Titus Andrei. Momente de colecție. Anul 1968

Trecut-au anii. 1968. Momente de colecție.

“Se așează bruma peste vii/ De ce nu-mi vii?/De ce nu-mi vii?”

Versuri eminesciene, cunoscute de toată lumea, transpuse muzical de-a lungul anilor sub formă de lieduri, romanțe sau lucrări corale. Către finalul vieții, însuși Eminescu și-a auzit poezia pusă pentru prima dată pe muzică de George Ștefănescu, unul dintre compozitorii importanți ai perioadei.

Anii trec, apar fel de fel de piese muzicale cu titlul: “De ce nu-mi vii” iar în 1968, se imprimă la radio cea dintâi variantă pop, mare succes pentru formația Coral, una dintre atracțiile acelor ani în rândul tinerei generații.

Tot pe versuri de Eminescu, “Somnoroase păsărele”, formația Roșu și negru, lider Nancy Brandes, efectuiază în 1968 prima înregistrare în studioul de Radio Iași. Noutatea trupei. La baterie, puștiul Ovidiu Lipan Țăndărică.

„Cerbul de aur”, martie 1968, prima ediție. Câștiga Jacques Hustin din Belgia. De la noi participă Anca Agemolu, Margareta Pâslaru și Dan Spătaru. A fost propus și Aurelian Andreescu, dar nu a plăcut cuiva acolo sus.

Dan Spătaru a cântat “Nu-ți șade bine când plângi” de Gelu Solomonescu și un succes al zilei cu Tom Jones “I’m coming home”. Și în limba română s-a păstrat ideea “Mă întorc acasă”, textul Petre Conți Bărbulescu. Lucrul acesta a dus la discuții aprinse că nici nu se putea altfel, iar Dan Spătaru n-a mai cântat niciodată această piesă. A rămas doar înregistrarea din festival, cu faimoasa orchestră radio, dirijată de Sile Dinicu.

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!