Marian Stere si… Muzica!
Mai întâi de toate, aş dori să le mulţumesc artiştilor care m-au ajutat să realizez acest articol. Aceştia sunt (în ordine alfabetică): Corina Chiriac, Sergiu Cioiu, Silvia Dumitrescu, Carmen Anton Juvină, Ileana Şipoteanu.
Voi începe acest articol cu un citat foarte îndrăgit de Marian Stere. Un citat care l-a inspirat în cariera sa de textier. Este vorba de primele fraze ale îndrăgitei lucrări “Prinţ şi cerşetor” de Mark Twain, în varianta radiofonică, realizată de Radio România în anul 1954, având-o ca protagonistă pe regretata şi neuitata Silvia Chicoş şi rostite de George Vraca.
“Vreau să scriu o poveste aşa cum mi-a povestit-o cineva, care o auzise de la tatăl său, care, de asemenea, o auzise de la părintele său, astfel încât, urcând din generaţie în generaţie, de-a lungul a sute de ani, părinţii au împărtăşit-o copiilor şi au păstrat-o neatinsă. Se poate să fie adevărată, după cum poate fi numai o poveste. Totul poate că s-a întâmplat sau poate că nu, dar, hotărât lucru este, că s-ar fi putut întâmpla”.
Marian Stere, autorul versurilor celebrei piese “Nu mi-e frică de Bau-Bau” (2002), este un vechi prieten al Top Românesc. Începând cu 2010, m-a ajutat enorm în cercetările mele despre istoria muzicii pop/uşoare româneşti. De asemenea, pe Top Romanesc, există şi trei interviuri pe care artistul ni le-a acordat în urmă cu ceva timp. Acestea pot fi citite accesând legăturile de mai jos.
Marian Stere: Am fost solicitat să scriu texte pentru manele, dar n-am cedat…
De asemenea, puteţi accesa şi site blogul http://marianstere.blogspot.ro
Pe 25 noiembrie 2015, la ora 14:30, în foaierul Sălii de Concerte “Mihail Jora” a Societăţii Române de Radiodifuziune (Radio România), textierul, realizatorul radio şi interpretul Marian Stere, a lansat CD-ul de autor “Noi…şi Muzica – Melodii pe versuri de Marian Stere”, apărut la Casa de discuri “Eurostar”, al cărui producător este domnul Paul Stîngă.
Acest album este cu totul special, deoarece conţine 18 piese pe versuri de Marian Stere, pe muzica unor celebri compozitori a muzicii româneşti (Andrei Kerestely, Jolt Kerestely, Dumitru Lupu, Mihai Vanica), interpretate de câţiva dintre cei mai mari artişti ai muzicii pop/uşoare româneşti precum (în ordine alfabetică): Monica Anghel, Adrian Enache, Stela Enache, Viorela Filip, Fuego (Paul Surugiu), Daniel Iordăchioaie, Eva Kiss, Mădălina Manole, Aurel Moga, Cristian Nistor, Margareta Pâslaru, Marcel Pavel, Provincialii, Oana Sârbu, Angela Similea, Ileana Şipoteanu, Aurelian Temişan.
Într-un interviu publicat pe Top Românesc, pe 6 decembrie 2010, artistul a declarat:
“Sunt, în acest minunat RADIO ROMÂNIA, martor al creaţiei, al dăinuirii dar şi al despărţirilor…”
Aşadar, locul ales pentru lansare a avut valoare de simbol, întrucât Marian Stere slujeşte cu credinţă această instituţie de mai bine de un sfert de secol, dar, despre asta vom scrie mai încolo.
Pe 23 decembrie 2015, la Carrefour Grand Arena, a avut loc un alt eveniment important pentru artist şi anume lansarea CD-ului autor “Daţi un like la Cheia Sol – Cântece pentru copii pe versuri de Marian Stere”, apărut tot la Casa de discuri “Eurostar”, ce cuprinde 11 piese pentru copii, interpretate de copii. Pe acest album, textierul a inclus atât negativele pieselor respective, dar si versurile acestora, scrise in interiorul copertei. Albumul se încheie cu piesa “Daţi un like la Cheia Sol”, pe muzica lui Claudiu Bulete, interpretată de grupul “Fantezia” şi distinsă cu Premiul I la secţiunea “Show” a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare “Mamaia Copiilor”, ediţia 2015.
Un an mai târziu, pe 28 noiembrie 2016, la magazinul “Muzica” din Bucureşti, Marian Stere a lansat albumul “Marian Stere şi invitaţii săi – Surprize de Crăciun”, apărut tot la Casa de discuri “Eurostar”. Acesta este un album de Crăciun, cu totul special. Titlul este mai mult decât potrivit. Pe lângă piese pe versuri de Marian Stere, acest CD cuprinde şi alte piese de iarnă din repertoriul muzicii pop româneşti, oferite în dar de către mari artişti ai muzicii pop româneşti precum (în ordine alfabetică): Corina Chiriac, Gabriel Dorobanţu, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Angela Similea, Marius Ţeicu.
Aceste albume încununează o carieră de textier, începută în urmă cu mai bine de un sfert de secol.
Marian Stere s-a născut pe 23 martie 1970, la Bucureşti. Părinţii săi, Maria şi Anton Stere, l-au familiarizat de copil cu lumea artei.
De la vârsta de 6 ani, are apariţii în grupul vocal “Jocurile muzicale”, condus de regretatul profesor de muzică Nicolae Popescu.
În copilărie şi adolescenţă, are apariţii la TVR, în cadrul emisiunilor “Micul ecran pentru cei mici” sau “Titanii din Titan”. De asemenea, apare în filmul “Extemporal la dirigenţie”(premiera 08.02.1988), în regia lui Nicolae Corjos.
În perioada 1976-1984, urmează cursurile Şcolii Generale numărul 86 din Bucureşti, unde l-a avut profesor şi îndrumător pe regretatul Marin Teofil (zis şi Pufulete), cel care, în anii’60, le-a avut eleve pe Luminiţa Dobrescu şi Angela Similea.
În perioada 1984-1988, urmează cursurile Liceului Industrial “Optica Română”, din Bucureşti. În timpul liceului, este laureat, în cadrul Etapei Judeţene a Festivalului Naţional “Cântarea României”.
În timpul efectuării stagiului militar, în perioada ianuarie 1989 – martie 1990, Marian Stere cântă pe scena Casei Armatei din Ploieşti şi obţine două Premii I, în cadrul Etapei de masă, apoi în Etapa Judeţeană a Festivalului Naţional “Cântarea României” (aprilie 1989).
În perioada 1986-1992, a urmat cursuri particulare de canto cu regretaţii compozitori Dan Stoian şi Cornel Fugaru. De asemenea, în 1989, a făcut câteva lecţii particulare de canto cu regretata Mihaela Runceanu.
In anii’90, Marian Stere a studiat Filologia, Jurnalismul si Actoria.
Pe 2 aprilie 1990, imediat după terminarea stagiului militar care pe atunci era obligatoriu, Marian Stere devine prin concurs, angajatul Societăţii Române de Radiodifuziune. Mai întâi a lucrat ca operator, apoi, a trecut în redacţia “Jocuri, Concursuri, Divertisment, Tineret – Copii”, condusă de Dan Ursuleanu.
Consacrarea sa în faţa publicului român, are loc în octombrie 1993, când a obţinut Trofeul primei ediţii a Festivalului-Concurs “Aurelian Andreescu” (04 – 06 octombrie 1994), ce a avut loc la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti. În cadrul concursului, Marian Stere a interpretat piesele “Merit eu?” (muzica: Vasile Veselovski; text: Mihai Maximilian) din repertoriul lui Aurelian Andreescu şi “Un albastru infinit” (muzica: Marcel Dragomir; text: Ovidiu Dumitru) din repertoriul Angelei Similea.
Acesta a fost un moment emoţionant pentru artist. Angela Similea, una dintre artistele sale preferate, a fost cea care i-a înmânat Trofeul Festivalului.
În stagiunea 1993-1994, imediat după participarea la Festivalul “Aurelian Andreescu”, Marian Stere apare în spectacolul “Microfonul de la miezul nopţii” de la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” din Bucureşti.
În 1995, debutează discografic cu albumul “E rândul meu”, apărut la casa de discuri “Alpha Sound”. În 2002, lansează la casa de discuri “Eurostar”, albumul “O stea”, alături de tânăra interpretă Rebecca Şerb.
În paralel, Marian Stere şi-a continuat cu dăruire munca de redactor şi realizator la Radio România Tineret, Radio România Cultural, Antena Bucureştilor (actualul Radio Bucureşti), Antena Satelor şi Radio România Actualităţi.
Din 2006, este redactor şi realizator la Radio România Internaţional.
Ca om de radio, Marian Stere realizează nişte emisuni de colecţie (aş putea să le numesc chiar documentare radiofonice) despre cei mai mari artişti şi creatori români. Printre emisiunile realizate se numără: “Armonii Duminicale”, “Muzica 100%”, “Radioul Tău”, “Radio Viv” (cu Roxana Iorgulescu Bandrabur), “Verba Manent”.
În perioada 1994 – 1999, Marian Stere a colaborat cu succes, la populara emisiune TV pentru copii “Feriţi-vă de măgăruş”, realizată de Ana Ştefănescu. Prezentatorul principal al acestei emisiuni a fost actorul Eugen Cristea, secondat de Marian Stere şi Crina Matei. Regretatul compozitor Dinu Giurgiu era regizorul muzical al emisiunii. Multe dintre momentele distractive ale emisiunii erau inventate şi interpretate de Marian Stere. De asemenea, multe dintre piesele de copii, ale căror versuri sunt semnate de Marian Stere, s-au lansat în cadrul acestei emisiuni.
Aşa cum este scris pe site-blogul său, activitatea de textier a început-o într-o joacă, iar peste timp a devenit o mare pasiune.
Prin 1983, de la vârsta de 13 ani, Marian Stere începe să scrie versuri. Primul text pe care l-a scris a fost pentru “Dedicaţie”, o piesă orchestrală a lui Mihai Constantinescu. Apoi, a început să scrie variante româneşti după piesele formaţiei ABBA. Prin 1994, textierul a realizat la “Radio în Blue Jeans”, un serial longeviv ABBA, fiind un mare admirator al acestei formaţii.
Un rol crucial în formarea sa ca textier l-au avut Ovidiu Dumitru, Angel Grigoriu şi Dan Verona.
Marian Stere a mai avut ca modele mari poeţi şi textieri români precum (în ordine alfabetică): Mircea Block, Flavia Buref, Corina Brăneanu, Daniela Crăsnaru, Ioana Diaconescu, Aurel Felea, Stelian Filip, Viorela Filip, Saşa Georgescu, Tania Lovinescu, Gheorghe E. Marian, Mihai Maximilian, Aristide Mircea, Eugen Mirea, Roxana Popescu, Eugen Rotaru, Ion Ruş, Cecilia Silvestri, Aurel Storin.
De asemenea, a fost inspirat de marea literatură naţională, dar şi universală.
În calitate de textier, a colaborat cel mai frecvent cu compozitorii Cristian Alivej, Jolt Kerestely, Gabriela Sauciuc Cicone şi Mihai Vanica.
Alături de compozitorii menţionaţi mai sus, este prezent pe zeci de albume de solist, compilaţii, albume de festival şi albume cu cântece pentru copii. Dintre acestea amintim: “Dragă mamă – Best of Mihai Vanica” (muzica: Mihai Vanica), “The Best of Romanian Music Collection – Jolt Kerestely” (muzica: Jolt Kerestely), “Margareta 70” (muzica: Jolt Kerestely), “Nu vă feriţi de măgăruş” (muzica: Mihai Vanica), “O viaţă petru cântec” (muzica: Jolt Kerestely) sau cartea şi caseta audio “LA ZOO” (2002, Editura Aramis, muzica: Gabriela Sauciuc Cicone).
De asemenea, a mai colaborat cu numeroşi compozitori din muzica pop românească precum (în ordine alfabetică): Cristel Bădescu, Dan Bălan, Claudiu Bulete, Nicolae Caragia, Radu Constantin, Costel Constantinescu (Trupa “Provincialii”), Mihai Constantinescu, Mirela Daday, Dan Dimitriu, Cristina Dumitriu, Răzvan Dumitru, Marcel Iorga, Dumitru Jijie, Andrei Kerestely, Şerban Georgescu, Victor Lavric, Cristina Livezeanu, Dumitru Lupu, Cristina Manoliu Săvulescu, Gabriel Mitran, Adrian Ordean, Dan Pavelescu, Temistocle Popa, Sergiu Rudich, Dan Stoian, Mihai Şirlincan, Andrei Tănăsescu, Marius Ţeicu, Eugen Ungureanu, Ionuţ Ungureanu (Trupa “Provincialii”).
Şi alături de aceştia, numele său apare pe zeci de albume de autor, de solist sau compilaţii.
Astfel, Marian Stere a devenit unul dintre cei mai solicitaţi textieri în domeniul muzicii pentru copii.
Cu toate acestea, a scris şi versurile unor piese interpretate de mari artişti ai muzicii pop româneşti, cum ar fi (în ordine alfabetică): Monica Anghel, Corina Chiriac, Adrian Enache, Stela Enache, Fuego (Paul Surugiu), Daniel Iordăchioaie, Eva Kiss, Mădălina Manole, Aurel Moga, Cristian Nistor, Margareta Pâslaru, Marcel Pavel, Provincialii, Angela Similea, Ileana Şipoteanu, Aurelian Temişan.
Până în prezent (august 2017), Marian Stere este autorul versurilor a peste 600 de lucrări (texte, poezii, cuplete, scenarii, librete, peste 50 de cuplete muzicale pentru televiziune, peste 150 de adaptări în limba română pentru piese străine).
De asemenea, a colaborat la realizarea câtorva adaptări în limba română pentru coloanele sonore ale mai multor filme marca Walt Disney.
Este solicitat în numeroase jurii şi comisii de specialitate, la festivaluri naţionale şi internaţionale pentru copii şi adolescenţi.
A câştigat numeroase premii pentru creaţie atât în ţară (la aproape toate festivalurile pentru copii şi adolescenţi, cum ar fi: “Mamaia Copiilor”, “Delfinul de Aur”, “Ti-Amo”, “Cerbul copiilor”, “Flori de gheaţă”, “Ursuleţul de aur”, “Volare”, “MiniStar Cireşar”, “Marţişor”, etc), cât şi în străinătate.
Iată participările lui Marian Stere la Festivaluri Internaţionale:
2000: Tumba-Fest – Kumanovo din Macedonia. Trofeu de Interpretare acordat lui Marian Stere.
2002: “Zecchinno D’Oro” din Bologna, Italia. Participare cu piesa “Vara la bunici”, pe muzica Gabrielei Sauciuc-Cicone, interpretată de Miruna Oprea.
2003: “Festivalul Nilului” din Cairo, Egipt. Participare cu piesa “Calea către pace”, pe muzica Gabrielei Sauciuc-Cicone, interpretată de Alina Eremia.
2004: San Remo Junior, Italia. Participare cu piesa piesa “O lume a basmelor”, pe muzica Gabrielei Sauciuc-Cicone, interpretată de Giulia Silvestru.
2009: Festivalul Internaţional “Marea şi amintirile” (fostul Orfeul de Aur) Varna – Bulgaria. Marian Stere a fost distins cu Premiul de Interpretare pentru piesele “I Love Bulgaria” (muzica: Emil Dimitrov; text adaptat în engleză şi română de Marian Stere) şi piesa bulgărească “Morki Spomeni/Amintirea mării” (muzica: Emil Strundzhev; text: Tsilia Ivanova).
Cea mai de succes piesă pe versurile lui Marian Stere, rămâne, până în prezent, “Nu mi-e frică de Bau-Bau”, pe muzica Gabrielei Sauciuc Cicone. Piesa a fost distinsă cu Premiul III, la secţiunea “Creaţie”, în cadrul celei de-a II – a ediţii a Festivalui Naţional de Creaţie şi Interpretare “Mamaia Copiilor” (01 – 07 iulie 2002). Pe atunci , acest popular festival era realizat de regretaţii Aurel Manolache (Director) şi Dumitru Lupu (Director Artistic).
În 2004, Marian Stere este distins, alături de compozitorul Jolt Kerestely, cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru piesa “Rugăciune de Crăciun”, interpretată de Noni Ene şi Grupul BIMBAM.
În 2007, a participat la Festivalul Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur”de la Târgovişte cu două lucrări: “Cum a fost iubirea ta” (compozitor: Mihai Vanica, solist: Marian Stere) şi “Romanţa Ioanei Radu” (muzica: Cristel Bădescu, solist: Constantin Florescu).
La rugămintea mea, de ziua sa de naştere, Marian Stere, mi-a scris câteva rânduri pe care le puteţi citi mai jos.
Aş dori să menţionez că, pe 26 iunie, piesa “Voi, nu vedeţi că deranjaţi?”, pe muzica lui Dumitru Lupu şi versurile lui Marian Stere, a fost admisă la secţiunea “Creaţie” a celei de-a 50 – a ediţii a Festivalului Naţional de Romanţe “Crizantema de Aur” de la Târgovişte, ce va avea loc în perioada 19 – 21 ocotmbrie 2017.
Din păcate, pe 22 iulie, înainte ca acest articol să fie finalizat, compozitorul Dumitru Lupu s-a stins din viaţă pe neaşteptate.
23 martie 2017…
Astăzi, pe la ora 20.30, am împlinit 47 de ani. La pizzeria „La Strada Rustică” din vecinătatea locuinţei mele din strada Baba Novac, au venit să îmi cânte „Mullţi ani, trăiască” prieteni buni şi dragi sufletului meu: Corina Chiriac, Stela Enache, Silvia Dumitrescu, Ileana Şipoteanu, Dumitru Lupu, Carmen Anton-Juvină, poeta Silvana Andrada (Silvana Vasilescu), Valentin Sandu (inima site-ului „Cântece de grădiniţă”), Eugenia Şerban, familia Gauzin, Cătălin Vasile (Pluşu- prieten de o viaţă), prietena lui, Claudia, Mircea Nicolau… Doamne, cât de recunoscător sunt…
Acum am rămas singur. E târziu, în sfârşit, pot şi eu să beau în cinstea mea. Până acum, a trebuit să fiu gazdă… păi cine a mai văzut gazdă tulbure?! Mi-am luat un cocktail şi m-am pus pe scris. Obicei vechi…
Cine spune că, atunci când priveşti înapoi, la cele petrecute de-a lungul vieţii şi că nu regretă nimic, minte. Eu regret acele momente în care mi-am supărat părinţii. Nu o dată m-am gândit la versurile cântecului Margaretei Pâslaru: „Aş da orice să-ntorc timpul înapoi / Să regăsesc tot ce-am pierdut / Să-ndrept răul ce-am făcut…”.
Îi priveam cu dragoste pe toţi prietenii mei de la masă. În perioada copilăriei şi a adolescenţei, mulţi dintre ei îmi erau idoli.Astăzi, iată că sunt lângă inima mea. Am primit pe Facebook sute şi sute de mesaje. Am fost copleşit, evident. Dar există în viaţa mea câteva persoane care, deşi fac parte (sau nu) din familie, cărora nu le-am făcut altceva decât bine, au preferat să mă ignore. Atunci când le serveam intereselor imediate, eram chiar providenţial. Acum sunt de nebăgat în seamă. Dar aşa este viaţa. De ce mă mir? Oamenii sunt imprevizibili.
Privesc, aşa cum spuneam, către timpurile trecute. Mă gândesc cu dragoste la mulţi oameni care astăzi sunt plecaţi acolo, de unde nimeni nu s-a întors…Doamne, Dumnezeule, sunt atât de mulţi, încât stau câteodată şi meditez la faptul dacă nu cumva am murit şi eu iar apoi am înviat într-o altă lume…
Acum mă uit la mesele astea goale şi încerc să îi aşez acolo pe dragii mei Dan Stoian, Vasile V. Vasilache, Temistocle Popa, Ovidiu Dumitru, Marcel Dragomir, Angel şi George Grigoriu, Mădălina Manole şi Şerban Georgescu, Luigi Ionescu, Ştefan Tapalagă, Ion Vova, plus toţi ceilalţi din Radio… Închid o clipă ochii şi îi văd. Imaginaţia îmi dă puteri fantastice, pot să înving timpul, dar şi moartea…
Îi văd acum aici, la o masă de cinci ori mai mare, cântând şi făcând glume fără perdea… Azi, de ziua mea, îmi dau seama că NEMURIREA există. Cum unde? În noi înşine!!!
Între timp, pe 22 iulie, compozitorul Dumitru Lupu s-a stins.
Cine s-ar fi gândit că atunci, pe 23 martie, era ultima oară când tu, Mircea, stăteai la şuetă cu Miticuţă? Mă gândeam eu că atunci când am imprimat varianta demo pentru romanţă, că e pentru ultima oară când îl văd? Venisem cu Ileana (n.r. Ileana Şipoteanu) cu trenul de la Bucureşti, iar el ne aştepta cu o tocană pe care o gătise cu urechi de lemn (un model de ciuperci asiatice). Un deliciu!!! Toată ziua am spus bancuri, am râs, am glumit, a fost o atmosferă superbă. Ne-am despărţit râzând şi convenisem să ne vedem la ziua de naştere a Ilenei. Cum Dumnezeu să se gândească cineva vreo fracţiune de secundă că tocmai atunci se va stinge? Toţi am rămas împietriţi. Eu încă nu mi-am revenit, tot aştept telefon de la el să ne apucăm de repetiţii… De atunci îl tot visez. L-am întrebat, în vis, ce să fac, cum să fac să îmi şlefuiesc interpretarea romanţei noastre (mi-a rămas adânc întipărită în subconştient şi nu îţi ascund faptul că, emotiv fiind, eram deja foarte îngrijorat şi temător să nu îl dezamăgesc… Iar acum, ştiind că el nu mai e, emoţiile mi s-au înmiit. Sper să mă ţină Dumnezeu în picioare pe scenă…). El, tot în vis, mi-a răspuns simplu: „Marian, nu te agita. Sunt versurile tale şi trebuie să spui doar ADEVĂRUL”.
Mai jos, puteţi citi nişte gânduri despre Marian Stere, scrise (în ordine alfabetică) de următorii artişti: Corina Chiriac, Sergiu Cioiu, Silvia Dumitrescu, Carmen Anton Juvină, Ileana Şipoteanu.
CORINA CHIRIAC
Despre Marian Stere, prietenul nostru de la Radio România Internaţional, pot scrie foarte mult. Îl cunosc de ceva timp şi îl consider un Artist foarte talentat. Solist vocal, textier şi om de radio, Marian este si un bun prieten dăruit cu umor de cea mai bună calitate. Am fost de multe ori invitată în emisiunile lui, la Radio România Internaţional. Una dintre acestea este cu totul specială, deoarece a fost dedicată tatălui meu, regretatul profesor de muzică şi compozitor Mircea Chiriac. Prin 2002, el şi Gabriela Sauciuc Cicone, au scris un cântecel adorabil pentru copii “Nu mi-e frică, nu mi-e de Bau Bau”. Am scris despre acest cântec, în primul meu volum de nuvele “Cautând iubirea “. În carte scriam că acest cântec merge la copiii care au părinţi buni. La noi, la adulţi, la oamenii mari, nu merge. Nouă, din pacate, ne este frică. Tocmai de aceea admir pe fiecare dintre noi pentru forţa supravieţuirii prin adaptare!
În 2014, i-am propus lui Marian să colaborăm la nişte texte pentru noul meu album: “Hai, hai, lânga mine stai”, a cărui muzică este semnată de Nicolae Caragia. Împreună, am scris texte ca: “Bărbaţii vor…”, “Cin’ m-a pus să mă mărit?”, “Gura lumii”, “Lumea e nebună”,“ Să trăieşti, vecine!”,“ Te uiţi de 4 ore-n telefon”. Mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu Marian, deoarece este foarte talentat, creativ, spiritual şi cunoaşte bine limba română!!! Sper să mai colaborăm pe viitor şi să ramânem la fel de buni prieteni.
SERGIU CIOIU
Marian Stere – textier.
În România, de multe ori, autorii textelor unor cântece de circulaţie, şlagăre sau hit-uri, sun trecuţi sub tăcere. În Franţa, Quebec, Rusia, Italia, USA, autorii sunt relevaţi şi cotaţi la acelaşi nivel cu compozitorii. Sunt prea puţini cei care ştiu că excelentul prezentator şi realizator de emisiuni de la Radio România Internaţional, Marian Stere, colaborează în calitate de autor de text pentru unii dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi compozitori din România şi este autorul unor şlagăre cântate de vedete ale pop-ului românesc, aşaa cum puţini reţin că autorul textului imensului hit Salcia, de Horia Moculescu, este Mihai Maximilian sau că textul altui mare hit Oameni, de Jolt Kerestely, este de Ovidiu Dumitru. Cu toate că se reţin cuvintele pe care este aşezată muzica, odată cu vocile interpreţilor, mulţi ignoră autorul acestor cântece.
Generos, muzical, plin de o bucurie a firii, liric, spiriual, pătruns de sentimente dintre cele mai omeneşti şi mai lumeşti, Marian Stere respiră prietenie, iubire şi speranţă.Evoluţia sa, de la tânărul interpret, adolescent adorabil, cu o voce plăcută şi cu o frazare dintre cele mai potrivite pentru acele cântece dulci şi şlăgăroase din repertoriu său, până la aceea de jurnalist, om de radio, prezentator şi realizator de excelente emisiuni muzicale, include şi pe cea de autor de texte ale unor cântece pentru toate vârstele, de la talentaţii copii, până la cele mai cunoscute nume din pop-ul românesc.
Stere aduce ascultătorului, prin textele sale, create pentru inspirate melodii, din componistica de gen din România, exact acea stare de bine pe care majoritatea oamenilor o aşteaptă şi o apreciază spontan. Mai simplu spus, cântecul lui Marian Stere se lipeşte imediat de sufletul omului.
Stere este un textier poet, în toată puterea cuvântului, pentru că face parte integrantă din muzica pentru care meştereşte textul. Se vede, se simte, calitatea unui condei care are şi priceperea interpretului, căci el aşează la perfecţie cuvântul, spre a fi articulat, cu uşurinţă, respectând tonica şi dominanta din fraza melodică.Tematica abordată este cea a vieţii de toate zilele, în care ne regăsim toţi… primează iubirea, cu tot ce o face complexă şi diferită, de la om la om. Bucuria, dorul, tristeţea, singurătatea, speranţa. Singurătatea este îmbrăcată într-un lirism de bună calitate, în care întotdeauna se întrezăreşte o lumină.
Cuvintele cad foarte bine pe accentele muzicale… rareori, la Marian Stere, nu ca în multe din cântecele din repertoriul internaţional, francez sau englez, unde a schimba accentul este, deja, o practică curentă, se întâmplă o excepţie. Cum ar fi, în primul cântec din Noi…şi Muzica, unde rolul principal – cheia este chiar cuvântul muzica, în care accentul cade pe ultima silabă şi nu pe prima, cum pare firesc. Poate tocmai din acest motiv, cântecul interpretat de un grup de excelenţi interpreţi, (vedete ai genului muzical pop, interpreţi ai cântecelor din album), mi-a plăcut fără rezerve. Atât prin tematică, cât şi prin abordare, Jolt Kerestely, mare compozitor, excelent melodist, fiind foarte bine servit de Marian Stere, cu un text dosebit de generos, în care îi găsim, împreună, pe Margareta Pâslaru, Angela Similea, Stela Enache, Violeta Filip, Oana Sârbu, Fuego, Aurelian Temişan, Maria Florea, Alina Păun. Pot spune, după ascultarea acestor cântece, că Marian Stere este un poet-textier care ştie să mânuiască, cu perfecţiune, atît zonele de lumină, cât şi pe cele de umbră din cântec. Nimic nu este forţat. Este, ca şi cum compozitorul ar fi propriul său textier şi interpret. Aş spune că aceasta este performanţa autorului unor texte pe care el însuşi le-ar fi putut cânta.
Aş mai putea spune că Stere este un textier modern, în pas cu realitatea electronică care a pătruns în viaţa noastră cotidiană, ca şi în stilul în care se crează muzică cu anumite aranjamente muzicale. Ascultând cântecele ale căror texte sunt semnate de Marian Stere, simţi brusc un sentiment de prietenie pentru autor. El face cântecul, astfel încât ascultătorul se simte aproape de interpret, de muzica compusă şi de aranjamentul muzical, intuind foarte bine atmosfera creată de compozitor şi orchestrator.
Uneori, ca si în cazul lui Kerestely, compozitorul îşi orchestrează singur piesele. Cu această intuţie, Stere devine autor de hit-uri căci, nu încape îndoială, unele din şlagărele compuse, lansate şi circulate, au toate ingredientele pentru a deveni asemenea „bombe”! Dau doar 4 exemple, dintr-un disc de 18 piese, este enorm!:
Messenger – Adrian Enache, Tu eşti tot ce mi-am dorit – Monica Anghel, Scrisoare necitită – Fuego. Maşina timpului – Eva Kiss. Asta nu însemnă că nu am toată consideraţia pentru tot ce am ascultat, cântece extrem de valabile pentru un circuit de mare succes, ca şlagăre, care nu au cum să facă riduri, trecînd uşor prin timp:
El te aşteaptă – Margareta Pâslaru, Luna cîntă samba – Stela Enache, Bilanţ – Aurelian Temişan. Am remarcat cu plăcere şi cîntecul umoristic, extrem de amuzant, compus de Mihai Vanica, într-un stil caraibean, Viaţa în copac – Daniel Iordăchioaie – excelent, ca şi cântecul de linie, de un fermecător lirism, În prag – Marcel Pavel. Nu aş dori să fac un palmares al cîntecelor ascultate, dar se impune prezenţa compoziţiilor lui Jolt Kerestely, cu MUZICA, în rolul principal, o muzică devenită CÂNTEC, datorită tocmai acestor texte reuşite, potrivite şi lesne de reţinut, realizate de Marian Stere, care se ascunde sub toate aceste, repet, ŞLAGĂRE optimiste, nostalgice, spirituale, dansante, cântate cu strălucire şi nuanţe, de aceste nume ale genului muzical, zis uşor – foarte popular, dar foarte complex, variat şi deloc rudimentar – în această trecere în revistă a 13 creaţii reuşite, încheiate cu o interpretare a autorului, alături de grupul „Miracol” (Un grup de copii cu care Marian Stere a mai colaborat, ca interpret). Şi aici e de remarcat faptul că Marian Stere este o voce de interpret talentat, azi o voce radiofonică uşor de recunoscut, ca jurnalist al Societăţii de Radiodifuziune din România, contribuind prin prezenţa sa la mediatizarea fenomenului muzical şi al celor ce-l crează, el însuşi definindu-se pentru ascutătorii postului România Internaţional, ca un creator.Am remarcat bucuria şi delicateţea lui Marian Stere, atât pentru compozitori, cât şi pentru interpreţi. Se vede şi se simte, la acest adevărat animator, din zona muzicii, a poeziei, a divertismentului muzical, şi a jurnalisticii de radio, o deschidere, un fel de bine aţi venit, pentru toţi iubitorii cîntecului şi ai muzicii, dar şi pentru cei care crează în acest domeniu atât de popular.
ILEANA ŞIPOTEANU
Marian Stere. Zis şi Steriade. Ne cunoaştem de foarte mult timp. Vreo 30 de ani. Îmi dă mâna să zic două vorbe despre el, nu? A trecut atâta vreme, cu bune, cu rele, de-am ajuns să ne vorbim cu “ce faci, soro?”, “ce faci, frati-miu?”
Este un om de-o sensibilitate aparte (de aceea este şi un textier foarte bun),un artist căruia îi place să cânte şi să transmită emoţie pe scenă (mai ales în spectacolele cu scop caritabil), un profesionist în meseria lui de Radiofonist, un jurat de elită (iubeşte copiii talentaţi), un fiu de nădejde care are grijă de doi părinţi octogenari, lăsându-şi de cele mai multe ori viaţa personală deoparte şi un prieten de marcă.
Mi-a scris câteva texte de muzică uşoară, printre care şi “Iată am aflat” de Dumitru Lupu, melodie ce se află pe coloana sonoră a filmului “CĂTUN FERICIT” (2012) dar şi pe CD-ul de autor-textier “Noi…şi Muzica – Melodii pe versuri de Marian Stere” – Casa de discuri Eurostar.
Sunt fericită că am un astfel de prieten ( câteodată mai de neînţeles, aşa) dar sunt şi mai mândră că anul acesta , va fi prezent la secţiunea de Creaţie, alături de compozitorul Dumitru Lupu, la Festivalul Naţional de Romanţe CRIZANTEMA DE AUR de la Târgovişte, atât ca textier, cât şi ca interpret. Mult succes!
CARMEN ANTON JUVINĂ
Marian Stere – vocea inconfundabilă, cu timbru plăcut de la Radio România Internaţional, omul cald, sensibil, serios în ceea ce face cu dăruire, respect şi profesionalism, aşa cum erau odată adevăraţii oameni de radio!…….Marian Stere care mai are şi harul de a scrie din condei şi scrie bine semnând versurile atâtor melodii atât pentru copii cât şi pentru cei mai cunoscuţi solişti de muzică uşoară-pop românească, el însuşi cochetând cu muzica uşoară în trecut.
Şi mai e ceva – cum pot să uit să spun că tu, Marian, eşti unul dintre cei mai tari oameni care ştiu să povestească frumos şi să spună cu atâta şarm bancuri!!!
Te iubim Marian şi, cum spune titlul unei melodii al cărei versuri îţi aparţin, “Maşina timpului” merge în favoarea ta!!!
Iată şi lista completă a pieselor de pe cele trei discuri alel ui Marian Stere.
Noi…şi Muzica – Melodii pe versuri de Marian Stere (2015, Eurostar E 896) – CD
- Noi şi muzica (Jolt Kerestely/Marian Stere) – grup solistic format din Angela Similea, Oana Sârbu, Margareta Pâslaru, Alina Păun, Paul Surugiu (Fuego), Maria Florea (Miss Mary), Aurelian Temişan, Stela Enache, Viorela Filip
- Cântec de leagăn (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Stela Enache
- La 18 ani (Andrei Kerestely/Marian Stere) – Cristian Nistor
- Povestea începe cu “a fost” (Victor Lavric/Marian Stere) – Angela Similea
- Scrisoare necitită (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Fuego
- Iată am aflat (Dumitru Lupu/Marian Stere) – Ileana Şipoteanu
- Cinci minute (Ionuţ Ungureanu/Marian Stere) – Provincialii
- El te aşteaptă (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Margareta Pâslaru
- Cu tine vreau să trăeisc (Repertoriu Internaţional/Marian Stere) – Aurel Moga
- Messenger (Andrei Krestely/Marian Stere) – Adrian Enache
- Maşina timpului (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Eva Kiss
- În prag (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Marcel Pavel
- Tu eşti tot ce mi-am dorit (Jolt Kerestely /Marian Stere) – Monica Anghel
- Viaţa în copac (Mihai Vanica/Marian Stere) – Daniel Iordăchioaie
- Luna cântă samba (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Stela Enache
- Bilanţ (Jolt Kerestely /Marian Stere) – Aurelian Temişan
- Să mă păstrezi orice ar fi (Mihai Vanica/Marian Stere) – Mădălina Manole
- Să cânte lumea (Repertoriu Internaţional/Marian Stere) – Marian Stere şi Grupul “Miracol”
Daţi un like la Cheia Sol – Cântece pentru copii pe versuri de Marian Stere (2015, Eurostar E 899) – CD
Pozitive, Negative şi Texte
01. Pe strada “Ghiocel” (Temistocle Popa/Marian Stere) – Adina Iasmin Chiş
02. Grivei (Gabriela Sauciuc-Cicone/Marian Stere) – Hermina Hotca
03. Îmi place gluma (Claudiu Bulete/Marian Stere) – Sebastian Bunică
04. Lumea e nervoasă (Temistocle Popa/Marian Stere) – Giada Giardinelli
05. Ca o pasăre-n zbor (Cristina Manoliu-Săvulescu/Marian Stere) – Mara Cutaş
06. De n-ar fi poveştile (Gabriela Sauciuc-Cicone/Marian Stere) – Hanelore Bauer
07. Nu-i nimic (Marius Ţeicu/Marian Stere) – Lavinia Ioniţă
08. Trăiesc muzica (Repertoriu Internaţional/Marian Stere) – Saviana Rusu
09. Clipe (Gabriela Sauciuc-Cicone/Marian Stere) – Georgia Radu
10. Mulţumesc iubirii (Repertoriu Internaţional/Marian Stere) – Sabrina Vasilescu
11. – 20. Negativele pieselor
21. Daţi un like la Cheia Sol (Claudiu Bulete/Marian Stere) – Grupul “Fantezia” (Clubul Copiilor Sector 5, prof. Mirela Daday)
Marian Stere şi invitaţii săi – Surprize de Crăciun (2016, Eurostar E 932) – CD
- Prolog (Mihai Vanica/Marian Stere) – Marian Stere
- Moş Crăciun a-ntârziat (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Bimbam (prof. Cristina Chiş)
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Vino, vino, Moş Crăciun (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Orange Play (prof. Cristina Livezeanu)
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Baronul Munchhausen (Gabriela Sauciuc Cicone/Marian Stere) – Marian Stere
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Iarnă, albă iarnă (Marius Ţeicu/Angel Grigoriu) – Ana Bianca Ionescu
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Bună seara, Moş Crăciun (Marius Ţeicu/Angel Grigoriu) – Angela Smilea şi Marius Ţeicu
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Ursul şi vulpea (Gabriela Sauciuc Cicone/Marian Stere) – Gabriela Sauciuc Cicone şi Marian Stere
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Rugă pentru El (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Alina Păun
- Rugăciune de Crăciun (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Bimbam (prof. Cristina Chiş)
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Vă colindăm (Claudiu Bulete/Claudiu Bulete) – Corina Chiriac
- Am să-l rog frumos pe Moş Crăciun (Nicolae Caragia/Corina Chiriac) – Corina Chiriac
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Povestea lui Mowgli (Gabriela Sauciuc Cicone/Marian Stere) – Marian Stere
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Crăciun fericit (Virgil Popescu/Dumitru Popescu-Chiselet) – Silvia Dumitrescu şi grupul Andantino (prof. Mihaela şi Ştefan Iordache)
- 23. Să vină Moş Crăciun (Virgil Popescu/Ioan Muntean) – Silvia Dumitrescu şi grupul Andantino (prof. Mihaela şi Ştefan Iordache)
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- Noapte sfântă de Crăciun (Marian Stârcea/Daniela Balabeş) – Gabriel Dorobanţu
- Zurgălăi… (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- De sărbători (Cristina Manoliu Săvulescu/Marian Stere) – Cristina Manoliu Săvulescu şi Sunetul Muzicii
- Zurgălăi… (Mihai Vanica/Marian Stere) – Marian Stere
- Moş Crăciun adevărat (Gabriela Sauciuc Cicone/Marian Stere) – Marian Stere
- Epilog (versuri: Marian Stere) – Marian Stere
- La mulţi ani! (Jolt Kerestely/Marian Stere) – Carmen Rădulescu
- Colinde, Colinde (Mihai Vanica/Mihai Eminescu) – Carmen Rădulescu
Daca CD-urile nu au apărut încă în oraşul dumneavoastră, le puteţi comanda în felul următor
ONLINE – Email: cdeurostar@rol.ro
TELEFONIC – 0722294718/FAX – 021-224.87.10
Pentru cei care locuiţi sau aveţi drum prin Bucureşti, puteţi să vă achiziţionaţi albumul atât în magazinele de specialitate, cât şi la sediul Casei de Discuri “Eurostar”.
Adresa este:
CASA DE DISCURI EUROSTAR SRL
Str. GENERAL. BERTHELOT, Nr. 88
Sector 1, Bucuresti, Ilfov
AUTOR: Mircea Nicolau
Leave a Reply