[VIDEO] Seară de gală la Festivalul de la Amara. Vezi cum arată lista completă a câștigătorilor!

Festivalul Trofeul Tineretii AmaraÎn perioada 1-2 august 2015, Grădina de Vară a orașului Amara a fost gazda celei de-a 48-a ediții a Festivalului concurs de interpretare a muzicii ușoare românești, dotat cu Trofeul Tinereții.

Prima zi a fost rezervată competiției propriu-zise, etapă în care concurenții au urcat pe scena de la Amara acompaniați live de orchestra condusă de compozitorul Ionel Tudor. Au urmat apoi recitalurile invitaților speciali, Lora și Fly Project.

Cea de-a doua seară a fost dedicată Galei Laureaților.

Responsabilitatea stabilirii premilor din acest an a revenit unui juriu format din personalități ale muzicii ușoare românești precum: compozitorul Horia Moculescu (președintele juriului), omul de radio Titus Andrei, vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, compozitorul Viorel Gavrilă, dirijorul Voicu Enăchescu și profesorul de muzică Cristian Obrejan.

Treisprezece pentru un… Trofeu

La ediția din acest an a festivalului au intrat treisprezece concurenţi, cu vârsta între 16-25 de ani, având ca scop afirmarea și lansarea în elita muzicii ușoare românești.

1. Amzaru Gabriela

2. Bădulescu Ion Moise

3. Broșteanu Octavian

4. Constandin Iulia Andreea

5. Feraru Robert Nicolae

6. Haidău Alexandra Dumitrina

7. Iosifescu Ștefan Robert

8. Mihăilescu Mihaela Cătălina

9. Nechifor Emilian Mihai

10. Petcu Elena Cristina

11. Pita Ana Maria

12. Prăjescu Cristian Ștefan

13. Pupezescu Theodor Ioan

14. Trofin Thalida

Trofeul festivalului de la Amara, mult râvnit de finaliști, a fost obținut de Gabriela Amzaru în vârstă de 16 ani. Tânăra din Călărași a reușit să impresioneze juriul cu vocea sa și prezența scenică interpretând melodiile “O mie (m: Pasha Parfeny) și „Nunta” (m: Nicu Covaci, t: Victor Cârcu).

Trofeul festivalului în valoare de 6000 lei, i-a fost înmânat de directoarea festivalului, d-na Larisa Mirela Mihai.

Citește și: Al 48-lea trofeu al Festivalului de la Amara a plecat la Călărași. Vezi întregul palmares și aprecierile festivalului!

Cei 13 concurenți au încercat să vină cu ceva nou și să cucerească juriul. Juriul a punctat calitățile vocale ale concurenților, prezența scenică și originalitatea. Președintele juriului, Horia Moculescu, a precizat:

Chiar dacă rezultatul final nu corespunde cu ce am vrut eu, din însumarea tuturor notelor a rezultat palmaresul. Contează că avem aici un mănunchi de artiști de primă mână. Copiii aceștia nu vin aici pentru bani ci pentru o glorie de un anumit tip.

Au fost înmânate 4 diplome de participare:

  • Ana Maria Pița (Roman)
  • Thalida Trofin (București)
  • Ștefan Robert Iosifescu (Slobozia)
  • Teodor Ioan Pupezescu (Dâmbovița)

În urma jurizării, au fost acordate 4 mențiuni. Fiecare concurent a avut dreptul pentru seara de gală să interpreteze o singură piesă.

  • Elena Cristina Petcu (București) cu piesa „A million stars” (m: Andrei Tudor, t: Cristian Faur)

  • Constandin Iulia Andreea (Constanța) cu piesa „Hora din Moldova” (m: Veaceslav Daniliu, t: Andrei Hadjiu)

  • Mihaela Cătălina Mihăilescu (Călărași) cu piesa „Tu n-ai avut curaj” (m. Șerban Georgescu, t: Roxana Popescu)
  • Cristian Ștefan Prăjescu (Roman) cu piesa „Cât de frumoasă ești” (m: Andrei Tudor, t: Andreea Andrei)

 

Premiul de popularitate a fost adjudecat de Alexandra Dumitrina Haidău (Iași). Ea a cucerit publicul cu piesa „Lie Ciocârlie”.

Premiul al III-lea în valoare de 2000 de lei a fost câștigat de Ion Moise Bădulescu (Mioveni).

Premiul al II-lea în valoare de 3000 de lei i-a fost înmânat lui Emilian Mihai Nechifor (Iași). El a interpretat piesa “Oameni” a regretatului Aurelian Andreescu.

Premiul I în valoare de 4000 de lei a fost câștigat de tânărul de 16 ani, Octavian Broșteanu din Alexandria.

După emoțiile concursului, a fost timpul unor vedete consacrate precum Paula Seling, Corina și Voltaj să încânte publicul.

Printre festivalurile care mai sunt prin ţară Festivalul de la Amara rămâne o rampă de lansare pentru tinerele talente ale muzicii uşoare româneşti, în condițiile în care Festivalul de la Mamaia nu se mai face din lipsă de fonduri și interes.

Trebuie să mai menționăm că Primăria orașului Amara a primit recent premiul „Evenimentul anului 2014” pentru festivalul Trofeul Tinereții de la Amara, în cadrul galei premiilor revistei Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România – Actualitatea Muzicală – ediția XXV.

Prima ediție a festivalului concurs de muzică ușoară a avut loc în 1968 și a debutat sub numele “Portativ Ialomițean”. De atunci evenimentul se desfășoară de 48 de ani fără întrerupere, ceea ce îl face cel mai longeviv festival de muzică ușoară din țară, considerat al doilea ca amploare după Festivalul de la Mamaia. De-a lungul timpului pe scena de la Amara au urcat reprezentanți din toate județele țării care mai apoi au devenit nume sonore în muzica ușoară românească. Îi amintim pe Mihaela Runceanu, Anca Țurcașiu, Laura Stoica, Mădălina Manole, Pepe, Cristina Vasiu etc. Concursul de interpretare a fost urmat de fiecare dată de recitaluri ale unor artiști consacrați precum: Doina Badea, Gică Petrescu, Corina Chiriac, Monica Anghel, Andra, Elena Gheorghe, Direcția 5, Antonia, Ștefan Bănică Jr,. 3SE, Proconsul, Loredana.

Organizatorii acestui eveniment muzical sunt Consiliul Local Amara, Consiliul Județean Ialomița, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Ialomița, Centrul Cultural Unesco Ionel Perlea alături de sponsori media Neptun Tv, Radio România Actualități.

Share This:

Leave a Reply

2 comentarii la „[VIDEO] Seară de gală la Festivalul de la Amara. Vezi cum arată lista completă a câștigătorilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.