Titus Andrei și o nouă filă rock: Via Dacă și Semnal M

Mulțumesc, Felix! Revin la trupa Via Dacă din Moldova. Spun ei, cei cinci, și bine spun că muzica este o cale de cunoaștere a sinelui, a întregului univers, a ceea ce nu poate fi încadrat în limite cognitive, iar folclorul – sursa lor supremă – este canalul prin care ne conectăm la eul străvechi din noi.

Ce spun  cei care urmăresc cu mare interes producțiile Via Dacă. Și anume că acest proiect apărut printr-o aliniere de stele care îmbină folclorul și mitologia într-o sunare la zi. Îmi place expresia. Altă formulare, pe scurt: sound, emoție, voce, vocea fiind Iulia Panici.

Iar despre piesa „Dincolo de zori” pe care o vom asculta imediat, cineva scrie că îi amintește de basmele lui Petre Ispirescu. Se referă probabil la momentele istorice și mitologice pe care Ispirescu le include în povestire și care reprezintă un bogat material pentru cunoașterea culturii populare. Din ceea ce am spus eu aici, aleg ceea ce mi-a plăcut foarte mult, sunare la zi – Via Dacă.

{ audio}

Iată, fără să-mi dau seama, cele două secvențe din această seară se leagă prin ceva. Denumirea trupei pe care tocmai am ascultat-o – Via Dacă și condiționalul „dacă” folosit de șase ori, am numărat și tot de atâtea ori cu rezolvarea „dă-mi de știre”. „Dă-mi de știre”, de fapt una dintre piesele dublului album „Ieri și azi” lansat în 2004 ca un omagiu adus neuitatului Iuliu Merca. Marelui Iuliu Merca. Și parcă am simțit că în acest material retrăiește ca un foc nestins întregul destin al formației Semnal M care cu siguranță ar mai avea multe de spus. Iar ceea ce urmează se desfășoară în stil de mare trupă și parcă și parcă dorești ca piesa „Dăm de știre” să nu aibă final. Felicitări, Ștefan Boldijar! Muzică, text, interpretare – toate la înălțime. Semnal M

{ audio}

Share This:

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!