Titus Andrei despre compozitorul Ion Vasilescu și o piesă specială

N-am mai  vorbit demult despre Ion Vasilescu, adevăratul creator al sitlului național în muzica ușoară. Melodiile sale continuă să comunice cu generațiile de ascultători și vor rămâne, cu siguranță, în istoria genului, însoțind memoria și afecțiunea marelui public. De ce? Pentru că un repertoriu mai românesc de atât nici  că se poate, dacă-mi permiteți expresia.

Din 1930, la 27 de ani, Ion Vasilescu trece definitiv de la muzica simfonică la cântecul mic, evident, ca întindere, și compune pentru Teatrul Alhambra. Sunt consemnate succes după succes, spectacol după spectacol.

1938 – revista Constelația Alhambra. Maria Tănase cântă în premieră Mi-am pus busuioc în păr și Habar n-ai tu. Se cântă, de asemenea, Tangou miraj și Inelul de logodnă, această piesă fiind preluată de Alin Noreanu pentru primul program al Televiziunii Române, Revelion ’57 cu mari cântăreți ai vremii: Maria Tănase, Dorina Drăghici, Aida Moga, Gigi Marga, Nicolae Nițescu, George Bunea, Wily Donea sau Dorel Livianu. Aleg piesa Inelul de logodnă. Am și un motiv. Pe cât de simplă pare, pe atât de complicată a fost pentru toți cei care au cântat-o. Urmăriți intervalele. Pe ici pe colo, prin părțile esențiale, nici Alin Noreanu n-a făcut excepție și totuși, Inelul

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.