Premiu), Ioan Toroican (Marele Premiu), Mircea Dumitrescu (Premiul I), Cornelia Vorvoreanu (Premiul I), Gabriela Sauciuc (Premiul II), Simona Florescu (Premiul Tinereţii), duetul Daniela şi Cristinela Nicolescu (Premiul ARIA şi Premiul Teatrului “Fantasio”), Aurel Moga (Premiul III), Cristine Bach (Menţiune).
La secţiunea “Creaţie”, prezintă două piese de Dan Dimitriu care se vor bucura de succes: “Acum ce importanţă are?” şi “Drumul meu”, cea din urmă fiind distinsă cu Premiul II.
La majoritatea festivalurilor şi concursurilor enumerate mai sus, a fost însoţită de tatăl ei.
După Mamaia’84 şi până la începutul anilor’90, susţine sute de turnee şi concerte în toată ţara. A concertat în cămine culturale, case de cultură, săli de teatru, săli de sport, stadioane.
Începând cu 1987, aproape în fiecare vară, cântă pe litoral numai la localuri de mâna întâi, cum ar fi “Paradis” din Jupiter (1987, 1988, 1989) sau “New Orient” din Mamaia (1995).
De asemenea, în anii’80-’90, este o prezenţă nelipsită la cele mai importante festivaluri şi concursuri de gen (Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, Concursul „Melodiile Anului”, Concursul TV „Şlagăre în Devenire” şi mai puţin mediatizatele Concursul Cântecului Politic pentru Tineret sau Festivalul Cântecului Ostăşesc). Multe dintre piesele prezentate de tânăra artistă vor fi distinse cu premii.
Continuă colaborarea cu Laurenţiu Profeta care, pe lângă “Joc de copii”, îi încredinţează 6 piese în primă audiţie: “Balada pentru dragostea mea” (1984), “La drum cu un cântec vesel” (1984), “Seri de dans la Costineşti” (1985), “Du-te noapte” (1986), “Cine-ar crede că nu m-ai uitat?” (1987), “Te rog să mă crezi” (1987).
Cea mai de succes colaboare a sa rămâne cea cu Dan Dimitriu care, începând cu 1984, îi încredinţează peste 50 de piese în primă audiţie.
Marina Scupra şi Dan Dimitriu au format un cuplu. S-au căsătorit pe 24 decembrie 1988 (atunci când Marina Scupra împlinea 21 de ani) şi au avut doi copii: Antonia (n. 1990) şi Dragoş-Dan (n. 2000). Cei doi s-au despărţit la sfârşitul anului 2004.
Începînd cu 1983, înregistrează în jur de 100 de piese în primă audiţie. Pe lângă Dan Dimitriu şi Laurenţiu Profeta, colaborează cu numeroşi compozitori români, precum: (în ordine alfabetică): Dan Ardelean, Dani Constantin, Mihai Constantinescu, Ion Cristinoiu, Edmond Deda, Adrian Enescu, Viorel Gavrilă, Petre Găluşanu, Mihai Ilie Gheorghe, Aurel Giroveanu, Dinu Giurgiu, Silviu Hera, Ştefan Kardoş, Jolt Kerestely, Liviu Larionescu, Alexandru Mandy, Aurel Manolache, Daniela Claudia Nacu, Marian Nistor, Mihai Vanica, Romeo Vanica, Vasile V. Vasilache, Cornel Vântu, Ionel Bratu-Voicescu, Adalbert Winkler.
Puţini ştiu că Marina Scupra a fost prima tânără interpretă care a colaborat cu Adrian Enescu, un pioner al muzicii electronice din România, atunci când acesta s-a hotărât să realizeze şi piese de muzică pop. Se întâmpla la sfîrşitul anului 1986, când muzicianul a făcut un pariu pe 1000 de lei (sumă mare pentru acea perioadă), că “va revoluţiona muzica pop românească”. Adrian Enescu i-a încredinţat Marinei Scupra două piese: “Castele de nisip” şi “O inimă de 16 ani” (piesă ce va fi încredinţată Loredanei Groza, în vara anului 1987). În februarie 1987, ambele piese sunt lansate la radio.
Printre succesele mai mici sau mai mari, lansate de Marina Scupra, se numără, în ordine cronologică: “Joc de copii” (Laurenţiu Profeta), “Fotografii din Bucureşti” (1983, Ionel Bratu Voicescu), “Baladă pentru dragostea mea” (1984, Laurenţiu Profeta), “Acum ce importanţă are?” (1984, Dan Dimitriu), “Drumul meu” (1984, Dan Dimitriu), “Dansul timpului” (1984, Dan Dimitriu), “Să nu spui nimănui” (1985, Dan Dimitriu), “Dar aşa e de când lumea, dragostea” (1985, Dan Dimitriu), “Zbor” (1986, Dan Dimitriu), “Va exista” (1986, Dan Dimitriu), “Nu te cred” (1987, Dani Constantin), “Suntem romantici” (1987, Romeo Vanica), “Doar tinereţea mea” (1987, Dan Dimitriu), “Ce dor mă cheamă” (1987, Dan Dimitriu), “Priviţi spre ziua ce-o să vină” (1988, Dan Dimitriu), “Puterea dragostei de om” (1988, Dan Dimitriu), “Nelipsitele-ntrebări” (1988, Dan Dimitriu), “Bat in geam iubirii” (1989, Dan Dimitriu), “Întoarce-te iubire” (1989, Mihai Vanica), “Un buchet de dor” (1991, Dan Dimitriu), “Un trifoi cu patru foi” (1992, Dan Dimitriu), “Doi cai sălbatici” (1993, Dan Dimitriu), etc.
În toamna anului 1985, preia de la Angela Similea rolul Corinei din musicalul “Corina” de Edmond Deda, după “Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, în regia lui Matei Alexandru. Marina Scupra a jucat în acest musical până în stagiunea teatrală 1986-1987, când se dăduseră deja peste 400 de reprezentaţii. Spectacolul s-a jucat la sala Savoy a Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti. Din distribuţie au mai făcut parte (în ordinea indicată de autor): George Paul Avram (care a preluat rolul lui Ştefan Valeriu de la Florin Piersic), Matei Alexandru (Bogoiu), Victor Moldovan, Vali Niculescu, Rodica Popescu-Bitănescu, Cella Tănăsescu, Alexandru Hasnaş, Vasile Filipescu, Mircea Constantinescu, Ortansa Stănescu şi compozitorul Edmond Deda, care a acompaniat la pian.
În 1985, are prima apariţie discografică solo cu single-ul “Marina Scupra”, alcătuit din piesele “ Copiii cartierului” de Aurel Giroveanu şi “La drum cu un cântec vesel” de Laurenţiu Profeta.
În 1987, îi apare primul album (LP şi Casetă audio), intitulat “Va exista”, care se bucură de succes. Albumul cuprinde piese de Dani Constantin (doar pe casetă audio), Dan Dimitriu, Laurenţiu Profeta, Romeo Vanica, Vasile V. Vasilache.
În 1989, figurează cu trei piese de Dan Dimitriu pe albumul “Marina, Marina, Marina” (1989), alături de Marina Florea şi Marina Voica.
În 1990, lansează albumul “Bat în geam iubirii”, ce conţine 9 piese de Dan Dimitriu. Acest album trebuia să apară în magazine la sfârşitul anului 1989 dar, datorită evenimentelor din 16-25 decembrie 1989, a fost lansat în 1990.
În 1986, participă la Concursul de Interpretare Intertalent din Praga (fosta Cehoslovacie), unde este distinsă cu Diploma de Specială a Juriului.
Pe 31 august 1988, la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia’88, participă cu piesa “Priviţi spre ziua ce-o să vină” (Dan Dimitriu), care a fost distinsă cu Premiul CC al UTC, la secţiunea “Creaţie”. Pentru că a apărut pe scenă cu o fustă scurtă, din cauza cenzurii regimului de atunci, timp de 6 luni, artista nu a mai avut voie să apară pe TVR (aşa cum am mai scris, singurul post TV din România de până în 1990). Din această cauză, Marina Scupra a lipsit şi din programul Revelion’89. Aceasta a fost singurul program tv de revelion din perioada 1984-1990, la care nu a fost prezentă.
Vocea Marinei Scupra poate fi auzită şi pe coloana sonoră a fimului artistic “Vacanţa cea mare” (data premierei, 13.03.1989) în regia lui Andrei Blaier şi pe muzica lui Dan Dimitriu.
În mai 1989, este trecută în cartea “Meridianele cântecului” (Editura Muzicală), scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea. În 1997, este trecută în cartea “Mică enciclopedie muzicală” (Editura Aius, Craiova) scrisă de Iosif Sava şi Luminiţa Vartolomei. Pe 05 februarie 2004, este trecută în cartea “Alternative Pop-Dance” (Editura Humanitas Educaţional), scrisă de Titus Andrei şi Daniela Caraman Fotea.
Evenimentele din decembrie 1989, care au adus mari schimbări, o prind la Bucureşti.
Participă şi la programul Revelion’90 al TVR, cu un clip la piesa “Întoarce-te, iubire”, lansată la Mamaia’89, care devenise deja un mare succes. O parte din program s-a filmat în perioada 12–17 noiembrie 1989, la Galeriile Comerciale „Omnia” din Ploieşti, unul dintre cele mai moderne centre comerciale din România de la acea vreme.
Aşa cum am mai scris, anii’90 au fost foarte tumultuoşi şi haotici pentru România. Mineriade, liberalizarea preţurilor, instabilitate financiară, şomaj, corupţie, privatizări şi, nu în ultimul rând, o democraţie prost înteleasă de mulţi. Bineînţeles că toate acestea au afectat profund şi muzica pop/uşoară românescă. Mulţi artişti fie s-au retras, fie s-au reprofilat, fie au plecat să cânte în străinătate.
Pe 04 decembrie 1990, Marina Scupra dă naştere unei fete, Antonia Dimitriu.
În 1991, după o pauză de un an, revine în lumea muzicală şi participă cu piesa “Un buchet de dor” (Dan Dimitriu), la prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional de Muzică Uşoară Bucureşti’91.
În 1992, revine pe scena aceluiaşi festival cu piesa “Cât lumea de mare” (Dan Dimitriu).
Tot în 1992, după o absenţă de trei ani, revine pe scena Festivalului de la Mamaia cu piesele “Rock’n’roll” (Secţiunea “Creaţie–Prime audiţii”) şi “Un trifoi cu patru foi” (Secţiunea “Creaţie–Şlagăre”), ambele pe muzica lui Dan Dimitriu şi versurile lui Carmen Aldea Vlad.
Marina Scupra mai fost prezentă pe scena Festivalului de la Mamaia, la ediţiile 1993, 1995, 1997.
Începând cu 1991, întreprinde turnee în străinătate, pentru comunităţile de români, în ţări precum: Canada, Germania, Norvegia, SUA.
În vara anului 1993, joacă în comedia “Concurs de seducţie”, realizată de TVR, la Costineşti. În cadrul acestui concurs, Horia Brenciu (aflat la debut), alături de alţi doi tineri, s-au luptat pentru a o cuceri pe Marina Scupra. Aceasta l-a ales pe Horia Brenciu.
În perioada 1993–2004, este angajată ca solistă vocală la Ansamblul Artistic „Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne. Aici este colegă cu artişti precum Carmen Rădulescu, Marian Nistor şi Bogdan Ioniţă.
În 1999, are o colaborare inedită cu Marian Nistor, care îi încredinţează piesa “Încet amurgeşte”, pe versurile lui Gigore Vieru. În acelaşi an, piesa este inclusă pe albumul “Formaţia Savoy – Best vol. 2”, apărut la Casa de discuri Metropol.
Pe la mijlocul anilor’90, începe să scrie versuri. Prima piesă la care semnează versurile este “Îţi aminteşti”, pe muzica lui Dan Dimitriu, interpretată de Sirma Guci. Piesa a fost preluată ulterior şi de Marina Scupra. Scrie versurile şi pentru “Sunt şi eu un om ca oricare” (muzica: Dan Dimitriu), interpretată de Mirabela Dauer. De asemenea, mai scrie versurile pentru o serie de piese de Dan Dimitriu sau preluate din repertoriul internaţional, interpretate chiar de ea, cum ar fi: “Ce-ai făcut cu viaţa mea?”, “Nu sunt înger”, “Nu te întoarce”, “Te iubesc”, “Trece vremea”.
De asemenea, după 1996, înregistrează piese din repertoriul internaţional, în special din folclorul grec sau sârb. Printre acestea, se numără şi “Nu există iar”, “O iubire ca-n poveşti”, “Şi tu şi eu”, toate trei pe versurile lui Dan Ioan Panţoiu.
Ultima participare a Marinei Scupra la o competiţie de muzică pop/uşoară românească are loc pe 28 august 1997, tot la Festivalul de la Mamaia, unde prezintă piesa “Doamne, priveşte spre lume” (muzica: Dan Dimitriu, versurile: Marina Scupra), la secţiunea “Creaţie–Prime audiţii”.
Pe 11 ianuarie 2000, dă naştere unui băiat, Dragoş Dan.
În 2001, absolvă cursurile Facultăţii de Drept a Univeristăţii “Titu Maiorescu”.
În perioada 1997-2012, realizează backgroundul vocal pentru albumele unor artişti de renume, precum Alexandru Arşinel. Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu sau Cornelia Rednic.
La sfârşitul anului 2004, se departe de Dan Dimitriu şi îşi întrerupe activitatea la Ansamblul Artistic „Ciocârlia” al Ministerului Afacerilor Interne. Tot atunci, apare şi la emisiunea “Cei mai frumoşi ani” (Antena 1). Aceasta va fi şi ultima apariţie TV importantă a artistei, pentru o lungă perioadă.
Curând, Marina Scupra se recăsătoreşte cu sportivul Claudiu Piţigoi (fost voleibalist de performanţă). Cei doi, alături de băiatul artistei, s-au mutat la Constanţa.
În perioada aprilie 2006 – septembrie 2013, este profesoară de Canto Muzică Uşoară la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Constanţa (actualul Centrul Cultural Judeţean Constanţa “Theodor Burada”).
În toamna anului 2013, Marina Scupra, împreună cu familia, revin la Bucureşti.
În perioada 01 octombrie 2013 – 31 august 2014, ca şi colaborator, este profesoară de Canto Muzică Uşoară la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti.
În ultimii ani, vara, cântă la nişte localuri din staţiunea Venus de pe litoral. De asemenea, cântă la evenimente private, având un program foarte variat şi atractiv.
Începând cu 2011, apare la importante emisiuni TV, precum: “Dincolo de aparenţe” (Antena 1, 12 iunie 2011), “O dată-n viaţă” (TVR, 2012), “Star Matinal” (Antena Stars, 13 martie 2014), “Familia Favorit” (Favorit TV, 07 decembrie 2014 şi 16 august 2016, la cea din urmă ediţie a primit şi Trofeul “Artă pentru Eternitate”), “Ieri-Azi-Mâine” (TVR2, 22 aprilie 2015 şi 10 decembrie 2016), “Estrada TV” (04 iunie 2015), “Cântec, joc şi veselie” (TVH, martie 2016), “Te cunosc de undeva” (Antena 1, 24 septembrie 2016).
În primele ore ale zilei de 24 decembrie 2016, chiar de ziua ei, este invitata lui Andrei Partoş, la populara emisiune “Psihologul Muzical” (Radio România Actualităţi) unde, timp de patru ore, oferă cel mai lung şi complex interviu din cariera ei.
Cine ar fi crezut că aceasta va fi ultima aniversare a Marinei Scupra? Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare şi s-a oprit pe 30 iulie 2017.
În numărul 644, din 07–12.09.2017, din revista “Taifasuri”, la aproape două luni după plecarea ei, este lansat CD-ul “Cine te-a iubit?”, semnat Marina Scupra.
În interviul acordat lui Dan Iorga pentru revista “Ecran-Magazin”, nr.13 (159), din 04–10 aprilie 1994, Marina Scupra a declarat:
“Se spune că oamenii născuţi în zodia mea (zodia Capricornului) se aseamănă cu o căpriţă care, urcând din piatră în piatră pe munte, la un moment dat cade, dar se ridică şi o ia de la capăt. Cam aşa aş putea să mă definesc cel mai bine. M-am apucat de această meserie nu pentru a duce o viaţă mai uşoară, ci pentru că am iubit-o, renunţând la tot pentru ea, dorind să aduc puţină bucurie în sufletele oamenilor.”
După cum aţi observat în cele scrise mai sus, Marina Scupra are locul ei binemeritat în istoria muzicii pop/uşoare româneşti.
Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească în pace şi lumină!
Mai jos puteţi citi discografia, palmaresul şi participările Marinei Scupra la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale.
PARTICIPĂRI FESTIVALURI ŞI CONCURSURI NAŢIONALE
FESTIVALUL TINEREŢII DE LA AMARA (IALOMIŢA, 1968 – )
Ediţia 15 (29 iulie – 01 august 1982)
Participare în concurs
Ediţia 18 (01 – 04 august 1985)
Recital
Ediţia 22 (03 – 06 august 1989)
Recital
Ediţia 24 (01 – 04 august 1991)
Recital
Ediţia 26 (30 iulie – 01 august 1993)
Recital
FESTIVALUL INTERJUDEŢEAN DE MUZICĂ UŞOARĂ “LOTCA DE AUR”, BRĂILA
Ediţia 14 (22 – 25 septembrie 1983)
Trofeul şi Premiul Special al Juriului
FESTIVALUL CONCURS “TOAMNA CULTURALĂ BĂCĂUANĂ”, BACĂU
Ediţia 12 (02 – 06 noiembrie 1983)
Secţiunea “Muzică Uşoară”
Premiul I (Marele Premiu)
CONCURSUL INTERJUDEŢEAN DE INTERPRETARE A MUZICII POPULARE ŞI UŞOARE ROMÂNEŞTI “STEAUA LITORALULUI”, CONSTANŢA
Ediţia 14 (08 – 11 aprilie 1984, Constanţa)
Secţiunea “Muzică Uşoară”
Premiul III
CONCURSUL TINERILOR INTERPREŢI DE MUZICĂ UŞOARĂ “BUCUREŞTI” (1968-1988)
Ediţia 08 (19 – 23 mai 1984)
Secţiunea “Creaţie”
“Dâmboviţă, apă dulce” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul II
Secţiunea “Interpretare”
Marina Scupra – Premiul Special al Juriului
“Fotografii din Bucureşti” (m: Ionel Bratu Voicescu; t: George Ţărnea)
“Nani, nani, Făt-Frumos” (m: Dan Dimitriu; t: George Ţărnea)
FESTIVALUL NAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ DE LA MAMAIA (Teatrul de Vară din Mamaia, 1963-2012)
Mamaia’83 (26 – 30 august 1983) – Ediţia 12 / 13
Secţiunea “Interpretare”
Marina Scupra – Premiul Tinereţii
“Bună seara, ţara mea” (m: Vasile Veselovski; t: Mihai Maximilian)
“Joc de copii” (m: Laurenţiu Profeta; t: George Mihalache)
Mamaia’84 (29 august – 02 septembrie 1984) – Ediţia 14
Secţiunea “Creaţie”
“Acum ce importanţă are?” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
“Drumul meu” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul II
Secţiunea “Interpretare”
Marina Scupra – Trofeul Secţiunii Interpretare
“Marea mea iubire, tinereţea mea” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
“Baladă pentru dragostea mea” (m: Laurenţiu Profeta; t: Roxana Popescu) – primă audiţie
Microrecital în seara de gală
Mamaia’85 (28 august – 01 septembrie 1985) – Ediţia 15
Secţiunea “Creaţie”
“Dar aşa e de când lumea dragostea” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
“Lumea amintirilor” (m: Aurel Manolache; t: Saşa Georgescu) – Premiul Special al Juriului
“Seri de dans la Costineşti” (m: Laurenţiu Profeta; t: Roxana Popescu) – piesă prezentată în afara concursului
“Visul meu” (m: Silviu Hera; t: George Oprea)
RECITAL
Mamaia’86 (27 – 31 august 1986) – Ediţia 16
Secţiunea “Creaţie”
“Bine că pe lume este dorul” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – i: Marina Scupra şi Alexandru Oros – Premiul CC al UTC
“Nopţi cu stele (la Mamaia)” (m: Dan Ardelean; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – Premiul Centralei ONT Litoral
RECITAL
Mamaia’87 (26 – 30 august 1987) – Ediţia 17
Secţiunea “Creaţie”
“Doar tinereţea mea” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
“Suntem romantici” (m: Romeo Vanica; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
Mamaia’88 (31 august – 04 septembrie 1988) – Ediţia 18
Secţiunea “Creaţie”
“Priviţi spre ziua ce-o să vină” (m: Dan Dimitriu; t: Dan V. Dumitriu) – Premiul CC al UTC
Mamaia’89 (30 august – 03 septembrie 1989) – Ediţia 19
Secţiunea “Creaţie”
“Întoarce-te, iubire” (m: Mihai Vanica; t: Gina Teodorescu) – Laureată
“Să dăruim pământului” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea Vlad)
Mamaia’92 (16 – 19 august 1992) – Ediţia 22
Secţiunea “Creaţie” – Prime audiţii
“Rock’n’roll” (m: Dan Dumitriu; t: Carmen Aldea Vlad)
Secţiunea “Creaţie” – Şlagăre
“Un trifoi cu patru foi” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea Vlad)
Mamaia’93 (22 – 25 iulie 1993) – Ediţia 23
Secţiunea “Creaţie” – Prime audiţii
“Steaua de noroc” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea Vlad)
Mamaia’95 (26 – 30 iulie 1995) – Ediţia 25 – ediţie aniversară (25 de ediţii)
Microrecital în cadrul Retrospectiva Mamaia – 53 de melodii
Mamaia’97 (28 august – 01 septembrie 1997) – Ediţia 27
Secţiunea “Creaţie – Prime audiţii”
“Doamne, priveşte spre lume” (m: Dan Dimitriu; t: Marina Scupra)
CONCURSUL TV “ŞLAGĂRE ÎN DEVENIRE” (1980 – 1987) (participările de la acest concurs au fost preluate din cartea “Titus Munteanu – un lord al micului ecran” de Octavian Ursulescu, Editura Pro Universitaria, Bucureşti 2017) – în paranteză este trecută data difuzării la TVR
Ediţia 12 – Melodiile Bucureştiului (26 noiembrie 1983)
“Fotografii din Bucureşti” (m: Ionel Bratu Voicescu; t: Renata Gheorghiu)
Ediţia 13 – Ediţie specială de Anul Nou (02 ianuarie 1984)
“Oameni, să nu uităm!” (m: Viorel Gavrilă; t: Eugen Rotaru)
Ediţia 14 – Primăvara Tinereţii Noastre (02 mai 1984)
“Marea mea iubire, tinereţea mea” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul de Popularitate, Premiul Tinereţii
Ediţia 15 – Vară Românească (21 iulie 1984)
“Nu ştiu ce s-a întâmplat” (m & t: Edmond Deda)
Ediţia 16 – Toamnă Românească (toamna 1984)
“Toamnă, bine ai venit” (m: Dinu Giurgiu; t: Eugen Rotaru)
Ediţia 18 (15 iunie 1985)
“Să nu spui nimănui” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul Juriului
Ediţia 20 (13 decembrie 1986)
“Dragoste, de-aş fi eu ca tine” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
Ediţia 21 (12 decembrie 1987, difuzată pe 26 decembrie 1987) – ultima ediţie
“Ce dor mă cheamă” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
CONCURSUL DE CREAŢIE DE MUZICĂ UŞOARĂ ROMÂNEASCĂ MELODIILE ANULUI (Sala Polivalentă, 1979 – 1987)
Melodii’83 (06 – 11 martie 1984) – Ediţia 05
Secţiunea “Lucrări în primă audiţie”
“Veniţi pe strada cu copii” (m: & t: Alexandru Mandy) – Premiul I
“Rândunica” (m: & t: Liviu Larionescu)
Secţiunea “Lucrări de muzică de dans în primă audiţie”
“Acelaşi cântec” (m & t: Ştefan Kardoş)
Melodii’84 (14 – 17 februarie 1985) – Ediţia 06
Secţiunea “Melodiile anului 1984”
“Baladă pentru dragostea mea” (m: Laurenţiu Profeta; t: Roxana Popescu) – piesă prezentată în afara concursului
“Drumul meu” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
“Fotografii din Bucureşti” (m: Ionel Bratu Voicescu; t: George Ţărnea)
Secţiunea “Melodii de dans în primă audiţie”
“Dansul timpului” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Menţiune
Melodii’85 (13 – 16 februarie 1986) – Ediţia 07
Secţiunea “Din melodiile anului 1985”
“Dar aşa e de când lumea dragostea” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
“Lumea amintirilor” (m: Aurel Manolache; t: Saşa Georgescu)
“Să nu spui nimănui” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru)
Secţiunea “Muzică de dans în primă audiţie”
“Bine aţi venit” (m: Viorel Gavrilă; t: Eugen Rotaru)
“Du-te noapte” (m: Laurenţiu Profeta; t: Roxana Popescu) – piesă prezentată în afara concursului
“Va exista” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul CC al UTC
Melodii’86 (30 ianuarie – 01 februarie 1987) – Ediţia 08
“Pace pentru viitor” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul CC al UTC
Melodii’87 (11 – 13 martie 1988) – Ediţia 09 – ultima ediţie
“Nu te cred” (m: Dani Constantin; t: Eugen Rotaru)
“Suntem romantici” (m: Romeo Vanica; t: Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
CONCURSUL DE MUZICĂ DE DANS DE LA COSTINEŞTI (1985 – 1989)
Ediţia 01 (Sala Polivalentă din Bucureşti, 30 – 31 octombrie 1985)
“Să nu ne spunem la revedere” (m: Ion Cristinoiu; t: Roxana Popescu)
“Zbor” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul II
Ediţia 02 (Teatrul de Vară din Costineşti, 10 – 12 iulie 1987)
“Cât eşti de tânăr” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Locul I
“Nu e noapte, nu e zi” (m: Ion Cristinoiu; t: Angel Grigoriu)
“Nu te cred” (m: Dani Constantin; t: Eugen Rotaru)
Ediţia 03 (Teatrul de Vară din Costineşti, 08 – 10 septembrie 1989)
“Ora dansului” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea Vlad) – Menţiune
CONCURSUL CÂNTECULUI POLITIC PENTRU TINERET (Sala Radio, 1975 – 1988)
Ediţia 05 (12 – 14 aprilie 1984)
Secţiunea „Muzică Uşoară”
“Gând sublim” (m: Mihai Ilie Gheorghe; t: Rodica Popescu)
“Vârsta epocii de aur” (m: Ion Cristinoiu; t: Mircea Block) – Mențiune
Ediţia 06 (18 – 20 aprilie 1986)
Secţiunea „Muzică Uşoară”
“Ani frumoşi” (m: Mihai Vanica; t: Aristide Mircea)
Ediţia 07 (15 – 17 aprilie 1988)
Secţiunea „Muzică Uşoară”
Participare
FESTIVALUL CÂNTECULUI OSTĂŞESC (Sala Radio, 1972 – 1988)
Ediţia 07 (12 – 14 aprilie 1984)
Secţiunea „Muzică Uşoară”
“În vatra noastră scumpă, România” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul Biroului UTC din Consiliul Superior al Armatei
“La revedere, băieţi” (m: Aurel Giroveanu; t: Aurel Felea) – Mențiune
Ediţia 08 (10 – 14 octombrie 1986)
“Hei, bravi ostaşi” (m: Dan Dimitriu; t: Eugen Rotaru) – Premiul II
Ediţia 09 (15 – 19 octombrie 1988)
Secţiunea “Muzică Uşoară”
“O inimă bătând” (m: Dan Dimitriu; t: Ovidiu Dumitru) – Premiul III
CONCURSUL CÂNTECULUI MUNCITORESC, PATRIOTIC ŞI REVOLUŢIONAR
Ediţia 03 (24 – 26 octombrie 1984)
“Ţara mea, e ţara hărniciei” (m: Aurel Giroveanu; t: Aurel Felea) – Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor
“Floarea muncii, floarea vieţii” (m: Ion Cristinoiu; t: Mircea Block) – Premiul CC al UTC
Ediţia 04 (iunie 1986)
“Sub zări de veşnic Mai” (m: Ion Cristinoiu; t: Angel Grigoriu) – Premiul II
FESTIVALUL ŞI CONCURSUL INTERNAŢIONAL DE MUZICĂ UŞOARĂ BUCUREŞTI (Sala Palatului, 1991–1993)
Bucureşti’91 (03 – 07 Iulie 1991)
Concursul de creaţie
“Un buchet de dor” (m: Dan Dimitriu) – i: Marina Scupra / Caronne (Olanda)
Bucureşti’92 (06 – 10 Mai 1992)
Concursul de Creaţie
“Cât lumea de mare” (m: Dan Dimitriu; t: Carmen Aldea Vlad) – i: Marina Scupra / Elba (SUA)
CONCURSUL DE INTERPRETARE “INTERTALENT” DE LA PRAGA (FOSTA CEHOSLOVACIE)
Ediţia din 1986
Diploma de Specială a Juriului.
COLOANA SONORĂ
Vacanţa cea mare (13.03.1989) regia: Andrei Blaier; muzică: Dan Dimitriu
DISCOGRAFIE SOLO
Marina Scupra (1985, 45-ST-EDC 10780) – Single
01. Copiii cartierului (Aurel Giroveanu/Ştefan Iureş)
02. La drum cu un cântec vesel (Laurenţiu Profeta/Flavia Buref)
Va exista (1987, Electrecord ST-EDE 03200, STC 00470) – LP & Casetă Audio
01. Va exista (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
02. Cine-ar crede că nu m-ai uitat? (Laurenţiu Profeta/Roxana Popescu)
03. Doar vântul va şti (Dan Dimitriu/Eugen Patriche)
04. Te rog să mă crezi (Laurenţiu Profeta/Constantin Cârjan)
05. Balada pentru dragostea mea (Laurenţiu Profeta/Roxana Popescu)
06. Iubirea mea-i o simfonie (Romeo Vanica/Nicolae Dumitru)
07. Minunile dragostei (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
08. De dragul tău şi pentru toată viaţa (Vasile V. Vasilache/Eugen Rotaru)
09. Să nu spui nimănui (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
Bonus Casetă Audio
Dragoste, să rămâi cu mine (Dan Dmitriu/Eugen Rotaru)
Nu te cred (Dani Constantin/Eugen Dumitru)
Vis de mâine (Dan Dimitriu/Nicolae Dumitru)
Marina, Marina, Marina (1989, Electrecord ST-EDE 03500) – LP (album cu piesele artistelor Marina Florea, Marina Scupra, Marina Voica)
02. Vocea ta (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
05. Priviţi spre ziua ce-o să vină (Dan Dimitriu/Dan V. Dumitriu)
08. Nelipsitele-ntrebări (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
Bat în geam iubirii (1990, Electrecord, ST-EDE 03761) – LP
Muzica: Dan Dimitriu
01. Bat în geam iubirii (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
02. Puterea dragostei de om (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
03. Să dăruim pământului doar flori (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
04. Val de stele (Dan Dimitriu/Andreea Andrei)
05. De bun rămas (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
06. Lacrimi reci (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
07. Noapte şi zi (Dan Dimitriu/Aurel Storin)
08. Nostalgia amintirilor (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
09. Tu ştii (Dan Dimitriu/Aurel Storin)
Cine te-a iubit? (nr.644, 07.09.2017, Taifasuri Media 17006) – CD
Autorii pieselor nu sunt scrişi
01. Cine te-a iubit?
02. Ce-ai făcut cu viaţa mea?
03. Cât te-am căutat
04. Doi cai sălbatici
05. Iartă-mă
06. Îţi aminteşti?
07. Nu ştie nimeni
08. Nu sunt înger
09. Nu ţi-am spus la revedere
10. O iubire ca-n poveşti
11. Te iubesc!
12. Trece vremea
13. Un trifoi cu patru foi
14. Întoarce-te, iubire
DISCOGRAFIE COLECTIVĂ
Melodii de neuitat I (1984, Electrecord ST-EDE 02434/02435) – LP
Discul 1
09. Primul sărut (Ion Vasilescu/N Vlădoianu, Nicuşor Constantinescu)
Discul 2
04. Pentru prima oară-n viaţa mea iubesc (Ion Vasilescu/Ion Vasilescu, Vasile Vasilache, Ştefan Cristodulo)
Melodii de neuitat II (1984, Electrecord ST-EDE 02518/02519) – LP
Discul 1
01. Primul ghiocel (Elly Roman/Aurel Felea)
Mamaia’84 (1) (1984, Electrecord ST EDE 02631) – LP
04. Drumul meu (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
Mamaia’84 (2) (1984, Electrecord ST EDE 02632) – LP
07. Acum ce importanţă are? (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
Concursul Cântecului Politic pentru tineret – Ediţia a-V-a 1984 (1984, Electrecord ST-EDE 02578 a/b) – 2 LP
B7. Gând sublim (Mihai Ilie Gheorghe/Rodica Popescu)
Melodii’84 (1) (1984, Electrecord ST EDE 02636) – LP
01. Baladă pentru dragostea mea (Laurenţiu Profeta/Roxana Popescu)
07. Fotografii din Bucureşti (Ionel Bratu Voicescu/George Ţărnea)
Festivalul Cântecului Ostăşesc – 1984 Muzică Uşoară (1984, Electrecord ST-CS 0183) – LP
05. În vatra noastră scumpă, România (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
09. La revedere, băieţi (Aurel Giroveanu/Aurel Felea)
O seară la discotecă (2) (1985, Electrecord ST EDE 02713) – LP
10. Dansul timpului (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
O seară la discotecă (3) (1985, Electrecord ST EDE 02714) – LP
05. Două paralele (Aurel Giroveanu/Aurel Felea) – în duet cu Vasile Filipescu
Mamaia’85 (1) (1985, Electrecord ST EDE 02769) – LP
03. Dar aşa e de când lumea dragostea (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
12. Visul meu (Silviu Hera/George Oprea)
Mamaia’85 (4) (1985, Electrecord ST EDE 02772) – LP
01. Lumea amintirilor (Aurel Manolache/Saşa Georgescu)
11. Seri de dans la Costineşti (Laurenţiu Profeta/Roxana Popescu) – melodie în afara concursului
Melodii’85 (2) (1986, Electrecord ST-EDE 02852) – LP
09. Să nu spui nimănui (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
Melodii’85 – Dans (1) (1986, Electrecord ST EDE 02853) – LP
04. Va exista (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
12. Du-te noapte (Laurenţiu Profeta/Roxana Popescu) – în afara concursului
Mamaia’86 (1) (1986, Electrecord ST EDE 02991) – LP
10. Bine că pe lume este dorul (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru) – în duet cu Alexandru Oros
Mamaia’86 (4) (1986, Electrecord ST EDE 02994) – LP
02. Nopţi cu stele (Dan Ardelean/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
Melodii’86 (4) (1987, Electrecord ST EDE 03075) – LP
04. Pace pentru viitor (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
Mamaia’87 (1) (1987, Electrecord ST EDE 03195) – LP
04. Doar tinereţea mea (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
06. Suntem romantici (Romeo Vanica/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
Melodii’87 (1) (1987, Electrecord ST EDE 03291) – LP
08. Nu te cred (Dani Constantin/Eugen Rotaru)
Mamaia’88 (1) (1988, Electrecord ST EDE 03432) – LP
11. Priviţi spre ziua ce-o să vină (Dan Dimitriu/Dan V. Dumitriu)
Puterea dragostei – Şlagăre (1989, Electrecord ST-EDE 03553, STC 00600) – LP & Casetă audio
06. Suntem romantici (Romeo Vanica/Angel Grigoriu)
Mamaia’89 (1) (1989, Electrecord ST-EDE 03621) – LP
06. Întoarce-te, iubire (Mihai Vanica/Gina Teodorescu)
Mamaia’89 (2) (1989, Electrecord ST-EDE 03622) – LP
07. Să dăruim pământului (Dan Dimitriu/Carmen Aldea Vlad)
Mirabela Dauer – Dacă nu te-aş iubi (1996, Electrecord EDE 04407, STC 001106) – LP & Casetă Audio
Bonus pe casetă audio:
Sunt şi eu un om ca oricare (Dan Dimitriu/Marina Scupra)
Mirabela Dauer – Nu te părăsesc, iubire (1997, Roton RoMC 3061) – Casetă Audio
Background vocal: Marina Scupra
Formaţia Savoy – Best vol. 2 (1999, Metropol MCD 138) – CD
09. Încet amurgeşte (Marian Nistor/Grigore Vieru)
Gabriel Dorobanţu – C’est la vie (1999, Electrecord, EDC 316, STC 001318) – CD şi
Casetă Audio
Backing Vocals: Marina Scupra
Gabriel Dorobanţu – Autograf (2001, Electrecord EDC 446, STC 001434) – CD şi
Casetă Audio
11. O mie şi una…de nopţi (Igor Mazurov/Viorela Filip & Georgette Voinovan) – Background vocal: Carmen Rădulescu şi Marina Scupra
Gabriel Dorobanţu – În lumea romantică (2003, Electrecord EDC 527) – CD
Backing Vocals: Marina Scupra
Mirabela Dauer – De ce oare? (2003, Electrecord EDC 578, STC 001529) – CD & Casetă Audio
Backing Vocals: Marina Scupra
Alexandru Arşinel – O strângere de mână (2004, Electrecord EDC 607) – CD
Backing Vocals: Marina Scupra
124 Şlagăre, pe versuri de Eugen Rotaru – The Best Romanian Pop Music vol.1 (2004, Muzica 2001 020 / 2006, Star Media Music SMM 106) – CD
13. Dar aşa e de când lumea dragostea (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
124 Şlagăre, pe versuri de Eugen Rotaru – The Best Romanian Pop Music vol.2 (2004, Muzica 2001 020 / 2006, Star Media Music SMM 106) – CD
19. Să nu spui nimănui (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
124 Şlagăre, pe versuri de Eugen Rotaru – The Best Romanian Pop Music vol.3 (2004, Muzica 2001 020 / 2006, Star Media Music SMM 106) – CD
05. Acum ce importanţă are? (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
14. Va exista (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
124 Şlagăre, pe versuri de Eugen Rotaru – The Best Romanian Pop Music vol.5 (2004, Muzica 2001 020 / 2006, Star Media Music SMM 106) – CD
07.Dansul timpului (Dan Dimitriu/Eugen Rotaru)
Alexandru Arşinel – Melodii Latino (2007, Eurostar E 154) – CD
Backing Vocals: Marina Scupra
Antologia muzicii ușoare românești 5 (2007, Star Media Music/UCMR/Societatea Română de Radiodifuziune 038) – CD
18. Mi-e dor (Dan Dimitriu/Marina Scupra) – Cornelia Rednic
Cornelia Rednic – Mi-e dor (2012, Eurostar E 677) – CD promoțional
Backing Vocals: Marina Scupra
Bucureşti (Capitalele muzicii) (2014, Reader’s Digest 35000021) – 3 CD
CD 03 – Viață frumoasă în București
09. Fotografii din Bucureşti (Ionel Bratu Voicescu/George Ţărnea)
Best of Mihai Vanica – Dragă mamă… (2016, Eurostar E 925) – CD
01. Întoarce-te, iubire (Mihai Vanica/Gina Teodorescu)
AUTOR
MIRCEA NICOLAU
Mi-a placut ce am citit. Felicitari pentru efort!
Va multumesc!
Extraordinara Marina Scupra!
O artista Uriasa!
Eram fan Marina Scupra si a celorlalte doua, Marina Florea, Marina Voica. Le fredonam cantecele si ma incantau la fiecare aparitie, dar ce am citit aici despre Marina Scupra …
este impresionant!
Felicitari domnul Mircea Nicolau pentru acest frumos Topromanesc!
Va multumesc mult!!!!!!