Seara a doua a festivalului Dan Spătaru. Sensibilitate, energie și sinceritate

Seara a doua festivalului internațional de muzică ușoară Dan Spataru s-a încheiat după ce și ultimii 11 concurenți au evoluat în fața juriului condus de dirijorul Voicu Enăchescu, dar și după două recitaluri deosebite susținute de Sandavietnam Ladoși  și Adrian Daminescu.

Startul celei de-a doua seri a fost dat de concurentul Nguyen Vab Hung venit la festival, dar nu pentru prima dată, în calitate de concurent, tocmai din Vietnam.  Tînărul de 34 de ani a interpretat cu o sensibiliate aparte, de la Dan Spătaru piesa “Îți pare rău” din repertoriul lui Dan Spătaru, de altfel una din cele mai cântate în seara a doua a concursului, alături de “Să cântăm chitara mea” sau “Nicio lacrimă”.

marco-sentieriDe departe, revelația festivalului a fost italianul Marco Sentieri, văzut deja ca un pretendent la marele trofeu care va fi decernat în seara asta. Italianul de 31 de ani  a cântat piesa lui Dan Spătaru “Nicio lacrimă” și o melodie din repertoriul țării sale. Simpaticul solist a reușit să paralizeze sala cu prezența sa plină de aplomb, cu vocea plină și siguranța afișată pe parcursul ambelor piese. De altfel, inclusiv președintele juriului, Voicu Enăchescu, pe care l-am abordat imediat după concursul celei de-a doua seri, ne-a spus că a remarcat în mod deosebit un italian, acesta nedorind să dea nume pentru a păstra suspansul premiilor acordate duminică seară. În seara a doua de concurs, Italia l-a mai avut reprezentant doar pe Luis Navarro de 26 de ani, și acesta cu o prezență deosebită. El a cântat de la Dan Spătaru piesa “Amintiri, amintiri”.

Voicu Enăchescu, care este în juriul festivalului de 6 ediții, a declarat:

“Au fost și mai buni concurenții la edițiile trecute. Anul acesta, însă, concurenții au fost mai tineri decât de obicei și asta a fost marele avantaj. Am avut tineri de 16-17 ani cărora le place să cânte muzică ușoară”.

Mezina concursului, Koc Yasemin Maria, reprezentanta Turciei, a intrat în concurs cu piesa lansată de Dan Spătaru “Nicio lacrimă”, dar și una din repertoriul țării sale. Tânăra de 17 ani este însă româncă, având etnia turcă, după tatăl ei născut în această țară.

Așteptate în concurs au fost și fetele din grupul Sea Girls tocmai faptului că au preferat să cânte în duet și nu separat. Cele două, Alina Dragomir de 21 de ani și Iulia Constandin de 18 ani, cea din urmă cunoscută de pe scenele festivalurilor muzicale pentru participările solo, au interpretat piesa lui Adrian Romcescu, lansată de Mălina sanda-ladosiOlinescu “Mi-e dor de tine”, o alegere nu prea inspirată date fiind versurile de dragoste ale melodiei. Așa cum era cântată și prezentată piesa de cele două, părea că cele două își fac reciproc declarații de dragoste.  De la Dan Spătaru duetul a interpretat piesa  “Se întâmplă câteodată”, mai rar ascultată în festival.

Seara a continuat cu recitalul așteptat de publicul din Medgidia susținut de Sanda Ladoși, o prezență caldă și sensibilă. Sanda și-a împărțit recitalul în două. În prima parte a cântat câteva piese din repertoriul ei, dar cu negativ și playback, iar în  partea a doua alături de orchestra condusă de Ionel Tudor. De altfel, chiar ea a recunoscut în fața sanda-ladosi-2publicului că altfel sună muzica atunci când spatele unui artist se află asemenea muzicieni. Alături de instrumentiștii care i-au acompaniat și pe tinerii interpreți în concurs, cu un adevărat profesionalism, Sanda a cântat o piesă lansată la începutul anilor ’90 de Laura Stoica, compusă de Ionel Tudor și Andreea Andrei, respectiv “Ai fost laș”, artista reușind să aducă emoții în sala casei de cultură, dar și un val puternic de aplauze. N-au lipsit șlagărul care a consacrat-o “Când vine seara” și inegalabila melodie “Power of love” lansată de Jennifer Rush.

Seara s-a încheiat cu recitalul sensibil, ușor haios și sincer al cântărețului Adrian Daminescu, cel despre care se spune că are cea mai bună voce masculină de la noi la ora actuală. A cântat piesele lui care l-au adus la inima publicului printre care amintim “Și m-am îndrăgostit de tine” sau “Într-o zi” dar și versiunea românească creată de el pentru celebrul “You raise me up”. Deși avea programate doar cinci piese pentru recital, datorită publicul cald de la Medgidia, Daminescu aproape că și-a dublat timpul pe scena festivalului.  Un moment deosebit l-a constituit interpretarea piesei “România” pe care solistul a dedicat-o președintelui juriului, Voicu Enăchescu, prezent în juriu. Emoția interpretării, versurile de o profunzime aparte au determinat publicul să se ridice în picioare pentru a aplauda intens sublimul moment.

daminescuImediat ce s-a făcut ora 24.00,publicul aflat în picioare i-a intonat refrenul “mulți ani trăiască” pentru că pe 2 octombrie solistul își aniversa ziua de naștere. Fiind un recital în cadrul unui festival dedicat marelui Dan Spătaru, nu au lipsit piesele din repertoriul popularului artist sau balada interpretată de Daminescu în memoria lui Dan Spătaru. Recitalul s-a încheiat în aplauzele furtunoase ale publicului și, deși publicul a cerut în continuu biss, artistul le-a mulțumit cu mâna la inimă spunându-le simplu: “eu sunt la picioarele dvs”, parafrazându-l pe prezentatorul Octavian Ursulescu, care odată ce Daminescu a ieșit din scenă și publicul aplauda a spus: “Adrian, publicul este la picioarele tale”.

Festivalul continuă, duminică, la Medgidia, cu seara de gală, când vom afla cine vor fi fericiții câștigători. În recital este așteptată solista Lora.

Mai multe fotografii din a doua seara a festivalului aici.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.